Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 26 вересня 2022, питання №73530 300₴

"Чи можна перетинати кордон військовозобов'язаній жінці (лікар-стоматолог),яка вже стоїть на військовому обліку після 1жовтня?

Чи можна виїхати за кордон військовозобов'язаній жінці лікар-стоматолог, яка вже стоїть на військовому обліку після 1 жовтня цього року?

Відповіді юристів (11)

    Савченко Олександр
    10%
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Ірино!

    Чи можна виїхати за кордон військовозобов'язаній жінці лікар-стоматолог, яка вже стоїть на військовому обліку після 1 жовтня цього року? - так, можна. Для цього Вам буде потрібен лише закордонний паспорт, ваше відношення до військового обов'язку на кордоні перевіряти не будуть.

    Всі обмеження щодо виїзду за кордон стосуються лише військовозобов'язаних чоловіків. Ознайомтеся - https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Всьго найкращого!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю, Ірино!

    Чи можна виїхати за кордон військовозобов'язаній жінці лікар-стоматолог, яка вже стоїть на військовому обліку після 1 жовтня цього року?

    МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ПІСЛЯ 01 ЖОВТНЯ. ЗАБОРОНИ НА ВИЇЗД ЖІНКА НЕМАЄ І ВОНА НЕ НА ПОРЯДКУ ДЕННОМУ.

    Жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня немає. Про це повідомили в Міноборони. 6 вересня міністр оборони Олексій Резніков підписав наказ Міноборони, яким вчергове відтерміновуються строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік — до 1 жовтня 2023 року.

    Подробиці: https://suspilne.media/279241-zaboroni-na-viizd-zi...

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    10%

    Доброго дня.

    На цей час жодних обмежень щодо перетину кордону для жінок військовозобов'язаних не встановлено.

    Але як на особу, що вже стоїть на військовому обліку, на Вас покладено обов'язок сповіщати ТЦК СП про те що Ви виїжджати з місця перебування біль ніж на 7 днів (частина 10 статті 38 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу"). Але сам факт такого сповіщення під час перетину кордону не перевіряється.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    11.7%
    Богачевська Ольга Дмитрівна рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    Доброго дня.

    Жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня 2022 року немає.

    Наразі в парламенті на рівні профільного комітету Верховної Ради доопрацьовується проект Закону «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

    Свої пропозиції, які серед іншого передбачають, що взяття на військовий облік жінок носить виключно добровільний характер, Міністерство оборони України раніше направило до Комітету.

    Разом з тим, розуміючи, що законотворчий процес є тривалим, паралельно Міноборони, в межах повноважень, підготувало наказ, яким вчергове відтермінувало строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік – до 1 жовтня 2023 року.

    Всі обмеження стосуються лише військовозобов'язаних чоловіків.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Ірино!

    Зверніть увагу, що прикордонники надають консультації в телефонному режимі:

    • (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);
    • (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );
    • (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);
    • (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);
    • (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);
    • (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);
    • (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то перед поїздкою рекомендую Вам зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.

    Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то перед поїздкою рекомендую Вам зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.

    Також можете телефонувати до Адміністрації ДПС України на телефон гарячої лінії (служба «ДОВІРА») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із-за кордону), 0-800-218-808, 1598.

    Пишіть якщо виникнуть додаткові питання.

    Всього найкращого!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    15%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Ірина!

    Відповіжь на Ваше питання в цьому наказі:

    "МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    від 06.09.2022 р. № 259

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

    12 вересня 2022 р. за № 1042/38378

    Про внесення зміни до наказу Міністерства оборони України від 07 лютого 2022 року № 35

    Відповідно до частини одинадцятої статті 1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, з метою удосконалення військового обліку військовозобов’язаних

    НАКАЗУЮ:

    1. У підпункті 1 пункту 3 наказу Міністерства оборони України від 07 лютого 2022 року № 35 “Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313”, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21 березня 2022 року за № 348/37684, слова та цифри “з 01 жовтня 2022 року” замінити словами та цифрами “з 01 жовтня 2023 року”.

    2. Департаменту юридичного забезпечення Міністерства оборони України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.

    3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.".

    А ТАКОЖ У ЦІЙ ЗАЯВІ:

    Інформація від заступниці Міністра оборони України Ганни Маляр:

    "Тепер вже офіційно Міністерство оборони України

    Жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня немає.

    Наразі в парламенті на рівні профільного комітету Верховної Ради доопрацьовується проект Закону «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

    Свої пропозиції, які серед іншого передбачають, що взяття на військовий облік жінок носить виключно добровільний характер, Міністерство оборони України раніше направило до Комітету.

    Разом з тим, розуміючи, що законотворчий процес є тривалим, паралельно Міноборони, в межах повноважень, підготувало наказ, яким вчергове відтермінувало строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік - до 1 жовтня 2023 року. Відповідний наказ вчора, 6 вересня, підписав міністр оборони Олексій Резніков.

