Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Конституционное право, 21 ноября 2022, вопрос №76090

Система освіти. Предвища освіта.

Доброго дня, таке запитання. В 2020 році я був відрахований з навчального закладу предвищої освіти з бюджету, з моєї сторони за власним бажанням, а з їх те що багато часу був відсутній. Провчився пів року, не більше. Відновив за контрактом навчання в 2021-2022 році в цьому навчальному закладі.
Зараз діє воєнне положення, і президент надав наказ контрактників перевести на бюджет хто є ВПО з територій де були або тривають бойові дії. Я намагався подати заяву по цьому наказу, але мені відмовили, сказав те що я 8 років не можу перевестись на бюджет взагалі бо так фігуру закон в Україні, але я читав що можно було компенсувати ті кошти, що витрачались державою тоді. Тому як поступити в цьому питанні, можливий перевод, якщо якось запропонувати компенсувати те время за законом. Бо мене трубує тещо вони намагаються кидати зараз на гроші.
Бажано Відповідь надіслати на електрону адресу?

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Павле!

    Студенти, які проживають або виїхали з тимчасово окупованих територіях та із зон проведення бойових дій, мають право перевестися з контрактної форми навчання на бюджетну.

    Йдеться про мешканців 326 територіальних громад Донецької, Харківської Дніпропетровської, Луганської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Сумської та Чернігівської областей, пояснюють у Міністерстві реінтеграції.

    Також на бюджет можуть перевестися:

    • діти загиблих захисників України;
    • учасники бойових дій і їхні діти;
    • люди, які отримали інвалідність внаслідок війни, та їхні діти.

    Однак це правило не розповсюджується на студентів, які були зараховані на контракт до 2021 року включно та здобувають такий ступінь освіти вперше.

    Які документи треба, щоб перевестися на бюджет:

    • витяг з реєстру територіальної громади, який має підтверджувати відомості про місце проживання (перебування) людини станом на 24 лютого 2022 року;
    • документ про освіту, здобуту у закладі, який розташований на території відповідних територіальних громад

    Куди надавати документи

    Треба звернутися із заявою до керівника свого закладу освіти.

    Виш здійснює верифікацію поданих документів і вносить інформацію про студента до Єдиної державної електронної бази з питань освіти в модулі "Здобувачі освіти".

    "Переведення на місця державного замовлення студентів, дані про яких внесуть до ЄДЕБО після 15 листопада, може бути здійснено у 2023 році", – пояснюють у Мінреінтеграції.

    На які бюджетні місця братимуть студентів

    Переведення здійснюватимуться за рахунок невикористаних місць державного замовлення у 2022 році, а також при наявності вакантних (вивільнених) місць.

    За відсутності останніх можливе збільшення обсягу державного замовлення.

    Якщо у закладі є студенти зазначених вище категорій, керівникам закладів забороняється самостійно без дозволу відповідного держзамовника переводити студентів інших категорій на вакантні (вивільнені) місця державного замовлення.

    Виникнуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України