Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 10 января 2023, вопрос №78235 150₴

підстави для подання позовної заяви до суду

Гаражний кооператив ГК "БОГАТИР" ( 605 гаражів) існує більш 40 років в Дніпровському районі м.Києва, вул. Березняківська, 17/1. В жовтні 2022 року на території ГК з'являється об'ява про проведення 29.10.22 зборів членів ГК для вжиття заходів щодо захисту від рейдерської атаки, яка готується найближчим часом - ініціативна група. На зборах в призначенний день з'явились 62 члени ГК. Після недовгих дебат прийнято рішення знову провести зібрання 12.11.22 з порядком денним: 1. Затведження ініціативної групи. 2. Надати ініціативної групі повноваження фінансовї комісії з контролю діяльності існуючого Правління. 3. Готовити проєкт Статуту нового кооперативу "Обслуговуючий кооператив "Гаражно-будівельний кооператив "ГБК "БОГАТИР". Всі присутні (їх було менше чим на перших зборах) проголосували "за". Т.в.о. Голови існуючого Правління говорить: Я поняв, як розвиваються справи, я складаю з себе обов'язки т.в.о. Голови. Забрав свою охорону і покінув збори. 29.11.22 в чаті (viber ГК "Богатир") публикується проєкт нового Статуту. Він написан так, як-будто ГК "БОГАТИР" ніколи не існував за цією адресою, тай і зміст його зовсім не відповідає існуючого ГК. Без проведення зборів нам показують, що 29.12.22 він затведжений у нотаріуса. Питання до юристів: Є у нас підстави для подання в суд?

Ответы юристов (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Іване!

    Для того, аби надати Вам повну і об'єктивну відповідь на питання з приводу підстав для подання в суд мені треба:

    По-перше, бачити статут кооперативута інші документи щодо його утворення.

    По-друге, бачити обидва протоколи зборів кооперативу: за 29.10. та за 12.11. минулого року.

    Попередньо можу сказати, що жодне рішення ГБК стосовно його утворення, реорганізації та ліквідації, або змін до статуту не може бути прийняте без відповідних зборів кооперативу, які повинні на момент проведення зібрання бути правочинними за у відповідності з кількістю його членів.

    ЗГІДНО СТАТТІ 15 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "Про кооперацію"

    "Вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу.

    До компетенції загальних зборів членів кооперативу належить:

    затвердження статуту кооперативу та внесення до нього змін, прийняття інших рішень, що стосуються діяльності кооперативу;

    утворення органів управління та органів контролю за діяльністю кооперативу, інших органів кооперативу;

    заслуховування звітів його органів управління і органів контролю;

    затвердження порядку розподілу доходу кооперативу;

    визначення розмірів вступного і членського внесків та паїв;

    визначення розмірів, порядку формування та використання фондів кооперативу;

    визначення розмірів оплати праці голови правління, а також кошторису на утримання апарату органів управління та органів контролю за діяльністю кооперативу;

    {Абзац восьмий частини другої статті 15 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2465-IX від 27.07.2022}

    затвердження річного звіту і балансу кооперативу;

    затвердження рішення правління або голови правління про прийняття нових членів та припинення членства;

    прийняття рішень щодо володіння, користування та розпорядження майном;

    утворення спеціальних комісій із залученням як консультантів найманих працівників;

    прийняття рішень про вступ кооперативу до кооперативних об’єднань;

    прийняття рішень про реорганізацію або ліквідацію кооперативу.

    Рішенням загальних зборів членів кооперативу до компетенції загальних зборів можуть бути віднесені інші питання діяльності кооперативу.

    Чергові загальні збори членів кооперативу скликаються правлінням або головою кооперативу у разі потреби, але не рідше одного разу на рік.

    Про дату, місце, час проведення та порядок денний загальних зборів члени кооперативу повинні бути повідомлені не пізніше ніж за 10 днів до визначеного строку їх проведення.

    Позачергові загальні збори членів кооперативу скликаються на вимогу:

    не менше третини його членів;

    спостережної ради;

    {Абзац четвертий частини шостої статті 15 виключено на підставі Закону № 2465-IX від 27.07.2022}

    органу управління кооперативного об’єднання, членом якого він є."

    ЗГІДНО ТОЇ Ж СТАТТІ ЗАКОНУ:

    "Загальні збори членів кооперативу правомочні вирішувати питання, якщо на них присутні більше половини його членів, а збори уповноважених - за наявності не менше двох третин уповноважених.Кожний член кооперативу чи уповноважений кооперативу має один голос, і це право не може бути передано іншій особі.Рішення загальних зборів членів (зборів уповноважених) кооперативу про прийняття, внесення змін до статуту, вступ до кооперативного об’єднання або вихід з нього та про реорганізацію або ліквідацію кооперативу вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як 75 відсотків членів кооперативу, присутніх на загальних зборах кооперативу. З інших питань рішення приймаються простою більшістю голосів членів (уповноважених) кооперативу, присутніх на його загальних зборах.Рішення загальних зборів членів (зборів уповноважених) кооперативу приймаються відповідно до його статуту відкритим або таємним голосуванням".

    Для отримання більш повної та детальної консультації Ви можете звернутись до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого профілю. Постараюсь Вам допомогти!

    Гуща Юрій Миколайович
    Гуща Юрій Миколайович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Общаться в чате

    Вітаю.

