Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

16 листопада 2022, питання №75878 550₴

як має проходити передання нерозмитненого авто ЗСУ?

Доброго дня.

Підкажіть, як має проходити передання нерозмитненого авто ЗСУ?

Хочемо придбати нерозмитнене авто для підрозділу родича в ЗСУ. Який має бути порядок дій в такому випадку?
Який пакет документів потрібно для цього мати? Чи треба надавати документ, який буде підтверджувати право власності на авто? Чи можуть виникати проблеми, якщо авто нерозмитнене? Чи потрібні для цього авто якісь додаткові реєстрації, документи і тд?

Ми маємо придбати авто на себе, а потім передати в безоплатне користування підрозділу чи це має бути одразу запит від підрозділу на це конкретне авто? Цікавить порядок дій саме для фізичних осіб.

Відповіді юристів (25)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня. Це можна зробити онлайн в особистому кабінеті на сайті Державної митної служби або спеціально створеному сервісі Державної системи гуманітарної допомоги. Після заповнення форми ви отримаєте спеціальний код. Цей унікальний електронний ідентифікатор необхідно надати працівнику української митниці вже на КПП

    Кирда Вячеслав Володимирович
    18.2%

    Доброго дня!

    Ввезення автомобілів для потреб армії навіть після скасування "нульового розмитнення" залишається безмитним.

    При цьому потрібно дотримуватись певних правил, зокрема:

    1. Автомобіль повинен йти не як автомобіль, а як гуманітрна допомога:

    Автомобілі, які передають військовим частинам, при перетині кордону вважають не транспортними засобами, а гуманітарною допомогою. До неї застосовують спрощену процедуру оформлення та звільняють від сплати будь-яких платежів.

    Підставою для цього може бути лист від громадської або благодійної організації, адресований керівникам оласної військової адміністрації та Державної митної служби в області, через яку ввозитимуть авто. До організації, своєю чергою, повинна звернутися військова частина з офіційним листом-запитом про потребу в транспортному засобі. І лише після цього починають відбуватися всі процеси, пов'язані з купівлею, доставкою та передачею авто, пояснюють в Інституті досліджень авторинку.

    Купівля та оплата автомобіля для ЗСУ за кордоном нічим не відрізняється від процесу придбання будь-якого іншого автомобіля для особистого користування. Лише за документами покупцем має виступати українська громадська організація або благодійний фонд. Це дає змогу отримати рахунок-фактуру, купити валюту та переказати кошти банківським переказом продавцю.

    Оплативши авто, ви отримуєте від продавця договір купівлі-продажу або рахунок, а також реєстраційні документи на авто.

    Якщо плануєте доставляти машину своїм ходом, необхідно потурбуватися про наявність тимчасових номерних знаків та страхування. Якщо ж автомобіль перевозитиме автовоз, цього робити не потрібно.

    Для перетину кордону необхідно підготувати спеціальну декларацію для вивезення гуманітарної допомоги з території Євросоюзу та отримати ID-номер. Підготувати її може, серед інших, польський митний брокер. Для цього йому потрібно надати дані про гуманітарний вантаж, в нашому випадку – автомобіль, що прямує до України

    2. Як перевезти через кордон та розмитнити?

    Машина, яка оформлена як гуманітарна допомога, повинна перетинати кордон по виділеній смузі, оминаючи чергу із комерційних вантажів. Проте часто це залежить від інфраструктури пунктів пропуску на стороні Євросоюзу та практики, яка склалася на них.

    В будь-якому разі, шанси не “зависнути” у черзі на кордоні будуть лише в тих, хто оформить правильний пакет документів. У разі, якщо транспортний засіб експортуватиметься не як гуманітарна допомога, а як авто особистого користування, марно надіятися на позачерговий перетин кордону.

    Після оформлення експорту на європейській стороні контрольно-пропускного пункту потрібно задекларувати автомобіль в Україні. Це відбувається за спрощеною процедурою безпосередньо на контрольно-пропускному пункті, хоч і потребує нескладних попередніх формальностей.

    Водію, який перетинатиме кордон на автомобілі чи перевозитиме його, необхідно заповнити декларацію про перелік товарів, які визнаються гуманітарною допомогою. Це можна зробити онлайн в особистому кабінеті на сайті Державної митної служби або спеціально створеному сервісі Державної системи гуманітарної допомоги.

    Після заповнення форми ви отримаєте спеціальний код. Цей унікальний електронний ідентифікатор необхідно надати працівнику української митниці вже на КПП. Також необхідно надати усі документи (листи та звернення), щоб підтвердити мету ввезення та ідентифікувати отримувача автомобіля як гуманітарної допомоги.

    Копію спрощеної митної декларації слід надіслати в банк, який здійснював переказ коштів за кордон, для підтвердження ввезення оплаченого товару.

    3. Як отримати номерні знаки на авто для ЗСУ

    Після перетину кордону автомобіль має отримати українські номерні знаки. Для автомобілів, ввезених як гуманітарна допомога, передбачена процедура тимчасової реєстрації. У разі, якщо авто ввезене громадською організацією чи благодійним фондом, саме вони повинні звернутися із заявою до будь-якого Сервісного центру МВС.

    Чинне законодавство дає можливість зареєструвати такий автомобіль лише тимчасово. Можливо, після закінчення воєнного стану, законотворці розроблять процедуру “легалізації” таких машин в Україні на постійній основі.

