Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 03 января 2023, вопрос №77899 150₴

Могут ли меня меня мобилизовать при постановке на воинский учёт?

Устроился работать в школу на полную ставку по той же специальности по которой закончил ВНЗ ( что даёт право на острочку). Сейчас мне полных 24 года, то есть я являюсь призывником. Но приписное было утеряно, и при принятии на работу была дана только копия, и теперь военкомат требует справку о том что я нахожусь на воинском учёте. И вот меня интересует несколько вопросов, после окончания ВНЗ я ни раз не являлся в военкомат, что может грозить в этом случае? Второе если выходит так что я не смог предоставить полный перечень документов, но есть запись в трудовой и копия приказа о принятии на работу, то это всё ещё даёт право на отсрочку и я могу спокойно становиться на воинский учёт? Третье нужно ли проходить мед комиссию при постановке на учёт, если есть отсрочка и если заставят её пройти, есть ли вероятность что мне по её прохождении могут сразу дать повестку за неявку по которой возможна уголовная ответственность, при наличии всё того же права на отсрочку?

Ответы юристов (12)

    Карпенко Андрей Владимирович
    33.3%

    Вітаю!

    ВИ ПРИЗОВНИК - ТОМУ МОБІЛІЗАЦІЇ НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ.

    МОБІЛІЗУЮТЬ ТІЛЬКИ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИХ.

    ЯК ВЧИТЕЛЬ ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД СТРОКОВОЇ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ.

    1.

    За порушення військового обліку - ШТРАФ.

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Стаття 211. Зіпсуття військово-облікових документів чи втрата їх з необережності

    Зіпсуття або недбале зберігання призовниками, військовозобов'язаними і резервістами військово-облікових документів (посвідчень про приписку до призовних дільниць, військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов'язаних), яке спричинило їх втрату, -

    тягнуть за собою накладення штрафу від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення з числа передбачених частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян";

    2.

    ПОРЯДОК ДІЙ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД СТРОКОВОЇ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ

    1. Зверніться до ТЦКСП (військомат) в місті де Ви зараз працюєте вчителем.

    2. Надайте:

    - паспорт;

    - приписне (копію яка у Вас є);

    - документ, що підтверджує Вашу працю вчителем.

    3. Пройдіть військово-лікарську комісію та отримайте відстрочку від строкової військової служби.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу

    1. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

    13. Відстрочка від призову на строкову військову службу для продовження професійної діяльності надається таким громадянам призовного віку:

    педагогічним працівникам, які здобули вищу освіту, основним місцем роботи яких є заклади загальної середньої освіти, за умови повного навантаження на займаній посаді, - на весь період їх роботи за спеціальністю;

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Ви призовник до того ж маєте право на відстрочку як викладач зайнятий більше ніж на 075 ставки за основним місцем роботи.

    ВЛК пройдете, документи зі школи подасте наказ і копію трудової сформують білет з відміткою про відстрочку і все.

    Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають: (чоловіки 18-60 років)

    • військовозобов'язані;
    • резервісти;
    • бійці Національної гвардії;
    • працівники Служби безпеки;
    • працівники Державної прикордонної служби;
    • працівники Державної спеціальної служби транспорту;
    • працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,
    • члени інших військових формувань.

    Щодо черги мобілізації: ( наразі черги скасували , призивають всіх хто наразі необхідний в ЗСУ згідно військово-облікових спеціальностей придатних громадян)

    • Перша черга — це оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.
    • Друга черга — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.
    • 3 черга— мобілізаційний резерв. Сюди відносимо військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.
    • 4 черга — громадський резерв. Інші громадяни, які не мають обмежень за віком чи станом здоров’я щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.

    Ответственность за неявку ( при врученной и подписанной повестке)

    - УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    Таким образом, должна быть повестка (сообщение) с уведомлением о прибытии в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (военкомат) в связи с моьиомщацмей.

    "2) Если мне вручили повестку и я не являюсь, то что будет"?

    - В таком случае Вас могут привлечь к административной ответственности по статье 210-1 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 3400 грн. до 5100 грн..

