Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 05 января 2023, вопрос №78000 1000₴

Зменшення пенсійного віку

Добрий день. Чи є Чорнобільське посвідчення 3-ї категорії (серія Б) підставою для зменншення пенсійного віку? Чи потрібні інші документи/довідки про те що особо проживала 3 роки в зоні гарантованого (добровільного) відселення щоб піти на пенсію раніше? Прикріплюю довідку додаток до Чорнобильського посвідчення.
Дякую!

Ответы юристов (8)

    Савченко Олександр
    100%
    Общаться в чате Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Оксано!

    Чи є Чорнобільське посвідчення 3-ї категорії (серія Б) підставою для зменншення пенсійного віку? - так, є. Особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії надаються із зменшенням пенсійного віку, встановленого для одержання державних пенсій. Це передбачено ст. 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

    Вдповідно до вимог статті 11 до ЗУ «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» до потерпілих від Чорнобильської катастрофи належать, зокрема, особи, які постійно проживають або постійно працюють чи постійно навчаються на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися у цій зоні не менше чотирьох років, – категорія 4.

    Відповідно до вимог пункту 6 Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 1992 р. № 501 (який був чинний на момент видачі посвідчення пані Марії), громадянам, які постійно проживають або постійно працюють на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 р. прожили або відпрацювали у цій зоні не менше чотирьох років, і віднесеним до категорії 4, видається посвідчення коричневого кольору, серія В. Єдиним документом, що підтверджує статус потерпілого від Чорнобильської катастрофи, статус особи, яка постійно проживає або постійно працює на території зони посиленого радіоекологічного контролю 4 категорії та надає право користування пільгами, встановленими Законом, є відповідне посвідчення.

    Таким чином, саме посвідчення громадянина, який постійно проживає на території зони посиленого радіоекологічного контролю у 1986 р., надає право користування пільгами, встановленими законодавством, у тому числі, призначення пенсії зі зменшенням пенсійного віку.

    Наприклад: Чоловік, віднесений до 4 категорії постраждалих, має право на зниження пенсійного віку на 5 років. У 2022 році йому виповнилося 55 років. Згідно зі статтею 28 Закону 1058 особам, які виходять на пенсію у 2022 році, необхідно мати не менше 29 років страхового стажу. Але відповідно до умов статті 55 Закону 796 тривалість необхідного страхового стажу для цього чоловіка має бути зменшена на відповідну кількість років зменшення пенсійного віку, тобто теж на 5 років. Тож йому потрібно мати не менше 24 років страхового стажу для того, щоб отримати пенсію.

    Аналогічний принцип визначення необхідного стажу для призначення дострокових пенсій іншим категоріям осіб, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення. Зокрема, учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесений до категорії 2, який працював у зоні відчудження з моменту аварії до 1 липня 1986 року, з виходом на пенсію має право як на зменшення пенсійного віку на 10 років, так і на зменшення тривалості необхідного страхового стажу на 10 років. Наприклад, у 2022 році він матиме право на пенсію у 50 років зі страховим стажем 19 років (29-10).

    Крім того, учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС мають право на знижку пенсійного віку від 5 до 10 років в залежності від періоду роботи на території зони відчуження, а саме:

    • на 10 років – у разі, якщо вони працювали у зоні відчуження з моменту аварії до 1 липня 1986 р. незалежно від кількості робочих днів, з липня 1986 р. по 31 грудня 1986 р. – не менше 5 календарних днів;
    • на 8 років – у разі, якщо вони працювали у 1987 р. у зоні відчуження не менше 14 календарних днів;
    • на 5 років – у разі, якщо вони працювали з 1 липня 1986 р. по 31 грудня 1986 р. у зоні відчуження від 1 до 5 календарних днів, у 1987 р. – від 10 до 14 календарних днів, у 1988 р. – не менше 30 календарних днів, на діючих пунктах санітарної обробки населення і дезактивації техніки або на їх будівництві – не менше 14 календарних днів у 1986 р.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свій e-mail, по якому з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Оксана!

