Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 21 ноября 2022, вопрос №76087 550₴

Звільнення зі служби по догляду за інвалідом 1 группи

Доброго усім вечора. Чи зможу я звільнитися зі служби(я мобілізований) згідно ст. 26, пункта 4,підпункта 2, г) по догляду за рідною сестрою інвалідом 1 группи, така що потребує постійного стороннього догляду (так написано у справці МСЕК)? Сестра живе із неповнолітнім сином 12 років, без чоловіка(вдова) , з нашою мамою 63 роки, пенсіонерка. Як оформити такий догляд щоб був повод для звільнення, чи його не потрібно оформлювати, одним словом, РОЗКАЖІТЬ ЯКІ ШАНСИ ЗВІЛЬНИТИСЯ ?

Ответы юристов (19)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю, пане Ігоре.

    Спробую прояснити ситуацію, з точки зору законодавства та практики. Наскільки я зрозумів, Ви були мобілізовані, тому розглядати буду саме цей варіант.

    ЗАКОН УКРАЇНИ «ПРО ВІЙСЬКОВИЙ ОБОВ’ЯЗОК І ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Стаття 26. Звільнення з військової служби

    1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    а) у запас, якщо військовослужбовці не досягли граничного віку перебування в запасі і за станом здоров’я придатні до військової служби;

    б) у відставку, якщо військовослужбовці досягли граничного віку перебування в запасі та у військовому резерві або визнані військово-лікарськими комісіями непридатними за станом здоров’я до військової служби з виключенням з військового обліку.

    ...

    4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:

    ...

    2) під час воєнного стану:

    ...

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    ...

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    ...

    ТАКИМ ЧИНОМ, Я ПІДТВЕРДЖУЮ ВАШІ ДОВОДИ ЩОДО ТОГО, ЩО ТЕОРЕТИЧНЕ ПРАВО НА ЗВІЛЬНЕННЯ ВИ МАЄТЕ.

    І розглянути тут можна прямо 2 підстави для звільнення з військової служби:

    1. Потреба здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю 1 групи.

    2. Необхідність здійснення постійного догляду за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

    НЕПОВНОЛІТНІЙ СИН ТА НЕПРАЦЕЗДАТНА В СИЛУ ВІКУ МАТІР НЕ МОЖУТЬ ВВАЖАТИСЯ ОСОБАМИ, ЯКІ ЗДАТНІ ЗДІЙСНЮВАТИ ТАКИЙ ДОГЛЯД.

    Ці підстави по великому рахунку зустрічають рідше в якості підстав для звільнення з військової служби, ніж інші. Але тим не менше, ВАМ ПОТРІБНО ПРОБУВАТИ РІЗНІ ШЛЯХИ.

    Вбачаю у даній ситуації для себе наступні необхідні кроки:

    1. Вивчення всіх документів, які є по даній справу (у першу медичні).

    2. Аналіз судової практики саме в аналогічних випадках.

    3. Підготовка рапорту.

    З радістю готовий допомогти в цьому питанні (є позитивна практика та успішні кейси).

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ігоре!

    Підстава для звільнення є!

    Вона передбачена статтею 26 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про військовий обов'язок і військову службу», і я виділив жирним шрифтом.

    Зокрема про звільнення під час воєнного стану в ній зазначено наступне:

    «1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    …2) під час воєнного стану:

    а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;

    в) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;

    у зв’язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

    у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    військовослужбовці-жінки - у зв’язку з вагітністю;

    військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;

    один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;

    військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

    Для звільнення рекомендую написати рапорт на ім'я командира частини і, додавши до нього документи, які підтверджують інвалідність матері, просити про звільнення з лав ЗСУ. Рапорт можна написати в довільній формі. Ось зразок.

    Командиру В/ч №___

    Рапорт

    Прошу Вас звільнити мене, ___

    (звання, ПІБ)

    ___,

    з лав Збройних сил України у зв’язку із сімейними обставинами, згідно пп. Г п.2 ч.5 ст. 26 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу», та Постанови КМУ від 12 червня 2013 р. № 413 «Про затвердження переліку сімейних обставин та інших поважних причин, що можуть бути підставою для звільнення громадян з військової служби та зі служби осіб рядового і начальницького складу».