    4. Для тимчасової реєстрації автомобіля, ввезеного як гуманітарна допомога, необхідні:

    • оригінал митної декларації, оформленої під час ввезення авто на КПП;
    • звернення від громадської організації про потребу в тимчасовій реєстрації транспортного засобу;
    • іноземне свідоцтво про реєстрацію;
    • договір купівлі-продажу (або рахунок, дарча тощо);
    • документи, що підтверджують повноваження представника організації.

    Якщо громадська організація чи благодійний фонд реєструють на себе автомобіль вперше, в Сервісному центрі додатково попросять надати статутні документи, а також відомості про керівництво.

    При передачі транспортного засобу слід обов’язково скласти Акт прийняття-передання між громадською організацією та військовою частиною. Цей документ разом із тимчасовим свідоцтвом про реєстрацію буде підставою для користування автомобілем військовою частиною, а також підтвердженням того, що гуманітарна допомога використовується за призначенням.

    У разі, якщо отримувачем гуманітарної допомоги (автомобіля) є безпосередньо військова частина, його відомчою реєстрацією буде займатися вже вона.

    Відповідь надана за матеріалами колег:

    https://auto.24tv.ua/avto_dlia_zsu_2022_yak_pryvez...

    Це приблизний алгоритм, але наданий він колегами, які мають набутий досвід в цьому питанні. Тому раджу виходити саме з нього.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Корнійчук Євген Іванович

    Як купити авто для ЗСУ за кордоном

    Першим етапом після пошуку необхідного авто, буде його купівля та оплата. Цей процес нічим не відрізняється від купівлі звичайного автомобіля для особистого користування. На практиці варіанти можуть бути різні, в нашому випадку йдеться про купівлю від імені української організації — громадської або благодійного фонду. Це дає змогу отримати рахунок-фактуру, купити валюту та переказати кошти банківським переказом продавцю.

    Оплативши авто, ви отримуєте від продавця договір купівлі-продажу або рахунок, а також реєстраційні документи на авто.

    У разі, якщо іноземна благодійна організація чи фонд вирішить подарувати транспортний засіб як гуманітарну допомогу, замість рахунку на авто видають лист про безоплатну передачу автомобіля громадській організації в Україні чи безпосередньо військовій частині.

    У випадку, якщо плануєте доставляти машину своїм ходом, необхідно потурбуватися про наявність тимчасових номерних знаків та страхування. Якщо ж автомобіль перевозитиме автовоз, цього робити не потрібно.

    Також для перетину кордону необхідно підготувати спеціальну декларацію для вивезення гуманітарної допомоги з території Євросоюзу та отримати ID-номер. Підготувати її може, серед інших, польський митний брокер. Для цього йому потрібно надати дані про гуманітарний вантаж, в нашому випадку — автомобіль, що прямує до України.

    Як перевезти через кордон та розмитнити

    Машина, яка оформлена як гуманітарна допомога, повинна перетинати кордон по виділеній смузі, оминаючи чергу із комерційних вантажів. Проте часто це залежить від інфраструктури пунктів пропуску на стороні Євросоюзу та практики, яка склалася на них.

    В будь-якому разі, шанси не «зависнути» у черзі на кордоні будуть лише в тих, хто оформить правильний пакет документів. У разі, якщо транспортний засіб експортуватиметься не як гуманітарна допомога, а як авто особистого користування, марно надіятися на позачерговий перетин кордону.

    Після оформлення експорту на європейській стороні контрольно-пропускного пункту потрібно задекларувати автомобіль в Україні. Це відбувається по спрощеній процедурі безпосередньо на контрольно-пропускному пункті, хоч і потребує нескладних попередніх формальностей.

    Водію, який перетинатиме кордон на автомобілі чи перевозитиме його, необхідно заповнити декларацію про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою. Це можна зробити онлайн в особистому кабінеті на сайті Державної митної служби або спеціально створеному сервісі Державної системи гуманітарної допомоги.

    Після заповнення форми ви отримаєте спеціальний код. Цей унікальний електронний ідентифікатор необхідно надати працівнику української митниці вже на КПП. Також необхідно надати усі документи (листи та звернення), щоб підтвердити мету ввезення та ідентифікувати отримувача гуманітарної допомоги (автомобіля).

    Копію спрощеної митної декларації слід надіслати в банк, який здійснював переказ коштів за кордон, для підтвердження ввезення оплаченого товару. В іншому випадку можуть бути проблеми під час державного фінансового контролю діяльності підприємства чи організації

    Як отримати номерні знаки на авто для ЗСУ

    Після перетину кордону автомобіль має отримати українські номерні знаки. Для автомобілів, ввезених як гуманітарна допомога, передбачена процедура тимчасової реєстрації. У разі, якщо авто ввезене громадською організацією чи благодійним фондом, саме вони повинні звернутися із заявою до будь-якого Сервісного центру МВС.

    Чинне законодавство дає можливість зареєструвати такий автомобіль лише тимчасово. Можливо, після закінчення воєнного стану, законотворці розроблять процедуру «легалізації» таких машин в Україні на постійній основі.

