Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 27 ноября 2022, вопрос №76311 450₴

Гражданин другой страны, имеющий посадку для легального проживания в Украине, женщина. Прожившая с мужем (украинцем) в браке более 30 лет, на территории Украины. Имеет ли право получить группу инвалидодности в Украине?

Гражданин другой страны, имеющий посадку для легального проживания в Украине, женщина. Прожившая с мужем (украинцем) в браке более 30 лет, на территории Украины. Имеет ли право получить группу инвалидодности в Украине?

Ответы юристов (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    22.2%
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Олександре!

    Не зовсім зрозуміло, що Ви маєте на увазі від словом "посадка" - можливо, посвідку? Але медичне обслуговування іноземців, наприклад з ПМЖ аналогічно громадянам України. Це значить, що порядок проходження МСЕК для них такий самий, як і для громадян України:

    МСЕК визначає не тільки питання інвалідності чи призначення постійного догляду, но і багато чого іншого, включно із загальним висновком про стан здоров'я.

    Медико-соціальна експертиза проводиться особам, що звертаються для встановлення інвалідності, за направленням лікувально-профілактичного закладу охорони здоров'я після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів за наявності відомостей, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлених захворюваннями, наслідками травм чи вродженими вадами, які спричиняють обмеження життєдіяльності.

    Медико-соціальну експертизу проводять медико-соціальні експертні комісії (далі - МСЕК, комісія), що утворюються за таким територіальним принципом: Кримська республіканська; обласні; центральні міські у мм. Києві та Севастополі (далі - центральні міські); міські, міжрайонні, районні (пункт 4 Положення про медико-соціальну експертизу, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 03 грудня 2009 року № 1317).

    Медико-соціальна експертиза потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання проводиться після подання акта про нещасний випадок на виробництві, акта розслідування професійного захворювання за встановленими формами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337 "Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві", висновку спеціалізованого медичного закладу (науково-дослідного інституту професійної патології чи його відділення) про професійний характер захворювання, направлення лікувально-профілактичного закладу охорони здоров'я або роботодавця чи профспілкового органу підприємства, на якому потерпілий одержав травму чи професійне захворювання, або робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України від нещасних випадків, суду чи прокуратури.

    Проходження медико-соціальної експертизи

    Лікарсько-консультативна комісія лікувального профілактичного закладу охорони здоров'я направляє осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, на огляд комісії за встановленою формою.

    МСЕК приймає документи осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, за наявності у них стійкого чи необоротного характеру захворювання, а також у разі безперервної тимчасової непрацездатності не пізніше ніж через чотири місяці з дня її настання чи у зв'язку з одним і тим самим захворюванням протягом п'яти місяців з перервою за останніх 12 місяців, а у разі захворювання на туберкульоз - протягом 10 місяців з дня настання непрацездатності (пункт 4 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 грудня 2009 року № 1317 "Питання медико-соціальної експертизи" (далі - Положення).

    Строк розгляду

    МСЕК проводить огляд тимчасово непрацездатної особи, що звернулася для проведення медико-соціальної експертизи, протягом п'яти робочих днів з дня надходження направлення лікарсько-консультативної комісії та приймає рішення про наявність чи відсутність інвалідності (пункт 7 Положення).

    Перелік необхідних документів

    Для проведення медико-соціальної експертизи необхідно пред'явити:

    паспорт або інший документ, який засвідчує особу (наприклад, посвідчення про належність до певної категорії осіб);

    направлення лікувально-профілактичного закладу на проходження МСЕК за формою № 088/о;

    в окремих випадках також може подаватися:

    трудова книжка та її копія, завірену нотаріально;

    витяги з історій хвороб та амбулаторної картки;

    свідоцтво про хворобу (постанова військово-лікарської комісії), експертний висновок міжрегіональної відомчої експертної комісії про зв'язок з наслідками аварії на ЧАЕС, акт про нещасний випадок на виробництві тощо (для військовослужбовців, працівників Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України, воїнів-інтернаціоналістів, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, постраждалих на виробництві тощо);

    документів, що підтверджують участь в антитерористичній операції;

    інші документи.