    Підтверджувальні документи додаю:

    ___

    ___

    ___

    ___

    ___

    Адреса:

    ___

    ___

    ___

    ___

    Тел. ___

    «___»___ ___ року___

    (дата) (звання, підпис, прізвище та ініціали)

    Після надходження рапорту від військовослужбовця або заяви від його родичів про дострокове звільнення в запас за сімейними обставинами, командир військової частини зобов’язаний надіслати у триденний строк до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання сім’ї військовослужбовця запит для перевірки його сімейного стану.

    Керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, одержавши документи від командира військової частини або заяву безпосередньо від родичів військовослужбовця про дострокове звільнення в запас, призначає комісію, яка перевіряє в десятиденний строк сімейний стан родичів військовослужбовця. За результатами перевірки складається акт обстеження, який надсилається для розгляду керівнику обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний у триденний строк розглянути документи про дострокове звільнення військовослужбовця з військової служби і за наявності законних підстав надіслати їх командиру військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

    У разі відсутності законних підстав для дострокового звільнення військовослужбовця з військової служби за сімейними обставинами керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки надає заявнику відповідь про причини відмови і повідомляє про це командира військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

    У разі виникнення уточнюючих питань, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись". Вдачи Вам!

    • Ігор Клиент год назад

      То ж не матір інвалід 1 групи, а рідна сестра. Матір пенсіонерка 63 роки

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич год назад

        Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

        Общаться в чате

        Вибачте! Просто сталася прикра опечатка, тож звичайно що сестра! Але все про що я Вам написав стосується саме сестри, і ніякої помилки в тому всьому абсолютно не має! Сподіваюсь, що Ви звернули увагу не тільки на опечатку, але і на якість та предметність обох відповідей? Чи нє?

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Ігор!

    На доповнення до моєї відповіді...

    Знаю із власної практики з такими хлопцями як Ви, що питання такого роду не завжди легко вирішується, і є багато проблем в командир0миа частин!

    Тому, думаю, і ця інформація Вам може знадобитись:

    Військовослужбовці мають право самостійно захистити порушені права під час проходження служби двома способами:

    - зверненням з позовом до суду

    - поданням скарги відповідній посадовій особі.

    Зазначене питання регулюється Дисциплінарним статутом Збройних Сил України та Законом України «Про звернення громадян».

    Військовослужбовець має право подати скаргу, ЯКЩО ВВАЖАЄ, що його ПРАВА, ЗАКОННІ ІНТЕРЕСИ БУЛИ ПОРУШЕНІ:

    • незаконним рішенням, діями або бездіяльністю командирів;

    • незаконним покладенням на нього обов'язків;

    • незаконним притягненням до відповідальності;

    • незаконними діями інших військовослужбовців.

    Залежно від виду порушення СКАРГА ПОДАЄТСЬЯ ДО:

    • органів військового управління;

    • посадових осіб;

    • військової служби правопорядку;

    • органів, які проводять досудове слідство;

    • інших державних органів.

    З інших питань службової діяльності скарга подається безпосередньому командирові тієї особи, чиї дії оскаржуються.

    Якщо військовослужбовець, який подає скаргу, не знає, з чиєї вини порушені його права, скарга подається у порядку підпорядкованості безпосередньому командиру.

    СКАРГА МОЖЕ ПОДАВАТИСЬ УСНО і ПИСЬМОВО:

    - військовослужбовцем,

    -членом сім’ї військовослужбовця

    -іншою заінтересованою особою.

    Усі скарги у день їх надходження заносяться до Журналу реєстрації пропозицій, заяв і скарг громадян.

    Усну скаргу військовослужбовці, члени їх сімей та інші громадяни мають право подати командирам військових частин під час особистого прийому, що визначено у кожній військовій частині, установі, організації.

    ПИСЬМОВУ СКАРГУ бажано подавати у двох примірниках до відділу військової частини або іншого державного органу, у компетенції якого розгляд вашого питання. Другий примірник з відміткою про отримання залишається у особи, яка подала скаргу. Він є підтвердженням того, що військова частина або інший орган отримали скаргу, і може бути використаний як доказ факту звернення, якщо виникне потреба оскаржити затримку або незадовільні результати розгляду скарги.

    У письмовій скарзі слід вказати

    -прізвище, ім’я і по батькові,

    -адресу місця проживання і номер телефону,

    -посадову особу або орган державної влади, якому адресована скарга,

    -ясно і докладно описати обставини порушення вашого права, суть порушення,

    -зазначити, які дії ви просите відповідальну посадову особу вчинити для відновлення цього права, вказати дату і поставити підпис.

