Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 25 сентября 2022, вопрос №73450

Как разторгнуть брак онлайн?

Здравствуйте. Я вынужденно перехалала во Францию. Муж мой служит в Украине. Как можно разторгнуть брак не встречаясь с ним?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олена!

    Розлучення через РАЦС можливе у двох випадках :

    У подружжя немає спільних малолітніх або неповнолітніх дітей

    Подружжя виявило взаємне бажання припинити свій шлюб

    Для реєстрації розлучення через РАЦС чоловік та дружина мають подати відповідну заяву в орган реєстрації актів громадянського стану за місцем прописки одного з них. З дня подачі заяви до реєстрації розлучення має пройти місяць. Якщо за цей період ніхто з подружжя не передумав та не відкликав заяву, обоє з пари мають з’явитися в РАЦС в зазначений день та час для отримання свідоцтва про розлучення.

    Проте бувають випадки, коли один з подружжя, з поважних причин, не має змоги особисто подати заяву та з’явитися в РАЦС для завершення процедури розлучення – в таких ситуаціях припинення шлюбу можливе без участі чоловіка/дружини.

    Порядок розлучення без присутності одного з подружжя такий:

    Для того щоб розлучитися без присутності одного з подружжя, необхідно подати в орган РАЦСу нотаріально завірену заяву на розірвання шлюбу. Таку заяву, від імені того з подружжя, хто не має змоги особисто її подати, може подати інший з подружжя.

    Якщо один з подружжя не може з’явитися в РАЦС для реєстрації розірвання шлюбу, він має завчасно про це повідомити співробітників РАЦСу та направити в орган відповідну заяву.

    Важливо! Розлучитися на основі довіреності неможливо. Довіреність, видана іншій особі та уповноважує таку особу розірвати шлюб від імені одного з подружжя являється недійсною.

    Тепер з приводу онлайн послуг щодо цієї категоріїактів цивільного стану:

    Станом на сьогодні функціонує державний сервіс ВЕБ-портал “Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану” (https://dracs.minjust.gov.ua/).

    Ви можете скористатись ним для Вашої зручності та уникнення черг у відділах державної реєстрації актів цивільного стану записатися через Інтернет на прийом до відділів ДРАЦС. Через цей сервіс також можна подати заяву онлайн на реєстрацію шлюбу.

    На порталі «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» Ви можете записатись на прийом до відділу ДРАЦС у зручний для Вас час, задати питання в онлайн режимі, подати заяви на реєстрацію актів цивільного стану. Знаючи порядок розлучення без наявності спільних дітей, можна обрати найоптимальніший варіант для розірвання шлюбу. На сьогоднішній день порядок укладення шлюбу дозволяє подати заяву на реєстрацію шлюбу онлайн.

    8 кроків, щоб скористатись сервісом та подати заяву в РАЦС онлайн:

    Вам необхідно зайти на сайт https://dracs.minjust.gov.ua/;

    Зареєструйтесь на порталі;

    Оберіть вид послуги;

    Підтвердити свою особу за допомогою цифрового підпису (або BankID);

    Обрати відділ РАЦС (пам’ятайте, що орган ДРАЦС потрібно обирати за місцем прописки одного з подружжя);

    Записатись на прийом;

    Прикріпити копії документів;

    Підтвердити подання заяви.

    Але на тому етап оформлення розулчення в режимі онлайн закінчується.

    Тепер залишається один раз відвідати орган реєстрації актів цивільного стану вже для отримання результатів по Вашій заяві. Таким чином, ви отримаєте результат без зайвих очікувань, нервів та черг.

    Будуть питання, зверніться до мене особисто, натиснувши кнопку "звернутись".

    Вдачи Вам!

    Промський Євгеній Сергійович

    Добрый день!

    Если для вас прибытие в Украину не вариант, или у вас в браке есть дети, оформить развод дистанционно возможно через суд. Эту процедуру сможет провести адвокат без вашего личного присутствия. Для более подробной консультации нажимайте кнопку "Обратиться".

    Костюк Любовь Тарасовна

    Добрый день, вы можете подать документы самостоятельно через электронный суд, или же через представителя как ответил коллега выше. Вопрос только в том согласен ли муж на расторжение брака, есть ли спор в отношении детей (если есть общие дети), и спор о совместно нажитом имуществе. В случае если муж не согласен, это просто немного затянет рассмотрение дела, но брак все-равно расторгнут, никакой суд не может людей заставить жить вместе, даже если один из супругов не согласен. Поэтому для того что-бы правильно подготовить документы нужно уточнить все эти вопросы, обращайтесь (консультация бесплатно). Провела за время войны несколько таких дел.

    Обращайтесь через кнопку "обратиться"


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України