    "Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Без подписанной повестки с контрольным талоном о вручении в деле ТЦК СП доказать уклонение от мобилизации сложно.

    --- Если повестку не подписали и контрольного талона о вручени у ТЦК СП НЕТ , то доказать уклонение от мобилизации сложно , Новую повестку могут вручить под подпись только на територрии ТЦК СП , и только их работники. Никаких вручений на улицах постах , по телефону , в полициях и других быть не может у них нет полномочий , но есть приказ по вручению повесток. Если повестка не вручена , можно не являтся, протокол без вас не составят , если повестка будет вручена, явитесь пройдете ВЛК и далее решат.Возьмите справку с больницы стационара , что болели и поэтому на учет не стали или не прибыли - это уважительная причина , тогда штрафа за нарушение учета не будет.( ст.210 Купап -510 грн) Явка должна быть в том случае когда повестка вручена работником военкомата тцк сп и подписана вами лично, а талон о вручении лежит в деле , только так , остальное незаконно и требует доказательств. Пока сами не вызовут повесткой вы не обязаны туда прибывать.

    Привідсутності даних про вручення особі повістки, а у разі відмови останнього у її отриманні – про фіксування цієї відмови у передбаченому законом порядку, – відсутні дані про доведеність винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК.

    Рішення Верховного Суду у справі № 759/5435/16-к від 28 січня 2020 р.

    ---

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Григорію!

    Вас не можуть мобілізувати, оскільки у Вас є законна підстава для відстрочки!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;"

    ТЕПЕР ЩОДО ВАШИХ ПИТАНЬ:

    И вот меня интересует несколько вопросов, после окончания ВНЗ я ни раз не являлся в военкомат, что может грозить в этом случае?

    Залежить від того, чи Ви виїжджали з місця своєї реєстрації на довший час - наприклад, на тиждень і більше. Якщо так, то Ви порушували при тому правила обліку у ТЦК. В таких випадках можливий адмінштраф згідно ст. 210 КУПАП.

    Второе если выходит так что я не смог предоставить полный перечень документов, но есть запись в трудовой и копия приказа о принятии на работу, то это всё ещё даёт право на отсрочку и я могу спокойно становиться на воинский учёт?

    Так, Ви можете спокійно ставати на воєнний облік! Як я і казав Вам, право на відстрочку дає Вам викладання в школі на повну ставку. Для доказу права на відстрочку достатньо надати до ТЦК копію наказу про Ваше зарахування на роботу в школу на повну ставку.

    Третье нужно ли проходить мед комиссию при постановке на учёт, если есть отсрочка и если заставят её пройти, есть ли вероятность что мне по её прохождении могут сразу дать повестку за неявку по которой возможна уголовная ответственность, при наличии всё того же права на отсрочку?

    ВЛК проходити треба, але після цього Вас все одно мобілізувати не зможуть по зазначеній вище причині.

    Виникнуть додаткові питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.3%

    Вітаю, Григорій.

    Спробую зорієнтувати Вас по питаннях:

    И вот меня интересует несколько вопросов, после окончания ВНЗ я ни раз не являлся в военкомат, что может грозить в этом случае?

    А навіщо Вам потрібно було з'являтись до ТЦК? Можливо мало місце виїзд до іншого місця проживання? За будь-яких умов, якщо Вами і було вчинено адміністративне правопорушення, то максимум, що може бути, адмін відповідальність за статтею 210 КУпАП.

    КОДЕКС УКРАЇНИ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Второе если выходит так что я не смог предоставить полный перечень документов, но есть запись в трудовой и копия приказа о принятии на работу, то это всё ещё даёт право на отсрочку и я могу спокойно становиться на воинский учёт?

    Ви не підлягаєте мобілізації, це вже точно. Для отримання відстрочки при собі достатньо мати:

    1. Заяву про надання відстрочки.

    2. Копія запису в трудовій про Ваше прийняття на роботу.

    3. Копія наказу про призначення на посаду.

    4. Копія педагогічного навантаження на навчальний рік.

    До того ж, Ви зараз є призовником, що також виключає Вашу мобілізацію.

