Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 10 января 2023, вопрос №78293 150₴

Сусіди скаржаться на шум дитини.

Ми орендуємо квартиру. Маємо дитину хлопчик 3 роки. Він стрибає іноді і гримає. Заїхали нові квартиранти знизу, спершу прийшла жінка і неадекватно розмовляла і кидалась. Постійно викликають поліцію і стукають в потолок шваброю при першому стуку дитини. Погрозили хазяйкі квартири дільничним. Просто травлять життя, всіх налаштовують проти нас і оббрехують, хочуть щоб ми з'їхали. Що ми можемо їм пред'явити у відповідь?

Ответы юристов (6)

    Корнійчук Євген Іванович
    20%
    Общаться в чате Корнійчук Євген Іванович год назад

    Юрист, г. Киев, 8 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, якщо сусідка буде виражатися не цензурою лайкою ви можете її притягнути до адміністративної відповідальності.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%94%D1%8...

    Також постійний виклик поліції без поважних причин це ст. 183 КУпАП, передбачає адміністративну відповідальність за завідомо неправдивий виклик, зокрема, поліції у виді штрафу в розмірі від трьох, що складає суму 51 грн, до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    26.7%
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Вікторія!

    По перше, хвилюватись з приводу можливого висилення Вам не варто, оскільки закон Ви ніяким чином не порушуєте!

    Гранично дозволений рівень шуму закріплений у Державних санітарних нормах допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови (наказ від 22.02.2019 № 463).

    Так, допустимі рівні звуку в приміщеннях визначаються за рівнем звукового тиску постійного шуму (дБА) та критеріями шуму (NC).

    Зокрема, у житлових приміщеннях допустимий рівень шуму вдень (08:00 - 22:00) - 40 дБА, а вночі (22:00 - 08:00) - 30 дБА. При цьому максимальний рівень вдень - 55 дБА, вночі - 45 дБА.

    ДЛЯ ДОВІДКИ: рівень звуку 30 дБА - це шепіт і цокання настінного годинника; 45 дБА - звук звичайної розмови; 65 дБА - звук голосної розмови, який чітко чутно стороннім.

    Отже звичайні ігри дитини в квартири аж ніяк згаданих норм не порушують!

    Які міри протидії з Вашого боку можуть бути?

    Фіксуйте всі агресивні дії та погрози сусідів-квартирантів на аудіо і відео та інші гаджети. По можливості, звичайно... Портім Ви можете звернутись до дільничого зі скаргою, доклавши до неї відповідні докази. Цн буде помічним, бо він може цілком поставити їх на місце!

    Я можу Вам допомогти написати заяву. Натискайте кнопку "звернутись" \, якщо у Вас виникнуть питання. Охоче на них відповім!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю, Вікторія.

    З точки зору законодавства, якихось неправомірних дій з Вашої сторони я не вбачаю, адже працівники поліції не мають при собі технічних засобів вимірювання гучності шуму.

    Та і дані правовідносини виходять з позиції презумпції невинуватості - Ви невинні до тих пір, поки Ваше порушення не буде встановлено та зафіксовано документально.

    А от з точки зору моральної сторони я розумію, що Вам складно. Я б порадив Вам зробити такий хід - повідомте осіб, яким не подобається Ваше проживання в будинку, що або вони надають Вам підтвердження перевищення Вами допустими рівнів гучності шуму, або Ви подаєте позов до суду про захист честі та гідності, стягнення моральної шкоди.

    Зараз по максимуму фіксуйте всі дії, які щодо Вас мають місце. Якщо потрібна допомога, звертайтесь.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Статьей 24 Закона “Об обеспечении санитарного и эпидемического благополучия населения”, возлагается обязанность на всех граждан, а также предприятия, учреждения, различные организации, государственные и местные органы власти соблюдать установленные санитарными правилами нормы допустимого шума и звучания.