    Право на пенсію в повному розмірі мають громадяни, віднесені до категорій 1, 2, 3, 4, за умови стажу роботи не менш як: чоловіки - 20 років, жінки - 15 років, із збільшенням пенсії на один процент заробітку за кожний рік роботи понад встановлений цим пунктом стаж, але не вище 75 процентів заробітку, а громадянам, які відпрацювали за списком № 1, чоловіки - 10 років і більше, жінки - 7 років 6 місяців і більше - не вище 85 процентів заробітку.

    Обчислення пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи залежить від терміну роботи у зоні відчуження (постанова Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 року № 1210 "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи").

    Мінімальний розмір пенсій, зокрема, для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, з числа осіб з інвалідністю I групи становить – 180 відсотків; II групи – 160 відсотків; III групи – 145 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

    Перелік та зразки необхідних документів

    Заява про призначення пенсії за віком та додані до неї документи:

    1. документ, що посвідчує особу;
    2. документ, що підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті), або свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
    3. документи про стаж, що визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637;
    4. довідка про заробітну плату особи за період страхового стажу до 01 липня 2000 року, а починаючи з 01 липня 2000 року індивідуальні відомості про застраховану особу надаються відділом персоніфікованого обліку;
    5. документи про місце проживання (реєстрації) особи;
    6. документи, які засвідчують особливий статус особи:
      • посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС або довідка про період (періоди) участі в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС за формою, затвердженою постановою Державного Комітету СРСР по праці та соціальних питаннях від 09 березня 1988 року № 122; або довідка військової частини, у складі якої особа брала участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, або довідка архівної установи, або інші первинні документи, в яких зазначено період роботи, населений пункт чи об'єкт, де особою виконувались роботи з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС; посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи та довідка про період (періоди) проживання (роботи) на територіях радіоактивного забруднення, видана органами місцевого самоврядування (підприємствами, установами, організаціями) (при призначенні пенсії за віком із застосуванням норм статті 55 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи");
      • посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи та довідка про період (періоди) проживання (роботи) на територіях радіоактивного забруднення, видана органами місцевого самоврядування (підприємствами, установами, організаціями) (при призначенні пенсії за віком із застосуванням норм статті 55 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи");
      • інші документи;
    7. документ уповноваженого органу Російської Федерації про те, що особі не призначалась пенсія за місцем реєстрації на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, та особисту декларацію про відсутність громадянства держави-окупанта (для осіб, які проживають на зазначеній території);
    8. фотокартка (для оформлення посвідчення) (пункту 2.1 розділу ІІ постанови № 22-1).

    Для призначення пенсії по інвалідності або пенсії у зв'язку з втратою годувальника додатково подаються документи, визначені постановою № 22-1 відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

    При поданні особою заяви в паперовій формі документи можуть бути подані як в оригіналах, так і копіях, посвідчених нотаріально або адміністрацією підприємства, установи, організації, що подає документи заявника для призначення пенсії, чи органом, що призначає пенсію. Документи про стаж, вік та заробітну плату подаються тільки в оригіналах.

    До заяви, поданої в електронній формі через вебпортал, додаються скановані копії оригіналів документів. На створені електронні копії заявник накладає кваліфікований електронний підпис. У випадку звернення за призначенням пенсії через вебпортал з використанням електронної системи BankID для виплати пенсії заявник або представник заявника, який діє на підставі довіреності, посвідченої нотаріально, законний представник пред’являє до органу, що призначає пенсію, оригінали сканованих копій документів, що підтверджують право на пенсію.

    Строк розгляду питання

    Не пізніше 10 днів після надходження заяви та за наявності документів, необхідних для призначення пенсії орган, що призначає пенсію, розглядає подані документи та приймає рішення щодо призначення (пункт 4.3 розділу IV постанови № 22-1).

    Цей строк може бути продовжено за рішенням керівника органу, що призначає пенсію, на строк проведення додаткової перевірки достовірності відомостей про осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, умов їх праці та інших відомостей, передбачених законодавством, для визначення права на пенсію, але не більше ніж на 15 днів.

