Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 29 октября 2022, вопрос №75090 150₴

Пересилання держ органами оригіналів документів з повідомлення про вручення

Пишу запит до державної прикордонної служби. В них знаходиться оригінал посвідки на постійне проживання в Україні (вони його вилучили на кордоні). Забрати самому або через представника за довіреністю неможливо, тому цей варіант відпадає.
Буду просити переслати за місцем реєстрації в Україні.
В яких нормативно-правових документах йдеться про те, що державні органи зобовʼязані пересилати оригінали документів виключно з повідомленням про вручення?

Ответы юристов (17)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, такої послуги як відправлення оригіналів документів поштої прикордонна служба не надає. Можите впевнитися в цьому за телефонував на горячую лінію прикордонної служби України.

    +38 (044) 527-63-63

    • Виталий Клиент год назад

      Та це не послуга. Питання про те, що вони будуть пересилати посвідчення поштою вже вирішено.

      Я якось не зрозуміло описав питання?

      Питання полягає в тому, на підставі яких НПА держ органи відправляють оригінали документів з повідомленням про вручення.

      Все. Інших питань в мене немає.

      • Корнійчук Євген Іванович

        Я вам не так відповів як мої коллеги? Я вам проце кажу, починаючи з безкоштовного питання.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю, Віталій.

    Норми, яка зобов'язує державні органи направляти документи за допомогою поштового зв'язку саме з повідомленням про вручення, немає.

    Державні органи самостійно вирішують це питання, з огляду на свою зацікавленість в отриманні такого листа та його відстеження.

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів України від 17 січня 2018 р. № 55

    ТИПОВА ІНСТРУКЦІЯ з документування управлінської інформації в електронній формі та організації роботи з електронними документами в діловодстві, електронного міжвідомчого обміну

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/55-2018-%D0%BF...

    Порядок опрацювання та надсилання вихідних документів

    192. Вихідні документи у паперовій формі, створені в установі у разі наявності підстав, які визнаються обґрунтованими для створення документів у паперовій формі, надсилаються адресатам з використанням засобів поштового зв’язку, електрозв’язку, а також доставляються кур’єрською, фельд’єгерською службою.

    193. Опрацювання документів для відправлення засобами поштового зв’язку здійснюється службою діловодства установи відповідно до Правил надання послуг поштового зв’язку.

    Тим не менше, можливо у внутрішній розпорядчій інструкції з діловодства ДПСУ і зазначено, що доставка листів в межах України здійснюється тільки поштовим переказом з повідомленням про вручення.

    ...

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Віталію!

    Це питання регулююється наказом Міністерства юстиції України Про затвердження Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях. З ним можна ознайомитись тут: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0203-12#Text

    Також можете подивитись ПОСТАНОВУ від 5 березня 2009 р. N 270 Про затвердження Правил надання послуг поштового зв’язкуhttps://www.ukrposhta.ua/ua/pravyla-nadannia-poslu...

    Більше я нічого не знайшов з приводу Вашого питання...

    Втім , керуючись логікою та критеріями здорового глузду, думаю, що відправити оригінали документи поштою, інакше аніж оформивши їх цінним листом з повідомленням про вручення просто не можливо. Інакше ДПСУ буде нести відповідальність за його можливу втрату!

    По великому рахунку ДПСУ може відмовитись пересилати таку посвідку по місцю проживання, бо Вас там не має, абог Вам прийдеться оформлювати на когось довіренність, що ще більше ускладнює ситуацію! Втім є варіант домовитись з українським консульством і просити переслати оригінал посвідки на постійне проживання в Україні саме в консульску установу. Але тут мені трохи не вистачає інформації, бо я не заню, де Ви знаходитесь.

    Одним словом, буде бажання продовжити розмову, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю Постараюсь допомогти!

    Корнійчук Євген Іванович

    Вам надали протокол про вилучення документа?

    3.14. Паспортний документ або інший документ, у якому за результатами здійснення поглибленої перевірки виявлено ознаки його підробки або встановлено, що він не належить особі, на підставі пункту 3 частини першої статті 20 Закону України „Про Державну прикордонну службу України” вилучається, про що старший зміни прикордонних нарядів складає відповідний протокол. Другий примірник такого протоколу надається особі, у якої вилучено паспортний документ.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1083-12#Text

    • Виталий Клиент год назад
      Вам надали протокол про вилучення документа?

      Так, акт про вилучення є. Але п. 3.14 не підходить. Його вилучили тому, що міграційна служба вирішила незаконно його скасувати і направила прикордонникам відповідний лист про вилучення. Суд скасував всі рішення міграційки і поновив посвідчення. Міграційка вже надіслала лист прикордонникам про те, що посвідчення знову дійсне.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Віталій!

    У продовження моєї відповіді...

    Можливо десь у надрах документообороту ДПСУ і є потрібний Вам документ, але на ньому, напевно, стоїть позначка "для службового користування", а це, в свою чергу, означає, що ні я, ні Ви її ніколи не побачимо, якщо не станемо працівниками ДПСУ.

    Корнійчук Євген Іванович

    Висновок відправлення вам документу по пошті буде не законним. Такі НПА відсутні. Тому їдьте самі або оформлюйте довіреність. Може вам кажуть що його відправлять, аби ви відчинилися. Або хто каже, що вам його відправе з ним і домовляйтесь про лист з повідомленням про вручення.