    Якщо ви бажає бути присутнім при розгляді скарги, про це теж варто зазначити у ній.

    ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІ, які подали заяву чи скаргу, МАЮТЬ ПРАВО:

    • особисто викласти свої аргументи особі, яка перевіряє заяву чи скаргу, звернутися за допомогою до свідків;

    • подати додаткові матеріали, що стосуються справи, чи клопотати, щоб їх вимагав командир або орган, який розглядає заяву або скаргу;

    • бути присутнім під час розгляду заяви чи скарги;

    • одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги;

    • ознайомитися з матеріалами перевірки заяви чи скарги;

    • оскаржити прийняте за їхньою заявою чи скаргою рішення в суді;

    • вимагати відшкодування збитків у встановленому законом порядку.

    Під час розгляду пропозиції, заяви чи скарги не допускається розголошення командиром чи іншою особою, яка бере участь у розгляді, відомостей про особисте життя військовослужбовця без його згоди, а також розголошення іншої інформації, якщо це зачіпає його права і свободи, законні інтереси.

    СТРОКИ РОЗГЛЯДУ

    УСІ пропозиції, заяви чи скарги розглядаються і вирішуються у строк НЕ БІЛЬШЕ ОДНОГО МІСЯЦЯ з часу їх отримання, а ті, що НЕ ПОТРЕБУЮТЬ ДОДАТКОВОГО ВИВЧЕННЯ й перевірки, - невідкладно, але НЕ ПІЗНІШЕ П'ЯТНАДЦЯТИ ДНІВ з часу їх надходження.

    Якщо у місячний строк вирішити порушені у зверненні питання неможливо, командир встановлює новий строк, про що сповіщається військовослужбовець, який подав звернення.

    При цьому ЗАГАЛЬНИЙ СТРОК розгляду пропозиції, заяви чи скарги не може перевищувати СОРОКА П'ЯТИ ДНІВ.

    Несвоєчасний, неповний розгляд скарги або незаконне рішення посадової особи, яка її розглядає, можна оскаржити встановленим порядком до суду, Військової служби правопорядку або вищого за підпорядкованістю командира.

    Насамкінець можу сказати таке: маю чималенький досвід вирішення подібних проблем й тому раджу звернутись до мене персонально, натиснувши зелену кнопку "звернутись".

    ОБОВ'ЯЗКОВО ДОВЕДУ СПРАВУ ДО САМОГО ЗВІЛЬНЕННЯ І БУДУ ДОПОМАГАТИ ПИСАТИ УСІ РАПОРТИ ТА СКАРГИ!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Ви можете звільнитися на підставі п.п "г" п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу".

    Основним моментом звільнення з наведеної підстави є доказ відсутності інших осіб, що можуть здійснювати такий догляд.

    Напрацьовано пакет документів з цього питання. До нього, у Вашому, випадку відноситься - довідка про склад сім'ї, документ, що підтверджує інвалідність сестри, свідоцтво про народження сестри, свідоцтво про одруження, свідоцтво про смерть чоловіка сестри, копія пенсійного свідоцтва матері, Ваше свідоцтво про народження.

    До рапорту про звільнення Вам потрібно додати нотаріально посвідчені копії вказаних документів. Ваш рапорт разом з доданими документами буде надіслано в ТЦК СП за місцем мешкання сестри для перевірки і складання відповідного акту, який буде надіслано до Вашої частини для прийняття наказу про звільнення.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Промський Євгеній Сергійович

    Добрий день!

    Погоджуюсь з висновками колег, маєте право на звільнення зі служби у зв'язку з тим, що ви здійснюєте догляд за інвалідом 1 групи.

    Для звільнення зі служби Вам потрібно надати:

    1) документи, що підтверджують ваші родинні зв'язку - ваші та сестри свідоцтва про народження;

    2) свідоцтво про смерть чоловіка дружини;

    3) свідоцтво про народження дружини дитини;

    4) довідку МСЕК, про яку я зазначаю.

    5) бажано отримати довідку про проживаючих у приміщенні, якщо ви зареєстровані з сетрою в одному приміщенні.