    Нагадую, що норма про обов’язкову постановку жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік регулюється 261d.pngсаме законом.

    Цей наказ не змінює норм чинного законодавства, але він дозволить Комітету, а потім і парламенту в цілому, доопрацювати і внести зміни до законодавства, аби врегулювати це питання.

    Ми ж, в межах своїх повноважень, можемо лише відтермінувати строки. Тож, ще на рік - до 01 жовтня 2023, їх відтерміновано, а за цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій/спеціальностей є виключно добровільним.

    Робота в комітеті Верховної Ради активно продовжується. Тому, ніякої паніки і зради. Ніяких обмежень для жінок не існує.

    Після прийняття відповідних змін до законодавства щодо виключно добровільного взяття на військовий облік жінок, необхідності знов і знов відтерміновувати строки наказами Міноборони 2757.pngбільше не буде.

    Як заявив Генеральний Штаб, досвід розгортання всіх військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі немає гострої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку".

    Одним словом, виїхати за кордон Ви поки що маєте повне право!

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю!

    Гончаренко Константин
    10%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    6.09.22 Наказом МОУ № 259Міністерство оборони відтермінувало взяття жінок на військових облік до 1 жовтня 2023 року. Відповідний указ підписав глава відомства Олексій Резніков.

    Що вирішили

    Ганна Малярпідкреслила, що жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня немає.

    "Разом з тим, розуміючи, що законотворчий процес є тривалим, паралельно Міноборони, в межах повноважень, підготувало наказ, яким вчергове відтермінувало строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік - до 1 жовтня 2023 року. Відповідний наказ вчора, 6 вересня, підписав міністр оборони Олексій Резніков", - написала Маляр.

    При цьому вона нагадала, що норма про обов’язкову постановку жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік регулюється саме законом.

    "Цей наказ не змінює норм чинного законодавства, але він дозволить Комітету, а потім і парламенту в цілому, доопрацювати і внести зміни до законодавства, аби врегулювати це питання",

    Учет женщин чьи военно- учетные специальности подходят согласно приказа МОУ начнется с 01.10.23 года( принят приказ МОУ о перенесении даты учета женщин- сообщила - зам министра обороны АННА МАЛЯР)

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    11.7%
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня немає.

    Але, на жінок, які є військовозобов'язаними, поширюються норми, що й на військовозобов'язаних чоловіків.

    З такими обов'язками можна ознайомитись в Постанові від 7 грудня 2016 року № 921.

    Якщо коротко про обов'язки жінки, яка перебуватиме на військовому обліку, то це: прибування за викликом до ТЦКСП, не змінювати місце фактичного проживання (перебування) з моменту оголошення мобілізації, проходити медогляд та лікування згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії.

    Ніхто не примушуватиме Вас йти до ТЦКСП, проте, з 2023 року за невиконання такого обов'язку жінки можуть почати отримувати штрафи.

    Також жінка може отримати відстрочку від мобілізації на тих же підставах, що й військовозобов‘язані чоловіки, що зазначено у ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Тобто, закон має низку особливостей при яких жінки підлягають відстрочці.

    ЯКЩО ВИ НЕ ОТРИМУВАЛИ ОСОБИСТО ПОВІСТКУ, ТО МОЖЕТЕ БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ ВИЇДЖАТИ ЗА КОРДОН.

    МАКСИМАЛЬНЕ ПОКАРАННЯ В МАЙБУТНЬОМУ ЗА ЗМІНУ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ - ШТРАФ.

    Стаття 210 КУпАП передбачає відповідальність за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку.

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу від 510 грн до 850 грн.

    Якщо ці дії вчинені повторно, то доведеться віддати від 850 грн до 1700 грн.

    Адвокат Евгений Александрович
    10%
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Ирина!

    НА ДАННЫЙ МОМЕНТ ДЛЯ ВАС НЕТ КАКИХ-ЛИБО ОГРАНИЧЕНИЙ И СООТВЕТСТВЕННО ПРОБЛЕМ В СВЯЗИ С ПЕРЕСЕЧЕНИЕМ ВАМИ ГРАНИЦЫ.

    При наличии вопросов обращайтесь через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Трубаєнко Анастасія Сергіївна
    11.7%
    Трубаєнко Анастасія Сергіївна рік тому

    Юрист, м. Звенигородка, 5 років досвіду

    Жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня немає.Про це повідомили в наказі Міноборони, яким вчергове відтерміновуються строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік — до 1 жовтня 2023 року.Тому Вам потрібно мати лише закордонний паспорт.Якщо ви не отримували повістку,то ніяких обмежень виїзду за кордон немає.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Ірино?

    Чи пересікли Ви вже кордон ? Чи мали якійсь проблеми?

    Аналізую дану інформацію для поширення наявного практичного досвіду. Тисніть кнопку "Звернутися" для зв'язку.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України