Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 20 ноября 2022, вопрос №76023 550₴

Перетин кордону з мамою інвалідом 2 групи (опорно руховий апарат)

Добрий вечір, дзвонив у прикордонну службу гарячу лінію і вони кажуть протонові зміни: що повинна бути прописка (задеклароване/зареєстроване місце проживання) однакові, а ми живемо в одному місті, разом у квартирі але у паспортах вони різні (м. Дніпро але різні адреси).

Прикордонна служба каже, що в цьому випадку повинний бути «акт про надання догляду особі з інвалідністью» - нововведення. І шо його у райраді можна отримати.

Питання: в неї немає приписки «потребує стороннього догляду», чи зможу я все одно отримати цей акт? тому що я єдиний піклувальник по факту. навіщо мені доводити що я за нею доглядаю якщо я єдиний прямий родич? Як отримати цей акт? Чи є ще якісь варіанти допомогти їй з перетином кордону? Я правильно зрозумів прикордонника: я єдиний родич (свідотсва про смерть батька, брата, дідуся є), але я не можу все одно її супроводжувати? Як їй тоді їхати за кордон на лікування??

Ответы юристов (7)

    Корнійчук Євген Іванович
    Общаться в чате Корнійчук Євген Іванович год назад

    Юрист, г. Киев, 8 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, вашій мамі потрібно звернутися до лікарні і отримати довідку про потребу постійного догляду. Її нададать без проблем якщо вона має інвалідність другой групи.

    Також вам потрібно отримати акт про спільне проживання, його можливо отримати у віділлі місцевого самоврядування, або зверніться до старшої дому для виготовлення такого акту.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Якщо є питання Задавайте.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися

    Корнійчук Євген Іванович
    Общаться в чате Корнійчук Євген Іванович год назад

    Юрист, г. Киев, 8 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    Общаться в чате Гіммельфарб Станіслав Олегович год назад

    Адвокат, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня.

    Відповідно до п.2-1 Правил перетину державного кордону України, під час воєнного стану право на перетин державного кордону мають особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    Жодних труднощів в отриманні цього акту не має. Вам потрібно звернутися за фактичним місцем мешкання матері в орган соціального захисту і на протязі 5 днів отримати акт.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Корнійчук Євген Іванович
    Общаться в чате Корнійчук Євген Іванович год назад

    Юрист, г. Киев, 8 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Отримавши довідку про постійне лікування зверніться до соціальної служби за місцем реєстрації мати с заявою про оформлення сина її доглядочем. Догляд оформляється протягом одної доби.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Анатолію!

    Право на виїізд у Вас є, і вирішується це питання дуже просто!

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України

    “21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують

    родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;"

    ТЕПЕР ВАШІ ПИТАННЯ:

    Питання: в неї немає приписки «потребує стороннього догляду», чи зможу я все одно отримати цей акт? тому що я єдиний піклувальник по факту. навіщо мені доводити що я за нею доглядаю якщо я єдиний прямий родич?

    Акт не потрібен, якщо є довідка органів соціального захисту про отрима компенсації на постійний догляд.

    Як отримати цей акт?

    Акт отримати дуже легко: просто звернутись в місцкву адміністрацію! Можу Вам в тому допомогти! Зроблю так, що з приводу різної прописки чіплятися не будуть. Те що не має довідки з записом "потребує постійного догляду" - не страшно, бо вона і не потрібна!

    Чи є ще якісь варіанти допомогти їй з перетином кордону?

    Варіанти є! Я можу влаштувати Вам юридичний супровід при перетині кордону. Не один раз це робив для інших клієнтів і успішно!

    Я правильно зрозумів прикордонника: я єдиний родич (свідотсва про смерть батька, брата, дідуся є), але я не можу все одно її супроводжувати? Як їй тоді їхати за кордон на лікування??

    У Вас з моєю допомогою ВСЕ ВИЙДЕ! Натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Реально порішаю Вашу проблему!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю, Анатолій.

    НА ДОПОВНЕННЯ ДО ВІДПОВІДЕЙ КОЛЕГ, СПРОБУЮ НАВЕСТИ ВАМ СВІЙ ПОГЛЯД НА ПРОБЛЕМУ.

