Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 04 ноября 2022, вопрос №75364 150₴

Вигул собак під двори приватних будинків

Вітаю, я мешкаю у приватному секторі, поряд знаходяться багатоповерхівки. Мешканці багатоповерхівок вигулюють своїх собак по нашій вулиці приватного сектору під забори приватних будинків. "Особливі", підводять собак під самі ворота та хвірточки, щоб виходячи зранку з двору вступати прямо в купу лайна. На прохання не водити під двори не реагують. Одне чмо, дозволило своїй собаці наваляти майже мені під ноги, і на зауваження прибрти за собакою, погрожував мені фізичною розправою, ( " за забором твоя територія" сказало воно мені). У теплу пору року, після дощу, біля двору неможливо знаходитись, бо з трави випаровуються наслідки собачих туалетів, а тому стоїть пекельний сморід. Домашні собаки від чужинців дратуються і по вулиці, зранку і ввечері, коли приводять собак, стоїть неймовірний гвалт. Враховуючи те, що в країні війна, і психологічний стан на межі, постійний гавкіт по вулиці вже підводне до нервового зриву. Мої чотири звернення до поліції взагалі не розглядаються ( "а что здесь такого" - сказав мені мєнт( бо по іншому його назвати не можу)нашого району), хоча вже скільки порушень, зокрема 154 ст., що на штрафах можна озолотитись. На лінії мера,- посилають, благоустрій- посилає, звернення через урядову лінію зависло. Я вже не знаю куди мені звертатись, і у кого просити допомоги. Допоможіть будь ласка, як припинити цей терор від власників собак?

Ответы юристов (10)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Як встановлюються правила вигулу тварин

    Питання поводження із тваринами та прибиранням за ними господарями регулюються Законом України "Про благоустрій населених пунктів". На його підставі усіма місцевими радами (міськими, селищними, сільськими) прийнято власні, місцеві Правила благоустрою, містять вимоги та заборони. Якщо простіше – то кожен населений пункт може встановити власні умови та заборони.

    Яких правил при вигулі тварин має дотримуватися господар

    1. Виводити собак за межі квартири чи території її проживання можна лише на повідку (з ошийником, що містить особистий номер), а небезпечних собак – лише на короткому повідку (не довше 1,2 м) і в наморднику;

    2. Вигулювати собаку без повідка та намордника дозволяється лише в спеціальних місцях вигулу тварин. Там також можна проводити навчання тварин за спеціальними програмами. При цьому небезпечних собак не можна тримати без повідка та намордника навіть у зонах вигулу.

    3. Господар повинен забезпечити безпеку своєї тварини, оточуючих людей і тварин, а також майна від заподіяння шкоди, дорожнього руху при проходженні з твариною біля транспортних шляхів і при їх переході шляхом;

    Тварин, зазвичай, можна супроводжувати з 14 років. Проте небезпечних собак дозволено супроводжувати особами від 16 років (окрім психічно хворих та фізично неспроможних контролювати тварину). Тобто діти вигулювати тварин не можуть.

    4. Господар (або особа, що вигулює тварину) повинен прибирати екскременти за своїми тваринами в під'їздах, на тротуарах та інших місцях загального користування; виключення – власники собак-поводирів.

    5. Забороняється заходити з тваринами до громадських місць (місця хачування, магазини, кінотеатри тощо). Виключення – відвідування спеціалізованих магазинів та закладів для тварин та супровод собаками-поводирями;

    6. Забороняється заходити з тваринами на дитячі чи спортивні майданчики, території лікарень, шкіл, інших навчальних закладів.

    7. Забороняється купати тварин на території міських пляжів, у фонтанах;

    8. Забороняється порушувати громадський порядок, в тому числі, потрібно слідкувати за збереженням режиму тиші (з 22.00 до 08.00);

    9. Забороняється вигулювати тварин у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння

    10. Забороняється залишати тварин бездоглядними

    Забороняється вигулювати собак в парках та біля дитячих майданчиків. За порушення правил вигулу законодавством передбачена адміністративна відповідальність. Зі слів юриста Валентина Гаврильченка, максимальний штраф, який може сплатити власник собаки – 85 гривень. Якщо тварина завдала шкоди здоров'ю та майну, власник собаки нестиме цивільно-правову відповідальність.

    Якщо виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Постараюсь на них відповісти!

