Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Международное право, 25 декабря 2022, вопрос №77505 550₴

Якщо срок дії внутрішньго українського паспорта закінчився, наскільки терміново потрібно оновити паспорт, якщо я проживаю зі статусом тимчасового захисту не в Україні?

-Якщо срок дії внутрішньго паспорта (ID картки) закінчився, наскільки терміново потрібно оновити паспорт, якщо я тимчасово проживаю не в Україні?
-Чи потрібно взагалі робити внутрішній паспорт до повернення в Україну?
-Які можуть бути наслідки, якщо не оновити паспорт?

Ответы юристов (6)

    Корнійчук Євген Іванович
    100%

    Доброго дня.

    На період дії військового стану, якщо термін дії закінчився він автоматично продовжується на строк дії військового стану і на один місяць після його закінчення.

    https://www.kmu.gov.ua/news/pasporti-gromadyan-ukr...

    Для поновлення вы можете звернутися до консульства України за кордоном.

    https://www.kmu.gov.ua/news/gromadyani-ukrayini-za...

    Якщо у вас є загран паспорт, для повернення в Україну цього буде достатньо.

    За прострочення паспорту відповідальність відсутня.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Юрію!

    Згідно останніх роз'яснень ДПСУ від 7 листопада 2022 року:

    "Недійсний паспорт громадянина України для виїзду за кордон не дає право громадянам України виїжджати за кордон.

    Пропуск може здійснюватись на підставі паспорта громадянина України для виїзду за кордон, строк дії якого продовжено.

    Виїзд з України громадян України здійснюється відповідно до статті 2 Закон України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» за такими документами:

    паспортом громадянина України для виїзду за кордон,

    дипломатичним паспортом,

    службовим паспортом,

    посвідченням особи моряка,

    а також за іншими документами, передбаченими міжнародними договорами України.

    Згідно з підпунктом 1 пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 170 «Деякі питання внесення інформації до паспорта громадянина України для виїзду за кордон» на період дії воєнного стану та протягом року з дня його припинення або скасування перетин державного кордону може здійснюватися громадянами України в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю на підставі паспорта громадянина України для виїзду за кордон, строк дії якого продовжено."

    В той самий час згідно Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, надало роз'яснення, що:

    "Паспорти громадян України, строк дії яких закінчився у період воєнного стану, зберігають свою дійсність. Відповідну постанову нещодавно прийняв Уряд.

    Таким чином, паспорти громадян України у формі картки, терміни дії яких закінчилися під час війни, та паспорти зразка 1994 року, до яких не вклеєно фотокартки при досягненні 25- чи 45-річного віку (якщо термін вклеювання фотокартки настав у період дії воєнного стану), є документами, що й надалі посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

    Власники таких документів зобов’язані їх обміняти протягом 30 днів з моменту припинення або скасування в Україні воєнного стану."

    Не забувайте також про те, що строк дії Вашого паспорту може бути продовжений в консульствах України за кордоном в будь-який час.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Юрій!

    На доповнення до моєї відповіді...

    Паспорти громадян України у формі картки, терміни дії яких закінчилися під час війни, та паспорти зразка 1994 року, до яких не вклеєно фотокартки при досягненні 25- чи 45-річного віку (якщо термін вклеювання фотокартки настав у період дії воєнного стану), є документами, що й надалі посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

    Власники таких документів зобов’язані їх обміняти протягом 30 днів з моменту припинення або скасування в Україні воєнного стану.

    Урядом врегульовані деякі питання щодо оформлення паспортних документів, які значно спрощують порядок оформлення паспортних документів під час воєнного стану. Зокрема, передбачено можливість:

    • оформлення закордонними дипломатичними установами паспорта громадянина України для виїзду за кордон дитині на підставі звернення лише одного з батьків;
    • формування е-паспорта громадянина України, е-паспорта громадянина України для виїзду за кордон особам, які не змогли отримати виготовлений документ через тимчасову окупацію території України або активні бойові дії;
    • завершення процедури оформлення документів територіальним підрозділом ДМС, який не здійснював прийом заяв;
    • пересилання виготовлених документів для їх видачі від одного територіального підрозділу ДМС до іншого в межах України, а також за кордон;
    • отримання виготовленого закордонного паспорта дитини іншою особою, яку визначатимуть батьки або інші законні представники.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    Українці зможуть на період дії воєнного стану та протягом 30 днів після його припинення або скасування користуватися простроченими паспортами, що посвідчують особу. Відповідну постанову про «Деякі питання реалізації актів законодавства в сфері міграції в умовах воєнного стану» Кабмін ухвалив на засіданні 21 жовтня.

    Зокрема, паспорти громадян України у формі картки, терміни дії яких закінчилися під час війни, та паспорти зразка 1994 року, до яких не вклеєно фотокартки при досягненні 25- чи 45-річного віку (якщо термін вклеювання фотокартки настав у період воєнного стану), є документами, що й надалі посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Добрий день!

    -Якщо срок дії внутрішньго паспорта (ID картки) закінчився, наскільки терміново потрібно оновити паспорт, якщо я тимчасово проживаю не в Україні?

    Паспорти громадян України, строк дії яких закінчився у період воєнного стану, зберігають свою дійсність. Відповідну постанову нещодавно прийняв Уряд.Таким чином, паспорти громадян України у формі картки, терміни дії яких закінчилися під час війни, та паспорти зразка 1994 року, до яких не вклеєно фотокартки при досягненні 25- чи 45-річного віку (якщо термін вклеювання фотокартки настав у період дії воєнного стану), є документами, що й надалі посвідчують особу та підтверджують громадянство України.Власники таких документів зобов’язані їх обміняти протягом 30 днів з моменту припинення або скасування в Україні воєнного стану.

    Таким чином, протягом воєнного стану та протягом 30 днів з моменту припинення або скасування в Україні воєнного стану можете спокійно користуватись своїм паспортом.

    -Чи потрібно взагалі робити внутрішній паспорт до повернення в Україну?

    Це не обов'язково протягом воєнного стану та протягом 30 днів з моменту припинення або скасування в Україні воєнного стану. Навіть з пропуском цього строку ви як громадянин України зможете без перешкод повернутись до України.

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    7. Громадяни в'їздять в Україну без будь-яких обмежень.

    -Які можуть бути наслідки, якщо не оновити паспорт?

    За пропуск строку для оновлення паспорту передбачено попередження або штраф.

    Стаття 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення

    Проживання громадян, зобов’язаних мати паспорт громадянина України, без паспорта громадянина України або за недійсним паспортом громадянина України, а також проживання громадян без реєстрації місця проживання -

    тягнуть за собою попередження.

    Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за порушення, передбачені частиною першою цієї статті, -

    тягнуть за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    1 нмдг = 17 грн.

    При виникненні додаткових питань натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Доброго вечора, Юрій!

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 28 лютого 2022 р. № 165Київ

    Про зупинення строків надання адміністративних послуг та видачі документів дозвільного характеру:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/165-2022-%D0%B...

    Так, установлено, що паспорти громадян України у формі картки, строк дії яких закінчився за 30 днів до 24 лютого 2022 року та після 24 лютого 2022 року, та паспорти громадянина України зразка 1994 року, до яких не вклеєно фотокартку особи у разі досягнення нею 25- чи 45-річного віку, строк вклеювання до яких настав за 30 днів до 24 лютого 2022 року та після 24 лютого 2022 року, є документами, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України та підлягають обміну або вклеюванню нових фотокарток відповідно до досягнутого віку протягом 30 календарних днів з дня припинення чи скасування воєнного стану.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України