    Для тимчасової реєстрації автомобіля, ввезеного як гуманітарна допомога, необхідні:

    • оригінал митної декларації, оформленої під час ввезення авто на КПП;
    • звернення від громадської організації про потребу в тимчасовій реєстрації транспортного засобу;
    • іноземне свідоцтво про реєстрацію;
    • договір купівлі-продажу (або рахунок, дарча тощо);
    • документи, що підтверджують повноваження представника організації.

    Якщо громадська організація чи благодійний фонд реєструють на себе автомобіль вперше, в Сервісному центрі додатково попросять надати статутні документи, а також відомості про керівництво.

    При передачі транспортного засобу слід обов’язково скласти Акт прийняття-передання між громадською організацією та військовою частиною. Цей документ разом із тимчасовим свідоцтвом про реєстрацію буде підставою для користування автомобілем військовою частиною, а також підтвердженням того, що гуманітарна допомога використовується за призначенням.

    У разі, якщо отримувачем гуманітарної допомоги (автомобіля) є безпосередньо військова частина, його відомчою реєстрацією буде займатися вже вона.

    Довіряйте лише перевіреним організаціям

    Якщо ви не маєте можливості привозити автомобіль для армії самостійно, але хочете скористатися послугами посередників чи просто допомогти фінансово, ви можете звернутися до компаній чи організацій, що займаються волонтерською діяльністю. Проте, щоб не потрапити на гачок шахраїв, довіряйте лише перевіреним організаціям.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    63.6%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Перше, що потрібно розуміти: автомобілі, які передають військовим частинам, при перетині кордону вважають гуманітарною допомогою. А отже застосовують спрощену процедуру оформлення та звільняють від сплати будь-яких платежів.

    Підставою для цього може бути лист від громадської або благодійної організації, адресований керівникам Обласної військової адміністрації та Державної митної служби в області, через яку ввозитимуть авто. До організації, своєю чергою, повинна звернутися військова частина з офіційним листом-запитом про потребу в транспортному засобі. І лише після цього починають відбуватися всі процеси, пов’язані з купівлею, доставкою та передачею авто.

    Як купити авто для ЗСУ за кордоном

    Першим етапом після пошуку необхідного авто, буде його купівля та оплата. Цей процес нічим не відрізняється від купівлі звичайного автомобіля для особистого користування. На практиці варіанти можуть бути різні, в нашому випадку йдеться про купівлю від імені української організації — громадської або благодійного фонду. Це дає змогу отримати рахунок-фактуру, купити валюту та переказати кошти банківським переказом продавцю.

    Оплативши авто, ви отримуєте від продавця договір купівлі-продажу або рахунок, а також реєстраційні документи на авто.

    У разі, якщо іноземна благодійна організація чи фонд вирішить подарувати транспортний засіб як гуманітарну допомогу, замість рахунку на авто видають лист про безоплатну передачу автомобіля громадській організації в Україні чи безпосередньо військовій частині.

    У випадку, якщо плануєте доставляти машину своїм ходом, необхідно потурбуватися про наявність тимчасових номерних знаків та страхування. Якщо ж автомобіль перевозитиме автовоз, цього робити не потрібно.

    Також для перетину кордону необхідно підготувати спеціальну декларацію для вивезення гуманітарної допомоги з території Євросоюзу та отримати ID-номер. Підготувати її може, серед інших, польський митний брокер. Для цього йому потрібно надати дані про гуманітарний вантаж, в нашому випадку — автомобіль, що прямує до України.

    Як перевезти через кордон та розмитнити

    Машина, яка оформлена як гуманітарна допомога, повинна перетинати кордон по виділеній смузі, оминаючи чергу із комерційних вантажів. Проте часто це залежить від інфраструктури пунктів пропуску на стороні Євросоюзу та практики, яка склалася на них.

    В будь-якому разі, шанси не «зависнути» у черзі на кордоні будуть лише в тих, хто оформить правильний пакет документів. У разі, якщо транспортний засіб експортуватиметься не як гуманітарна допомога, а як авто особистого користування, марно надіятися на позачерговий перетин кордону.

    Після оформлення експорту на європейській стороні контрольно-пропускного пункту потрібно задекларувати автомобіль в Україні. Це відбувається по спрощеній процедурі безпосередньо на контрольно-пропускному пункті, хоч і потребує нескладних попередніх формальностей.

    Водію, який перетинатиме кордон на автомобілі чи перевозитиме його, необхідно заповнити декларацію про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою. Це можна зробити онлайн в особистому кабінеті на сайті Державної митної служби або спеціально створеному сервісі Державної системи гуманітарної допомоги.

    Після заповнення форми ви отримаєте спеціальний код. Цей унікальний електронний ідентифікатор необхідно надати працівнику української митниці вже на КПП. Також необхідно надати усі документи (листи та звернення), щоб підтвердити мету ввезення та ідентифікувати отримувача гуманітарної допомоги (автомобіля).

    Копію спрощеної митної декларації слід надіслати в банк, який здійснював переказ коштів за кордон, для підтвердження ввезення оплаченого товару. В іншому випадку можуть бути проблеми під час державного фінансового контролю діяльності підприємства чи організації.

    Як отримати номерні знаки на авто для ЗСУ

    Після перетину кордону автомобіль має отримати українські номерні знаки. Для автомобілів, ввезених як гуманітарна допомога, передбачена процедура тимчасової реєстрації. У разі, якщо авто ввезене громадською організацією чи благодійним фондом, саме вони повинні звернутися із заявою до будь-якого Сервісного центру МВС.