    Якщо розгляд Вашого рапорту буде затягуватись - слід скаржитись до Міністерства оборони.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України 0 800 50 04 42

    Для письмових скарг: 03168, м. Київ-168, Повітрофлотський проспект, 6

    E-mail: admou@mil.gov.ua, тел.факс (044) 226-20-15

    Зразок рапорту додаю

    Командиру військової частини ___

    від ___,

    ___ року народження

    Звання ___

    РАПОРТ

    Доводжу до вашого відома, що моя сестра, ___ (моє свідоцтво про народження додаю),є інвалідом 1 групи та потребує постійного стороннього догляду, що підтверджується Довідкою до акта огляду медико-соціальної експертної комісії серії ___ № ___ від ___.

    Відповідно до підпункту г пункту 2 частини 4 статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах: під час воєнного стану: через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу): у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи; у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

    Таким чином, я маю право на звільнення з військової служби в умовах воєнного стану.

    Відповідно до частини 7 статті 26 Закону, звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється в порядку, передбаченому положеннями про проходження військової служби громадянами України.

    Відповідно до частини 3 статті 24 Закону, звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється в порядку, передбаченому положеннями про проходження військової служби громадянами України.

    Відповідно до підпункту 2 пункту 225 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України затвердженого Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008 (далі – «Положення»), під час дії особливого періоду (з моменту оголошення мобілізації - протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, та з моменту введення воєнного стану - до оголошення демобілізації) - на підставах, передбачених частиною третьою, пунктом 2 частини четвертої, пунктом 3 частини п’ятої та пунктом 3 частини третьої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу": у військових званнях до майстер-сержанта (майстер-старшини) включно за всіма підставами - командирами бригад (полків, кораблів 1 рангу) і посадовими особами, які відповідно до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України прирівняні до них.

    Відповідно до пункту 233 Положення, військовослужбовці, які бажають звільнитися з військової служби, подають по команді рапорти та документи, які підтверджують підстави звільнення. У рапортах зазначаються: підстави звільнення з військової служби; думка військовослужбовця щодо його бажання проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю; районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, до якого повинна бути надіслана особова справа військовослужбовця.

    Так, нормативно-правовою підставою для звільнення є підпункт «г» пункту 2 частини 4 статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу».

    Проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України НЕ бажаю. Моя особова справа має бути надіслана до ___ ТЦК та СП за зареєстрованим місцем проживання.

    Керуючись вищевикладеним,

    ПРОШУ:

    звільнити мене, ___, ___ року народження, звання ___ з військової служби на підставі підпункту г пункту 2 частини 4 статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу»: через сімейні обставини та надіслати мою особову справу до ___ ТЦК та СП за зареєстрованим місцем проживання.

    Додатки:

    ___ 2022 р.___

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Якщо -військовослужбовець , вже направили у військову частину то він вже на службі і має подати рапорт командування з таким текстом та додати копії: паспорту , Вашого свідоцтва про народження , для підтвердження родинних зв язків з мамою та мамину довідку про інвалідність МСЕК ФОРМИ 157-1/о , або також довідку з ЛКК , щодо потреби догляду за мамою внаслідок діагнозу/інвалідності , а також довідку з органу соц захисту про те, що вас призначили доглядачем мами з відповідною виплатою.

    . Командування частини має розглянути рапорт та погодити його.

    Рапорт виглядає так: ( ПОДАЄТЬСЯ військовослужбовцем У КАНЦЕЛЯРІЮ КОМАНДУВАННЯ З ШТАМПОМ ПРО ПРИЙОМ)

    Командиру В/ч №___ ПІБ

    Рапорт

    Прошу Вас звільнити мене, ___(звання, ПІБ)___,

    з лав Збройних сил України у зв’язку із сімейними обставинами, згідно пп. Г п.2 ч.5 ст. 26 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу», та Постанови КМУ від 12 червня 2013 р. № 413 «Про затвердження переліку сімейних обставин та інших поважних причин, що можуть бути підставою для звільнення громадян з військової служби та зі служби осіб рядового і начальницького складу».