    Підстави для відмови в оформлення пенсії чи її переоформленні

    Підстави для відмови в оформлення пенсії чи її переоформленні в законодавстві чітко не визначені, однак в будь якому разі це порушення особою вимог Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", подача неправдивих даних тощо.Відмова в оформленні пенсії чи її переоформленні, протиправна бездіяльність в оформленні пенсії чи її переоформленні може бути оскаржена за правилами Кодексу адміністративного судочинства України до місцевого загального суду протягом шести місяців з дня прийняття протиправного рішення чи вчиненої бездіяльності (пункт 4 частини першої статті 18 Кодексу адміністративного судочинства України; частина друга статті 99 Кодексу адміністративного судочинства України

    Виникнуть додаткові питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь допомогти!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю.

    Так, Вам повинні зменшити пенсійний вік у даному випадку.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/796-12#Text

    Стаття 55. Умови надання пенсій за віком особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення

    ...

    2.

    Потерпілі від Чорнобильської катастрофи:

    - евакуйовані з 10-кілометрової зони відчуження у 1986 році

    10 років

    - евакуйовані з інших територій зони відчуження у 1986 році

    8 років

    - особи, які постійно проживали або постійно проживають чи постійно працювали або постійно працюють у зоні безумовного (обов'язкового) відселення за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали у цій зоні не менше 2 років

    4 роки*та додатково 1 рік за кожний рік проживання, роботи, але не більше 9 років

    - особи, які постійно проживали або постійно проживають чи постійно працювали або постійно працюють у зоні гарантованого добровільного відселення за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали у цій зоні не менше 3 років

    3 роки*та додатково 1 рік за 2 роки проживання, роботи, але не більше 6 років

    - особи, які постійно проживали або постійно проживають чи постійно працювали або постійно працюють у зоні посиленого радіологічного контролю за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали у цій зоні не менше 4 років

    2 роки*та додатково 1 рік за 3 роки проживання, роботи, але не більше 5 років

    - особи, які працювали з моменту аварії до 1 липня 1986 року не менше 14 календарних днів або не менше трьох місяців протягом 1986-1987 років за межами зони відчуження на роботах з особливо шкідливими умовами праці (за радіаційним фактором), пов'язаними з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, що виконувалися за урядовими завданнями

    2 роки

    {Абзац сьомий пункту 2 частини першої статті 55 в редакції Закону № 230/96-ВР від 06.06.96}

    ___* Початкова величина зниження пенсійного віку встановлюється лише особам, які постійно проживали або постійно працювали у зазначених зонах з моменту аварії по 31 липня 1986 року незалежно від часу проживання або роботи в цей період.

    Потерпілим від Чорнобильської катастрофи, які відпрацювали на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 (чоловіки - 10 років і більше, жінки - 7 років 6 місяців і більше), вік виходу на пенсію зменшується додатково на два роки понад передбачений цією статтею.

    Потерпілим від Чорнобильської катастрофи, які відпрацювали на інших роботах з шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 (чоловіки - 12 років 6 місяців і більше, жінки - 10 років і більше), вік виходу на пенсію зменшується додатково на один рік понад передбачений цією статтею.

    Пенсійний вік за бажанням особи може бути знижено тільки за однією підставою, передбаченою цією статтею, якщо не обумовлено інше. При цьому відповідне зниження пенсійного віку, передбачене цією статтею, застосовується також до завершення періоду збільшення віку виходу на пенсію до 1 січня 2022 року.

    {Частина друга статті 55 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3668-VI від 08.07.2011}

    Призначення та виплата пенсій названим категоріям провадиться відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" і цього Закону.

    ...

    ВАМ ПОТРІБНО ЗВЕРНУТИСЬ ДО ВІДДІЛЕННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ З ВІДПОВІДНОЮ ЗАЯВОЮ. У ВИПАДКУ ВІДМОВИ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ, ТРЕБА БУДЕ ЗВЕРТАТИСЬ ДО АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гуща Юрій Миколайович
    Общаться в чате Гуща Юрій Миколайович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю.

    Так,це є підставою для зменшення віку.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/796-12#n532

    Стаття 55. Умови надання пенсій за віком особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення

    Особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії надаються із зменшенням пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", за наявності відповідного страхового стажу, зменшеного на кількість років зменшення пенсійного віку, але не менше 15 років страхового стажу:

    {Абзац перший частини першої статті 55 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3668-VI від 08.07.2011; в редакції Закону № 2148-VIII від 03.10.2017}

    №п/п

    Категорії осіб, які постраждали

    Зменшення віку

    1.

    Учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС:

    - які працювали у зоні відчуження з моменту аварії до 1 липня 1986 року незалежно від кількості робочих днів, а з 1 липня 1986 року по 31 грудня 1986 року - не менше 5 календарних днів

    10 років

    - які працювали у 1987 році у зоні відчуження не менше 14 календарних днів

    8 років

    - які працювали з 1 липня 1986 року по 31 грудня 1986 року у зоні відчуження від 1 до 5 календарних днів, у 1987 році - від 10 до 14 календарних днів, у 1988 році - не менше 30 календарних днів, на діючих пунктах санітарної обробки населення і дезактивації техніки або їх будівництві - не менше 14 календарних днів у 1986 році

    5 років

    {Абзац четвертий пункту 1 частини першої статті 55 із змінами, внесеними згідно із Законом № 230/96-ВР від 06.06.96}

    Учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які відпрацювали на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним у встановленому порядку (чоловіки - 10 років і більше, жінки - 7 років 6 місяців і більше), вік виходу на пенсію зменшується додатково на три роки понад передбачений цією статтею.

    Учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які відпрацювали на інших роботах з шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним у встановленому порядку (чоловіки - 12 років 6 місяців і більше, жінки - 10 років і більше), вік виходу на пенсію зменшується додатково на один рік понад передбачений цією статтею.

    2.

    Потерпілі від Чорнобильської катастрофи:

    - евакуйовані з 10-кілометрової зони відчуження у 1986 році

    10 років

    - евакуйовані з інших територій зони відчуження у 1986 році

    8 років

    - особи, які постійно проживали або постійно проживають чи постійно працювали або постійно працюють у зоні безумовного (обов'язкового) відселення за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали у цій зоні не менше 2 років

    4 роки*та додатково 1 рік за кожний рік проживання, роботи, але не більше 9 років

    - особи, які постійно проживали або постійно проживають чи постійно працювали або постійно працюють у зоні гарантованого добровільного відселення за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали у цій зоні не менше 3 років

    3 роки*та додатково 1 рік за 2 роки проживання, роботи, але не більше 6 років

    - особи, які постійно проживали або постійно проживають чи постійно працювали або постійно працюють у зоні посиленого радіологічного контролю за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали у цій зоні не менше 4 років

    2 роки*та додатково 1 рік за 3 роки проживання, роботи, але не більше 5 років

    - особи, які працювали з моменту аварії до 1 липня 1986 року не менше 14 календарних днів або не менше трьох місяців протягом 1986-1987 років за межами зони відчуження на роботах з особливо шкідливими умовами праці (за радіаційним фактором), пов'язаними з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, що виконувалися за урядовими завданнями

    2 роки

    {Абзац сьомий пункту 2 частини першої статті 55 в редакції Закону № 230/96-ВР від 06.06.96}

    ___* Початкова величина зниження пенсійного віку встановлюється лише особам, які постійно проживали або постійно працювали у зазначених зонах з моменту аварії по 31 липня 1986 року незалежно від часу проживання або роботи в цей період.

    Гуща Юрій Миколайович
    Общаться в чате Гуща Юрій Миколайович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации
    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Вы можете пойти на пенсию по чернобылю при наличии 15 лет страхового стажа

    Пенсіонування зазначених осіб здійснюється за Законами України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, та постанови Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1210 “Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, якою затверджено порядок обчислення пенсії особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Ця постанова набрала чинності з 01.01.2012 року.