    Чинне законодавство дає можливість зареєструвати такий автомобіль лише тимчасово. Можливо, після закінчення воєнного стану, законотворці розроблять процедуру «легалізації» таких машин в Україні на постійній основі.

    Для тимчасової реєстрації автомобіля, ввезеного як гуманітарна допомога, необхідні:

    • оригінал митної декларації, оформленої під час ввезення авто на КПП;
    • звернення від громадської організації про потребу в тимчасовій реєстрації транспортного засобу;
    • іноземне свідоцтво про реєстрацію;
    • договір купівлі-продажу (або рахунок, дарча тощо);
    • документи, що підтверджують повноваження представника організації.

    Якщо громадська організація чи благодійний фонд реєструють на себе автомобіль вперше, в Сервісному центрі додатково попросять надати статутні документи, а також відомості про керівництво.

    При передачі транспортного засобу слід обов’язково скласти Акт прийняття-передання між громадською організацією та військовою частиною. Цей документ разом із тимчасовим свідоцтвом про реєстрацію буде підставою для користування автомобілем військовою частиною, а також підтвердженням того, що гуманітарна допомога використовується за призначенням.

    У разі, якщо отримувачем гуманітарної допомоги (автомобіля) є безпосередньо військова частина, його відомчою реєстрацією буде займатися вже вона.

    Довіряйте лише перевіреним організаціям

    Якщо ви не маєте можливості привозити автомобіль для армії самостійно, але хочете скористатися послугами посередників чи просто допомогти фінансово, ви можете звернутися до компаній чи організацій, що займаються волонтерською діяльністю. Проте, щоб не потрапити на гачок шахраїв, довіряйте лише перевіреним організаціям.

    Виникнуть додаткові питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче Вам допоможу!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Перше, що потрібно розуміти: автомобілі, які передають військовим частинам, при перетині кордону вважають гуманітарною допомогою. А отже застосовують спрощену процедуру оформлення та звільняють від сплати будь-яких платежів.

    Підставою для цього може бути лист від громадської або благодійної організації, адресований керівникам Обласної військової адміністрації та Державної митної служби в області, через яку ввозитимуть авто. До організації, своєю чергою, повинна звернутися військова частина з офіційним листом-запитом про потребу в транспортному засобі. І лише після цього починають відбуватися всі процеси, пов’язані з купівлею, доставкою та передачею авто.

    У випадку, якщо плануєте доставляти машину своїм ходом, необхідно потурбуватися про наявність тимчасових номерних знаків та страхування. Якщо ж автомобіль перевозитиме автовоз, цього робити не потрібно.

    Також для перетину кордону необхідно підготувати спеціальну декларацію для вивезення гуманітарної допомоги з території Євросоюзу та отримати ID-номер. Підготувати її може, серед інших, польський митний брокер. Для цього йому потрібно надати дані про гуманітарний вантаж, в нашому випадку — автомобіль, що прямує до України.

    Машина, яка оформлена як гуманітарна допомога, повинна перетинати кордон по виділеній смузі, оминаючи чергу із комерційних вантажів. Проте часто це залежить від інфраструктури пунктів пропуску на стороні Євросоюзу та практики, яка склалася на них.

    Після оформлення експорту на європейській стороні контрольно-пропускного пункту потрібно задекларувати автомобіль в Україні. Це відбувається по спрощеній процедурі безпосередньо на контрольно-пропускному пункті, хоч і потребує нескладних попередніх формальностей.

    Водію, який перетинатиме кордон на автомобілі чи перевозитиме його, необхідно заповнити декларацію про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою. Це можна зробити онлайн в особистому кабінеті на сайті Державної митної служби або спеціально створеному сервісі Державної системи гуманітарної допомоги.

    Після заповнення форми ви отримаєте спеціальний код. Цей унікальний електронний ідентифікатор необхідно надати працівнику української митниці вже на КПП. Також необхідно надати усі документи (листи та звернення), щоб підтвердити мету ввезення та ідентифікувати отримувача гуманітарної допомоги (автомобіля).

    Копію спрощеної митної декларації слід надіслати в банк, який здійснював переказ коштів за кордон, для підтвердження ввезення оплаченого товару. В іншому випадку можуть бути проблеми під час державного фінансового контролю діяльності підприємства чи організації.

    Після перетину кордону автомобіль має отримати українські номерні знаки. Для автомобілів, ввезених як гуманітарна допомога, передбачена процедура тимчасової реєстрації. У разі, якщо авто ввезене громадською організацією чи благодійним фондом, саме вони повинні звернутися із заявою до будь-якого Сервісного центру МВС.

    Чинне законодавство дає можливість зареєструвати такий автомобіль лише тимчасово. Можливо, після закінчення воєнного стану, законотворці розроблять процедуру «легалізації» таких машин в Україні на постійній основі.

    Для тимчасової реєстрації автомобіля, ввезеного як гуманітарна допомога, необхідні:

    • оригінал митної декларації, оформленої під час ввезення авто на КПП;
    • звернення від громадської організації про потребу в тимчасовій реєстрації транспортного засобу;
    • іноземне свідоцтво про реєстрацію;
    • договір купівлі-продажу (або рахунок, дарча тощо);
    • документи, що підтверджують повноваження представника організації.