    Підтверджувальні документи додаю:- ___- ___- ___- ___- ___

    Адреса:___

    Тел. ___

    «___»___ ___ року ___(дата) (звання, підпис, прізвище та ініціали)

    ---

    ЗАКОН УКРАЇНИПро мобілізаційну підготовку та мобілізацію(Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text"

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років (такі жінки та чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю, яка має будь-які види порушень функцій організму III-IV ступеня їх вираження та обмеження життєдіяльності будь-якої категорії II-III ступеня їх вираження відповідно до критеріїв встановлення інвалідності дітям, затверджених Кабінетом Міністрів України, або дитина з інвалідністю, яка має функціональні порушення в організмі та обмеження життєдіяльності, що відповідають критеріям для встановлення I чи II групи інвалідності для повнолітньої особи згідно з порядком, затвердженим Кабінетом Міністрів України (такі особиможуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня яка є особою з інвалідністю I чи II групи, до досягнення нею 23 років;усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

    зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України;інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законами випадках.Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.Особи, зазначені в абзацах четвертому - восьмому частини другої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою".

    Додатково треба отримати довідку ЛКК лікарні , будь-якої , що мама потребуєте Вашого постійного догляду та додати до рапорту. і до скарги.

    Скарги та роз яснення приймають тут:

    Створено та працює «гаряча лінія» Міністерства оборони – 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99. Якщо ви помітили порушення під час мобілізації, то можна звертатися до правоохоронних органів.Или же подайте обращение на урядовий контакт -центр 15-45 https://ukc.gov.ua/portal/appeals/ лучше письменно на министра обороны и загрузите в форму фото копии ответов командира части.

    Образцы рапортов здесь https://legal100.org.ua/uchasnykam-rosiisko-ukrain...

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Ігор Клиент год назад

      То ж не матір інвалід 1 групи, а рідна сестра. Матір пенсіонерка 63 роки

      • Гончаренко Константин

        Це не маэ значення оформыть за кимось із родичів догляд на себе додайте документи до рапорту і матимете право на припинення контракту.

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Ігор!

    ТАК ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ЗВІЛЬНЕННЯ З ЗСУ НА ПІДСТАВІ:

    "Звільнення з військової служби. 4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:...2) під час воєнного стану:...

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):...у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;...".

    ПІДСТАВИ ДЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ В ЗБРОЙНИХ СИЛАХ УКРАЇНИ У ВОЄННИЙ ЧАС:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 26. Звільнення з військової служби

    1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    а) у запас, якщо військовослужбовці не досягли граничного віку перебування в запасі і за станом здоров’я придатні до військової служби;

    б) у відставку, якщо військовослужбовці досягли граничного віку перебування в запасі та у військовому резерві або визнані військово-лікарськими комісіями непридатними за станом здоров’я до військової служби з виключенням з військового обліку…..

    4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:

    2) під час воєнного стану:

    а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;

    в) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;

    у зв’язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

    у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    військовослужбовці-жінки - у зв’язку з вагітністю;

    військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;

    один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;

    військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

    перебування на утриманні військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    НИЖЧЕ НАВЕДЕНО ПІДСТАВУ ЗВІЛЬНЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 26. Звільнення з військової служби

    4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:

    2) під час воєнного стану:

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;

    Хто може бути надавачем соціальних послуг

    Надавачі соціальних послуг - юридичні та фізичні особи, фізичні особи - підприємці, включені до розділу "Надавачі соціальних послуг" Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг.

    Закон України "Про соціальні послуги" (далі - Закон).

    Фізичні особи, які надають соціальні послуги з догляду відповідно до цього Закону без здійснення підприємницької діяльності, можуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг отримувачам соціальних послуг з числа членів своєї сім’ї, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права і обов’язки та є:

    1. особами з інвалідністю I групи;

    Для призначення грошової допомоги для догляду подаються такі документи:

    1) заяву;

    2) декларація про майновий стан та доходи (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім'ї);

    3) документ, що засвідчує особу;

    4) висновок лікарської комісії медичного закладу про необхідність постійного стороннього догляду за особою з інвалідністю І або ІІ групи внаслідок психічного розладу або у зв'язку з іншими обставинами;

    5) довідки про наявність та розміри земельних ділянок, виділених для ведення особистого підсобного господарства, городництва, сінокосіння, випас худоби та земельної частки, виділеної в результаті поділу на паї землі;

    6) копія довідки до акту огляду медико-соціальної експертної комісії, яка видана особі з інвалідністю І або ІІ групи внаслідок психічного розладу, за яким здійснюється догляд.