    Проведення огляду

    МСЕК проводить своєчасно огляд осіб, що звертаються для встановлення інвалідності:

    ♦ за місцем проживання або лікування особи, у тому числі за місцем її проживання або місцем перебування у закладах соціального захисту для бездомних осіб та центрах соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі;

    ♦ заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії (у разі подання письмової заяви особою, що звертається для встановлення інвалідності (її законним представником), у якої наявні захворювання, дефекти, необоротні морфологічні стани, порушення функцій органів та систем організму, за яких група інвалідності встановлюється безстроково).

    Встановлення інвалідності заочно не проводиться за п'ятьма найбільш поширеними нозологічними формами захворювань, визначеними у переліку, що затверджується Міністерством охорони здоров'я, а також у разі, коли вона спричинена:

    нещасним випадком на виробництві (трудове каліцтво чи інше ушкодження здоров'я);

    професійним захворюванням;

    захворюванням, одержаним під час проходження військової служби чи служби в органах внутрішніх справ, державної безпеки, інших військових формуваннях;

    захворюванням, пов'язаним з впливом радіоактивного опромінення внаслідок Чорнобильської катастрофи;

    захворюванням, одержаним в період проходження військової служби і служби в органах внутрішніх справ, державній пожежній охороні, органах і підрозділах цивільного захисту, Держспецзв'язку (пункт 5 Положення).

    Прийняття рішення

    Датою встановлення інвалідності та ступеня втрати професійної працездатності потерпілому від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання у відсотках вважається день надходження до комісії документів (пункт 8 Положення).

    МСЕК видає особі, яку визнано особою з інвалідністю або стосовно якої встановлено факт втрати професійної працездатності, довідку та індивідуальну програму реабілітації.

    МСЕК надсилає:

    → органові, в якому особа з інвалідністю перебуває на обліку як отримувач пенсії чи державної соціальної допомоги - виписку з акта огляду комісії (надсилається у триденний срок) ;

    → органові, що здійснює загальнообов'язкове державне соціальне страхування - індивідуальну програму реабілітації та виписка з акта огляду комісії про результати визначення ступеня втрати професійної працездатності;

    → лікувально-профілактичному закладові та органові праці та соціального захисту населення за місцем проживання - копію індивідуальної програми реабілітації;

    → за місцем роботи - повідомлення щодо групи інвалідності (у випадку встановлення ступеня втрати професійної працездатності - витяг з акту комісії (пункт 24 Положення про медико-соціальну експертизу, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 03 грудня 2009 року № 1317).

    Оскарження рішення

    У разі незгоди з рішенням районної, міжрайонної, міської комісії хворий, потерпілий від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання або особа з інвалідністю має право подати протягом місяця після одержання висновку комісії письмову заяву до Кримської республіканської, обласної, Київської та Севастопольської центральних міських комісій або до комісії, в якій він проходив огляд, чи до відповідного управління охорони здоров'я.

    Рішення МСЕК може бути оскаржене до суду в установленому законодавством порядку.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче Вам на них відповім!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    22.2%
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте.

    Да, для этого предусмотрена соответственная нормативна база.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2961-15#Text

    ...

    Стаття 1. Визначення термінів

    У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

    особа з інвалідністю - повнолітня особа зі стійким обмеженням життєдіяльності, якій у порядку, визначеному законодавством, встановлено інвалідність;

    Стаття 4. Сфера дії Закону

    Дія цього Закону поширюється на:

    громадян України, які в установленому порядку визнані особами з інвалідністю;

    сім'ї осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю;

    осіб з інвалідністю з числа іноземців, осіб без громадянства, які постійно проживають в Україні, та осіб, яких визнано біженцями чи особами, які потребують додаткового захисту, якщо інше не передбачено законами України чи міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України;

    {Абзац четвертий статті 4 із змінами, внесеними згідно із Законом № 5290-VI від 18.09.2012}

    осіб з інвалідністю з числа іноземців та осіб без громадянства, які на законних підставах тимчасово перебувають в Україні і мають право на реабілітацію згідно із законами України чи міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

    ...

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/875-12#Text

    Стаття 4. Діяльність держави щодо осіб з інвалідністю виявляється у створенні правових, економічних, політичних, соціальних, психологічних та інших умов для забезпечення їхніх прав і можливостей нарівні з іншими громадянами для участі в суспільному житті та полягає у:

    ...