    !!!Необхідно :

    1. запит від військової частини, якій ви везете авто (повинен бути підпис та печатка частини);
    2. гарантійний лист від військової частини (також з печаткою та підписом);
    3. авто має бути застрахованим, інакше можна отримати штраф від митниці.

    На українській митниці Вам потрібно надати запит, гарантійний лист та заповнити декларацію.

    Останній пункт: акт прийому-передачі. Якщо ви хочете, щоб вас знову випустили за кордон, просіть в військовій частині акт прийому-передачі. Цей документ знімає з вас відповідальність за авто і гарантує, що машина стала на облік до військової частини.

    Інакше до вас у гості можуть прийти українські правоохоронці і запитати, куди ви поділи авто, яке заїхало як гуманітарна допомога.

    Якщо ж військові відмовляються робити акт прийому-передачі, то їм варто шукати машину в Україні. Це поширена практика, тож спочатку варто запитати командування , а вже потім – вирушати на пошуки транспорту

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Перше, що потрібно розуміти: автомобілі, які передають військовим частинам, при перетині кордону вважають гуманітарною допомогою. А отже застосовують спрощену процедуру оформлення та звільняють від сплати будь-яких платежів.

    Підставою для цього може бути лист від громадської або благодійної організації, адресований керівникам Обласної військової адміністрації та Державної митної служби в області, через яку ввозитимуть авто. До організації, своєю чергою, повинна звернутися військова частина з офіційним листом-запитом про потребу в транспортному засобі. І лише після цього починають відбуватися всі процеси, пов’язані з купівлею, доставкою та передачею авто.

    купити авто для ЗСУ за кордоном

    Першим етапом після пошуку необхідного авто, буде його купівля та оплата. Цей процес нічим не відрізняється від купівлі звичайного автомобіля для особистого користування. На практиці варіанти можуть бути різні, в нашому випадку йдеться про купівлю від імені української організації — громадської або благодійного фонду. Це дає змогу отримати рахунок-фактуру, купити валюту та переказати кошти банківським переказом продавцю.

    Оплативши авто, ви отримуєте від продавця договір купівлі-продажу або рахунок, а також реєстраційні документи на авто.

    У разі, якщо іноземна благодійна організація чи фонд вирішить подарувати транспортний засіб як гуманітарну допомогу, замість рахунку на авто видають лист про безоплатну передачу автомобіля громадській організації в Україні чи безпосередньо військовій частині.

    У випадку, якщо плануєте доставляти машину своїм ходом, необхідно потурбуватися про наявність тимчасових номерних знаків та страхування. Якщо ж автомобіль перевозитиме автовоз, цього робити не потрібно.

    Також для перетину кордону необхідно підготувати спеціальну декларацію для вивезення гуманітарної допомоги з території Євросоюзу та отримати ID-номер. Підготувати її може, серед інших, польський митний брокер. Для цього йому потрібно надати дані про гуманітарний вантаж, в нашому випадку — автомобіль, що прямує до України.

    перевезти через кордон та розмитнити

    Машина, яка оформлена як гуманітарна допомога, повинна перетинати кордон по виділеній смузі, оминаючи чергу із комерційних вантажів. Проте часто це залежить від інфраструктури пунктів пропуску на стороні Євросоюзу та практики, яка склалася на них.

    В будь-якому разі, шанси не «зависнути» у черзі на кордоні будуть лише в тих, хто оформить правильний пакет документів. У разі, якщо транспортний засіб експортуватиметься не як гуманітарна допомога, а як авто особистого користування, марно надіятися на позачерговий перетин кордону.

    Після оформлення експорту на європейській стороні контрольно-пропускного пункту потрібно задекларувати автомобіль в Україні. Це відбувається по спрощеній процедурі безпосередньо на контрольно-пропускному пункті, хоч і потребує нескладних попередніх формальностей.

    Водію, який перетинатиме кордон на автомобілі чи перевозитиме його, необхідно заповнити декларацію про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою. Це можна зробити онлайн в особистому кабінеті на сайті Державної митної служби або спеціально створеному сервісі Державної системи гуманітарної допомоги.

    Після заповнення форми ви отримаєте спеціальний код. Цей унікальний електронний ідентифікатор необхідно надати працівнику української митниці вже на КПП. Також необхідно надати усі документи (листи та звернення), щоб підтвердити мету ввезення та ідентифікувати отримувача гуманітарної допомоги (автомобіля).

    Копію спрощеної митної декларації слід надіслати в банк, який здійснював переказ коштів за кордон, для підтвердження ввезення оплаченого товару. В іншому випадку можуть бути проблеми під час державного фінансового контролю діяльності підприємства чи організації.

    Як отримати номерні знаки на авто для ЗСУ

    Після перетину кордону автомобіль має отримати українські номерні знаки. Для автомобілів, ввезених як гуманітарна допомога, передбачена процедура тимчасової реєстрації. У разі, якщо авто ввезене громадською організацією чи благодійним фондом, саме вони повинні звернутися із заявою до будь-якого Сервісного центру МВС.

