Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 06 января 2023, вопрос №78037 250₴

Учет больничных листов на предприятии и выплата больничных

Можно ли получить электронный больничный (4 мес), но не учитывать его на предприятии, а ходить на работу и учитывать трудодни как будто больничного нет. Проблема возникает из-за того, что сотрудник компании официально оформлен и получает полностью белую зарплату, при учете больничного сотрудник получит компенсацию по больничному через 3-4 мес. Можно как-то это обойти7

Ответы юристов (9)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо ви не подасте лікарняний вам його просто не оплатят. Якщо вас це влаштовує і ваше підприємство, вы маєте право його не подавати.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Винограденко Антон Анатолійович
    14%

    Доброго дня!

    Роботодавець теоретично може не знати про лікарняний та виплачувати працівникові зарплату. У такому разі нараховувати та виплачувати лікарняний за дні, коли працівник отримував зарплату заборонено. Якщо надалі працівник повідомить про е-лікарняний та попросить його сплатити, є кілька варіантів вирішення даної ситуації:

    1. Якщо працівник був відсутній кілька днів, але отримав за ці дні зарплату, потрібно провести перерахунок зарплати, і за дні відсутності нарахувати лікарняні (або відмовити у нарахуванні лікарняних, оскільки було отримано зарплату). У разі відмови від оплати лікарняного через те, що працівник працював, необхідно скласти відповідний протокол та повідомити працівника.
    2. Якщо працівник працював, коли мав сидіти вдома та отримав зарплату, можна вимагати у нього написати пояснювальну записку (для перестрахування), в якій буде сказано, що працівник не знав про відкриття е-лікарняного. Далі необхідно скласти протокол про відмову оплати лікарняного та повідомити працівника.
    Гуща Юрій Миколайович
    Гуща Юрій Миколайович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день.

    Коли роботодавець має право брати в роботу для оплати е-лікарняний

    Про відкриття е-лікарняного роботодавець отримує сповіщення в кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Щоб довідатися, чи закритий листок непрацездатності працівнику, він має стежити за ним у кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

    Підстава для призначення матеріального забезпечення за е-лікарняним у роботодавця виникає у разі закриття е-лікарняного, а у разі вагітності та пологів — у разі відкриття е-лікарняного.

    https://buh.ligazakon.net/aktualno/9892_oformlenny...

    Якось так... На підприємствах в кадрових відділах, бухгалтерії,як правило, визначають особу,яка стежить за даними процесами.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю, Дмитро!

    Лікарняний оплачується лише в тому випадку, коли роботодавець подає відповідну інформацію про виплату допомоги до Фонду соціального страхування України (ФССУ). Тому якщо така інформація не подається, відповідно лікарняний не оплачується.

    Компетентні органи влади, зокрема Мінсоцполітики, передбачають, що одночасно не може бути виплати основної заробітної плати та лікарняних. Читайте за посиланням: https://www.victorija.ua/ofitsiyno/likarnyani-i-za...

    Зрозуміло, що за виплату заробітної плати і оплату лікарняного до роботодавця можуть бути застосовані штрафні санкції. Однак в законодавтсві немає чіткої заборони на працю та одночасне перебування на лікарняному ПРИ УМОВІ, ЩО ОПЛАЧУВАТИ БУДЕ ЩОСЬ ОДНЕ.

    Можно ли получить электронный больничный (4 мес), но не учитывать его на предприятии, а ходить на работу и учитывать трудодни как будто больничного нет.

    Тому відповідь на Ваше питання - ТАК. Але зрозуміло оплачуватись має тільки заробітна плата за виконану роботу. Допомога у зв'язку із тимчасовою непрацездатністю виплачуватись не має.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Дмитре!

    Ви певно щось наплутали на сайті і рийдеться відповісти вдруге...

    Отримання зарплати протягом всього часу хвороби і перебування на лікарняному цілком можливо - де факто, звичайно! Бо з юридичної точки зору такі дії не зовсім коректні. Але лише в незначній мірі!

    Ви можете зовсім не подавати лікарняний до оплати своєму роботодавцю і навіть не ставити його до відома про те, що Ви хворієте. В такому випадку Ви будете абсолютно на законних підставах отримувати заробітну платню! Тоді це буде цілком прийнятно, як з правової, так і з моральної точки зору.

