Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 12 октября 2022, вопрос №74332

Как лишить опекунства

Добрый вечер!!! Проконсультируйте пожалуйста в таком вопросе. У моего брата инвалида 1 группы, опекуном является жена, мы хотим сменить опекуна на родственника первого родства,как это сделать? Опекун который назначен, уже более 2х лет им фактически не является, на звонки не отвечает, где находиться тоже не известно, как можно её лишить опекунства и назначить другого опекуна? Заранее спасибо за ответ

Ответы юристов (3)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Світлано.

    Спочатку бажано звернутись до органу опіки та піклування, а потім все одно треба звертатись до суду.

    Всього доброго! Якщо Вам потрібна детальна консультація або алгоритм дій, натискайте зелену кнопку "Звернутися".

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Світлана!

    Ваш брат - недієздатний, тож звернутись до органів опіки мусите Ви, його близька родичка.

    Порядок такий:

    Відповідно до ст. 300 ЦПК України,суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

    Суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу.Суд розглядає питання про звільнення опікуна в судовому засіданні з повідомленням заінтересованих осіб. Неявка цих осіб не перешкоджає розгляду питання про звільнення опікуна або піклувальника.Рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

    Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.Отже, для того, щоб змінити опікуна необхідно:

    1. Рішення органу опіки та піклування про звільнення попереднього опікуна або заява самого опікуна про відмову від опікунства.
    2. Подання органу опіки та піклування до суду про призначення іншої особи опікуном
    3. Рішення суду про визнання особи, над якою встановлюється опіка, недієздатною.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на рних відповім!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович год назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Добрий вечір. Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає перший раз опікуна за поданням органу опіки та піклування. Інші рази опікуна має призначати орган опіки та піклування.

    Суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця. Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку. За заявою органу опіки та піклування суд може звільнити особу від повноважень опікуна або піклувальника у разі невиконання нею своїх обов'язків, порушення прав підопічного, а також у разі поміщення підопічного до навчального закладу, закладу охорони здоров'я або закладу соціального захисту.

    Органи опіки та піклування за своєю ініціативою, за клопотанням підопічних, державних або громадських організацій, а також згідно з обгрунтованими заявами будь-яких осіб можуть звільнити опікуна або піклувальника від виконання покладених на нього обов'язків, якщо встановлять, що опікун чи піклувальник не відповідає своєму призначенню або належним чином не виконує своїх обов'язків.

    Ви можете звертатись до мене для надання різноманітних додаткових юридичних послуг з даного питання чи інших запитань. Я можу надати Вам детальну правову консультацію з цілим рядом юридичних послуг, написати тексти правничих документів тощо.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України