    При зверненні по допомогу надається паспорт, ідентифікаційний код кожного члена сім'ї, трудова книжка (для непрацюючих), довідка про банківські реквізити для перерахування коштів до установи банку.

    ВИ БУДЕТЕ МАТИ ПРАВО НА ЗВІЛЬНЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ, ЯКЩО ЗМОЖЕТЕ ДОВЕСТИ, ЩО КРІМ ВАС НІХТО НЕ ЗМОЖЕ НАДАВАТИ СОЦІАЛЬНУ ПОСЛУГУ ВАШІЙ СЕСТРІ, АБО НЕ БУДЕ ВСТАНОВЛЕНО СУДОМ ВАШУ ОПІКУ НАД СЕСТРОЙ.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Ще важливо, ВИ повинні МЕШКАТИ до мобілізації за однією адресою.

    Карпенко Андрей Владимирович

    не все так просто, ЯК кажуть мої колеги.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Більше того, ще є мати.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, у вас не має підстав для звільнення! Згідно конституції України батьки повинні піклуватися за своїми дітьми, тобто догляд за сестрою є Конституційним обов'язком вашої мами. Поки є кому доглядати за сестрою, ви не маєте право на звільнення.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ігоре!

    Ви зможете звільнитися з військової служби по догляду за сестрою, особою з інвалідністю I групи, яка згідно висновку МСЕК потребує постійного догляду. Це передбачено підпунктом "г" пунку 2 частини 4 ст. 26 Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу" (далі - Закон).

    ПОРЯДОК подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги здогляду на непрофесійній основі (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/859-2020-%D0%B...):

    1. Цей Порядок встановлює механізм призначення і виплати компенсації за догляд (далі - компенсація), що призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі, без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг (далі - фізична особа, яка надає соціальні послуги) особам із числа членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки (далі - соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі) та є:

    особами з інвалідністю I групи;

    дітьми з інвалідністю;

    громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;

    невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;

    дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги відповідно до переліку тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність, надання такій дитині соціальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 р. № 1161 (Офіційний вісник України, 2019 р., № 9, ст. 306).

    ОДНАК, ДЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ЗВЕРТАТИСЯ В УСЗН, ОФОРМЛЮВАТИ ПОСТІЙНИЙ ДОГЛЯД ТА ОТРИМУВАТИ ВІДПОВІДНЕ ПОСВІДЧЕННЯ - НЕТРЕБА ТА І НЕ ВДАСТЬСЯ, ТОМУ ЩО ДЛЯ ЦЬОГО ПОТРІБНО ВЖЕ ФАКТИЧНО ЙОГО ЗДІЙСНЮВАТИ.

    ПІДСТАВОЮ ДЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ Є ПОТРЕБА ВАШОЇ СЕСТРИ У ПОСТІЙНОМУ ДОГЛЯДІ ТА ВІДПОВІДНО НЕОБХІДНІСТЬ ЙОГО ЗДІСНЮВАТИ САМЕ ВАМИ, ТАК ЯК НЕПРАЦЕЗДАТНА ЗА ВІКОМ МАТІР ТА НЕПОВНОЛІТНІЙ СИН НЕ МОЖУТЬ ЦЬОГО ЗРОБИТИ (ЇМ САМИМ ПОТРІБЕН ДОГЛЯД).

    Відповідно до частини третьої статті 24 Закону закінченням проходження військової служби вважається день виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини (військового навчального закладу, установи тощо) у порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби громадянами України.

    При цьому, в частині 7 статті 26 Закону вказано, що звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється в порядку, передбаченому положеннями про проходження військової служби громадянами України.

    Так, згідно пункту 233 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого указом Президента України від 10.12.2008 №1153/2008 (далі - Положення), військовослужбовці, які бажають звільнитися з військової служби, подають по команді рапорти та документи, які підтверджують підстави звільнення.

    Подання рапорту "по команді" означає направлення його в порядку підпорядкування прямому командиру, який після розгляду та задоволення передає далі своєму безпосередньому командиру з відміткою про власне клопотання з відповідного питання.

    У рапортах зазначаються:

    - підстави звільнення з військової служби;

    - думка військовослужбовця щодо його бажання проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю;

    - районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, до якого повинна бути надіслана особова справа військовослужбовця.

