Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 24 октября 2022, вопрос №74860

Можно ли оспорить завещание ? Если завещание на мое имя какие мои дальнейшие действия.

Подскажите пожалуйста, после смерти моего отца осталось завещание на меня. Но у него есть законная супруга и не совершенно летняя дочь . Могут ли они его оспорить? (Номер для связи указала ватсап) нахожусь за границей

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Анна!

    Спочатку задовільняються усі пункти заповіту, а вже потім майно, яке залишиться, розподіляється у порядку черг спадкування.

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профіля (без цього я не побачу Ваших засобів зв'язку). Охоче Вам допоможу.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Якщо є неповнолітня дитина, то незалежно від заповіту, вона має право на обов'язкову долю у спадщини - 1/2 частину, того, щоб вона отримала як би не було заповіту.

    Так як є три спадкоємця першої черги, то обов'язкова доля становить 1/6 частину.

    Аде це не говорить про недійсність заповіту.

    Нотаріус при видачі свідоцтва про право на спадщину повинен видати Вам свідоцтво на 5/6 частин.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Стаття 1241 Цивільного Кодексу України

    Право на обов'язкову частку у спадщині

    1. Малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

    Розмір обов'язкової частки у спадщині може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення.

    2. До обов'язкової частки у спадщині зараховується вартість речей звичайної домашньої обстановки та вжитку, вартість заповідального відказу, встановленого на користь особи, яка має право на обов'язкову частку, а також вартість інших речей та майнових прав, які перейшли до неї як до спадкоємця.

    3. Будь-які обмеження та обтяження, встановлені у заповіті для спадкоємця, який має право на обов'язкову частку у спадщині, дійсні лише щодо тієї частини спадщини, яка перевищує його обов'язкову частку.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович год назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. Неповнолітні та малолітні діти спадкодавця мають право на обов'язкову частку в спадщині. У випадку залишення заповіту не на користь неповнолітньою чи малолітньої дитини спадкодавця така дитина все одно має право на обов'язкову частку. Розмір обов'язкової частки в спадщині становить половину частки, яку би такий спадкоємець спадкував, якби заповіту не було.

    Неповнолітня дочка може разом з матір'ю звернутись до нотаріуса для отримання її обов'язкової частки в спадщині. Якщо у Вашого батька було тільки двоє дітей та не було в живих його батьків, то розмір обов'язкової частки становить одну шосту спадщини.

    Ви можете звертатись до мене для надання різноманітних додаткових правничих послуг з даного питання чи інших запитань. Я можу надати Вам, зокрема, детальну юридичну консультацію з цілим рядом різних правових послуг, написати тексти правничих документів тощо.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України