Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 04 октября 2022, вопрос №73945

Тимчасова допомога від держави

Колишній чоловік весь 2021 рік і майже півроку 2022 не платив аліменти. Заборгованість більше 50 тисяч грн. У липні 2022 подала на тимчасову допомогу від держави. Нарахували з 1.07 по 2.08 одну суму,а з вересня по грудень цього року іншу,бо збільшився прожитковий мінімум. У серпні місяці колишній перерахував 10 тис,а в совбезі сказали писати відмову від державної допомоги. Чи дійсно мені треба писати відмову? Чи все таки ці кошти можуть бути мені зараховані?

Ответы юристов (3)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олено.

    Не радив би писати таку відмову. Якщо у них є певні вимоги до Вас, нехай викладають їх у письмовому вигляді

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ольга!

    Такі речи добровільно робити не треба. Якщо є причина призупинення виплати допомоги, то нехай це роблять без Вашої "допомоги"!

    Будуть уточнення чи додаткові питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Потрібно знати, яку саме допомогу Вам призначили - як малозабезпеченій родині чи соціальну допомогу дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів.

    Відопвідно до Постанова Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2006 року № 189 «Про затвердження Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме" виплата тимчасової допомоги припиняється у разі добровільного виконання рішення суду особою, зобов’язаною сплачувати аліменти. Про виникнення зазначених обставин одержувач зобов’язаний повідомити у десятиденний строк орган праці та соціального захисту населення. Виплата тимчасової допомоги припиняється з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому виникла одна із зазначених обставин.

    Орган державної виконавчої служби / приватний виконавець у строк до трьох календарних днів після встановлення факту сплати аліментів одним з батьків інформує одержувача та орган соціального захисту населення за місцем одержання допомоги.

    Орган соціального захисту населення у строк до п’яти календарних днів повідомляє одержувачу про припинення виплати допомоги.

    Якщо виникла можливість стягнення аліментів з одного з батьків, виявлено, що один з батьків може утримувати дитину, або встановлено місце проживання (перебування) одного з батьків, у зв’язку з чим можливе стягнення з нього коштів на утримання дитини, орган соціального захисту населення:

    • визначає суму сплаченої тимчасової допомоги, яка підлягає поверненню, та встановлює строки її повернення (протягом місяця);
    • повідомляє одному з батьків про суму сплаченої тимчасової допомоги, яка підлягає поверненню, та строк її повернення;
    • у разі неповернення коштів добровільно в установлені строки вирішує питання про їх стягнення у судовому порядку.

    ТАКИМ ЧИНОМ, ВАМ НЕОБХІДНО ПОДАТИ ВКАЗАНУ ЗАЯВУ ПРО ПРИПИНЕННЯ НАРАХУВАННЯ, ЩОБ ЗАПОБІГТИ ПРИМУСОВОМУ СТЯГНЕННЯ З ВАС СПЛАЧЕНИХ ГРОШОВИХ СУМ.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України