    Пунктом 234 Положення зазначено, що перед звільненням військовослужбовців уточнюються дані про проходження ними військової служби, документально підтверджуються періоди служби, що підлягають зарахуванню до вислуги в календарному та пільговому обчисленні, проводиться розрахунок вислуги років військової служби. Вислуга років військової служби військовослужбовців розраховується не пізніше ніж за два місяці до дати, на яку планується звільнення. Інформація про розраховану вислугу років військової служби доводиться військовослужбовцю під підпис перед оформленням документів для його звільнення з військової служби. У разі незгоди з розрахунком вислуги роки військової служби військовослужбовець повинен письмово обґрунтувати свої заперечення на аркуші з розрахунком вислуги років і засвідчити їх своїм підписом. У разі відмови військовослужбовця підписати розрахунок вислуги років про це робиться відповідний запис на цьому ж аркуші та засвідчується підписами осіб, які були присутні під час бесіди.

    Пунктом 1.5. розділу І наказу Міністерства оборони України від 26.05.2014 № 333 "Про затвердження Інструкції з організації обліку особового складу Збройних Сил України" (надалі - Інструкція №333) передбачено, що командири (керівники) зобов`язані забезпечити належну організацію обліку особового складу в підпорядкованих органах військового управління, з`єднань, військових частин, вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів (далівійськові навчальні заклади), установ і організацій, кораблів і підрозділів і створювати для посадових осіб, які ведуть облік особового складу, усі умови для своєчасного, якісного і повного виконання ними вимог цієї Інструкції.

    Відповідно до п 1.6. розділу І Інструкції №333 організація і стан обліку особового складу у військових частинах і з`єднаннях покладаються на начальників штабів військових частин і з`єднань.

    Пунктом 11.1. Розділу 11 Інструкції №333 визначено, що накази по особовому складу є основними документами, які визначають службове становище офіцерів, осіб рядового, сержантського і старшинського складу. Вони видаються посадовими особами, яким Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженим Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153 (зі змінами) (далі - Положення), і наказами Міністерства оборони надано право присвоєння військових звань, призначення на посади, укладення і продовження строку контракту, звільнення з військової служби.

    При цьому, проекти наказів до подання їх на підпис командирам (керівникам) повинні бути перевірені (вичитані), звірені з документами персонального обліку військовослужбовців та завізовані на звороті останнього аркуша наказу безпосереднім керівником кадрового органу або особою, на яку відповідно до письмового наказу покладено тимчасове виконання обов`язків за цією посадою. Зразок звороту останнього аркуша наказу наведено в додатку 52 до цієї Інструкції (п.12.10 Інструкції №333).

    Після цього проекти наказів проходять правову експертизу в юридичній службі. Віза посадової особи юридичної служби проставляється на звороті кожного аркуша першого примірника наказу (п.12.11 Інструкції №333).

    Інструкція про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затверджена наказом Міністра оборони України 10.04.2009№ 170 (далі - Інструкція №170) визначає механізм реалізації та порядок організації у Збройних Силах України виконання вимог Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України .

    Відповідно до п.1.5 Інструкції №170 для встановлення, зміни, призупинення, або припинення правових відносин з громадянами України, які реалізуються наказами посадових осіб по особовому складу, у Генеральному штабі Збройних Сил України, Командуванні об`єднаних сил Збройних Сил України, видах Збройних Сил України, окремих родах сил Збройних Сил України, окремих родах військ Збройних Сил України, органах військового управління, з`єднаннях, військових частинах, вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, установах, організаціях, (далі - військові частини), оформляються: подання (додаток 1), рішення колегіальних органів, утворених і діючих відповідно до законодавчих актів і актів Міністерства оборони України, Резерв кандидатів для просування по службі (додаток 2), План переміщення військовослужбовців на посади номенклатури посад (далі - План переміщення на посади) (додаток 16) на військовослужбовців крім тих, які проходять строкову військову службу, зокрема щодо звільнення з військової служби.

    Згідно із абз.3 п.14.10 розділу XIV Інструкції №170 звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення.

    ВИСНОВКИ: розгляд рапорту про звільнення зі служби відбувається за встановленою процедурою, яка включає підготовку подання, перевірка документів, що підтверджують наявність сімейних обставин або інших поважних причин щодо дотримання абз.3 п.14.10 розділу XIV Інструкції №170, уточнюються дані про проходження особою військової служби, документально підтверджуються періоди служби, що підлягають зарахуванню до вислуги в календарному та пільговому обчисленні, проводиться розрахунок вислуги років військової служби. Проект наказу про звільнення зі служби до подання їх на підпис командирам перевіряється безпосереднім керівником кадрового органу або особою, на яку відповідно до письмового наказу покладено тимчасове виконання обов`язків за цією посадою та проходить правову експертизу в юридичній службі.

