Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 19 сентября 2022, вопрос №73186 550₴

Поясните ситуацию, возникшую в военкомате

Ситуация следующая. Пришел забирать военный билет. При выдаче добрая женщина направила в соседний кабинет. Там меня спросили, хочу ли я служить. Ответил нет, т.к военного опыта не имею и после 3х месяцев в окупации возвращаться воевать не хочу. Попросили письмено обьяснить мой отказ служить. Я написал. Начали угрожать, что это заявление - повод привлечь меня к уголовной ответствености за отказ от службы. Пообещали не пускать заявление в ход и выдали повестку с указанием явиться через 2 недели. Военный билет изьяли под расписку. Я абсолютно не понимаю, к чему это представление и чего они хотят от меня. Действительно ли меня могут привлечь к ответственности из-за моего заявления? Почему мне нужно явиться через 2 недели? Почему не отправили на обучение сразу, если меня призывают? Что меня ждёт в дальнейшем и как мне себя вести когда я приду к ним через 2 недели? Что говорить?

Ответы юристов (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю, Ігоре!

    ТРЕБА БАЧИТИ ПОВІСТКУ, ОТРИМАНУ ВАМИ ТА З'ЯСУВАТИ ІНШІ ДЕТАЛІ ЦІЄЇ СИТУАЦІЇ.

    ЗОКРЕМА МЕНЕ ЦІКАВИТЬ ВАШ ВІК, ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВИЙ СТАТУС, ПРОХОДЖЕННЯ ВЛК, МОЖЛИВА НАЯВНІСТЬ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ І ТАК ДАЛІ.

    АБИ ЦЕ ВСЕ З'ЯСУВАТИ, БАЖАНО ПОСПІЛКУВАТИСЬ ПРИВАТНО.

    АЛЕ ЗАГАЛОМ, НАЯВНІСТЬ ТАКОЇ ЗАЯВИ, ЗВИЧАЙНО, ПОЗИТИВУ НЕ ДОДАСТЬ. ВАС ДІЙСНО МОЖУТЬ ПРИТЯГНУТИ ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ВІДМОВУ ВІД ПРОХОДЖЕННЯ СЛУЖБИ.

    АЛЕ НЕ ХОТІВ БИ ГОВОРИТИ СТВЕРДНО БЕЗ АНАЛІЗУ СИТУАЦІЇ.

    Натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Добрый день.

    Действительно ли меня могут привлечь к ответственности из-за моего заявления

    Вас обманули. Отказаться от службы возможно только в случае если Вам выдали мобилизационное предписание (на сегодняшний день), так как составом преступления, предусмотренного ст. 336 УК Украины, является уклонение от призыва, для привлечения человека по ст. 366 УК Украины необходимо:

    • установить умысел и цель в уклонении от призыва при мобилизации;
    • установить противоправный отказ от прохождения военно-врачебной комиссии.

    Если Вы самостоятельно явились в ТЦК СП, то ни о каком уклонении быть не может, заявление не говорит об уклонении.

    Почему мне нужно явиться через 2 недели? Почему не отправили на обучение сразу, если меня призывают?

    Что бы ответить на этот вопрос, необходимо видеть повестку, но скорее всего, это повестка для прохождения ВЛК и установления пригодности к военной службе

    Дальнейшее зависит от выводов ВЛК и наличия у Вас оснований для отсрочки которые предусмотрены ст. 23 ЗУ "О мобилизационной подготовке и мобилизации".

    ОСНОВНОЕ ВЫ ДОЛЖНЫ ЗАПОМНИТЬ - ЧТО ВЫ НЕ СОВЕРШИЛИ НИКАКОГО ПРАВОНАРУШЕНИЯ И ВСЕ ПОПЫТКИ ОКАЗАТЬ НА ВАС ДАВЛЕНИЕ ЭТИМ "ЗАЯВЛЕНИЕМ", НЕПРАВОМЕРНЫ И НЕ МОГУТ ИМЕТЬ НИКАКИХ ПРАКТИЧЕСКИХ ПОСЛЕДСТВИЙ.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    оброго дня, Ігоре!