    Так, запрещается в ночное время (от 10 часов вечера до 8 утра):

    шумное пение и громкий крик;

    использование фейерверков, салютов, аппаратуры, которая воспроизводит звук (колонки с музыкой, аудиоплееры и другое тому подобное);

    использование бытовых вещей, издающих шум (если это бытовые вещи для ремонта, то их использование запрещается не с 10 часов вечера, а с 9, и также длится до 8 утра).

    Кроме того, вышеуказанной нормой предусмотрен строгий запрет на проведение ремонта по нерабочим и праздничным дням в течение любого времени суток (запрет не распространяется если собственник или арендатор квартиры получил разрешение у всех соседей на совершение таких действий).

    Допустимые нормы шума

    Для оценки уровня шума в жилых помещениях сформулированы общие нормы допустимой громкости (приказ Минздрава от 22.02.2019 № 463). Они определяются по уровню звукового давления постоянного шума (дБА) и критериям шума (NC).Так, согласно этим санитарным нормам, уровень шума:

    Читайте нас в соцсетях.

    Подпишитесь, чтоб быть в курсе всех бизнес-новостей.

    днем не должен превышать 55 дБ, а ночью 45 дБ в квартирах и жилых домах, пансионатах, интернатах и спальнях садов; для гостиниц и общежитий нормы несколько выше - до 50 и 60 дБ соответственно;

    на прилегающих к жилым домам территориях днем - до 70 дБ, а ночью - до 60 дБ;

    на площадках отдыха на территории микрорайонов и групп жилых домов, домов отдыха, пансионатов, домов-интернатов для престарелых и инвалидов, площадках детских дошкольных учреждений, школ и др. учебных заведений - до 60 дБ;

    в залах кафе и ресторанов уровень не должен превышать 70 дБ, а в торговых залах или в аэропорту или на вокзале в пассажирских залах - 75 дБ.

    Для справки: уровень звука 30 дБА - это шепот и тиканье настенных часов; 45 дБА - звук обычного разговора; 65 дБА - звук громкого разговора, который отчетливо слышно посторонним.

    Ви нічого не порушуєте , на сусідів через поліцію повідомляйте про хуліганство різних видів.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго вечора, Вікторія!

    ДІЇ ВКАЗАНИХ ОСІБ ПО ВІДНОШЕННЮ ДО ВАС МІСТЯТЬ ОЗНАКИ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ, ПЕРЕДБАЧЕНОГО ЗА СТ.173 КУПАП (ХУЛІГАНСТВО).

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО ПОДАТИ ЗАЯВУ В ПОЛІЦІЮ ПРО ДРІБНЕ ХУЛІГАНСТВО ЗА СТ.173 КУПАП.

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    Кодекс України про адміністра... | від 07.12.1984 № 8073-X (rada.gov.ua)

    "Стаття 173. Дрібне хуліганство

    Дрібне хуліганство, тобто нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян, -

    тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Мєньков Андрій Васильович
    33.3%
    Общаться в чате Мєньков Андрій Васильович год назад

    Юрист, 18 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня Вікторія.

    Ви нічого не порушуєте, бо інакше поліція б склала на Вас протокол.

    Але з описаної Вами ситуації сусіди також нічого не порушили з точки зору законодавства.

    Якщо ж сусідка завдасть Вам матеріальної шкоди, пошкодить ваше майно, то цю шкоду треба фіксувати і звертатися до суду. Без доказів, що саме вона завдала шкоди суд з неї нічого не стягне. Встановіть камери відеоспостереження по можливості, заручіться підтримкою сусідів з якими спілкуєтесь, якщо вони стануть свідками завдання шкоди, щоб вони могли свідчити в суді.

    Якщо ж з її боку будуть завдані тілесні ушкодження або побої, тоді викликайте поліцію, знімайте побої і сусідку притягнуть до кримінальної відповідальності.

    За погрози завдати шкоди кримінальної відповідальності не передбачено. Винятком є погроза вбивством, але у Вас мають бути підстави боятися цих погроз, я думаю, що це не ваш випадок.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України