    Чинне законодавство дає можливість зареєструвати такий автомобіль лише тимчасово. Можливо, після закінчення воєнного стану, законотворці розроблять процедуру «легалізації» таких машин в Україні на постійній основі.

    Для тимчасової реєстрації автомобіля, ввезеного як гуманітарна допомога, необхідні:

    • оригінал митної декларації, оформленої під час ввезення авто на КПП;
    • звернення від громадської організації про потребу в тимчасовій реєстрації транспортного засобу;
    • іноземне свідоцтво про реєстрацію;
    • договір купівлі-продажу (або рахунок, дарча тощо);
    • документи, що підтверджують повноваження представника організації.

    Якщо громадська організація чи благодійний фонд реєструють на себе автомобіль вперше, в Сервісному центрі додатково попросять надати статутні документи, а також відомості про керівництво.

    При передачі транспортного засобу слід обов’язково скласти Акт прийняття-передання між громадською організацією та військовою частиною. Цей документ разом із тимчасовим свідоцтвом про реєстрацію буде підставою для користування автомобілем військовою частиною, а також підтвердженням того, що гуманітарна допомога використовується за призначенням.

    У разі, якщо отримувачем гуманітарної допомоги (автомобіля) є безпосередньо військова частина, його відомчою реєстрацією буде займатися вже вона.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Для документального оформлення даної операції необхідно :

    1. - Лист – прохання про надання благодійної допомоги (від частини)

    2. - Наказ по організації( частині)

    3. - Наказ по організації про надання благодійної допомоги згідно листа – прохання.(фонд благодійний)

    4. - Договір про надання благодійної допомоги

    В договорі варто зазначити, що дана операція здійснюється на виконання статутних завдань та цілей організації, надається безоплатно, на які цілі надається допомога, прописати право організації контролювати цільове використання наданої допомоги та відповідальність отримувача допомоги за цільове використання отриманого обладнання. Варто вказати що обладнання закуплено за кошти (назва донора) та в рамках проекту (ініціативи).

    5. - Акт прийому – передачі благодійної допомоги з зазначенням суми коштів

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • М Клієнт рік тому

      А якщо авто вже в Україні і воно нерозмитнене? Ну і знову ж таки, якщо я фіз особа і не можу провести це через благодійний фонд?

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин рік тому

        Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

        Вам треба заповнити на митниці спец декларацію, на цей об єкт гуманітарної допомоги і передати Вашому родичу ,разом з документами , або передати на адресу військової частини, далі оіормленням займуться вони.

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, У вашому випадку просто передайте автомобіль своєму брату (по довіреності) хай користується для виконання захисту держави. Аби права у нього були. Потім авто розмитните і залишити його для власного користування. Якщо ви його передаст, після закінчення військового стану назад вам його не віддадуть.

    БЕЗ розмитнення його ні яким чином не поставлять на баланс військової частини.

    Або надайте кошти благодійній організації щоб вони придбали і розмитнили авто для вашого брата.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    • М Клієнт рік тому

      Чи не будуть приходити на мене штрафи у випадку, якщо авто буде передане по довіреності? І якщо буде передано по довіреності, то тоді штрафи за перевищення днів по нерозмитненню не діють?

      • Корнійчук Євген Іванович

        Потрібно знати, що відповідно до статті 279-1 КУпАП штрафи за порушення ПДР, які зафіксовані в автоматичному режимі, накладаються на власників або користувачів таких автомобілів.

        Якщо питання ідентифікації поліцією власника автомобіля є зрозумілим. То виникає питання як МВС знатиме про фактичного користувача автомобіля, який керує на підставі доручення.

        Для цього, ведеться спеціальний Реєстр відомостей про належного користувача. Штраф може бути винесений на особу, яка фактично керує автомобілем, лише у тому разі, якщо інформація про неї внесена до цього Реєстру.

        НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ

        Порядком ведення Реєстру передбачено, що внесення до нього відомостей про належного користувача, на якого власник оформив нотаріально посвідчену довіреність, здійснюється у сервісному центрі МВС особисто таким користувачем (пункт 27).

        Для цього користувач автомобіля повинен подати в сервісний центр МВС заяву про внесення його в Реєстр як користувача, на якого будуть виноситися штрафи. Також передбачено подання цієї заяви он-лайн.

        Якщо ж користувач автомобіля не подав відомості про себе до Реєстру, то штрафи виписуватимуться на власника автомобіля на підставі свідоцтва про реєстрацію автомобіля.

        Законодавством надано ще одну можливість власнику не сплачувати штраф. А саме, відповідно до частини 1 статті 279-3 КУпАП власник, звільняється від штрафу, якщо протягом 20 календарних днів з дня правопорушення особа, яка керувала автомобілем, звернулася особисто до підрозділу МВС із заявою про згоду що порушення вчинила вона, а також сплатила суму штрафу.

        Тому отримавши постанову зі штрафом, власник може повідомити такого користувача про необхідність сплати нею штрафу. Якщо ж такий користувач відмовляється сплатити штраф, то обов’язок сплати штрафу покладається все ж таки на власника автомобіля по техпаспорту.

        ВИСНОВКИ

        Якщо хочете продати автомобіль по дорученню, проконтролюйте до кінця процедуру внесення відомостей щодо належного користувача автомобіля у згаданий Реєстр.