    Справа в тім, що лікарняний належить виключно Вам, як і виключно Вам належить право подавати його роботодацю чи ні. Якщо, звичайно, це в очевидний спосіб не шкодить роботі. Отже Ви можете використати своє право на отримання грошей по лікарняному, а можете і не використати!

    Виникнуть додаткові питання, натисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Мєньков Андрій Васильович
    12%

    Добрый день Дмитрий.

    Не совсем понял для чего сотруднику получать больничный если он не болеет и как он это сделает еще и на 4 мес? Если на работе конфликтная ситуация (грозит увольнение), то это ему не поможет, если он не предъявит его к оплате и будет продолжать работать.

    На предприятии ведется учет рабочего времени. Занимается этим кадровая служба. Если кадровик табелирует что сотрудник отработал 8 часов, то для бухгалтерии это основание для начисления заработной платы за этот период, а не выплат по больничному . Если сотрудник отсутствует на работе, в том числе, в связи с временной нетрудоспособностью, тогда кадровая служба выясняет причины отсутствия сотрудника и являются ли эти причины уважительными и соответственно отражает в табеле рабочего времени.

    Также могут возникнуть вопросы у фонда социального страхования если выясниться что выдан больничный который остался неоплаченным.

    Гончаренко Константин

    ДДоброго дня!

    1. " запровадження е-лікарняних, на електронні листки непрацездатності формуються в Електронному реєстрі листків непрацездатності (далі – Е-реєстр) на підставі медичних висновків про тимчасову непрацездатність, які вносить лікуючий лікар у Реєстр медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я (далі – Реєстр).

    Які лікарняні видаватимуть в електронній формі, а які — в паперовій

    Перехід із червня 2021 р. на е-лікарняні не означає, що усі листки непрацездатності одразу видаватиму в електронній формі. Тому і передбачили період, коли діятимуть паралельно електронні та паперові листки непрацездатності.

    Так, якщо у пацієнта вже відкритий листок непрацездатності за паперовою формою за одним випадком тимчасової непрацездатності, то такий листок непрацездатності продовжують до його закриття виключно в паперовій формі. При цьому не важливо, у якому медичному закладі продовжує лікування пацієнт, тобто навіть тоді, якщо медичний заклад уже перейшов на формування медичних висновків у Реєстрі.

    Окрім того до 1 вересня 2021 року відповідно до Наказу № 1066 виключно паперові листки непрацездатності видаватимуть у випадку тимчасової непрацездатність за категорією "Вагітності та пологів", а також тимчасової непрацездатності пацієнтів, яка виникла внаслідок захворювання на ВІЛ або внаслідок психічного розладу.

    Для того, щоб лікар мав змогу виписати висновок про непрацездатність, працівник повинен прийти на огляд до лікаря. Лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність у Реєстрі та завіряє його кваліфікованим електронним підписом (далі – КЕП). Про такі дії лікаря пацієнт отримає відповідне повідомлення від E-health. Звідти за кілька секунд виписаний лікарем висновок потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду. Саме тут і формується електронний листок непрацездатності, тобто той документ, який слугує для нарахування соціальних виплат. Про формування такого документа працівник, якому виписано е-лікарняний, також отримаєте відповідне повідомлення на телефон, але уже від Пенсійного фонду України.

    При цьому дати відкриття та закриття листка непрацездатності будуть відповідати датам початку та закінчення періоду дії медичного висновку, на підставі якого він сформований.

    Сформований е-лікарняний у день створення (відкриття) стає доступним для перегляду в кабінеті страхувальника та застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг ПФУ. Однак до дати закінчення періоду дії (закриття) листка непрацездатності він не може передаватися до страхувальника як підстава для нарахування виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

    Інформацію про сформований листок непрацездатності фізособа може перевірити в особистому кабінеті з використанням вебпорталу електронних послуг ПФУ. Для цього потрібно зайти у пункті меню "Мої листки непрацездатності". Там можна ознайомитися із таким переліком атрибутів щодо листків непрацездатності:

    - номер;

    - дата відкриття;

    - дата закриття;

    - причина непрацездатності.

