Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 25 декабря 2022, вопрос №77476 250₴

Постановці на військовий облік не підлягає (білий квиток)

Доброго дня. Підскажіть план дій, якщо виписали повістку на коліні у іншому місті (не ВПО, був проїздом). Я обмежено придатний у військовий час по 3 статтям "в" (у квитку написали одну) і знятий з обліку. Головне, що у квитку також вказано, що постановці на військовий облік не підлягає. Чи можно у данному випадку не з'являтися за цією повісткою і яка за це може бути відповідальність.

Ответы юристов (3)

    Богачевська Ольга Дмитрівна

    Доброго дня!

    Поважними причинами для неприбуття до призовних дільниць у вказаний час є:

    потрапляння під вплив надзвичайної ситуації, яка виникла під час призову і стала перешкодою своєчасному прибуттю;

    смерть або тяжка хвороба близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата або сестри, діда, баби) або близького родича його дружини.

    Яка відповідальність передбачена за невиконання вимог повістки? Якщо людина у зазначений у повістці час не прийшла у військкомат, це вважають порушенням правил мобілізації. За це передбачено такі санкції:

    Адміністративна відповідальність настає за статтею 210-1 КУпАП у вигляді штрафу в розмірі від 1700 до 3400 грн (3400–5100 грн для посадовців), якщо йдеться про повістку для уточнення даних або проходження медкомісії.

    Кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі строком від 3 до 5 років може настати за статтею 336 Кримінального кодексу України, якщо людині вручили «бойову» повістку (тобто на відправку, після проходження медкомісії та із зазначенням військової частини, куди вона відбуває) і вона не прийшла на збори.

    Корнійчук Євген Іванович
    100%

    Доброго дня, з'явіться у військкомат де вы раніше. Були на обліку, і напишіть заяву на ім'я комісара ТЦК про видачу вам витягу з наказу яким вас зняли з обліку.

    Якщо ви будете мати такий витяг, це вбереже вас в майбутньому від отримання повісток,.

    А почуті, якщо ви вже знятий з обліку, ви ж не військовозабов' язаним, тому притягнути до відповідальності вони не мають права. Основним доказом буде це витяг з наказу про зняття вас з обліку, якщо буде штрав вы з легкістю його скасуєте у судовому порядку.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Станіславе. Вам повістку видали в порушення законодавства, бо вона видана не за місцем перебування на обліку. Можете не з'являтися за цією повісткою, але будьте готові що можуть оштрафувати від 3400 до 5100 грн. Штраф доведеться оскаржувати до суду, підстава постанова винесена у вашу відсутність. Але у разі належного вручення повістки за місцем військового обліку Ви зобов'язані з'явитися у військомат якщо відсутні поважні обставини що унеможливлюють явку за повісткою, наприклад перебування на стаціонарному лікуванні.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України