    Пільги особам з інвалідністю надаються на підставі посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю", "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю", в яких зазначено групу та причину інвалідності (для повнолітніх осіб), категорію "дитина з інвалідністю" (для дітей), а також у відповідних випадках вказано їх основні нозологічні форми захворювань (по зору, слуху та з ураженням опорно-рухового апарату). Порядок оформлення та видачі відповідних посвідчень іноземцям, які відповідно до закону мають право на пільги, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення.

    НУЖНО ПРОБОВАТЬ ОБРАЩАТЬСЯ К СЕМЕЙНОМУ ВРАЧУ С ПРОСЬБОЙ ВЫДАТЬ НАПРАВЛЕНИЕ НА МСЭК.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Савченко Олександр
    22.2%
    Общаться в чате Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго вечора, Олександре!

    Якщо ваша дружина має посвідку на постійне проживання, то вона може отримати інвалідність відповідно до законодавства України.

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    Стаття 26. Іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України, - за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.

    Іноземцям та особам без громадянства може бути надано притулок у порядку, встановленому законом.

    Закон України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3773-17#Text):

    Стаття 1. Визначення термінів

    1. У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:

    17) посвідка на постійне проживання - документ, що посвідчує особу іноземця або особу без громадянства та підтверджує право на постійне проживання в Україні;

    Стаття 3. Засади правового статусу іноземців та осіб без громадянства

    1. Іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України, за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.

    Якщо у вашої дружини є необхідні медичні документи й обстеження, їй потрібно подати їх (або надіслати поштою рекомендованим листом із описом вкладення) до сімейного або лікуючого лікаря для оформлення «Направлення на МСЕК» (форма 088/о).

    Лікарсько-консультативна комісія розгляне пакет документів і за наявності ознак інвалідності направить вашу дружину на медико-соціальну експертну комісію для проведення експертизи і встановлення інвалідності.

    Якщо у разі звернення для встановлення інвалідності особа не може прибути на огляд до МСЕК, комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

    Крім того, експертиза проводиться за направленням лікарсько-консультативної комісії незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування осіб, які звертаються для встановлення групи інвалідності.

    Огляд осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, проводиться згідно з Положенням про медико-соціальну експертизу (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/83-92-%D0%BF).

    Необхідні документи: заповнена форма направлення, підписана Головою ЛКК, членами комісії та печаткою лікувального закладу (форма 088/о); паспорт та копія паспорта; медична карта амбулаторного хворого (амбулаторна книжка - форма 025/о); трудова книжку та копія трудової книжки, засвідчена у визначеному порядку; оригінали всіх документів, які вписані в форму 088

    Нормативна база:

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Адвокат Евгений Александрович
    11.1%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте, Александр!

    Да, при таких условиях, она имеет право на оформление инвалидности.

    Что касается процедуры установления инвалидности во время войны, ее существенно упростили.

    Для этого нужно:

    ►Обратиться в любое учреждение здравоохранения на территории Украины к врачу первичной медицинской помощи независимо от места регистрации или проживания.

    ►Описать свою проблему.

    ►Получить направление на комиссию по установлению диагноза и группы инвалидности.

    ►На МСЭК (медико-санитарную экспертизу, на которой и присваивается группа инвалидности) на время действия военного состояния пациент очно может не появляться, а документы ей можно получить по почте.

    При наличии вопросов обращайтесь индивидуально через кнопку зеленого цвета "Звернутися".

    Корнійчук Євген Іванович
    Общаться в чате Корнійчук Євген Іванович год назад

    Юрист, г. Киев, 8 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, так ви маєте право на оформлення інвалідності. Вам треба звернутися до лікарні і отримати направлення на мсек.

    Особи, яким надано статус біженця в Україні, мають право на державну соціальну допомогу нарівні з громадянами України на умовах, передбачених Законом https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1727-15#n48 іншими законами або міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

    Іноземці та особи без громадянства також мають право на державну соціальну допомогу на умовах, визначених Кабінетом Міністрів України.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Промський Євгеній Сергійович
    11.1%
    Общаться в чате Промський Євгеній Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    Да, если человек имеет вид на постоянное место жительства, он имеет право оформить инвалидность в Украине как гражданин Украины.