      • Корнійчук Євген Іванович

        На данний момент ніхто не буде займатися накладанням штрафу такого типу (це не проста процедура накладанням такого штрафу відбувається працівниками прикордонної служби. На данный пріоритет захист держави а не штрафування своїх ГРОМАДЯН.

      • Корнійчук Євген Іванович

        ЯКЩО ВІН НЕ БУДЕ НА НІЙ ЇЗДИТИ ПО ВСІ УКРАЇНИ А ТІЛЬКИ В РАЙОНІ СВОЄЇ ДИСЛОКАЦІЇ, ВЗАГАЛІ ХАЙ ПОСТАВЕ СВІЙ НОМЕР (НАПРИКЛАД СВІЙ ПОЗИВНИЙ І Т. Д ЩОБ НА ВАС НЕ ПРИХОДИЛИ ШТРАФИ) ХОЧА ВРЯТЧІ ВОНИ ВЗАГАЛІ БУДУТЬ.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    А якщо авто вже в Україні і воно нерозмитнене? Ну і знову ж таки, якщо я фіз особа і не можу провести це через благодійний фонд?

    ххх

    Провести цей автомобіль за для розмитнення, ЯК благодійна допомога, НЕМОЖЛИВО.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Ввезення авто для потреб ЗСУ здійснюється в даний час на підставі ЗУ "Про гуманітарну допомогу" та Митного кодексу України як гуманітарна допомога.

    Відповідно до ст. 1 ЗУ "Про гуманітарну допомогу" ви виступаєте донором - фізична особи в Україні, яка добровільно надає гуманітарну допомогу отримувачу гуманітарної допомоги в Україні або за її межами.

    Згідно ст. З ЗУ "Про гуманітарну допомогу" підставою для започаткування процедури визнання допомоги гуманітарною є письмова пропозиція донора про її надання.

    Підставою для здійснення гуманітарної допомоги в Україні є письмова згода отримувача гуманітарної допомоги на її одержання. Отримувач гуманітарної допомоги має такі самі права на її використання, що і набувач гуманітарної допомоги.

    Таким чином, якщо ви бажаєте передати авто на потреби ЗСУ вам потрібно звернутись з письмовою заявою до отримувача гуманітарної допомоги благодійного фонду чи благодійної організації в Україні від них в свою чергу отримати письмове підтвердження про прийняття такої допомоги. Військова частина повинна направити лист про те що вона потребує допомоги в придбанні автомобіля відповідного класу.

    Після обміну вказаними листами благодійний фонl чи організація повинні надати вам повноваження на придбання авто за кордоном на фонд чи організацію.

    Відповідно до ст. 8 ЗУ "Про гуманітарну допомогу" митне оформлення вантажів (товарів) без справляння плати за виконання митних формальностей поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом, встановленим для митних органів, здійснюється митними органами за наявності рішення відповідних спеціально уповноважених державних органів з питань гуманітарної допомоги про визнання таких вантажів (товарів) гуманітарною допомогою.

    Випуск у вільний обіг на митній території України вантажів, визнаних гуманітарною допомогою, здійснюється митними органами на підставі відповідного рішення, отриманого від спеціально уповноваженого державного органу з питань гуманітарної допомоги з використанням механізму "єдиного вікна" відповідно до Митного кодексу України.

    "Єдине вікно" (https://cabinet.customs.gov.ua/)це електронний сервіс який дає можливість заповнити документи для митного оформлення та погодити питання випуску товару на митну територію України з іншими органами держвлади, в тому числі з спеціально уповноваженими державними органами з питань гуманітарної допомоги.

    Для митного оформлення необхідно заповнити декларацію на гуманітарну допомогу (вказавши організацію як декларанта) та додати документи передбачені ст. 3 ЗУ "Про гуманітарну допомогу" лист від донора (від вас) згода на від отримувача (організації або фонду) та лист від набувача (військової частини).

    В подальшому після декларування через Єдине вікну, відповідне рішення про визнання автомобіля гуманітарною допомогою буде надіслане митному органу та відповідно прийняте рішення митницею про випуск автомобіля на митну територію без сплати митних платежів та оподаткування.

    Потім отримувач згідно акту приймання передачі передає авто військовій частині (набувачу допомоги).

    Обійтись без фонду або організації також не є можливим в силу того, що фізичні особи можуть бути лише донорами, а отримувачі це виключно юридичні особи, яких зареєстровано в установленому Кабінетом Міністрів України порядку в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги.

    Набувачами допомоги саме для ЗСУ може бути виключно військова частина (конкретний військовий не може бути) так як транспортні засоби ставляться на облік саме за військовою частиною як юридичною особою.

    Виходом може бути лише домовленість між вами частиною та фондом про передання транспорту конкретному батальйону.

    На жаль, іншого шляху законодавство не передбачає.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора!

    Так, з 1 липня повернулись податки саме при розмитненні, і неважливо, коли саме машина перетнула кордон. Тобто навіть якщо авто проїхало український кордон кілька днів тому, але не отримало митну декларацію МД1 на місцевій митниці, воно вважається нерозмитненим.