    Аби зрозуміти, з якого саме приводу Вас викликають до ТЦК, треба знати, що це за повістка, яку Вам видали!

    На даний момент існує чотири види документів, які можна назвати загальним терміном «повістка».

    Повістка, яка вручається з метою уточнення облікових даних

    Цей вид повістки вручається призовнику для внесення відомостей до бази щодо особи призовника, його сімейного стану, інформації про працевлаштування, наявність чи відсутність дітей. Результатом такої перевірки можуть бути виявлені підстави для звільнення від служби в армії, наприклад, за наявності дитини. Окрім того, можуть бути встановлені підстави для відстрочки від призову на строкову військову службу, якщо в призовника є захворювання, які унеможливлюють проходження військової служби.

    Повістка на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК)

    Повістка, яка зобов'язує призовника пройти медичне обстеження. До повістки додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов'язаного, у якій зрештою буде зазначено, чи придатний чи непридатний призовник до строкової служби.

    Повістка-призов на строкову військову службу

    У такій повістці вказано термін, у який потрібно з'явитися до призовної дільниці. Окрім того, там зазначено, що при собі необхідно мати: паспорт, військовий квиток (тимчасове посвідчення) або посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників), а також обліково-послужну картку та мобілізаційне розпорядження (за наявності). Ухилення від призову на строкову військову службу - злочин, що передбачений статтею 335 Кримінального кодексу та карається обмеженням волі на строк до трьох років.

    Мобілізаційне розпорядження

    Такий вид повістки вручається військовозобов'язаним особам, котрі пройшли медичну комісію та визнані придатними до несення військової служби. Здебільшого мобілізаційне розпорядження вручається під час оголошення мобілізації. У мобілізаційному розпорядженні повинно бути зазначено про обов'язок з'явитися у визначений призовний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації.

    Відповідно до пункту 56 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 21 березня 2002 року № 352, оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

    Вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності. Окрім того, повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами повинен бути складений акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків.

    У разі надходження на підприємство листа з військкомату, відповідальний за ведення військового обліку зобов'язаний вручити повістку військовозобов'язаному працівнику під підпис.

    Якщо працівник відмовляється від отримання повістки, то відповідальна особа за ведення військового обліку має скласти акт про відмову від підпису та отримання повістки і відправити його до військкомату.

    ЩО ВАМ ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПРИ НЕЯВЦІ ЗА ВИКЛИКОМ ТЦК...

    Відповідно до статті 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення в разі нез'явлення за викликом територіального центру комплектування та соціальної підтримки для визначення призначення у воєнний час тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Національній поліції надано право здійснювати адміністративне затримання військовозобов'язаних при порушенні законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та доставляти їх до територіального центру комплектування (статті 259 та 262 Кодексу про адміністративні правопорушення, частина 3 статті 38 Закону «Про військовий обов'язок і військову службу»).

    Окрім того, статтею 336 Кримінального кодексу передбачена кримінальна відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. За вчинення такого злочину передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

    Така відповідальнсть можлива теоретично тоді, коли Ви не з'явитесь для проходження ВЛК, чи відповитесь з'явитирсь по моб. розпорядженню.

    Вихід з цієї ситуації може бути один:

    Ви можете не прибути до ТЦК лише за однієї причини - хвороба, підтверджена лікарняним!

    Далі, поки у Вас буде час завдяки лікарняному, треба терміново шукати в законі підстави, які б звільнили Вас від мобілізації.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:"

    Після ознайомлення з цією статтею я би радив Вам звернутись до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого профілю, аби ми могли обговорити всі можливі варіанти Ваших подальших дій!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    1) Вилучати військовий квиток під розписку мали право лише з вашої згоди, у протилежному випадку вилученння є незаконним.

    ПОЛОЖЕННЯ про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/582/2016#Text):

    13. Військовослужбовець (військовозобов'язаний, резервіст) може передавати військовий квиток іншим фізичним чи юридичним особам лише за умови одержання оформленої у встановленому порядку розписки про отримання відповідними фізичними чи юридичними особами такого квитка.