    Питання: в неї немає приписки «потребує стороннього догляду», чи зможу я все одно отримати цей акт? тому що я єдиний піклувальник по факту. навіщо мені доводити що я за нею доглядаю якщо я єдиний прямий родич? Як отримати цей акт?

    Акт в даному випадку отримати - це найпростіший і найдієвіший варіант. У свою чергу, отримати висновок ЛКК про те, що Ваша мама потребу. постійного стороннього догляду - даю 99 %, що Ви не зможете.

    Справа в тому, що такий документ в умовах воєнного стану видають людям, які повнстю лежачі і зовсім не здатні себе обслуговувати, та і то не завжди.

    Тому однозначно треба йти через АКТ.

    ПОСТАНОВА ГОВОРИТЬ ЧІТКО І ОДНОЗНАЧНО:

    "...особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду.

    ЩО ТРЕБА РОБИТИ:

    ЗВЕРНІТЬСЯ ДО ВИКОНАВЧОГО ОРГАНУ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ІЗ ЗАЯВОЮ ПРО ВИДАЧУ АКТУ ВСТАНОВЛЕННЯ ДОГЛЯДУ.

    ПРОТЯГОМ 5 ДНІВ ВОНИ ПОВИННІ ЦЕ ЗРОБИТИ.

    Чи є ще якісь варіанти допомогти їй з перетином кордону?

    ІНШИЙ ВАРІАНТ, ЦЕ ЗМІНИТИ МІСЦЕ РЕЄСТРАЦІЇ. ТАКОЖ ДІЄВИЙ СПОСІБ, ВРАХОВУЮЧИ, ЩО МОБІЛІЗАЦІЇ ВИ НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ.

    Я правильно зрозумів прикордонника: я єдиний родич (свідотсва про смерть батька, брата, дідуся є), але я не можу все одно її супроводжувати? Як їй тоді їхати за кордон на лікування??

    Ви маєте право на виїзд. Просто все було б просто, якби у Вас була спільна реєстрації. Оскільки такого немає, потрібно отримати АКТ. У вирішення цього питання проблем бути не повинно, оскільки багато вже осіб його отримували. Тобто Ви не можете бути перший.

    По догляду я вже сказав - не той варіант у даному випадку, на жаль.

    ВИЇЗД ЗА КОРДОН В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - РІЧ НЕ ПРОСТА. І ТОМУ ПОТРІБНО ВІДНЕСТИСЬ ДО ЦЬОГО СЕРЙОЗНО. ГОТОВИЙ ЗА ПОТРЕБИ ДОПОМОГТИ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Керімов Рафаель Рагимович
    Общаться в чате Керімов Рафаель Рагимович год назад

    Адвокат, г. Мукачево, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю, Анатолій.

    Стосовно «в неї немає приписки «потребує стороннього догляду», чи зможу я все одно отримати цей акт?» - так, Ви можете його отримати, не зважаючи на відсутність приписки.

    Стосовно «навіщо мені доводити що я за нею доглядаю якщо я єдиний прямий родич?» - оскільки є відповідна вимога законодавства стосовно цього (п. 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджені постановою КМУ від 27 січня 1995 р. № 57).

    Стосовно «Як отримати цей акт?» - звернутися з відповідною заявою до держадміністрації або до виконавчого органу міської ради. Вам навіть не потрібна стороння юридична допомога - бланк заяви Ви зможете отримати на місці подачі. Це дуже проста процедура, не варта зайвого хвилювання.

    Стосовно «Чи є ще якісь варіанти допомогти їй з перетином кордону?» - інших законних варіантів немає.

    Стосовно «Я правильно зрозумів прикордонника: я єдиний родич (свідотсва про смерть батька, брата, дідуся є), але я не можу все одно її супроводжувати?» - Ви можете її супроводжувати, якщо виконаєте вищевказані вимоги п. 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України.

    Стосовно «Як їй тоді їхати за кордон на лікування??» - вона зможе поїхати з Вами, якщо Ви виконаєте вищевказані вимоги п. 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України