    • Тетяна Клиент год назад

      Я звернулась до фахівців за порадою, як вирішити питання, а те що ви написали, я на пам'ять вже вивчила. Тільки від написаного купи під дверима не зникають.

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич год назад

        Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

        Общаться в чате

        Нащо ж так роздратовоно? Я Вам і дав фахову відповідь. А на яку розраховували Ви - аби адвокат Вам порадив взяти в руки палицю???

        Складається враження, що Вам конче хотілося б ще когось обвинуватити у цій проблемі. Чому Ви, наприклад, не відреагували на мою другу відповідь, в якій я пропоную Вам реальну допомогу? Ця пропозиція і далі має силу. Було б бажання...

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    На доповнення до моєї відповіді...

    Кожну відпомову треба оскаржувати належним чином. Можу Вам в тому допомогти, зокрема вимусити працівників поліції прийняти Вашу заяву до роботи!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Дійсно, посадові особи правоохоронних органів ухиляються від виконання своїх обов'язків, зокрема від складення протоколу, як правильно Ви зазначили, за статтею 154 КУпАП, і як мінімум за частиною 1. А якщо протокол буде складено, має відбуватись

    І у даному випадку я б радив спробувати оскаржити бездіяльність поліцейських.

    Для оскарження незаконні дії/бездіяльність працівника поліції (незаконний огляд, неналежне спілкування, ігнорування) особа, щодо якої вчинено такі дії, має право направити скаргу в порядку підлеглості вищому органу або посадовій особі (Закон України "Про звернення громадян"); повідомити усно за номером "102" або "0-800-50-02-02" (call-центр); звернутися з позовною заявою до суду.

    Скарга може бути:

    Усною - викладеною громадянином на особистому прийомі або за допомогою засобів телефонного зв’язку через визначені контактні центри, телефонні "гарячі лінії" та записаною (зареєстрованим) посадовою особою. Звернутись можна за телефонним номером «102» або «0-800-50-02-02» (call-центр, куди можна повідомити про неправомірні дії поліції).

    Письмовою - надісланою поштою або переданою громадянином особисто чи через уповноважену ним особу, якщо ці повноваження оформлені відповідно до законодавства України (у тому числі під час особистого прийому), із використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення) (пункт 14 розділу І Порядку).

    У випадку, якщо дії/бездіяльність працівника поліції містять ознаки злочину, особа має право звернутися з відповідною заявою до Державного бюро розслідувань або його територіальних управлінь.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    незаконні дії поліцейського

    Поліція не завжди виконує свої обов’язки із дотриманням всіх вимог законодавства, а іноді й свідомо його порушує. Незаконними можуть бути як активні дії (застосування насильства; неналежне спілкування – образи, лайка тощо; незаконний огляд/поверхнева перевірка; безпідставна перевірка документів тощо), так і бездіяльність працівників поліції (ігнорування повідомлення про правопорушення; ненадання допомоги у небезпечній ситуації та інше).

    1. Види скарг, як і куди скаржитись:

    Умовно, можна виділити наступні види скарг:

    1) Процесуальна скарга - якщо Ви є учасником адміністративного або кримінального провадження, то скарга на незаконні дії/бездіяльність працівників поліції подається відповідно до вимог процесуального законодавства. Зокрема адміністративне затримання, особистий огляд, огляд речей і вилучення речей та документів, у тому числі посвідчення водія, тимчасове затримання транспортного засобу чи відсторонення від керування ним, огляд на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння може бути оскаржено шляхом звернення вищестоящої посадової особи поліції або до суду (стаття 267 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або дізнавача, у тому числі невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, неповернення тимчасово вилученого майна чи нездійснення необхідних процесуальних дій, можуть бути оскаржені під час досудового розслідування (стаття 303 Кримінального процесуального кодексу України).

    2) Загальна скарга – подається якщо стосовно Вас працівники поліції допустили протиправні дії/бездіяльність, але без очевидних ознак злочину. Наприклад некоректно спілкувались, вимагали здійснення непередбачених законодавством дій (невідкладно прийти до відділу поліції без направлення повістки), безпідставно або з порушенням процедури провели поверхневий огляд рюкзаку, відмовляли у наданні інформації тощо. У такому випадку скаргу на поліцейських можна направити їх керівнику або до відомчих структур Національної поліції, які контролюють стан дотримання дисципліни і законності правоохоронцями: Управління дотримання прав людини НПУ (контакти на сайті НПУ) та Департамент головної інспекції НПУ (контакти на сайті НПУ).