    ПОРЯДОК видачі, зберігання та знищення військових квитків осіб рядового, сержантського і старшинського складу (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0582-17#Text):

    1. Військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу (далі - військовий квиток) є документом, що посвідчує особу військовослужбовця (військовозобов’язаного) та визначає належність його власника до виконання військового обов’язку.

    ВРАХОВУЮЧИ ЗАЗНАЧЕНЕ, ВИ МОЖЕТЕ ЗВЕРНУТИСЯ УСНО ЧИ ПИСЬМОВО ДО КЕРІВНИКА ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) З ВИМОГОЮ ПОВЕРНУТИ ВАМ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК.

    2) Потрібно бачити вручену Вам повістку, про що вона: уточнення облікових даних, направлення на медогляд...?

    Якщо Ви розписалися за повістку, то необхідно по ній явитися, інакше загрожуватиме адміністративна відповідальність за ст. 210, 210-1 КУпАП.

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text):

    Стаття 1. Військовий обов'язок

    9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    10. Громадяни України, які приписані до призовних дільниць або перебувають у запасі Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України чи проходять службу у військовому резерві, зобов’язані:

    прибувати за викликом районного (об’єднаного районного), міського (районного у місті, об’єднаного міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (далі - відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки), Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки України для оформлення військово-облікових документів (посвідчень про приписку до призовних дільниць, військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов’язаних), приписки, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на збори військовозобов’язаних та резервістів;

    проходити медичний огляд та лікування в лікувально-профілактичних закладах згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, закладів охорони здоров’я Служби безпеки України, а у Службі зовнішньої розвідки України - за рішенням керівників відповідних підрозділів або військово-лікарської комісії Служби зовнішньої розвідки України;

    проходити підготовку до військової служби, військову службу і виконувати військовий обов'язок у запасі;

    виконувати правила військового обліку, встановлені законодавством.

    Резервісти зобов’язані прибувати до військової частини, в якій вони проходять службу у військовому резерві, за викликом командира цієї військової частини.

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    1. Взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України підлягають громадяни України:

    2) на військовий облік військовозобов'язаних:

    звільнені з військової служби в запас;

    які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу";

    військовозобов'язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    звільнені зі служби поліцейські, особи начальницького та рядового складу Міністерства внутрішніх справ України, Державного бюро розслідувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту (крім осіб, прийнятих на службу цивільного захисту у порядку, визначеному Кодексом цивільного захисту України, до проходження строкової військової служби), Державної кримінально-виконавчої служби України, співробітники Служби судової охорони, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, особи, які мають спеціальні звання Бюро економічної безпеки України;

    які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов'язаних;

    зняті з військового обліку Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України відповідно за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України;

    які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від призову на строкову військову службу;

    які досягли 27-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;

    які звільнені зі служби у військовому резерві та не досягли граничного віку перебування у запасі;

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

    3. Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

    ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%B...:

    16. Військовий облік ведеться на підставі паспорта громадянина України та таких військово-облікових документів:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного.

    ПРАВИЛА військового обліку призовників і військовозобов’язаних (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%BF#Text):

    1. Призовники і військовозобов’язані повинні:

    перебувати на військовому обліку за місцем проживання у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ), за місцем роботи (навчання) на підприємствах, в установах, організаціях, виконавчих органах сільських, селищних та міських рад, а також у разі тимчасового вибуття за межі України за місцем консульського обліку в дипломатичних установах України;

    прибувати за викликом районних (міських) військових комісаріатів (органів СБУ) на збірні пункти, призовні дільниці у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках або розпорядженнях районних (міських) військових комісаріатів (органів СБУ)), для взяття на військовий облік та визначення призначення на воєнний час, оформлення військово-облікових документів, приписки, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на збори військовозобов’язаних;

    не змінювати місце фактичного проживання (перебування) з моменту оголошення мобілізації, а у воєнний час не виїжджати з місця проживання без дозволу керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, відповідних керівників СБУ або Служби зовнішньої розвідки;

    проходити медичний огляд та лікування в лікувально-профілактичних закладах згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;

