Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 15 ноября 2022, вопрос №75850

Чи можливо повернути залог за оренду житла.

Доброго дня.
Хотів винайняти будинок. На OLX знайшов варіант, зв'язався з власником. Переглянув помешкання, сподобалось - вніс плату за останній місяць - 10000 (десять тисяч) грн. Одразу не заїхав, але за два тижні у мене виникли сімейні проблеми, про що я повідомив власника, і попросив повернути мені хочаб частину коштів 5000-6000 грн. Власник на повертита кошти відмовляється.
Чи є можливість у законний спосіб змусити власника будинку повернути мені грощі? Письмовий договір укласти ми не встигли, виписка переводу є, є скріншоти переписки у вайбері.

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Вадиме!

    Звичайно маєте право повернути завдаток, принаймні за той час, коли Ви вже в квартирі не жили. Якщо орендодавець відмовляється це робити, напишіть йому претензію, а потім звертайтесь до суду.

    Для більш точної відповіді треба бачити договір оренди та знати які мотиви неповернення завдатку орендодавцем.

    Натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Вадиме.

    Так. маєте право повернути кошти, при чому навіть можна спробувати в повному розмірі.

    Є законні методи впливу. Звертайтесь.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович год назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Добрий вечір. Якщо порушення зобов'язання сталося з вини боржника, завдаток залишається у кредитора. Якщо порушення зобов'язання сталося з вини кредитора, він зобов'язаний повернути боржникові завдаток та додатково сплатити суму у розмірі завдатку або його вартості. У разі припинення зобов'язання до початку його виконання або внаслідок неможливості його виконання завдаток підлягає поверненню.

    Ви можете звертатись до мене з цим чи іншими питаннями для надання різних додаткових юридичних послуг. Я можу, зокрема, надати Вам детальну правову консультацію з різноманітними юридичними послугами, написати тексти правничих документів тощо.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України