Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Таможенное регулирование, 24 сентября 2022, вопрос №73425

Вернуться в Украину

Добрый день,Я с ребенком нахожусь в Болгарии,планируем ехать домой в Украину,у меня нет загранпаспорта только украинский и у ребенка свидетельство о рождении.Скажите пожалуйста не будет ли проблем на границе Молдовы и Румынии

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Не бачу причин, через які у Вас можуть виникнути проблеми. З такими документами можете спокійно їхати додому.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись"біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Вікторія!

    Державна прикордонна служба повідомляє, що відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, у разі коли громадянин, який постійно проживає в Україні, втратив паспортні документи або якщо строк дії таких документів закінчився під час перебування громадянина за межами України, або встановлено, що вони є недійсними з інших причин, документом, що дає право на в'їзд в Україну, є посвідчення особи на повернення в Україну, яке видається дипломатичним представництвом або консульською установою України за кордоном.

    Разом з тим, статею 1 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» передбачено, що громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в'їзд в Україну. Речник ДПСУ Ігор Матвійчук підтвердив, що під час дії правового режиму воєнного стану прикордонниками приймаються документи в додатку Дія.

    Особам без документів, що посвідчують особу перетнути кордон важче, бо прикордонники мають ідентифікувати людину. Але навіть таким громадянам не відмовляють – їх шукають за ксерокопіями та базами даних.

    Проте громадянам України, що планують повертатися додому без закордонного паспорта, варто пам'ятати, що дані правила діють лише під час перетину кордону на в'їзд до України. Відповідно, прикордонники іноземної держави можуть не випустити особу за межі відповідної країни без документів для подорожей закордон. В такому випадку дійсним документом для іноземних прикордонників є посвідчення особи на повернення в Україну. Оформити його можна впродовж одного робочого дня у консульстві/консульському відділі посольства України закордоном.

    Більш детальна інструкція щодо отримання посвідчення тут.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України