    проходити підготовку до військової служби, військову службу і виконувати військовий обов’язок у запасі;

    особисто у семиденний строк прибувати до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (органів СБУ) з паспортом громадянина України і військово-обліковими документами для зняття з військового обліку в разі вибуття в іншу місцевість до нового місця проживання, у службові відрядження, на навчання, у відпустку чи на лікування (строком понад три місяці за межі України), у разі зміни місця проживання в межах міста з переїздом на територію іншого адміністративного району;

    особисто повідомляти у семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну їх сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади;

    негайно повідомляти районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки (органам СБУ) за місцем військового обліку про втрату військово-облікового документа;

    подавати щороку до 1 жовтня до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки документи, що підтверджують право призовників на відстрочку від призову на строкову військову службу.

    2. У разі коли за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку прибувають до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову на строкову військову службу, визначеного указом Президента України.

    3. Призовники і військовозобов’язані за порушення встановлених пунктами 1 і 2 цього додатка, а також за порушення законодавства про військовий обов’язок і військову службу, про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, умисне псування військово-облікових документів чи втрату їх з необережності, неявку за викликом до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (органів СБУ) без поважних причин, за несвоєчасне повідомлення обліковому органу, де перебувають на військовому обліку, даних про зміну їх сімейного стану, стану здоров’я (після тривалого лікування хвороби та (або) хвороби, яка спричинила часткову (повну) втрату працездатності), адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади притягуються до адміністративної відповідальності у порядку, визначеному Кодексом України про адміністративні правопорушення.

    Кодекс України про адміністративні правопорушення (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text):

    Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510--850 грн).

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн).

    Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100-8500 грн)..

    Національній поліції України надано право здійснювати адміністративне затримання військовозобовʼязаних при порушенні законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та доставляти їх до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (статті 259 та 262 КУпАП, частина третя статті 38 Закону України "Про військовий обовʼязок і військову службу").

    Без проходження ВЛК (медкомісії) та визначення ступеня приданості до військової служби за станом здоров'я - мобілізація НЕМОЖЛИВА!

    В своїй роботі ВЛК керується ПОЛОЖЕННЯ про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затверджене наказом Міністра оборони України 14.08.2008 № 402 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08).

    Всі підстави для відстрочки від мобілізації наведені в ст. 23 Закону (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text).

    У разі наявності хоча би однієї підстави раджу подати, а краще направити поштою рекомендованим листом із описом вкладення, на ім'я начальника ТЦКСП (військкомату) письмову заяву про внесення відповідних відомостей до Реєстру, видачу військового квитка та проставляння в ньому відмітки про взяття Вас на військовий облік військовозобов'язаних, оформлення відстрочки від мобілізації окремою довідкою чи шляхом внесення запису до вашого військово-облікового документа.

    Якщо бажаєте, можу надіслати Вам зразок такої заяви.

    Згідно ст. 19 Конституції України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...): "Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України".

    У разі порушення ваших прав Ви можете:

    1) Подати письмову скаргу начальнику військкомату

    2) Звернутися в Міністерство оборони України (контакти - https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.ht...)

    3) На телефони гарячих ліній

    0-800-500-410

    0-800-500-442

    044-454-44-99

    4) Також можна зателефонувати на Урядову Гарячу лінію 1545.

    5) Постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК або у судовому порядку (підпункт 2.4.10 пункту 2.4 глави 2 розділу I Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затверджене наказом Міністерства оборони України від 14 серпня 2008 року № 402 (далі - Положення)).

    Постанови ЦВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку (п.п. 2.3.5 п. 2.3 глави 2 розділу І Положення).