    Свою скаргу на поліцейських Ви можете подати у різний спосіб:

    вручити керівникам поліції під час здійснення ними особистого прийому громадян;

    направити поштою з повідомленням про вручення;

    записати до «Книги скарг і пропозицій» або вкинути у скриньку «Для заяв, скарг і пропозицій» (такі книги і скриньки мають бути у вестибюлі кожного підрозділу поліції);

    направити на електронну адресу, яка вказана на офіційному сайті Національної поліції України;

    викласти усно за номером «102» або на телефон безкоштовної «гарячої лінії» «0-800-50-02-02».

    Такі заяви розглядаються і вирішуються у термін не більше 1 місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше 15 днів від дня їх отримання (стаття 20 Закону України «Про звернення громадян»).

    3) Заява (повідомлення) про скоєння кримінального правопорушення - подається якщо співробітники поліції допустили стосовно Вас дії, які мають чіткі ознаки скоєння злочину (катування, побиття, незаконне тримання під вартою, фальшування протоколу чи інших документів). Така заява подається до територіального управління Державного бюро розслідувань (ДБР), яке обслуговує регіон в якому Ви проживаєте, в тому числі і на електронну адресу. Контакти територіальних управлінь ДБР Ви можете знайти за цим посиланням.

    Якщо Ви скаржитесь на застосування поліцією насильства, буде доцільним надіслати копію заяви до Департаменту протидії порушенням прав людини у правоохоронній і пенітенціарній сферах Офісу Генерального прокурора, який здійснює супровід розслідування цієї категорії злочинів.

    У випадку, коли правоохоронці вимагають від Вас хабаря (незаконної винагороди) або намагаються залучити чи схилити до вчинення інших незаконних дій, Ви можете звернутися із відповідною заявою у Службу безпеки України або до територіального підрозділу Департаменту внутрішньої безпеки НПУ – вказана оперативна служба займається протидією корупції та іншим злочинним проявам у лавах поліції, зокрема затриманням співробітників під час контрольованого отримання ними хабаря.

    Важливо! Якщо Ви звернулись зі скаргою на поліцейських – не перебувайте у пасивному очікуванні результатів її розгляду. Стаття 18 Закону України «Про звернення громадян» надає Вам право стати повноправним учасником службової перевірки, яка проводиться за Вашою скаргою, в тому числі:

    особисто викласти аргументи особі, що перевіряє скаргу, та брати участь у її перевірці;

    знайомитися з матеріалами перевірки;

    подавати додаткові матеріали або наполягати на їх запиті органом, який розглядає скаргу;

    бути особисто присутнім при розгляді заяви чи скарги;

    користуватися послугами адвоката або представника організації, яка здійснює правозахисну функцію;

    висловлювати усно або письмово вимогу щодо дотримання таємниці розгляду заяви чи скарги.

    При написанні скарги, обов’язково вкажіть у ній, що бажаєте скористатись цими правами.

    2. Додаткові пояснення

    1) «скарга» в розумінні ЗУ «Про звернення громадян» – це звернення з вимогою про поновлення прав і захист законних інтересів громадян, порушених діями (бездіяльністю), рішеннями державних органів, органів місцевого самоврядування, установ, організацій, об'єднань громадян, підприємств, посадових осіб.

    2) скарга на дії чи рішення органу Національної поліції або посадової особи подається в порядку підлеглості вищому органу або посадовій особі (вищестоящему керівнику) відповідно до чинного законодавства, а в разі незгоди громадянина з прийнятим за скаргою рішенням – безпосередньо до суду.

    3) скарга (звернення) може бути подана як особисто окремою особою (індивідуальне), так і групою осіб (колективне). Кожен громадянин може подати звернення також через уповноважену на це іншу особу, якщо ці повноваження оформлені відповідно до чинного законодавства. Звернення в інтересах неповнолітніх і недієздатних осіб подається їх законними представниками. Звернення в інтересах громадянина може бути подано іншою особою, трудовим колективом або організацією, яка здійснює правозахисну діяльність, якщо вони отримали від громадянина відповідні повноваження, оформлені згідно з законодавством.

