Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 07 листопада 2022, питання №75456

Чи має чоловік право на статус убд

Мій чоловік добровільно пішов на фронт пробув там 50днів на передові на нолі був ранений лежав госпіталі звільнився так як я інвалід другої групи чи має право на статус убд

Відповіді юристів (3)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня.

    Звичайно, він має право на УБД.

    21 жовтня 2022 року уряд ухвалив зміни до постанови Кабінету Міністрів України №413, що регулює питання присвоєння статусу УБД військовослужбовцям, які стали на захист держави з початком повномасштабного російського вторгнення.

    Перш за все зміни стосуються присвоєння статусу УБД військовослужбовцям, які долучилися до захисту нашої держави під час повномасштабного вторгнення, а також уточнено, що таке право мають добровольці Сил територіальної оборони.

    Вимоги щодо кількості днів перебування в районах проведення бойових дій для отримання УБД особами, які проходять військову службу починаючи з 24 лютого, не встановлено. А для отримання статусу УБД, як і раніше, потрібно звертатися до комісії, утвореної державним органом, у підпорядкуванні якого перебувала військова частина. Це може зробити або військова частина, або військовослужбовець.

    Насамперед, потрібно мати довідку про безпосередню участь у заходах із забезпечення оборони з військової частини, форма якої затверджена тепер новим додатком до постанови КМУ № 413, а також документ, що підтверджує виконання бойових завдань.

    Підтвердженням виконання бойових завдань військовослужбовцем є витяги/копії з (за наявності хоча б одного з таких документів):

    бойових донесень;• журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки);• вахтових журналів;• польотних листів;• матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами зазнання поранень, контузій, каліцтв.

    Водночас звернутися з документами необхідно протягом місяця з дня участі у виконанні бойових завдань або проведенні розвідувальних заходів чи у разі поранення, контузії, каліцтва.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Так, Ваш чоловік має право на отримання посвідчення УБД незалежно від того скільки він перебував в зоні бойових дій.

    Малета Василь Олександрович
    Малета Василь Олександрович рік тому

    Юрист, м. Ужгород, 7 років досвіду

    оброго дня пані Світлана! З приводу Вашого питання я раджу вчинити наступним чином:

    Чоловікові необхідно звернути до свого командира щодо оформлення документів для надання йому статусу учасника бойових дій та попросити підтверджуючі документи якщо такі документи оформлювалися.

    Якщо такі документи неоформлювалися, або якщо командування відмовляєтья від вичення дій щодо оформлення УБД то Вам необхідно звернути з офіційним запитом щодо надання наступних документів з метою самостійної подачі їх на розгляд комісії :

    1. Довідки про участь особи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення;

    2. Копії або витяги з наказів Генерального штабу Збройних Сил України про залучення до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях;

    3.Копії або витяги з наказів Командувача об’єднаних сил, командирів оперативно-тактичних угруповань про прибуття (вибуття) до (з) районів здійснення цих заходів;

    4.Копії або витяги документи про направлення у відрядження до районів здійснення цих заходів ;

    5. Витяги з бойових наказів ;

    6. Витяги з бойових розпоряджень;

    7.Витяги бойових донесень (журналів бойових дій, оперативних завдань), які підтверджують факт безпосереднього зіткнення та вогневого контакту з противником, проведення розвідувальних заходів.

    Після надання Вам документів необхідно звернутися до місцевого ТЦК та СП, у якому призивався ваш чоловік і вони мають направити відповідний пакет на розгяд комісії по присвоєнню статуса УБД.

    За більш детальною консультацією тисніть звернути на кнопку біля мого профілю. Буду радий допомогти.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України