    Командиру ___

    В/ч ___

    ___

    (прізвище, ініціали)

    Посада, В/ч ___

    ___

    (прізвище, ініціали)

    адреса зареєстрованого місця проживання:

    ___

    місце отримання поштової кореспонденції:

    ___

    номер засобів зв’язку:

    ___

    електронна адреса:

    ___

    РАПОРТ

    Відповідно до підпункту "г" пункту 2 частини четвертої статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    Моя сестра є особою з інвалідністю I групи та згідно висновку МСЕК потребує постійного догляду. При цьому я єдиний член сім'ї, хто може його здійснювати. Адже, її чоловік помер, а наразі вона проживає зі своїм неповнолітнім сином та нашою непрацездатною мамою, що підтверджується Актом про обстеження житлово-побутових умов.

    При цьому, я прописаний разом із ними в одному будинку, що підтверджується довідкою про склад сім'ї та Витягами про місце проживання з реєстру територіальної громади.

    Копії підтверджуючих документів мають знаходитися в моїй особовій справі та додатково будуть додані до цього рапорту.

    Враховуючи зазначене, прошу Вас звільнити мене, (ПІБ, звання), з військової служби за даною підставою та надіслати мою особову справу в Берегівський РТЦК та СП.

    До рапорту додаю:

    -

    -

    ___/___

    (підпис) (прізвище, ініціали)

    «___» ___ 2022 р.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Крикун Сергій  Павлович

    Закон України " Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n2):

    " Стаття 26. Звільнення з військової служби...

    4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:...

    2) під час воєнного стану:...

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;..".

    Закон України " Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15):

    "Стаття 1. Визначення термінів

    У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

    непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону;..".

    ---

    Доброго дня, Ігоре! Ваша із сестрою матір пенсійного віку є непрацездатною, тому не є такою, що може здійснювати догляд за сестрою. Ви маєте повне право на звільнення з військової служби у зв'язку з необхідністю догляду за сестрою. Підставою для звільнення є сам факт необхідності догляду, тому оформлення догляду як підстава для звільнення непотрібна і Законом не передбачена, крім того фізично неможливо, враховуючи Ваше перебування за місцем військової служби, крім того, неможливо юридично без факту цього догляду - інша справа, що Ви маєте право та можливість оформити цей догляд після звільнення. Також Закон як підставу для звільнення не передбачає проживання разом з особою, якій може, має надавати догляд військовослужбовець, що підлягає до звільнення - інша справа, що оформлення компенсації на догляд, про яку зазначає колега Савченко, потребує спільне проживання, але до питання звільнення з військової служби питання спільного проживання стосунку не має.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    ВІтаю,

    Написати рапорт можна спробувати. Для цього вам треба вказати підставу пп. г) п. 2 ч. 4 ст. 26 «Закону України про військову службу та військовий обов’язок» - у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи.

    Далі треба додати необхідні нотаріально завірені документи:

    • Копія довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма N 157-1/о, затверджена наказом МОЗ від 30 липня 2012 р. N 577); висновок лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного стороннього догляду та нездатність особи до самообслуговування (за винятком інвалідів I групи, інвалідність яких встановлена безстроково та які згідно з довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією потребують постійного стороннього догляду).
    • Тепер слід знайти докази того, що ніхто, окрім вас не може здійснити такий догляд:
    • Документи, що стосуються того, що сестра проживає без чоловіка з дитиною;
    • З ким проживає;
    • Можливо якісь докази того, що мама пенсійного віку та має якісь проблеми зі здоров’ям, тому не може здійснити такий догляд;
    • Якщо ви проживали разом – докази того, що ви проживали разом.

    Тобто ваше завдання довести, що сестра потребує постійного догляду, що вона інвалід 1 групи і, що ніхто окрім вас, цього зробити не може.

    Всю надану вами інформацію будуть перевіряти за місцем проживання сестри. Якщо вона знайде підтвердження, то вас можуть звільнити.

    Пробуйте.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України