    Вік виходу на пенсію учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС визначається відповідно до п.1 ст.55 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”:

    • учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які працювали у зоні відчуження з моменту аварії (26.04.1986р.) до липня 1986р. незалежно від кількості робочих днів, а з 01.07.1986р. по 31.12.1986р. не менше 5 календарних днів мають право на пенсію за віком із зниженням пенсійного віку на 10 років;
    • які працювали в зоні відчуження у 1987р. не менше 14 календарних днів, мають право на пенсію за віком із зниженням пенсійного віку на 8 років;
    • які працювали у зоні відчуження з 01.07.1986р. по 31.12.1986р. від 1 до 5 календарних днів, у 1987р. – від 10 до 14 календарних днів, у 1988р. – не менше 30 календарних днів; на діючих пунктах санітарної обробки населення і дезактивації техніки не менше 14 календарних днів у 1986р. мають право на пенсію за віком із зниженням пенсійного віку на 5 років;

    Особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії надаються із зменшенням пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, за наявності відповідного страхового стажу, зменшеного на кількість років зменшення пенсійного віку, але не менше 15 років страхового стажу.

    Відповідно до статті 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” загальновстановлений вік виходу на пенсію становить 60 років.

    Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1210-2011-%D0%...

    добавлю, что кроме вышеуказанных лиц право на льготы и компенсации имеют жены (мужья), опекуны ребенка умерших граждан, смерть которых связана с Чернобыльской катастрофой, а также граждане, которые принимали участие в ликвидации других ядерных аварий (ст. 20–22 Закона № 796).

    Документы необходимо подать в Управление социальной защиты по месту регистрации или проживания.

    Одноразова компенсація виплачується в розмірах, установлених постановою Кабінету Міністрів України від 14 травня 2015 р. № 285 “Про компенсаційні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи,

    - інвалідам I групи - 379,3 гривні;

    - інвалідам II групи - 284,4 гривні;

    - інвалідам III групи - 189,6 гривні;

    - дітям-інвалідам - 1264 гривні;

    - сім’ям, які втратили годувальника, - 7586 гривень;

    - батькам померлого - 3792 гривні;

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Промський Євгеній Сергійович
    Общаться в чате Промський Євгеній Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день!

    Так, посвідчення з додатком будуть необхідними документами, що дають право на зменшення пенсійного віку.

    ЗАКОН УКРАЇНИ Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/796-12#n532

    Стаття 55. Умови надання пенсій за віком особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення

    Особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії надаються із зменшенням пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", за наявності відповідного страхового стажу, зменшеного на кількість років зменшення пенсійного віку, але не менше 15 років страхового стажу:

    2. Потерпілі від Чорнобильської катастрофи:

    - особи, які постійно проживали або постійно проживають чи постійно працювали або постійно працюють у зоні гарантованого добровільного відселення за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали у цій зоні не менше 3 років

    3 роки*та додатково 1 рік за 2 роки проживання, роботи, але не більше 6 років

    * Початкова величина зниження пенсійного віку встановлюється лише особам, які постійно проживали або постійно працювали у зазначених зонах з моменту аварії по 31 липня 1986 року незалежно від часу проживання або роботи в цей період.

    Таким чином, ви маєте право на зниження пенсійного віку на 4 роки (з 60 років до 56).

    При виникненні додаткових питань натискайте кнопку "Звернутися".

    Карпенко Андрей Владимирович
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте!

    ВЫ ИМЕЕТЕ ПРАВО НА УМЕНЬШЕНИЕ ПЕНСИОННОГО ВОЗРАСТА.

    Что касается пострадавших от последствий Чернобыльской катастрофы, то эти граждане также имеют пенсионные льготы. Например, лица, эвакуированные из 10-километровой зоны отчуждения в 1986 г., получают снижение пенсионного возраста на 10 лет; эвакуированные из других территорий зоны отчуждения в 1986 г. – на 8 лет; а лица, постоянно проживающие или работающие в зоне безусловного (обязательного) отселения, при условии, что они по состоянию на 1 января 1993 г. прожили или отработали в этой зоне не менее 2 лет – на 4 года и дополнительно на 1 год за каждый год проживания, работы, но не более, чем на 9 лет.

    Перечень населенных пунктов, отнесенных к зонам различного радиоактивного загрязнения в результате Чернобыльской катастрофы, утвержден постановлением Кабинета министров УССР от 23.07.91 №106. Документами, подтверждающими статус «чернобыльца» и его право пользоваться всеми соответствующими льготами, являются удостоверение «Участник ликвидации последствий аварии на ЧАЭС» и «Пострадавший от Чернобыльской катастрофы».


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України