Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 20 ноября 2022, вопрос №76037

Если работодатель не дает социальный отпуск?

Здравствуйте, в марте я выехал из Украины, как многодетный отец и сейчас нахожусь за границей.
Написать заявление - (онлайн) на социальный отпуск (10 дней) и на основновной тарифный отпуск, работодатель (Укрзалізниця) НЕ РАЗРЕШАЕТ, только лично присутствовать при подаче заявления на отпуск. Основной отпуск останется, как неиспользованный на следующий год - это понятно. Переносится ли социальный отпуск на следующий год или если его не использовать то он просто пропадает? Возможности вернуться в Украину сейчас нет.

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Андріію!

    Особливості надання додаткових відпусток на дітей такі:

    1. Право на додаткову відпустку виникає раз на рік і не залежить від відпрацьованого часу. У випадку звільнення робітника має право «відгуляти» таку відпустку в повному обсязі або отримати грошову компенсацію.
    2. Такі відпустки зазвичай не можуть бути поділені на частини.
    3. На додаткову відпустку на дітей розповсюджується загальні права переносу або продовження відпусток відповідно до статті 11 Закону України «Про відпустки». Роботодавець не має права відкликати працівника із додаткової відпустки на дітей.
    4. На додаткову відпустку на дітей мають право особи, які працюють за сумісництвом.
    5. Виплата грошової компенсації за додаткову соціальну відпустку допускається лише при звільненні.
    6. Перерахування суми компенсації за невикористані дні додаткової відпустки на дітей на нове підприємство у випадку звільнення за переведенням, не передбачено (лист Міністерства соціальної політики України від 24 березня 2015 року № 4053/0/14-15/18).
    7. Один з батьків, хто подає заяву про таку відпустку повинен надати документ, що підтверджує, що інший не скористався нею у поточному році.

    Для отримання повної консультації та опрацювання алгоритму дій, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого профілю. Якщо ж консультація була достатньою, активуйте сіру галочку та залиште короткий відгук.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України