    Якщо ваше авто ввезене в Україну, але не встигло розмитнитись, а у вас немає грошей чи бажання його розмитнювати «по повній», існує кілька варіантів його позбутися:

    • Оформити реекспорт та вивезти на територію Євросоюзу. Є можливість продати його, наприклад, у Польщі чи Чехії, звідки машина перетнула кордон. Якщо машина коштує недорого, можна її там здати на розбирання.
    • Залишити на митному складі. Там машину можна залишити назавжди або до тих пір, поки не назбираєте гроші на розмитнення (можливо, законодавство невдовзі ще зміниться і розмитнення буде більш вигідним). Зберігання на складі платне.
    • Передати на потреби армії. Для цього потрібно надати митниці лист від одного з підрозділів ЗСУ.

    Визначитись, що саме будете робити з ввезеним, але нерозмитненим автомобілем, треба протягом 10 днів з моменту перетину кордону. Адже згідно ст. 470 Митного Кодексу, при перевищенні цього терміну на власника авто накладається штраф 8500 грн, а якщо термін більше ніж 20 днів – аж 85 000 грн. Якщо ж таке авто не потрапило на митницю більш ніж за місяць – машину конфіскують або накладуть штраф у 170 000 грн.

    Всього доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброї ночі!

    Передача резомитненого автомобіля по довіреності нічим не допоможе в тому, щоб на Вас не будуть приходити штрафи і якщо цей автомобіль буде передано по довіреності, то тоді штрафи за перевищення днів по нерозмитненню нажаль діють.

    Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Чи не будуть приходити на мене штрафи у випадку, якщо авто буде передане по довіреності? І якщо буде передано по довіреності, то тоді штрафи за перевищення днів по нерозмитненню не діють?

    ххх

    Всі штрафи будуть на Вас.

    М Клієнт рік тому

    А чи можна за договором дарування від фізичної особи передати нерозмитнене авто на ЗСУ?

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

      Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

      Спілкуватися у чаті

      М.!

      Таке зробити можна. Проте, перед тим як це зробити, авто все одно прийдеться розмитнити. Щоправда є парочка "сірих" варіантів, але про це я можу говорити лише приватно! Тож зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    • Корнійчук Євген Іванович
      1. Ні не можно.
    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    "А чи можна за договором дарування від фізичної особи передати нерозмитнене авто на ЗСУ"?

    - Це може зробити власник автомобіля, на якого він буде зареєстрований.

    Ви можете:

    • Оформити реекспорт та вивезти на територію Євросоюзу. Є можливість продати його, наприклад, у Польщі чи Чехії, звідки машина перетнула кордон. Якщо машина коштує недорого, можна її там здати на розбирання.
    • Залишити на митному складі. Там машину можна залишити назавжди або до тих пір, поки не назбираєте гроші на розмитнення (можливо, законодавство невдовзі ще зміниться і розмитнення буде більш вигідним). Зберігання на складі платне.
    • Передати на потреби армії. Для цього потрібно надати митниці лист від одного з підрозділів ЗСУ.
    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    А чи можна за договором дарування від фізичної особи передати нерозмитнене авто на ЗСУ?

    ххх

    Офіційно подарувати неразмитнене та не поставлене на облік авто на території України НЕМОЖЛИВО.

    Адвокат Евгений Александрович
    18.2%
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    "А чи можна за договором дарування від фізичної особи передати нерозмитнене авто на ЗСУ"?

    - Це може зробити власник автомобіля, на якого він буде зареєстрований.

    Право власності на транспортний засіб виникає з моменту його державної реєстрації, а не з моменту передачі автомобіля за договором купівлі-продажу.

    Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 30 жовтня 2019 року по справі № 683/2694/16-ц.

    а правилами статті 392 ЦК Українипозов про визнання права власності може бути пред'явлено, по-перше, якщо особа є власником майна, але її право оспорюється або не визнається іншою особою; по-друге, якщо особа втратила документ, який засвідчує його право власності.

    Позивачем у позові про визнання права власності є власник - особа, яка має право власності на майно (тобто вже стала його власником, а не намагається ним стати через пред'явлення позову).

    З огляду на те, що відповідно до статті 328 ЦК України набуття права власності - це певний юридичний механізм, з яким закон пов'язує виникнення в особи суб'єктивного права власності на певні об'єкти, суд при застосуванні цієї норми повинен встановити, з яких саме передбачених законом підстав, у який передбачений законом спосіб позивач набув право власності на спірний об'єкт та чи підлягає це право захисту в порядку, визначеному статтею 392 ЦК України.

    Згідно зі статтею 60 Закону України "Про виконавче провадження" у редакції від 21 квітня 1999 року N 606-XIV особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про визнання права на майно і про звільнення з-під арешту.

    Позивач звернувся до суду з зазначеним позовом, оскільки вважає, що набув права власності на транспортний засіб, на який було накладено арешт.

    Відповідно до частини першої статті 328, частини четвертої статті 334 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема з правочинів. Якщо договір про відчуження майна підлягає державній реєстрації, право власності у набувача виникає з моменту такої реєстрації.

    Згідно зі статтею 34 Закону України "Про дорожній рух" (у редакції, що була чинною на час виникнення спірних правовідносин) реєстрація транспортних засобів здійснюється відповідними підрозділами Міністерства внутрішніх справ України, а порядок установлюється Кабінетом Міністрів України.

    Порядком державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 07 вересня 1998 року, N 1388 (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) передбачено обов'язок власників транспортних засобів та осіб, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представників, зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом 10 діб після придбання, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України