    Рішення ВЛК можуть бути оскаржені в такому порядку:

    • постанови ВЛК районного (міського) військового комісаріату переглядаються ВЛК військового комісаріату Автономної Республіки Крим, областей, міста Києва;
    • переглядати або скасовувати постанови підпорядкованих ВЛК мають право ВЛК регіонів (постанову про придатність до військової служби колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення зі Збройних Сил України має право переглядати тільки ЦВЛК);
    • постанови будь-яких ВЛК можуть переглядатися ЦВЛК. Постанову про придатність до військової служби колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення зі Збройних Сил України має право приймати або переглядати тільки ЦВЛК

    Для перегляду рішення особі необхідно подати у ВЛК вищого рівня або ЦВЛК заяву про перегляд оскаржуваної постанови ВЛК нижчого рівня та додати до заяви всі наявні документи, видані військово-лікарською комісією, рішення якої переглядається. Також в заяві необхідно вказати причини ініціювання перегляду.

    Оскарження рішення ВЛК в суді здійснюється в порядку адміністративного судочинства відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України.

    Судова практика:

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Карпенко Андрей Владимирович

    Здравствуйте!

    1. Сколько Вам лет?

    2. Что написано в повестке?

    Є тільки дві поважні причини, через які чоловік може не прибути до призовного пункту за повісткою:

    • смерть близького родича чи близького родича дружини;
    • хвороба.

    Про такі випадки необхідно повідомити, після чого буде призначено нову дату явки у військкомат.

    Для уникнення від відповідальності

    Згідно ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text), поважними причинами неприбуття призовників до призовних ділянок у строк, встановлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, підтверджені відповідними документами, визнаються: перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, що позбавили його можливості особисто прибути у зазначений пункт та строк; смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) чи близького родича його дружини".

    3. У Вас нет права на отсрочку от службы в армии только на основании, ЧТО Вы были в оккупации.

    За отказ от службы, предусмотренна уголовная ответственность.

    Так, ст. 335 предусмотрена ответственность за уклонение от призыва на срочную военную службу или военную службу по призыву лиц офицерского состава. За это лицо может быть приговорено к лишению свободы сроком до трех лет.

    По статьей 336 УК могут быть осуждены лица, которые уклоняются от призыва по мобилизации. За это им грозит лишение свободы на срок от двух до пяти лет.

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Игорь.

    По вашему заявлению Вас не смогут привлечь к уголовной ответственности, поскольку такое заявление не может расцениваться как допустимое доказательство в уголовном процессе. К тому же Вы не писали что отказываетесь служить если призовут по мобилизации, а указали причины по которым не хотите служить. Более того такие действия сотрудников военкомата незаконны.

    А вот за неявку по повестке, если это повестка "явиться с вещами" на сборный пункт для отправки в часть, то могут привлечь по статье 336 Уголовного кодекса Украины (санкция статьи лишение свободы от 2 до 5 лет, суд присуждает условно, но судимость будет). Не явиться по повестке без уважительных причин Вы не можете. Уважительной причиной, например, может быть лечение в стационаре. Без прохождения медицинской комиссии Вас не могут мобилизовать - это незаконно. Возможно по состоянию здоровья Вы не можете проходить военную службу, поэтому комиссия обязательна согласно законодательству. Если Вы пригодны к прохождению службы, то Вам могут предоставить отсрочку на основании обстоятельств, указанных в статье 23 Закона Украины "О мобилизационной подготовке и мобилизации". Например, если являетесь студентом дневного отделения или учащимся ПТУ, учителем в школе и т.д. или по семейным обстоятельствам (наличие супруги с инвалидностью или родителей 1 или 2 группы, трое и более детей и т.д.).

    Если такие обстоятельства есть, то при явке в военкомат необходимо обязательно о них заявить и написать на имя военкома заявление с приложением копий подтверждающих документов о том что просите предоставить отсрочку от призова по мобилизации согласно статьи 23 Закона Украины "О мобилизационной подготовке и мобилизации". Заявление пишите в двух екземплярах, на вашем попросите поставить отметку что заявление в военкомате приняли с указанием даты, должности и ФИО. Если откажутся, то отправьте его почтой на адрес военкомата ценным письмом с описью вложения в конверт и письменным уведомлением о его доставке. Такое заявление будет вашей гарантией предоставления отсрочки.

    Если права на отсрочку нет и состояние здоровья позволяет, то могут призвать служить, поскольку сейчас продолжается общая мобилизация. За уклонение от призыва предусмотрена уголовная ответственность.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України