    Окрім того, як повідомило МОЗ, із кінця червня 2021 року пацієнт також отримав можливість перевірки медичного висновку про тимчасову непрацездатність з використанням Порталу "Дія". Інформація про медичний висновок, що надається за запитом через Портал "Дія", містить такі дані:

    1) номер запису в Реєстрі;

    2) тип медичного висновку;

    3) категорія медичного висновку;

    5) дата та час формування медичного висновку;

    6) відомості про назву суб’єкта господарювання з Реєстру суб’єктів господарювання у сфері охорони здоров’я в електронній системі охорони здоров’я, посилання на запис про який зазначене в медичному висновку;

    7) період дії медичного висновку (дата початку періоду дії, дата завершення періоду дії).

    Чим відрізняється е-лікарняний від паперового

    Перш за все відмінність між даними видами листків непрацездатності полягає у тому, що перші складаються в електронній формі (хоча за бажанням роботодавця можуть бути роздрукованими), другі — виключно у паперовій формі. По-друге, під час відкриття е-лікарняного лікар повинен вносити до системи не лише найменування страхувальника, а й його податковий номер в ЄДР. Тож роботодавці мають проінформувати працівників про податковий номер свого підприємства.

    Серед принципових відмінностей варто виділити і те, що е-лікарняні не мають серії. Окрім того е-лікарняні видаються за нещодавно оновленими кодами причин тимчасової непрацездатності.

    Які дії працівника, який отримав е-лікарняний

    Працівникам більше не потрібно нести на роботу паперовий листок непрацездатності, щоб підтвердити період їх тимчасової непрацездатності. Адже роботодавці бачитимуть необхідну інформацію про е-лікарняні в особистому електронному кабінеті страхувальника (роботодавця) на вебпорталі Пенсійного фонду України.

    Однак це не означає, що працівник не повинен проінформувати свого роботодавця про причину своєї відсутності на роботі. Після оформлення лікуючим лікарем електронного медичного висновку (коли автоматично відбувається відкриття е-лікарняного), працівник має повідомити про це свого роботодавця будь-яким зручним обом способом, наприклад, телефоном, електронною поштою тощо. А вже після закриття е-лікарняного, він стає підставою для призначення матеріального забезпечення працівнику.

    Після отримання повідомлення від працівника про те, що співробітнику видано е-лікарняний роботодавець може власноруч пересвідчитися у цьому, побачивши відповідну інформацію про е-лікарняний такого працівника в особистому електронному кабінеті страхувальника (роботодавця) на вебпорталі Пенсійного фонду України.

    Роботодавці вже зараз можуть отримати інформацію по працівниках, які працюють за основним місцем роботи. Зокрема: номер лікарняного; дата відкриття; дата закриття; ІПН застрахованого; ПІБ застрахованого.

    Для працівників із Е-реєстру доступна наступна інформація:

    - реєстраційний номер листка непрацездатності;

    - дата відкриття та закриття листка непрацездатності;

    - причина непрацездатності.

    Роботодавці з Е-реєстру можуть отримати таку інформацію:

    - реєстраційний номер листка непрацездатності;

    - дата відкриття та закриття листка непрацездатності;

    - ПІБ застрахованої особи;

    - реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) застрахованої особи.

    Коли роботодавець має право брати в роботу для оплати е-лікарняний

    Про відкриття е-лікарняного роботодавець отримує сповіщення в кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Щоб довідатися, чи закритий листок непрацездатності працівнику, він має стежити за ним у кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

    1. Підстава для призначення матеріального забезпечення за е-лікарняним у роботодавця виникає у разі закриття е-лікарняного, а у разі вагітності та пологів — у разі відкриття е-лікарняного.

    Висновок:

    Якщо Ви працюєте офіційно та офіційно лікар відкриє лікарняний то роботодавець та бухгалтер ,отримають онлайн копію такого лікарняного і їм треба буде виплачувати Вам необхідні платежі.

    Якщо Ви бажаєте продовжувати працювати то на лвкарняний йти не треба.

    Так як описано Вами неможливо бо це буде порушення трудового законодавства.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    Доброго дня!

