Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 08 листопада 2022, питання №75518 150₴

Чи можуть мене мобілізувати, якщо я перестану бути студентом у наступному році?

Добрий день.
Мене звати Іван. Я студент 4-го курсу. Мені 21 рік. В наступному році буду отримувати диплом бакалавра. І поки що не планую ідти далі на магістра. Хочу сказати, що я ніколи не проходив строкову військову службу та не закінчував військову кафедру в своєму університеті.
Тепер давайте перейдимо до мого запитання. Річ у тому, що мої батькі вважають, що якщо я не піду далі на магістратуру, то до мене одразу прийдуть і вручать повістку, щоб мобілізувати до лав ЗСУ. І мовляв я дуже ризикую в такому разі опинитися на передовій в окопі.
Скажіть, будь-ласка, наскільки таке твердження є вірним з боку теперішнього законодавства України?

Відповіді юристів (8)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    20%

    Доброго дня.

    З моменту закінчення навчання Ви втратите підставу для звільнення від мобілізації встановлену ст. 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", призвуть лі Вас одразу та чи взагалі призвуть, на цей час ніхто сказати не може, але вірогідність цього є, якщо у Вас на той час не буде інших підстав для звільнення від мобілізації.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    36.7%

    Вітаю, Іване.

    Річ у тому, що мої батькі вважають, що якщо я не піду далі на магістратуру, то до мене одразу прийдуть і вручать повістку, щоб мобілізувати до лав ЗСУ. І мовляв я дуже ризикую в такому разі опинитися на передовій в окопі.Скажіть, будь-ласка, наскільки таке твердження є вірним з боку теперішнього законодавства України?

    Дане твердження є не зовсім вірним, оскільки наразі підходи до мобілізації змінились. Ситуація не така, яка була на початку повномасштабного вторгнення. Про що йде мова?

    За своїм статусом Ви призовник, і призову під час мобілізації не підлягаєте. Якщо Ви уважно проаналізуєте Укази Президента України, то призову підлягають лише військовозобов'язані та резервісти. А Ви - призовник.

    Вам загрожує строкова військова служба як призовнику, однак вона скасована на період воєнного стану. Строк дії воєнного стану невідомий, а тому сказати, що буде наступним літом - дуже складно.

    Від себе: все ж би радив вступити Вам до магістратури для здобуття повної вищої освіти. Знання за плечима не носити, і питань до Вас не буде ніяких!

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Іване!

    Якщо Ви закінчите бакалавратуру і не підете далі вчитися до магістратури, то Ви втратите право на відстрочку, яке надавало Вам навчання на денні формі університету.

    В такому випадку Вас можуть мобілізувати в будь-який момент рпісля закінчення вишу, якщо у Вас не буде іншої підстави для звільнення від призову по мобілізації.

    Виникнуть додаткові питання чи уточнення, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Вы не подлежит призыву по мобилизации, так как Вы являетесь призывником и Вас возможно призвать только на срочную воинскую службу.(18-27 ЛЕТ)

    Так же вы можете получить отсрочку в связи с учебой.( если у вас оригинал приписного)

    Документи, які для цього необхідні: 2.1. Довідка з ВНЗ, 2.2. Довідка з військкомату про відстрочку від призову.

    У разі завершення навчання відстрочка втратить силу, але так як ви є призовником вас не призвуть бо ви не відповідаєте визначеній категорії

    Президент Украины отменил осенний призыв в армию и отложил демобилизацию — указ президента № 678/2022от 30 сентября 2022 года. Призыва в октябре-декабре в Украине не будет. Президент также отложил увольнение в запас военнослужащих.

    Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають: (чоловіки 18-60 років)

    • військовозобов'язані;
    • резервісти;
    • бійці Національної гвардії;
    • працівники Служби безпеки;
    • працівники Державної прикордонної служби;
    • працівники Державної спеціальної служби транспорту;
    • працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,
    • члени інших військових формувань.

    Щодо черги мобілізації: ( наразі черги скасували , призивають всіх хто наразі необхідний в ЗСУ згідно військово-облікових спеціальностей придатних громадян)

    • Перша черга — це оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.
    • Друга черга — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.
    • 3 черга— мобілізаційний резерв. Сюди відносимо військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.
    • 4 черга — громадський резерв. Інші громадяни, які не мають обмежень за віком чи станом здоров’я щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Іван!

    На доповнення до моєї відповіді...

    Зважайте, коли Вам кажуть, що мобілізація чоловіка призовного віку неможлива. Це не так! Є безліч прикладів прямо протилежного сказаному, в тому числі у моїй особистій практиці. А Вам я бм не радив перевіряти це на собі.

    Тому краще буде, якщо Ви послухаєте батьків!

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрий день!

    Вас не можуть мобілізувати, оскільки за віком ви є призовником, про що прямо говорить закон.

    Ч. 1 ст. 9 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Стаття 14. Приписка громадян України до призовних дільниць

    1. Приписка громадян України чоловічої статі до призовних дільниць проводиться з метою взяття їх на військовий облік, визначення наявних призовних ресурсів, ступеня придатності до військової служби, встановлення освітнього рівня, здобутої спеціальності або професії, рівня фізичної підготовки, вивчення особистих якостей.

    3. До призовних дільниць щороку протягом січня - березня приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років. Приписка проводиться відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання.

    4. Не підлягають приписці до призовних дільниць громадяни України, які відбувають покарання в установах виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру.

    11. Громадянам України, приписаним до призовних дільниць, видаються посвідчення про приписку, роз'яснюються права та обов'язки, правила військового обліку та відповідальність за порушення цих правил.

    Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу

    1. На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022 "Про загальну мобілізацію" стосується військовозобов'язаних та резервістів https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    4. Призов військовозобов'язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, Національної гвардії України. Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України здійснити в обсягах, визначених згідно з мобілізаційними планами.

    Призовник відрізняється від військовозобов'язаного тим, що у призовника військово-обліковим документом є приписне свідоцтво, а у військовозобов'язаного військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    У свою чергу вступивши на магістратуру ви захистите себе від мобілізації на період навчання, якщо закон зміниться в майбутньому (що теоретично не виключено).

    Якщо залишились питання - звертайтесь! буду радий допомогти!

    Адвокат Евгений Александрович
    23.3%
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день!

    ТАК, ЯКЩО ВИ ПРИЗОВНИК - ВІК ВІД 18 ДО 27 РОКІВ ТА У Є ПРИПИСНЕ, ТО ВЗАГАЛІ ПОВИННІ БУТИ ЗВІЛЬНЕНІ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ТАК ЯК ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ПІДЛЯГАЮТЬ ЛИШЕ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНІ І РЕЗЕРВІСТИ (ТОМУ, ЩО У НЬОГО ПРИПИСНЕ, А НЕ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК) ТА ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 1. Військовий обов'язок...9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...".

    У РАЗІ ПОРУШЕННЯ ЗАКОНУ, ЗІ СТОРОНИ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ):

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "ЗВЕРНУТИСЯ" (ПРАВОРУЧ ВІД ФОТО).

    ВСЬОГО ДОБРОГО!

    Пуха Наталія ТендерОк
    20%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Так, у Вас відстрочка, на період навчання відповідно до ст. 23 ЗУ Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    і вона у Вас лише на період Вашого навчання, по завершенню, або припиненню навчання Ви право на зазначену відстрочку втрачаєте.

    Успіхів (ಠ‿↼)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України