    4) рішення вищого органу Національної поліції щодо розгляду скарги може бути оскаржене в суді у термін, передбачений законодавством України. Скарга на рішення, що оскаржувалось, може бути подана до органу або посадовій особі вищого рівня протягом одного року з моменту його прийняття, але не пізніше одного місяця з часу ознайомлення громадянина з прийнятим рішенням. Скарги, подані з порушенням зазначеного терміну, не розглядаються.

    5) стаття 19 Закону України «Про звернення громадян» вказує, що «органи державної влади, посадові особи зобов'язані: об'єктивно, всебічно і вчасно перевіряти заяви чи скарги; письмово повідомляти громадянина про результати перевірки заяви чи скарги і суть прийнятого рішення».

    У свою чергу МВС України встановило наступні вимоги до розгляду звернень і скарг громадян:

    керівники органів (підрозділів) поліції вживають всіх можливих заходів для об’єктивного вирішення порушених авторами звернень питань, у тому числі направляють працівників органів (підрозділів) поліції на місця для перевірки викладених у зверненнях фактів;

    безпосередні виконавці під час здійснення перевірок за зверненнями громадян у разі необхідності та за наявності можливості спілкуються з їхніми авторами, з’ясовують усі порушені питання, уживають заходів щодо захисту конституційних прав громадян;

    до розгляду скарг на дії чи бездіяльність поліцейських і до перевірки інформації про неналежне виконання покладених на них обов’язків можуть залучатися представникі громадськості;

    рішення, які приймаються за зверненнями, повинні бути мотивованими та ґрунтуватися на законодавстві України;

    посадова особа поліції у разі визнання скарги обґрунтованою зобов’язана негайно вжити заходів щодо поновлення порушених прав громадян;

    звернення вважаються вирішеними, якщо розглянуто всі порушені в них питання, ужито необхідних заходів і заявникам надано ґрунтовні та вичерпні відповіді;

    за кожною скаргою громадян на наявність порушень чи недоліків у роботі органів (підрозділів) поліції або на дії (бездіяльність) поліцейських проводиться ретельна перевірка органом чи підрозділом поліції, до якого звернувся зі скаргою громадянин, або тим органом (підрозділом) поліції, якому доручено проведення відповідної перевірки керівництвом Національної поліції України.

    громадянину за наслідками розгляду скарги надається письмова відповідь;

    забороняється надсилати скарги громадян для розгляду тим органам (підрозділам) поліції або їх посадовим особам, дії чи рішення яких оскаржуються, а також тим, які не мають повноважень для їх розгляду.

    (розділи i͚v͚, v͚ «Порядку розгляду звернень та організації проведення особистого прийому громадян в органах та підрозділах Національної поліції України», який затверджений наказом МВС №930 від 15.11.2017)

    ___/

    Тому порушникам правил вигулу собак загрожує адміністративна відповідальність. Згідно ст.154 «Порушення правил тримання собак і котів» КУпАП тримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, чи понад установлену кількість, чи незареєстрованих собак, або приведення в громадські місця, або вигулювання собак без повідків і намордників (крім собак, у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено спеціальну відмітку) чи в невідведених для цього місцях - тягне за собою попередження або накладення штрафу.

    Ті самі дії, що спричинили заподіяння шкоди здоров'ю людей або їх майну, а так само повторне протягом року вчинення порушення з числа передбачених частиною першою цієї статті - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварин і на посадових осіб - від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Отже, якщо власники собак дотримуватимуться правил вигулу, уникнути неприємних ситуацій буде набагато легше, адже на повідку і в наморднику собака не зможе нікому завдати фізичної шкоди.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    100%
    КОДЕКС АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДОЧИНСТВА УКРАЇНИ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15#Text):

    "Стаття 5. Право на звернення до суду та способи судового захисту

    1. Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист шляхом:...

    4) визнання бездіяльності суб’єкта владних повноважень протиправною та зобов’язання вчинити певні дії;...".

    Закон України " Про Національну поліцію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/580-19#n907):

    "Стаття 23. Основні повноваження поліції

    1. Поліція відповідно до покладених на неї завдань:

    1) здійснює превентивну та профілактичну діяльність, спрямовану на запобігання вчиненню правопорушень;

    2) виявляє причини та умови, що сприяють вчиненню кримінальних та адміністративних правопорушень, вживає у межах своєї компетенції заходів для їх усунення;

    3) вживає заходів з метою виявлення кримінальних, адміністративних правопорушень; припиняє виявлені кримінальні та адміністративні правопорушення;

    4) вживає заходів, спрямованих на усунення загроз життю та здоров’ю фізичних осіб і публічній безпеці, що виникли внаслідок учинення кримінального, адміністративного правопорушення;

    5) здійснює своєчасне реагування на заяви та повідомлення про кримінальні, адміністративні правопорушення або події;...