    Щодо вашого питання повідомляємо наступне

    Якщо працывник офіційно працевлаштований та відкриє офіційний лікарняний лікарем через систему МОЗ то сформований електронний документ у будь-якому випадку з кабінету у системі лікаря потрапить роботодавцю

    За загальним правилом, у разі захворювання чи травми листок непрацездатності видається на весь період тимчасової непрацездатності, до її відновлення або до встановлення групи інвалідності медико-соціальною експертною комісією (МСЕК). Це передбачає пункт 2.1 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001

    При захворюванні лікуючий лікар в амбулаторно-поліклінічних закладах може видавати листок непрацездатності терміном до 5 календарних днів. Цей термін може бути продовжений залежно від тяжкості захворювання до 10 календарних днів . Тобто лікуючий лікар самостійно може надавати лікарняний на термін до 10 календарних днів.

    Якщо непрацездатність триває понад 10 календарних днів, продовження листка непрацездатності до 30 днів проводить лікуючий лікар спільно з завідувачем відділення. Далі листок непрацездатності продовжує лікарсько-консультаційна комісія (ЛКК), яку призначає керівник лікувально-профілактичного закладу. До того ж рішення про продовження приймається після комісійного огляду хворого, з періодичністю не рідше одного разу на 10 днів, але не більше терміну, встановленого для направлення до МСЕК.

    В окремих випадках, коли захворювання вимагає тривалого лікування, періодичність оглядів ЛКК з продовженням листка непрацездатності може бути не рідше одного разу на 20 днів. Якщо тимчасово непрацездатним особам потрібно пройти обстеження або лікування за межами адміністративного району, то за рішенням ЛКК листок непрацездатності видають на потрібну кількість днів. До того ж дні проїзду також враховуються (п. 2.8 Інструкції

    У разі лікування в стаціонарі листок непрацездатності видають лікуючий лікар спільно з заввідділенням за весь період стаціонарного лікування. Якщо потрібно продовжити лікування в амбулаторних умовах, листок непрацездатності можуть продовжити на термін до 3 календарних днів (п. 2.9 Інструкції № ***). За наявності стійкого чи необоротного характеру захворювання, а також коли хворий був звільнений від роботи протягом чотирьох місяців безперервно з дня настання тимчасової непрацездатності, ЛКК направляє хворого для огляду до МСЕК. Підставою для направлення для огляду до МСЕК стане і тимчасова непрацездатність працівника у зв’язку із одним і тим самим захворюванням або його ускладненням сукупно 5 місяців протягом останнього року (п. 4.1 Порядку*). Якщо хворого визнають інвалідом, листок непрацездатності закривають днем надходження документів хворого на МСЕК. Дата встановлення інвалідності обов’язково вказується у листку непрацездатності (п. 4.3 Інструкції № ***).

    Особам, не визнаним інвалідами:

    у разі визнання їх працездатними термін тимчасової непрацездатності закінчується датою огляду в МСЕК;

    у разі визнання їх непрацездатними листок непрацездатності продовжується ЛКК до відновлення працездатності або повторного направлення до МСЕК (п. 4.4 Інструкції № ***).

    Згідно Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" допомога по тим­часовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на вироб­ництві, виплачується застрахованим особам Фондом со­ціального страхування з тимчасової втрати працездат­ності починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) інвалідності незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності.

    Отже, ніяких обмежень у строках лікарняного для працюючого пенсіонера немає. Пенсіонер є працівником на рівні з іншими працівниками, він сплачує страхові внески та на нього розповсюджуються загальні норми трудового та страхового законодавства.

    Питання щодо звільнення, тривалості відпустки, оплати та інших трудових питань вирішують роботодавці та Фонд со­ціального страхування з тимчасової втрати працездат­ності, а не лікар чи медичний заклад.

    враховуючи те, що 27.12.22 уряд прийняв рышення про процедуру ліквідації шляхом об єднання фонду соціального страхування з пенсійним фондом України , питаннями страхових виплат буде з 01.01.23 займатись ПФУ.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    14%

    Доброго дня!

    Можно ли получить электронный больничный (4 мес), но не учитывать его на предприятии, а ходить на работу и учитывать трудодни как будто больничного нет - за роз'ясненням ФСС, в окремих випадках працівники, для яких було створено е-лікарняний, можуть продовжувати роботу. Наприклад, коли працівник відвідав лікаря для консультації або проведення діагностики, однак фактично не втратив працездатність. За такими е-лікарняними допомога по тимчасовій втраті працездатності не призначається, адже працівник продовжував роботу і не втрачав заробіток за цей період.

    https://apost.otg.dp.gov.ua/novini-ta-podiyi/novin...


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України