    У разі, якщо не були уповноважені рішенням загальних зборів делегати (уповноважені), то тим кількісним складом загальні збори були не повноважними приймати вищеописані рішення.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, статут треба заиютвердити загальними зборами. Якщо таких соборів не було або за статут не голосували, можно оскаржити протакол загальних зборів і визнати статут нікчемним.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    • Крикун Сергій  Павлович

      Євгене Івановичу: по-перше, оскаржується не протокол загальних зборів, а його рішення; по-друге, рішення загальних зборів підлягає до визнання його протиправним (незаконним) - не передбачено визнання рішення нікчемним; по-третє, не буває рішення нікчемного - нікчемним може бути правочин (договір), але він не визнається нікчемним - він може бути нікчемним по закону (і тільки), суд не може визнати правочин нікчемним.

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    Якщо за нові зміни до статуту у новій редакції , змвну організаційно- правової форми не голосували члени на загальних зборах ,треба оскаржувати новий статут і всі нові рішення товариства.

    До того ж голова просто самоусунувся від посади ,а мав би подати збррам заяву і загальні збори мали це питання проголосувати з внесенням у порядок денний. ЗУ Про кооперацію

    Приклад рішення суду https://youcontrol.com.ua/ru/catalog/court-documen...

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Мєньков Андрій Васильович
    20%

    Доброго дня Іване.

    Якщо до порядку денного було включено питання про підготовку нового Статуту кооперативу, то має бути старий, тобто діючий Статут. Саме в ньому і треба шукати відповідь на ваше питання, бо в старому Статуті прописаний Порядок прийняття рішень кооперативом у тому числі і щодо затвердження Статут в новій редакції. Також Ви вказуєте, що кооператив існує багато років, але не вказуєте чи є кооператив юридичною особою, щоб захищати в суді його права. Бо тільки юридичні особи можуть звертатися до суду. Якщо кооператив є юридичною особою і новий Статут прийнятий з порушеннями порядку його затвердження, то голова коопертиву може звернутися до суду для визнання Статуту недійсним.

    Десятник  Володимир  Олексійович

    Для відповіді на запитання необхідно ознайомитися із засновницькими та іншими документами кооперативу, наявними доказами, що підтверджують обставини, викладені автором запитання.

    Крикун Сергій  Павлович
    26.7%

    Закон України " Про кооперацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1087-15#Text):

    "Стаття 15. Вищий орган управління кооперативу

    Вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу.

    До компетенції загальних зборів членів кооперативу належить:

    затвердження статуту кооперативу та внесення до нього змін, прийняття інших рішень, що стосуються діяльності кооперативу;

    утворення органів управління та органів контролю за діяльністю кооперативу, інших органів кооперативу;...

    Стаття 16. Виконавчий орган кооперативу...

    Члени правління та голова кооперативу обираються загальними зборами членів кооперативу на строк, визначений статутом, але не більше ніж на п’ять років...

    Стаття 38. Контроль за діяльністю кооперативних організацій

    Контроль за діяльністю кооперативних організацій здійснюють відповідні органи державної влади в межах своєї компетенції, встановленої законом."

    Закон України "Про місцеве самоврядування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/280/97-%D0%B2%...):

    " Стаття 38. Повноваження щодо забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян.

    1. До відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать:...

    б) делеговані повноваження:

    1) забезпечення вимог законодавства щодо розгляду звернень громадян, здійснення контролю за станом цієї роботи на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форм власності;..".

    Закон України " Про місцеві державні адміністрації" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/586-14#Text):

    "Стаття 25. Повноваження в галузі забезпечення законності, правопорядку, прав і свобод громадян

    Місцева державна адміністрація:...

    3) забезпечує розгляд звернень громадян та їх об’єднань, контролює стан цієї роботи в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в організаціях і установах, розташованих на відповідній території;..".

    Кримінальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#n1332):

    "Стаття 206. Протидія законній господарській діяльності

    1. Протидія законній господарській діяльності, тобто протиправна вимога припинити займатися господарською діяльністю чи обмежити її, укласти угоду або не виконувати укладену угоду, виконання (невиконання) якої може заподіяти матеріальної шкоди або обмежити законні права чи інтереси того, хто займається господарською діяльністю, поєднана з погрозою насильства над потерпілим або близькими йому особами, пошкодження чи знищення їхнього майна або захоплення цілісного майнового комплексу, його частини, будівель, споруд, земельної ділянки, об’єктів будівництва, інших об’єктів та незаконне припинення або обмеження діяльності на цих об’єктах та обмеження доступу до них за відсутності ознак вимагання, -...

    Стаття 206-2. Протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації

    1. Протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації у тому числі частками, акціями, паями їх засновників, учасників, акціонерів, членів, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених або викрадених документів, печаток, штампів підприємства, установи, організації, -...".

    ---

    Доброго дня, Іване! Належними, необхідними та правомірними діями вважаю звернення ініціативної групи до КМДА із заявою (під реєстрацію її вручення на своєму примірнику) про події в ГК, про необхідність втручання КМДА у діяльності ГК, про участь представника КМДА в загальних зборах ГК, про узгоджену дату проведення загальних зборів. На загальних зборах, переобрати правління та Голову ГКИ, визнати недійсним та скасувати Стутут ГК від 29.11.22р. За необхідності новому Голові ГК подати до поліції заяву з підстав наведених статтей КК.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України