    8) у випадках, визначених законом, здійснює провадження у справах про адміністративні правопорушення, приймає рішення про застосування адміністративних стягнень та забезпечує їх виконання;

    9) доставляє у випадках і порядку, визначених законом, затриманих осіб, підозрюваних у вчиненні кримінального правопорушення, та осіб, які вчинили адміністративне правопорушення;

    10) вживає заходів для забезпечення публічної безпеки і порядку на вулицях, площах, у парках, скверах, на стадіонах, вокзалах, в аеропортах, морських та річкових портах, інших публічних місцях;...

    33) у межах своєї компетенції здійснюють нагляд за дотриманням порядку вигулу домашніх тварин (собак) у громадських місцях, за дотриманням вимог у сфері захисту тварин від жорстокого поводження та вживають відповідних заходів у разі порушення законодавства у цій сфері;...

    Стаття 15. Територіальні органи поліції

    1. Територіальні органи поліції утворюються як юридичні особи публічного права в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, районах, містах, районах у містах та як міжрегіональні (повноваження яких поширюються на декілька адміністративно-територіальних одиниць) територіальні органи у межах граничної чисельності поліції і коштів, визначених на її утримання.".

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    " Стаття 56. Кожен має право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень.".

    ---

    Доброго дня, Тетяно! По-перше, Ви маєте право подати до адміністративного суду позов до Вашого районного у місті відділу поліції про зобов'язання дотримання поліційськими нагляду з дотримання громадянами порядку вигулу домашніх тварин на Вашій вулиці, взагалі, та біля Вашого подвір'я, зокрема. По-друге, Ви маєте право подати до суду (тепер вже загальної цивільної юрисдикції) позов до держави Україна в особі цього Вашого районного відділу поліції про відшкодкування моральної шкоди, завданої внаслідок вигулу громадянами домашніх тварин біля Вашого подвір'я.

    Тарасюк Віктор  Анатолійович
    Доброго дня, Тетяно! На Ваше питання дам відповідь і як адвокат, і як власник двох собак, який мав досвід спілкування з такими особами як Ви згадали. На власному досвіді мені вдалося добитися того що мій паркан та газон уже кілька років не витоптаний та не загажений (пробачте буду писати про себе).

    1. Перше, що я зробив перед своїми воротами, я встановив табличку з нагадуванням про заборону вигулу собак на невідведених ділянках та територіях приватної власності. Також я встановив камери відеоспостереження. Я фіксував всіх власників собак які приходили до мого паркану, на мою траву та квіти.

    2. Направив запит до міської ради про інформацію про місце розташування майданчиків та зон для вигулу домашніх тварин. В відповідності до законодавства органи місцевого самоврядування організовують створення і облаштування майданчиків та зон для вигулу домашніх тварин, що включає в себе їх огородження, встановлення інформаційних табличок, контейнерів для збирання екскрементів домашніх тварин їх власниками, а також здійснюють організацію вивезення і утилізації екскрементів домашніх тварин.

    3. Після фіксації вигулу собак на моєму газоні, я звертався до поліції з заявою про притягнення до відповідальності особи за статтею 154 КУпАП. Паралельно я направляв на адресу такого власника собаки копію заяви до поліції з доданою фотографією і добавляв, що кількість таких звернень до поліції вплине на суму моральної шкоди при зверненні досуду, а також додавав рішення місьради про місця розташування зон вигулу собак.

    4. Після третьої заяви до поліції. одного особистого прийому керівника поліції, на одну особу ьбуло складено протокол. Ще двоє людей прийшли і вибачились після отримання фотографій.

    Будуть питання звертайтесь, контакти в профілі. Щасти Вам.

    Тетяна Клиент год назад

    Дякую за відповідь, ви єдиний, хто дав адекватну пораду. Камеру я вже замовила, йде з Китаю.

    • Тарасюк Віктор  Анатолійович

      Буду радий, якщо моя консультація допоможе в вирішенні Вашої проблеми. Звертайтесь.

      Якщо це можливо для Вас, можете віддячити через зелену кнопку "Отблагодарить". Щасти Вам.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України