    Усього найкращого. Сподіваюсь моя консультація була корисною для вас.

    Звертайтесь за потреби.

    • Виталий Клиент год назад
      Висновок відправлення вам документу по пошті буде не законним

      Чому не законний? Пошліться пліз на якийсь НПА, де це вказано. Я ознайомлюсь. Дякую.

      • Корнійчук Євген Іванович

        Вам надали акт про вилучення у вас документа, тому відповідальність за його збереження несе прикордонна служба.

        ЗУ про прикордонну службу не передбачено права або обов'язка висилати вилученні документи поштою а передбачено лише їх Зберігати. Пошта це третя особа яка не має відношення до вас і прикордонної служби. Якщо щось трапитися з документом відповідальність буде нести прикордонна служба, а не пошта. А це буде порушення їх обов'язку ЗБЕРІГАННЯ, А ЦЕ ВЖЕ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПОЧИНАЮЧИ З ДИСЦИПЛІНАРНОЇ І ЗАКІНЧУЮЧІ КРИМІНАЛЬНОЮ.

        ТАКОЖ ви повинні отримати свій документ і погасити акт про вилучення. ЗРОЗУМІЛО?

        Ваше просте питання вилилося в цілу лекцію, Сподіваюсь на вашу чемність.

        • Виталий Клиент год назад

          Я не можу з вами дискутувати, тому що ви не послались на статтю. Ми не можемо предметно обговорити вашу думку.

          Вилучили посвідчення на підставі п. 88 Постанови КМУ від 7 травня 2014 р. № 152. Тому посвідка зберігається не у прикордонників.

          Але я відразу натякнув на те, що ситуація нестандартна.

          Факт пересилання не обговорюється і в питанні не ставиться. Я ж сказав. Це питання вирішено.

          Питання було в тому, як змусити прикордонників відправити оригінал саме з повідомленням про вручення.

          • Корнійчук Євген Іванович

            У вас вилучили його орган ДМС він вам його і повинен повернути, прикордонники вже до вас ніякого відношення не мають.

            Але про пересилання поштою тут також немає ні яких обов'язоків і прав. МОЖЛИВО це закріплено в їх посадових інструкціях, точно не можу вам сказати.

            Моя думка з цього приводу, така і залишилась. Зверніться до мене для обміну контактів, самому цікаво чим все це закінчиться.

            https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/756-2021-%D0%B...

            Видача посвідчення

            43. Видача заявникові посвідчення здійснюється територіальним органом ДМС, який прийняв документи для його оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну.

            44. У разі отримання посвідчення іноземця або особи без громадянства його законним представником подається документ, що посвідчує особу законного представника, та документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника.

            45. Під час видачі посвідчення проводиться процедура верифікації.

            • Виталий Клиент год назад

              Посвідчення вилучили інспектори прикордонного контролю відділення інспекторів прикордонної служби відділу прикордонної служби "Марківка". Згідно з актом вилучення посвідчення відправили до Львівського прикордонного загону. Там воно і знаходиться.

              Я щодня на телефоні з органом ДМС. Їм посвідчення не надходило. Тому і повернути його вони не можуть.

    Корнійчук Євген Іванович

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/152-2014-%D0%B...

    Абзац 3 п 88 Постанови КМУ 152

    Вилучений працівником уповноваженого суб’єкта паспорт разом з актом про його вилучення передається не пізніше наступного робочого дня згідно з актом приймання-передачі до територіального органу/територіального підрозділу ДМС, який знищує його в порядку, встановленому у пунктах 92-94 цього Порядку, або проводить службову перевірку.

    • Виталий Клиент год назад

      Саме так. Не повернули. Не знищили.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович год назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПОРЯДОК формування та зберігання реєстраційних справ" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1499-16#n10):

    "VІ. Передача реєстраційної справи або документів для долучення до реєстраційної справи

    1. Передача у випадках, передбачених законом, реєстраційної справи або документів для долучення до реєстраційної справи суб’єкту, що забезпечує зберігання реєстраційних справ, здійснюється державним реєстратором, нотаріусом або уповноваженою особою фронт-офісу, що забезпечував прийняття, зберігання та видачу документів, поданих для державної реєстрації, протягом трьох робочих днів з дати проведення відповідної державної реєстрації поштовим відправленням за описом або нарочно за описом...".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 8. Аналогія

    1. Якщо цивільні відносини не врегульовані цим Кодексом, іншими актами цивільного законодавства або договором, вони регулюються тими правовими нормами цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, що регулюють подібні за змістом цивільні відносини (аналогія закону).".

    "ПРАВИЛА надання послуг поштового зв'язку" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/270-2009-%D0%B...):

    " 19. Внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть прийматися для пересилання з описом вкладення та/або з післяплатою...

    59. Внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення.

    61. У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв'язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.".

    ---

    Доброго дня, Віталію! Органи ДПС зобов'язані застосувати наведений вище Порядок по аналогії закону та направляти документи поштовим відправленням за описом, що свою чергу, відповідно до Правил поштового зв'язку, передбачає оформлення поштового відправлення з оголошеною цінністю або з описом вкладення, або післяплатою.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України