Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 11 января 2023, вопрос №78392 250₴

Тцк нехоче надавати відстрочку всякими способами перешкоджує

Отримав повістку з'явився у військомат вирішив оформити відстрочку від мобілізації та як маю стареньку маму 70 років з поганим здоров'ям я є єдиним близьким родичем і доглядати не має кому батько як рік помер є я і моя матір проживаємо за однією адресою
Надав у військомат довідку МСЕК де написано що моя мама потребує постійного стороннього догляду та інші документи паспорта довідка про склад сім'ї свідоцтва про народження та інші написав заяву сказали чекай через 3 дні подзвонили з військомата сказали чувак в тебе відмова повинна бути довідка про догляд або опікунство це все було в усному форматі ніякого письмового варіанта хоча я просив надати мині причину відмови письмово заігнорили написали мині повістку на місяць в перед на 18 січня 2023 сказали принесеш довідку
Я почав збирати документи на догляд щоб її оформити буквально через 2 тижня під Новий рік 28 грудня подзвонили з військомата сказали з'явитися я прийшов мині з порогу так ми тебе забераєм і зараз відправляєм аргументували все усно мол в тебе відмова довідки нема те що повістка на 18 січня це нічого не означає ми можемо мобілізувати хоч коли на мої питання надати документально відповідь ігнор вийди в калідор чекай потім знову все усно ми тебе відправляємо сьогодні те що в тебе хвора матір нікого не цікавить в тебе відмова ми тебе відправляємо знову вийди чекай промаринували мине так годин 10 нікуди не випускали під вечір я бомбанув сказав що я нікуди йти не буду вони мині ми викликаємо поліцію підеш по статті по ухилинню від мобілізації сядиш на 5 років я сказав ок викликайте поліцію, вони подивились один на одного промаринували ще годину поті такі на тобі пропуск йди додому 11 годин в військоматі)))
Питання чи правомірні їх дії чи обов'язкова довідка про догляд в моєму і випадку
Також догляд мині нададуть лише до кінця січня початок лютого що їм сказати 18 до них

Ответы юристов (11)

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго вечора, Богдане!

    Стаття 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачає, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Тобто, підставою для звільнення від призову є не факт потреби матері в постійному догляді, а сам догляд за нею. В свою чергу, факт здійснення догляду підтверджується довідкою про призначення компенсації за здійснення догляду на непрофесійній основі.

    Таким чином, для отримання відстрочки потрібні наступні документи: ваше свідоцтво про народження, довідка до акту огляду МСЕК та довідка про призначення компенсації за здійснення догляду на непрофесійній основі (або як варіант можна звернутися до місцевої ради, щоб до вас прийшла комісія та склала акт встановлення факту здійснення постійного догляду за мамою).

    ТАКОЖ ОБОВ'ЯЗКОВО ПОТРІБНО ПОДАВАТИ ПИСЬМОВУ ЗАЯВУ НА ВІДСТРОЧКУ.

    У даному випадку є 2 способи подачі:

    1) віднести особисто (тоді роздрукуйте в 2-х примірниках, щоб на вашому проставили дату отримання та реєстраційний індекс). Так, згідно абзацу 15 пункту 2 ІНСТРУКЦІЇ з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 р. № 348 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/348-97-%D0%BF#Text):

    "2. На вимогу громадянина, який подав звернення до організації, на першому аркуші копії звернення проставляється штамп із зазначенням найменування організації, дати надходження та вхідного номера звернення. Така копія повертається громадянинові.";

    2) надіслати поштою рекомендованим листом із описом вкладення/повідомленням про вручення.

    Можу надіслати Вам зразок заяви, по якому всі мої клієнти без проблем отримували відстрочку за даною підставою.

    Взагалі окремого нормативно-правового акту, який би регулював вручення повісток під час воєнного стану в Україні немає, але діє Положення про підготовку та проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою Кабінету Міністрів від 21 березня 2002 р. № 352 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 20 січня 2021 р. № 100) (далі – Постанова №352 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/352-2002-%D0%B...).

    Відповідно до Постанови №352 оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями військових комісарів обласних та районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (надалі – ТЦК та СП).

    У цій постанові та Законі України «Про військовий обов’язок та військову службу» немає пункту, де б перелічувалися види повісток. Однак на підставі документів, які зараз видають і які можна об’єднати загальним терміном «повістка» (приписів з’явитися до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), можна визначити чотири їх види:

    • повістка для уточнення облікових даних. Призовник повинен з’явитися до ТЦК та СП, щоб актуалізувати персональні дані, зокрема щодо місцеперебування, стану здоров’я, складу сім’ї, місця роботи чи навчання тощо;
    • повістка для медкомісії. Особа має зробити медичне обстеження ВЛК (військово-лікарською комісією), після якої отримати висновок щодо придатності до військової служби;
    • повістка про призов на військову службу в ЗСУ. Мова про проходження строкової служби;
    • повістка про прибуття на призовний пункт. Вручають після проходження медичної комісії придатному до служби призовнику. Її ще називають «мобілізаційним розпорядженням», «бойовою повісткою», «повісткою на відправку».

