Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 09 грудня 2022, питання №76808 150₴

Чи маю право відмовитись від курсів зміни військової спеціальності.

У мене є військово -облікова спеціальність, проте вона зараз не потрібна в арміі(відновлення штучних споруд залізничного транспорту) , медкомісію пройшов, періодично дзвонять з війскомату і пропонують пройти курси та оволодіти іншою спеціальністю, чи можу я відмовитись?

Відповіді юристів (8)

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня. Так це ваше право.

    Насильно вас ні хто не може заставити.

    Якщо бы вы не могли це зробити то вас бы вже мобілізували і забов'язали пройти курси.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    20%

    Доброго дня.

    Поки Ви не призвані по мобілізації або не направлені повісткою для проходження військово-навчальних зборів, Ви маєте право відмовитись від проходження навчання на інший ВОС. не обов'язкові для виконання

    Пропозиції по телефону не є належним засобом повідомлення.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олександре!

    Допоки Ви не є військовослужбовцем, Ви можете самостійно вирішувати, де і як Вам треба вчитися, а отже і маєте повне право відмовитись від подібних пропозицій! Очевидно, Ви до того ж маєте бронь від призову по мобілізації?

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Промський Євгеній Сергійович
    20%
    Промський Євгеній Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрий день!

    Доки вам не вручено мобілізаційне розпорядження або бойова повістка, ви не зобов'язані отрмувати іншу ВОС. Окрім того, належним є виклик лише врученою особисто повісткою, тому на подібні звінки можна не реагувати.

    Нормативна база

    Порядок вручення військових повісток

    Відповідно до пункту 56 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 року № 352 оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

    Вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності. Окрім того, повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами повинен бути складений акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків.

    У разі надходження на підприємство листа з військомату, відповідальний за ведення військового обліку зобов’язаний вручити повістку військовозобов’язаному працівнику під підпис.

    Якщо працівник відмовляється від отримання повістки, то відповідальна особа за ведення військового обліку має скласти акт про відмову від підпису та отримання повістки і відправити його до військкомату.

    Коротко: Якщо людина не прийде у військкомат після вручення повістки, за це є адміністративний штраф від 1500 до 3400 гривень.

    Якщо людина прийшла, пройшла медкомісію, її визнали придатною, і вона потім вже не прийшла з речами на збори — це вже кримінальна відповідальність.

    Адміністративна

    Кодекс України про адміністративні правопорушення https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10

    Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    1 неоподаткований мінімум = 17 грн.

    Притягнення до адмін. відповідальності можливе лише умови складення протоколу та вручення його порушнику!!!

    КРИМІНАЛЬНА

    Кримінальний кодекс України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

    Стаття 336. Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період

    Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

    Ухилення має місце у випадку, коли особа, яка отри­мала повідомлення (повістку) про призов, не з’являється без поважних причин до при­зовного пункту в строки, зазначені у повідомленні, або хоча і не отримала повідомлен­ня, але знає про призов і не з’являється до призовного пункту протягом місяця.

    Способи ухилення можуть бути різними: підробка документів про хворобу, від’їзд з місця постійного проживання, умисне спричинення собі тілесного ушкодження тощо.

    Існують законні (поважні) причини для неявки в військкомат!!!

    Так, найпоширенішою поважною підставою для неявки в військкомат є хвороба (будь-яка).

    Ви можете:

    • викликати швидку допомогу та отримати довідку про виклик
    • звернутися до лікарні та отримати довідку про хворобу
    • лягти на стаціонарне лікування лікарню та отримати відповідну довідку.

    Зазначені документислід направити до військкомату зручним способом (пошта, електронна пошти).

    Якщо у вас немає поважних причин для прибуття до військкомату (хвороба чи смерть когось з членів родини), ви можете бути притягнуті до адміністративної або кримінальної відповідальності. Все залежить від того, до кого буде передана справа у випадку її ініціювання.

    Закон України Про військовий обов'язок і військову службу

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу

    "11. Поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, які підтверджені відповідними документами, визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини".

    При виникненні додаткових питань натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олександре.

    Дуже дивно, що вони питають у Вас думку щодо навчання по іншій ВОС. Але якщо Вам дають вибір, можете відмовлятись, тільки не робіть цього офіційно та письмово.

    Нижче наводжу докази того, що Вас мають направляти при потребі на служба за іншою ВОС,

    Указ Президента України

    Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text

    ...

