Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 06 января 2023, вопрос №78047 150₴

Нужно ли служить срочную службу?

На данный момент я мобилизирован, буду получать статус убд. Нужно ли мне после демобилизации служить срочную службу?

Ответы юристов (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олександре!

    На мою думку - ні! Це було б занадто несправедливо по відношенню до Вас! Але ж Ви розумієте, що одразу розпустити все військо не можна! Тому, скорше за все, рішення з цього приводу будуть прийматись командування Збройних Сил України та Генеральним Штабом разом із Указом Президента про демобілізацію у зв'язку із закінченням воєнного стану. Тому наперед сказати щось біль конкретно доволі важко.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Постараюсь на них відповісти!

    • Александр Клиент год назад

      В законе прописано, что я освобождаюсь от срочки, если служил по мобилизации?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        20%
        Айвазян Юрий Климентьевич год назад

        Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

        Общаться в чате

        Я того і не заперечував. Я лише мав на увазі, що порядок демобілізації буде визначений пізніше - коли закінчиться війна, і всім одразу звільнитись на жаль не вдасться.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю, Олександре.

    Дане питання не врегульовано наразі, на відміну контрактної служби. Але я ПЕРЕКОНАНИЙ, що строкова служба Вам не загрожує після демобілізації, оскільки Ви вже по факту є військовозобов'язаним, а не призовником.

    Призову на строкову претендують тільки призовники.

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!

    Промський Євгеній Сергійович
    20%

    Добрий день!

    Після демобілізації ви будете зараховані в запас та отримаєте статус військовозобов'язаного, а призову на строкову службу підлягають лише призовники. Тому після демобілізації вам не треба буде проходити строкову службу.

    Ч. 1 ст. 9 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Стаття 14. Приписка громадян України до призовних дільниць

    1. Приписка громадян України чоловічої статі до призовних дільниць проводиться з метою взяття їх на військовий облік, визначення наявних призовних ресурсів, ступеня придатності до військової служби, встановлення освітнього рівня, здобутої спеціальності або професії, рівня фізичної підготовки, вивчення особистих якостей.

    3. До призовних дільниць щороку протягом січня - березня приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років. Приписка проводиться відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання.

    4. Не підлягають приписці до призовних дільниць громадяни України, які відбувають покарання в установах виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру.

    11. Громадянам України, приписаним до призовних дільниць, видаються посвідчення про приписку, роз'яснюються права та обов'язки, правила військового обліку та відповідальність за порушення цих правил.

    Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу

    1. На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022 "Про загальну мобілізацію" стосується військовозобов'язаних та резервістів https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    4. Призов військовозобов'язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, Національної гвардії України. Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України здійснити в обсягах, визначених згідно з мобілізаційними планами.

    Призовник відрізняється від військовозобов'язаного тим, що у призовника військово-обліковим документом є приписне свідоцтво, а у військовозобов'язаного військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Якщо залишились питання - звертайтесь! буду радий допомогти!

    Мєньков Андрій Васильович
    20%

    Добрый день Александр.

    Срочную военную службу граждане Украины проходят в соответствии с законами Украины в Вооруженных Силах Украины и других военных формированиях с целью получения военно-учетной специальности, приобретения практических навыков и умений для вооруженной защиты Отечества (часть 7 статьи 2 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе").

    Вы уже являетесь военнослужащим, а не призывником.

    Военно-учетная специальность, навыки и умения у Вас уже имеются, в связи с чем Вам не нужно будет проходить срочную службу.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Після демобілізаців Вас буде зараховано у запас ,як військовозобов'язаного.

    Строковій службі Ви не підлягаєте за статусом.

    Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають: (чоловіки 18-60 років)

    військовозобов'язані;

    резервісти;

    бійці Національної гвардії;

    працівники Служби безпеки;

    працівники Державної прикордонної служби;

    працівники Державної спеціальної служби транспорту;

    працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,

    члени інших військових формувань.

    Щодо черги мобілізації: ( наразі черги скасували , призивають всіх хто наразі необхідний в ЗСУ згідно військово-облікових спеціальностей придатних громадян)

    Перша черга — це оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.

    Друга черга — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

    3 черга— мобілізаційний резерв. Сюди відносимо військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.

    4 черга — громадський резерв. Інші громадяни, які не мають обмежень за віком чи станом здоров’я щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.

    Ответственность за неявку ( при врученной и подписанной повестке)

    - УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    ---

    Адвокат Евгений Александрович
    20%

    Здравствуйте, Александр!

    - ВЫ ПРОШЛИ СЛУЖБУ, ПОЭТОМУ ВЫ УЖЕ НЕ "ПРИЗЫВНИК", А "ВОЕННОСЛУЖАЩИЙ", А ПОСЛЕ УВОЛЬНЕНИЯ С ВСУ БУДЕТЕ "ВОЕННОБЯЗАННЫЙ".

    - СРОЧНАЯ ВОИНСКАЯ СЛУЖБА ВАМ НЕ ГРОЗИТ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 1. Військовий обов'язок...

    9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період".

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього...

    2) на військовий облік військовозобов'язаних:

    звільнені з військової служби в запас;...

    5. Зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України:

    1) з військового обліку призовників (крім Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України):...

    які взяті згідно з рішеннями комісії з питань приписки або призовної комісії на облік військовозобов’язаних;...".

    При наличии вопросов, обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України