    Третье нужно ли проходить мед комиссию при постановке на учёт, если есть отсрочка и если заставят её пройти, есть ли вероятность что мне по её прохождении могут сразу дать повестку за неявку по которой возможна уголовная ответственность, при наличии всё того же права на отсрочку?

    Ні, у Вашому випадку призовні комісії зараз не діють. Зараз діють мобілізаційну ВЛК, а щодо призовників тільки діє комісія, яка по досягненні 27 років визначає ступінь придатності.

    Тому прогнозую, що і ВЛК Ви проходити не будете.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    • Григорий Клиент год назад

      А если при постановке на учёт они сформулируют "Мы сейчас выдадим вам повестку, что бы был документ по которому вам нужно пройти мед комиссию". Здесь сразу нужно настаивать на том что есть отсрочка или нужно будет пройти мед. ком. по повестке и только потом писать заявку о отсрочке?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Вручити повістку працівники ТЦК мають право. Так само мають права направити на ВЛК.

        З Вашої сторони все просто, Ви повинні одразу при явці зареєструвати заяву про надання відстрочки.

        Звертайтесь в особисті, все детально поясню

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Григорий.

    Отвечаю на ваши вопросы.

    1) после окончания ВНЗ я ни раз не являлся в военкомат, что может грозить в этом случае?

    Обязанность явиться в военкомат наступает после вручения повестки. Также если захотите сменить официально место жительства. В связи с этим Вам ничего не грозит, поскольку Вы ничего не нарушали.

    2) Второе если выходит так что я не смог предоставить полный перечень документов, но есть запись в трудовой и копия приказа о принятии на работу, то это всё ещё даёт право на отсрочку и я могу спокойно становиться на воинский учёт?

    Вы уже должны состоять на воинском учете по месту работы. Обычно этим занимается кадровая служба или отдельный сотрудник который проводит с военкоматом сверку. Если же Вы не состоите на учете, то в случае вручения повестки необходимо будет в военкомате написать заявление о предоставлении отсрочки от призова по мобилизации согласно статьи 23 Закона Украины "О мобилизационной подготовке и мобилизации". Если в приказе отсутствует информация, кроме указанных Вами документов, необходима справка, подтверждающая что Вы работаете по основному месту работы не менее чем на 0,75 ставки.

    3) Третье нужно ли проходить мед комиссию при постановке на учёт, если есть отсрочка и если заставят её пройти, есть ли вероятность что мне по её прохождении могут сразу дать повестку за неявку по которой возможна уголовная ответственность, при наличии всё того же права на отсрочку?

    Призвать Вас на службу без вашего согласия не имеют права. Это будет незаконно и сможете в суде отстоять свои права. На мед. комиссию Вас направят поскольку необходимо определить можете ли Вы проходить военную службу по состоянию здоровья. В военкомате желательно никаких документов не подписывать или же очень внимательно их читать чтобы не подписать отказ от прохождения службы. Этим отказом военкомат может потом "убеждать" идти служить. Уголовная ответственность Вам не грозит, поскольку есть право на отсрочку. Заявление о предоставлении отсрочки с подтверждающими документами напишите в двух экземплярах. На вашем сотрудник военкомата (канцелярии) должен поставить входящий штамп о принятии документов или расписаться при этом указать свои ФИО, должность и дату принятия. Если откажеться отправьте второе заявление с документами почтой ценным письмом с описью вложения в конверт и письменным уведомлением о доставке письма. Перед отправкой подпись на заявлении и копии документов заверьте у нотариуса.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви призовників вас не мобілізують будьте спокійні, вас лише можуть ПРИЗВАТИ на строкову службу лише після закінчення військового стану.

    Вас направлять на влк, це нормально. Вас не мобілізують у будь якому випадку.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день, Григорій!

    У ВАС Є ПІДСТАВИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ НА СТРОКОВУ ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385)

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385)

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу

    1. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

    2. Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають:

    1) непрацездатних батька і матір чи одинокого непрацездатного батька (одиноку непрацездатну матір) або непрацездатних осіб, під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають інших працездатних осіб - громадян України, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати. Непрацездатність зазначених осіб визначається в порядку, встановленому законодавством;

    2) неповнолітніх рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер або непрацездатних рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер незалежно від їх віку, якщо вони не мають інших працездатних осіб, крім призовника, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати;

    3) дитину (дітей) віком до 18 років, яку (яких) виховують самостійно;

    4) дитину віком до трьох років";

    5) двох і більше дітей.

