Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 04 декабря 2022, вопрос №76594

Як сплачувати комунальні послуги самостійно якщо ліцевий рахунок і прописка разом з батьком?

Доброго дня.Як сплачувати за комунальні послуги якщо я прописана в квартирі а ліцевий рахунок на батькові і він військовий і у нього льготи. .Батько подарував мені квартиру але документи у нього.В цій квартирі я прописана разом з батьком.Виникають конфлікти і маніпуляції на цій почві.Я хочу сама сплачувати за квартиру.Допоможіть куди звернутись щоб отримати можливість стати власницею бо мене постійно шантажують що я не сплачую і одночасно не дають можливість сплачувати щоб тримати наді мною контроль.Це підриває моє психічне здоров'я і створюються умови щоб не могла розпоряджатися своїм особистим життям.З квартири мене виганяли якщо я намагаюсь жити своїм життям так як хочу.у них є ключі.Як перевести лицевий рахунок на себе і чи можу я поміняти замки ?дякую.

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Юлія!

    Розумію, ситуація неприємна. Але, перш ніж занурюватись у цей конфлікт, раджу Вам мати на увазі, що від договору дарування може відмовитись за власною за ініціативою одна зі сторін.

    Відносини, що виникають при безоплатному переданні майна у власність іншій особі, опосередковуються, зокрема, договором дарування. Стаття 717 ЦК України визначає, що за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.

    За договором дарування дарувальник передає або зобов’язується передати в майбутньому обдаровуваному безоплатно майно (дарунок) у власність. Договір дарування спрямований на припинення права власності у дарувальника й виникнення права власності в обдарованої особи. Таким чином, договір дарування завжди є безоплатним, а тому дарувальник не має права вимагати від обдарованої особи зустрічних дій.

    Чинне законодавство (ч.2 ст.717 ЦК України) чітко обумовлює, що договір, який встановлює обов’язок обдаровуваного вчинити на користь дарувальника будь-яку дію майнового або немайнового характеру, не є договором дарування.

    Відповідно до Цивільного кодексу України договір дарування можливий як односторонній, так і двосторонній, як реальний, так і консенсуальний. Основна кваліфікуюча ознака, за якою договір дарування відрізняється від договорів про передачу майна у власність, це його безоплатність. Безоплатність дарування – це відсутність зустрічної еквівалентної вимоги. Як і будь-який договір, договір дарування може припинитися. Звичайно, загальних положень ЦК України в цьому питанні ніхто не скасовував. Але оскільки передача чогось у дар — процес специфічний, ЦК України встановлює деякі особливості для припинення.

    Так, договір дарування може припинятися у випадку:

    • його розірвання;
    • односторонньої відмови від договору однієї зі сторін.

    Розірвання договору припиняє його дію лише на майбутнє і не скасовує сам факт укладення та дії договору включно до моменту його розірвання, а також залишає в дії окремі його положення щодо зобов’язань сторін, що передбачені для застосування на випадок розірвання договору. Правовим наслідком одностороннього розірвання договору є припинення зобов’язань сторін (ч. 2 ст.653 ЦК України).

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Якщо ж консультація виявиться для Вас достатньою, активцйте сіру галочку та залиште відгук.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Юлія.

    То все ж хто власник квартири: Ви чи батько? Начебто Ви сказали, що квартиру Вам подарували.

    У такому випадку, Вам потрібно із договором дарування відвідати постачальників комунальних послуг та переукласти з ними договори. Потім зможете через приват24 оформити рахунки на себе і будете сплачувати.

    У випадках необхідності детальної консультації, тисніть зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України