    Законодавчих вимог щодо місця вручення повісток немає. Тому дати її можуть будь-де: на блокпостах, на робочому місці, у громадських закладах, у будинках тощо.

    Повістки уповноважені вручати:

    • співробітники територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
    • представники органів місцевого самоврядування;
    • керівники закладів освіти;
    • керівники підприємств, установ, організацій, незалежно від підпорядкування і форми власності;
    • управителі багатоквартирних будинків, власники будинків.

    До вручення повістки уповноважений має встановити особу на підставі документів (при цьому не всі особи мають право вимагати у вас документи – якщо стисло, це можуть зробити представники поліції та особи, визначені комендантом, зокрема працівники ТЦК та СП).

    На час воєнного стану громадяни зобов’язані мати при собі український паспорт. Його потрібно пред’явити представникам ТЦК та СП на вимогу, щоб підтвердити особу отримувача повістки. Якщо при собі документів не буде, громадянина(-ку), ймовірно, доправлять до відділку поліції.

    Після отримання повістки важливо не панікувати, а уважно, перед тим як ставити свій підпис про її одержання, ознайомитись із текстом повістки, щоб пересвідчитись у правильності її складення.

    У повістці мають бути вказані:

    • ПІБ та адреса місця проживання призовника;
    • вид повістки (уточнення облікових даних, проходження медкомісії, прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, призов на військову службу);
    • перелік документів, які треба мати із собою;
    • обов’язки призваного на строкову службу (для громадян, призваних на строкову військову службу);
    • до якого виду (роду) військ (сил) та до якої військової команди зараховано (для громадян, призваних на строкову військову службу);
    • дата, час та адреса – коли й куди необхідно з’явитися;
    • назва органу, печатка, підпис, ПІБ керівника ТЦК та СП;

    Переглянути шаблон повістки можна в додатку №5, додатку 18, додатку 21 Постанови №352. На практиці документи можуть дещо різнитися за формою та змістом, залежно від того, який територіальний центр їх видає. Навіть у межах області формулювання в повістках від міського та районного ТЦК та СП будуть різнитися.

    Якщо повістка невірно заповнена, не варто її підписувати. Перед підписом варто зазначити, що вона складена з порушеннями. Зауваження можна робити усно. Окремого поля для цього у повістці немає, проте можна зробити напис на вільному місці, поставивши дату і підпис. Тільки після вказання на всі недоліки можна ставити підпис.

    Варто зауважити, вписувати інформацію в повістку при особі – протиправно. Усе має бути заповнено та підписано у військкоматі до вручення.

    Якщо уповноважена особа заповнює порожній бланк з підписом і печаткою керівника територіального центру, можна фіксувати такі дії (на відео, викликати юриста), а потім оскаржити їх через складання відмови від повістки.

    Якщо повістка заповнена правильно та не містить помилок, людина її зобов’язана прийняти, підписатися, а у вказаний у документі термін з’явитися у територіальний центр. У загальному через два-три дні після вручення. При цьому необхідно мати з собою документи, що вказано у повістці.

    Виклик повісткою до ТЦК та СП не свідчить, що громадянина (-ку) автоматично мобілізують до війська. Найчастіше мова про уточнення даних чи проходження військово-лікарської комісії, щоб з’ясувати придатність до служби. Тільки після цього ухвалюють рішення, куди особу скерувати.

    Варто також знати, що вас не мають право доставляти до ТЦК та СП силоміць. Якщо вас намагаються затримати або доправити кудись примусово, варто викликати поліцію, навіть якщо представників ТЦК та СП уже супроводжують правоохоронці.

    ПЕРЕЛІК поважних причин неприбуття чи несвоєчасного прибуття військовозобов'язаного чи резервіста для призову на збори (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/673-2010-%D0%B...):

    Поважними причинами неприбуття чи несвоєчасного прибуття військовозобов’язаного чи резервіста для призову на збори в пункт і в строк, установлені керівником відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (Центрального управління або регіонального органу СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки), які підтверджені відповідними документами (довідками), визнаються:

    смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича дружини (чоловіка), яка сталася пізніше ніж за сім діб до дати початку зборів;

    хвороба або необхідність догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які проживають разом із військовозобов’язаним чи резервістом, у разі неможливості догляду за хворим іншим близьким родичем;

    здійснення стосовно військовозобов’язаного чи резервіста кримінального провадження, а також застосування до нього адміністративного стягнення або кримінального покарання, яке робить неможливим його прибуття;

    потрапляння під вплив надзвичайної ситуації, яка виникла під час призову на збори і стала перешкодою своєчасному прибуттю;

    складання державних іспитів у вищих навчальних закладах.

