Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 30 сентября 2022, вопрос №73756

Ким мені приходиться офіційно дитина моєї дружини від першого шлюбу?

Доброго дня, шановне панство!
Я одружений, в дружини є дитина, що проживає з нами (7років). Батько не позбавлений батьківських прав. Питання: чи є якийсь офіційний статус для мене, як для "відчима" і для дитини як для "пасинка"?
Ніяких документів крім свідоцтва про шлюб не має.

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Назаре!

    Не зовсім зрозуміла мета питання, а від того неясно якої саме відповіді Ви чекаєте. В сім'ї по відношенню к дитині Ви користаєтесь майже тими самим правами і обов'язками, що і батько.

    Для більш конкретної відповіді тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Постараюсь допомогти Вам зрозуміти Ваш матримоніальний статус.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Згідно ст. 260 СК України, Якщо мачуха, вітчим проживають однією сім'єю з малолітніми, неповнолітніми пасинком, падчеркою, вони мають право брати участь у їхньому вихованні.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Назаре.

    Ви просто займаєтесь утриманням дитини. І формально вважаєтесь вітчимом.

    Ваш офіційний статус визначено статтею 260 СК України.

    У випадках необхідності детальної консультації, тисніть зелену кнопку «Звернутися»

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович год назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Добрий вечір. Та дитина приходиться Вам пасинком чи падчеркою, а Ви їй-вітчимом. Вітчим не є дуже близькою людиною до дитини порівняно з усиновлювачем.

    Сестра, брат, мачуха, вітчим мають право на самозахист своїх малолітніх, неповнолітніх, повнолітніх непрацездатних братів, сестер, пасинка, падчерки. Сестра, брат, мачуха, вітчим мають право звернутися за захистом прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх та повнолітніх непрацездатних братів, сестер, пасинка, падчерки до органу опіки та піклування або до суду без спеціальних на те повноважень.

    Мачуха, вітчим зобов'язані утримувати малолітніх, неповнолітніх падчерку, пасинка, які з ними проживають, якщо у них немає матері, батька, діда, баби, повнолітніх братів та сестер або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання, за умови, що мачуха, вітчим можуть надавати матеріальну допомогу. Суд може звільнити вітчима, мачуху від обов'язку по утриманню падчерки, пасинка або обмежити його певним строком, зокрема у разі: 1) нетривалого проживання з їхнім матір'ю, батьком; 2) негідної поведінки у шлюбних відносинах матері, батька дитини.

    Повнолітні падчерка, пасинок зобов'язані утримувати непрацездатних мачуху, вітчима, якщо вони потребують матеріальної допомоги і якщо вони надавали падчерці, пасинкові систематичну матеріальну допомогу не менш як п'ять років, за умови, що падчерка, пасинок можуть надавати матеріальну допомогу.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових правових послуг з цього чи інших запитань. Я можу надати Вам детальну юридичну консультацію з рядом правничих послуг, написати тексти юридичних документів чи надати інші правові послуги.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України