Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 02 січня 2023, питання №77809

Раздел имущества , оценка перед ремонтом

Здравствуйте.
Родители в разводе, квартира на матери. Есть 2 взрослых детей. В квартире живет мать и младшая дочь со своей семьей. Старшая дочь живет на съёмной квартире. Младшая дочь делает ремонт в квартире .
Вопрос - если старшая будет инициатором раздела имущества при живой матери - квартира делится на 3 равные части ? А как быть с сделанным ремонтом ? Возможно ли сделать оценку квартиры на данный момент, чтобы потом при разделе была учтена сумма вложенная в ремонт ?
Квартира с момента покупки была практически без ремонта . Ремонт начали делать 2 года назад

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Треба зібрати всі докази витрачання коштів на ремонт квартири: чеки, акти виконаних робіт тощо. Суд повинен при визначенні долей.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Якщо ж консультація Вас задовільнила, активуйте зелену галочку та залиште відгук.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщл

    Якщо мати власник майна, то ніпро який поділ не може бути і мови. Лише після смерті за законом спадкування, якщо мати не залишить заповіт.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    • Юлия Клієнт рік тому

      дякую за відповідь. Ал, якщо все ж таки , ми вирішимо ділити , то це через суд на три частини ? Чи можна буде зробити оцінку майна і самостійно поділити на частини ? Чеки на будівельні матеріали допоможуть при розрахунку ?

      • Корнійчук Євген Іванович

        На даний момент, поділ майна може вирішити лише власник цього майна. Тобто мати може самостійно вирішити, кому яка частка буде належати. Ніхто не може претендувати на якусь частину при живій матері.

        Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович рік тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго Вам вечора. В Цивільному кодексі України є наступні положення щодо поліпшення майна не власником майна.

    Стаття 778. Поліпшення наймачем речі, переданої у найм

    1. Наймач може поліпшити річ, яка є предметом договору найму, лише за згодою наймодавця.

    2. Якщо поліпшення можуть бути відокремлені від речі без її пошкодження, наймач має право на їх вилучення.

    3. Якщо поліпшення речі зроблено за згодою наймодавця, наймач має право на відшкодування вартості необхідних витрат або на зарахування їх вартості в рахунок плати за найм речі.

    {Частина третя статті 778 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1201-IX від 04.02.2021}

    4. Якщо в результаті поліпшення, зробленого за згодою наймодавця, створена нова річ, наймач стає її співвласником. Частка наймача у праві власності відповідає вартості його витрат на поліпшення речі, якщо інше не встановлено договором або законом.

    5. Якщо наймач без згоди наймодавця зробив поліпшення, які не можна відокремити без шкоди для речі, він не має права на відшкодування їх вартості.

    Співвласник має право на відповідне збільшення своєї частки у праві спільної часткової власності, якщо поліпшення спільного майна, які не можна відокремити, зроблені ним своїм коштом за згодою всіх співвласників, з додержанням встановленого порядку використання спільного майна.

    Ви можете звертатись до мене для надання різноманітних додаткових правових послуг з даного питання чи інших запитань. Я можу, зокрема, надати Вам детальну юридичну консультацію з цілим рядом різних правничих послуг, написати тексти юридичних документів тощо.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України