    8) вагітну дружину.

    3. Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за власним бажанням може надаватися призовнику, який є особою з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

    5. У разі якщо призову на строкову військову службу підлягають кілька синів одночасно, відстрочка може надаватися одному з них за їх бажанням з урахуванням пропозиції батьків на час проходження строкової військової служби братами, до звільнення в запас одного з них.

    6. Районна (міська) призовна комісія може прийняти рішення про надання призовнику відстрочки від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами, незважаючи на небажання призовника нею скористатися, виходячи при цьому з того, що його призов може суттєво погіршити матеріальне становище осіб, яких відповідно до законодавства він повинен утримувати.

    7. Відстрочка від призову на строкову військову службу за станом здоров'я на строк до одного року надається призовникам, які визнані під час медичного огляду тимчасово непридатними до військової служби.

    8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    у закладах загальної середньої освіти III ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;

    у закладах фахової передвищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступеневої системи освіти;

    у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти;

    у закладах середньої або вищої духовної освіти з денною формою навчання;

    в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

    Відстрочка від призову на строкову військову службу також надається громадянам України, які проходять військову підготовку за програмою підготовки офіцерів запасу при вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти. Така відстрочка надається на весь період проведення військової підготовки та на строк, що триває від завершення такої підготовки до присвоєння громадянину України первинного військового звання офіцерського складу, але не довше ніж до кінця поточного року після завершення підготовки.

    9. Право на відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти також мають громадяни України, які в рамках міжнародних договорів України навчаються у закладах освіти інших держав.

    11. Громадяни призовного віку, які перервали навчання у зв'язку з отриманням академічної відпустки, реалізують право на академічну мобільність, а також які поновлені у закладі вищої освіти, право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають.

    12. У разі переведення призовників, які навчаються у закладах вищої чи фахової передвищої освіти з денною формою навчання, для навчання в інший заклад вищої чи фахової передвищої освіти із зазначеною формою навчання право на відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачається.

    13. Відстрочка від призову на строкову військову службу для продовження професійної діяльності надається таким громадянам призовного віку:

    педагогічним працівникам, які здобули вищу освіту, основним місцем роботи яких є заклади загальної середньої освіти, за умови повного навантаження на займаній посаді, - на весь період їх роботи за спеціальністю;

    медичним працівникам, за умови повного навантаження на займаній посаді, - на весь період їх роботи за фахом у сільській місцевості;

    священнослужителям, які закінчили заклади вищої або середньої духовної освіти і займають посаду в релігійних організаціях, що діють на основі статуту (положення), зареєстрованого у встановленому порядку, - на час виконання обов’язків священнослужителя;

    сільським, селищним, міським головам - на строк виконання ними цих повноважень;

    особам, які мають ступінь доктора філософії (кандидата наук)/доктора мистецтв або доктора наук та працюють на посадах за спеціальністю відповідно до групи спеціальностей за галузями знань (науки)/мистецтв, за якими присуджено науковий/освітньо-творчий ступінь, - на весь період їх роботи за цією спеціальністю;

    резервістам - на весь період служби у військовому резерві;

    поліцейським, особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та працівникам Державного бюро розслідувань - на весь період їх служби;

    співробітникам Служби судової охорони - на весь період їх служби.

    14. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам, яким повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення або стосовно яких кримінальна справа розглядається судом, - до прийняття відповідного рішення.

    15. У випадках, не передбачених цим Законом, відстрочка від призову на строкову військову службу може бути надана призовникам згідно з рішеннями призовної комісії Автономної Республіки Крим, обласних та Київської міської призовних комісій за поданням районних (міських) призовних комісій.