    ЗАКОН УКРАЇНИ "Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2961-15#Text

    Стаття 4. Сфера дії Закону

    Дія цього Закону поширюється на:

    осіб з інвалідністю з числа іноземців, осіб без громадянства, які постійно проживають в Україні, та осіб, яких визнано біженцями чи особами, які потребують додаткового захисту, якщо інше не передбачено законами України чи міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

    Вам необходимо обратиться во Врачебную-консультационную комиссию (функционирует при каждой больнице) для осмотра и направления вас на МСЕК.

    Как оформить инвалидность и как устанавливается группа?

    В первую очередь тебе следует обратиться в заведение здравоохранения по месту жительства после диагностики. Там подтвердят стойкое нарушение функций организма. Ты получишь направление на экспертное обследование в органах медико-социальной экспертизы Министерства здравоохранения Украины.

    После этого будет проведен осмотр всего организма (в течение семи дней со дня поступления необходимых документов). Если не можешь приехать на осмотр, он будет проходить по месту жительства.

    Врачебно-консультативная комиссия выдаст направление в больницу за формой 088/о. Кроме того, на МСЭК подаются документы, подтверждающие основополагающий диагноз, а именно выписки из стационаров, выписки из амбулаторной карты, результаты специальных исследований.

    На МСЭК возьми также паспорт, заверенную копию трудовой, копию удостоверения ликвидатора аварии на ЧАЭС, участника боевых действий (если таковые имеются).

    После этого комиссия проводит заседание в полном составе и принимает решение коллегиально. Комиссия выдает лицу, которому присвоили инвалидность или в отношении которого установлен факт утраты профессиональной трудоспособности, справку о признании или непризнании его человеком с инвалидностью и (в первом случае) индивидуальную программу реабилитации.

    Через два – три дня органу, в котором человек с инвалидностью состоит на учете как получатель пенсии, направляется выписка из акта осмотра комиссии, а органу, осуществляющему общеобязательное государственное социальное страхование — индивидуальная программа реабилитации и выписка из акта осмотра комиссии о результатах определения степени потери профессиональной работоспособности.

    Как оформить инвалидность в Украине

    В случае несогласия с решением комиссии ты имеешь право подать в течение месяца письменное заявление в областную комиссию.

    Комиссия, которая проводила осмотр, или управление здравоохранения пришлют в трехдневный срок после поступления запроса все имеющиеся документы на рассмотрение областной, центральной городской комиссии, которая в течение месяца со дня подачи документов проводит повторный осмотр заявителя и принимает соответствующее решение.

    Решение областной, центральной городской комиссии может быть обжаловано в Минздраве.

    Список заболеваний, дающих право на инвалидность

    Список заболеваний можно посмотреть на сайте Минздрава, ведь в нем очень много заболеваний, дающих право на инвалидность. От цирроза печени с осложнениями до психических заболеваний.

    При возникновении дополнительных вопросов нажимайте кнопку "Обратиться". Буду рад помочь.

    Гончаренко Константин
    11.1%
    Общаться в чате Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Якщо посвідка громадянки дійсна , вона може розпочати процедуру оформлення інвалідності.

    Щодо питання призначення інвалідності:

    Вам необхідно з медичними документами про стан здоров я звернутися до сімейного лікаря, аби він за результатами обстеження надав Вам направлення на лікарсько-консультативну комісію(ЛКК)

    Після чого ЛКК за результатами обстежень лікарями різних профілів лікувальної практики видає Вам висновки про стан здоров я та вирішує питання направлення вас на медико-соціальну експертизну комісію (МСЕК)

    За результатами обстежень та висновків про ступінь втрати працездатності МСЕК виносить постанову комісії про обмежену працездатність потребу у реабілітації та встановлює группу інвалідності( в залежності від ступеню втрати працездатності( 1, 2або 3 групу) та призначаються виплати відповідно до ЗУ Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні, вказану соціальну допомогу ви будете отримувати в управлінні соц захисту на ваш рахунок у банку на підставі рішення МСЕК.

    Огляд осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, проводиться згідно з Положенням про медико-соціальну експертизу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 року № 1317.

    Встановлення групи інвалідності проводиться на підставі Інструкції про встановлення груп інвалідності, яка Затверджена Наказом Міністерства охорони здоров'я України 05.09.2011 N 561

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України