Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 04 декабря 2022, вопрос №76580

Целесообразность написания заявления

Есть ли целесообразность написания заявления в полицию , если человека толкнули , он упал , но ни сведетелей , ни повреждений на нем для осведетельствования нет?

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Анна!

    Те що Ви описали у своєму питанні, схоже на справи, які порушують у порядку приватного обвинувачення.

    Кримінальне провадження у формі приватного обвинувачення розпочинається лише на підставі заяви потерпілого. Відмова потерпілого від обвинувачення є безумовною підставою для закриття кримінального провадження у формі приватного обвинувачення.

    У справах приватного обвинувачення потерпілий здійснює обвинувачення в суді особисто або через свого законного представника. Зазначені справи підлягають закриттю, якщо потерпілий примириться з обвинуваченим (підсудним). Примирення може статися лише до видалення суду до нарадчої кімнати для постановлення вироку. Якщо особа, щодо якої порушено справу в порядку приватного обвинувачення, в свою чергу подасть заяву про зустрічне обвинувачення, суд може прийняти рішення про порушення справи по зустрічному обвинуваченню та об'єднанню обох справ в одну. В таких справах кожен з потерпілих є одночасно й підсудним і користується у судовому розгляді в повному обсязі процесуальними правами і як приватного обвинувача, так і підсудного.

    Якщо справа про будь-який з названих злочинів має особливе громадське значення, а також у виняткових випадках, коли потерпілий у такій справі через свій безпорадний стан, залежність від обвинуваченого чи з інших причин не може захистити свої законні інтереси, прокурор порушує справу і за відсутності скарги потерпілого. Справа, порушена прокурором, направляється для провадження дізнання чи досудового слідства, а після закінчення розслідування розглядається судом у загальному порядку. Така справа в разі примирення потерпілого з обвинуваченим, підсудним закриттю не підлягає. Прокурор має право в будь-який момент вступити в справу, порушену суддею за скаргою потерпілого, про злочини приватного обвинувачення і підтримувати обвинувачення у суді, коли цього вимагає охорона державних або громадських, інтересів чи прав громадян. Вступ прокурора в справу не позбавляє потерпілого прав приватного обвинувача, але справа в цих випадках (у разі примирення потерпілого з обвинуваченим, підсудним) закриттю не підлягає. Дана форма провадження у кримінальному судочинстві є виявом збереження первинної засадничої процесуальної форми з огляду на те, що тривалий час від давніх-давен судовий процес базувався саме на засадах приватного обвинувачення.

    Але Ви праві в тому, що для звернення до поліції в такій справі повинні бути докази, починаючи з медичного освідчення.

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутисьб" біля мого фото.

    Якщо ж відповідь була достатньою, активуйте сіру галочку на знак подяки.

    Адвокат Евгений Александрович
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте!

    ЕСЛИ КАК ВЫ ПИШИТЕ НЕТ ДОКАЗАТЕЛЬСТВ, ТО НЕЦЕЛЕСООБРАЗНО.

    При наличии вопросов, обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Босак Назар Орестович
    Общаться в чате Босак Назар Орестович год назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго вечора. Судячи з Вашого опису, трапилось малозначне правопорушення. Потерпілий може обережно спробувати звернутись до поліції усно, не подаючи письмової заяви в поліцію.

    Ви можете звертатись до мене з цим чи іншими запитаннями для надання різних додаткових правничих послуг. Я можу надати Вам детальну юридичну консультацію з рядом правових послуг, написати тексти юридичних документів чи надати інші правничі послуги.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю, Анно.

    Вважаю, що з метою проведення роз'яснювальної роботи з порушником, можна подати заяву. Але звичайно, притягти його до відповідальності буде неможливо.

    У випадках необхідності детальної консультації, тисніть зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України