    16. Призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

    17. Призовники, які втратили підстави для надання відстрочки від призову на строкову військову службу, а також особи, які не мають права на відстрочку або підстав для звільнення від призову на строкову військову службу, передбачених статтями 17 та 18 цього Закону, і не призвані з різних причин на строкову військову службу у встановлені строки, повинні бути призвані під час здійснення чергового призову".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    Григорій!

    НА ДАНИЙ ЧАС ПРИЗОВ НА СТРОКОВУ ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ СКАСОВАНО, ЯК І ПРОВЕДЕННЯ МЕДКОМІСІЇ ПРИЗОВНИКАМ НА СТРОКОВУ ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПРИЗОВНИКАМ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385)

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 18-1. Особливості призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій під час дії воєнного стану

    1. Під час дії воєнного стану призов на строкову військову службу не проводиться.

    2. Під час дії воєнного стану призовні комісії утворюються для розгляду питань щодо:

    організації та проведення медичного огляду осіб, які перебувають на військовому обліку призовників та досягли 27-річного віку, взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних або виключення з військового обліку;

    направлення призовників, які виявили бажання вступити до вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, для проходження випробувань та складання вступних іспитів або прийняття рішення про відмову в такому направленні".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Адвокат Евгений Александрович

    Григорій!

    ПОВІСТКУ ВАМ ВИДАТИ НЕ МОЖУТЬ, ТАК ЯК НА ДАНИЙ ЧАС ПРИЗОВ НА СТРОКОВУ ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ СКАСОВАНО, ЯК І ПРОВЕДЕННЯ МЕДКОМІСІЇ ПРИЗОВНИКАМ НА СТРОКОВУ ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПРИЗОВНИКАМ.

    ВИ ПРИЗОВНИК - ВІК ВІД 18 ДО 27 РОКІВ ТА У Є ПРИПИСНЕ, ТО ВЗАГАЛІ ПОВИННІ БУТИ ЗВІЛЬНЕНІ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ТАК ЯК ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ПІДЛЯГАЮТЬ ЛИШЕ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНІ І РЕЗЕРВІСТИ (ТОМУ, ЩО У НЬОГО ПРИПИСНЕ, А НЕ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК) ТА ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 1. Військовий обов'язок...9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Адвокат Евгений Александрович

    Григорій!

    КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ВАМ НЕ ЗАГРОЖУЄ:

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    "Стаття 62. Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

    Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.

    Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь".

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 17. Презумпція невинуватості та забезпечення доведеності вини

    1. Особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому цим Кодексом, і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

    2. Ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом.

    3. Підозра, обвинувачення не можуть ґрунтуватися на доказах, отриманих незаконним шляхом.

    4. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на користь такої особи.

    5. Поводження з особою, вина якої у вчиненні кримінального правопорушення не встановлена обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, має відповідати поводженню з невинуватою особою.

    Стаття 18. Свобода від самовикриття та право не свідчити проти близьких родичів та членів сім’ї

    1. Жодна особа не може бути примушена визнати свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення або примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні нею кримінального правопорушення.

    2. Кожна особа має право не говорити нічого з приводу підозри чи обвинувачення проти неї, у будь-який момент відмовитися відповідати на запитання, а також бути негайно повідомленою про ці права.

    3. Жодна особа не може бути примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні її близькими родичами чи членами її сім’ї кримінального правопорушення".

    МАКСИМУМ ЩО МОЖЕ ЗАГРОЖУВАТИ, ЦЕ:

    - АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ПРАВИЛ ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ:

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    Кодекс України про адміністра... | від 07.12.1984 № 8073-X (rada.gov.ua)

    "Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    - АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ВТРАТУ ПОСВІДЧЕННЯ ПРО ПРИПИСКУ ДО ПРИЗОВНОЇ ДІЛЬНИЦІ:

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    Кодекс України про адміністра... | від 07.12.1984 № 8073-X (rada.gov.ua)

    "Стаття 211. Зіпсуття військово-облікових документів чи втрата їх з необережності

    Зіпсуття або недбале зберігання призовниками, військовозобов’язаними і резервістами військово-облікових документів (посвідчень про приписку до призовних дільниць, військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов’язаних), яке спричинило їх втрату, -

    тягнуть за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення з числа передбачених частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України