    83. Військовослужбовці призначаються на посади і переміщуються по службі за основною або спорідненою спеціальністю з урахуванням досвіду служби, рівня їх професійної компетентності, особистих якостей і досягнень та відповідності характеристикам посад, визначених Міністерством оборони України. У разі коли є потреба призначення військовослужбовців на посади за новою спеціальністю, їх призначенню на ці посади має передувати відповідна підготовка (перепідготовка). Для доукомплектування Збройних Сил України в умовах особливого періоду військовослужбовці можуть призначатися на посади, передбачені штатами воєнного часу, за новою спеціальністю з урахуванням набутого досвіду.

    ...

    112. Військовослужбовець може бути переміщений на нове місце військової служби з однієї військової частини до іншої у випадках, визначених пунктом 82 цього Положення, а також якщо з урахуванням вчиненого правопорушення військовослужбовець, якому призначено покарання у виді службового обмеження для військовослужбовців, не може бути залишений на посаді, пов'язаній із керівництвом підлеглими особами.

    ...

    Військовослужбовець, який проходить військову службу за призовом, переміщується у зв'язку із службовою необхідністю та за станом здоров'я на нове місце військової служби без його згоди.

    ТОМУ ВАС МАЮТЬ ПОВНЕ ПРАВО ВІДПРАВИТИ НА НАВЧАННЯ ПО НОВОЮ ВОС. АЛЕ ЯКЩО ДАЮТЬ ПРАВО ВІДМОВИТИСЬ, МАЄТЕ НА ЦЕ ПРАВО. ТІЛЬКИ ПОВТОРЮСЬ, РОБІТЬ ЦЕ В УСНОМУ ВИГЛЯДІ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Поки вас не призвали по мобілізації та не розподілили у частину,або згідно мобілізаційне розпорядження Ви є цивільним і на ВІЙСЬКОВі курси вас направити не можуть , головне нічого не підписуйте ,відмовляйтесь у усному стилі

    На дзвінки можете не відповідати , хай вручать повістку для початку, немає такої процедури за телефоном.

    Мають надати письмове розпорядження про необхідність проходження курсів. У вас є ВОС, тому це дивно , що тцк сп вносить пропозиції.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Олександр!

    ЦЕ МОЖЛИВО ЗРОБИТИ ЛИШЕ ЗА ВАШОЮ ЗГОДОЮ, ТОМУ ВИ МАЄТЕ ПРАВО ВІДМОВИТИСЯ ВІД ЦІЄЇ ПРОПОЗИЦІЇ!

    НА НЕЗАКОННІ ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ):

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    ТАКОЖ ШЛЯХОМ: "подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "ЗВЕРНУТИСЯ".

    Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n90):

    " Стаття 6. Військові посади...

    7. Порядок призначення на військові посади встановлюється Конституцією України, законами України, положеннями про проходження військової служби, про проходження громадянами України служби у військовому резерві.".

    "ПЕРЕЛІК військово-облікових спеціальностей рядового, сержантського і старшинського складу Збройних Сил України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0927-20#Text):

    "10.13. Без віськової підготовки

    998 Придатні до військовї служби

    999 Непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у воєнний час".

    "ПОЛОЖЕННЯ про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#n354):

    "83. Військовослужбовці призначаються на посади і переміщуються по службі за основною або спорідненою спеціальністю з урахуванням досвіду служби, рівня їх професійної компетентності, особистих якостей і досягнень та відповідності характеристикам посад, визначених Міністерством оборони України. У разі коли є потреба призначення військовослужбовців на посади за новою спеціальністю, їх призначенню на ці посади має передувати відповідна підготовка (перепідготовка). Для доукомплектування Збройних Сил України в умовах особливого періоду військовослужбовці можуть призначатися на посади, передбачені штатами воєнного часу, за новою спеціальністю з урахуванням набутого досвіду.".

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    ---

    Доброго вечора, Олександре! По-перше, стаття 6 Закону про військову службу з питання призначення на військові посади відсилає до Положення про проходження віськовї служби. Оскільки Ви не є віськовослужбовцем, то дія Положення про проходження військової служби на Вас не поширюється, не є обов'язковою до виконання. Дія Положення буде мати тільки після призову Вас на військову службу. По-друге, за межами Положення діє ч.перша Конституції України - "ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством" - тобто Ви маєте законне, конституційне право відмовитись від пропозиції (а не наказу) про здобуття, навчання новій військово-обліковій спеціальності, при цьому відкрито, в тому числі у письмовій формі, не криючись ("тільки не в письмовій формі"). По-третє, Ви можете бути призвані на військову службу не підстави Вашої ВОС, а з підстави мобілізації з подальшим направленням на здобуття необхідної для ЗСУ ВОС.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України