    Що буде, якщо відмовитись від одержання повістки?

    Якщо документ заповнено з помилками (неправильно вказали ПІБ або прізвище керівника територіального центру тощо), громадянин (-ка) може відмовитися від повістки, краще – у присутності кількох свідків.

    У такому разі варто ввічливо про це зауважити, тоді уповноважені складають акт про відмову від одержання повістки з підписом особи, свідків та уповноваженого і передають його до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, також можуть скерувати до правоохоронних органів, де встановлюватимуть усі обставини та підстави відмови. Свідки потрібні для того, щоб за потреби підтвердити обставини стосовно відмови призовника від одержання повістки.

    Якщо є акт відмови – з’ясовуватимуть всі обставини. Визначатимуть чи справді були порушення у порядку вручення чи у самій повістці (помилки, заповнювали "на ходу"), чи є докази, що підтверджують це (свідки, відео). Серед ризиків – фактично це підвищена увага до такої особи, прискіпливе ставлення, обов’язок з’явитися до ТЦК та СП і надати пояснення щодо ситуації. Нікому не подобається, коли вказують на помилки чи порушення.

    Чи йти до ТЦК та СП, якщо призовник не ставив підпис у повістці?

    Непоодинокі випадки, коли повістку вручили, проте призовник за неї не розписувався. Або прийшли за адресою проживання потенційного мобілізованого, а його не було вдома, і повістку отримала дружина, батьки або взагалі сусідка по під’їзду.

    У цьому випадку важливим є факт обов’язкового особистого вручення повістки і із підписом того, хто її одержує. Тобто у разі відсутності повідомлення (повістки), обов’язку з`явитися до ТЦК та СП не виникає.

    Телефонна розмова також не є належним способом повідомлення військовозобов’язаного і такий порядок не передбачений законодавством. Відповідно ви не зобов’язані робити те, що не передбачено законом, навіть не зважаючи на дію режиму воєнного стану в країні.

    Що робити, якщо одержав повістку, а у наявності «білий квиток»?

    «Білим» називають військовий квиток, у якому особу визначають непридатною або обмежено придатною до служби. Навіть ті, хто непридатний до служби, повинні прибути до ТЦК та СП. Там вони повинні надати відповідне посвідчення про те, що вони виключені з військового обліку, або надати документи, що підтверджують виключення з обліку, задля уникнення додаткових запитань.

    Буває так, що інколи за станом здоров’я особа є непридатною до служби взагалі, але є особи, котрі непридатні до служби у мирний час і, водночас, обмежено придатні у воєнний час. Це означає, що військовослужбовець може виконувати штабну чи тилову роботу, служити у штабах, комісаріатах, однак не може бути в зоні активних бойових дій. Чим такий громадянин (-ка) може займатися, вже буде вирішуватися за місцем розташування, але з урахуванням військової спеціальності (посади) та індивідуальних протипоказань згідно з заключенням лікарської комісії.

    Що робити, якщо близькі родичі потребують вашого постійного догляду?

    Якщо ж у потенційно мобілізованого є пристаркуваті батьки або близькі родичі, які за станом здоров’я потребують постійного догляду, то вас можуть звільнити від проходження військової служби.

    Проте на підтвердження таких обставин необхідно пред’явити у ТЦК та СП документи, зокрема медичні висновки закладу охорони здоров’я.

    Відповідальність за неявку за повісткою

    Якщо особа у зазначений у повістці час не з’явилася до ТЦК та СП, це вважається порушенням правил мобілізації. За це передбачено такі санкції:

    • адміністративна відповідальність настає за статтею 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді штрафу в розмірі від 1700 до 3400 грн (3400-5100 грн для посадовців), якщо йдеться про повістку для уточнення даних або проходження медкомісії.
    • кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі строком від 3 до 5 років може настати за статтею 336 Кримінального кодексу України, якщо особі вручено "бойову" повістку (тобто для відправлення у підрозділ, після проходження медкомісії та із зазначенням військової частини, куди вона відбуває) і вона не з’явилася до місця збору.

    Чи мають громадянина (-ку) супроводжувати до ТЦК та СП?

    Згідно із Законом України «Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку», військовозобов’язаний самостійно має прибути до ТЦК та СП у визначений час.

    Працівники поліція зобов’язані доправити до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки громадян, котрі вчинили адміністративні правопорушення або порушили законодавство про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, відповідно до статті 38 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

    Тобто, якщо громадянин (-ка) нічого не порушив (-ла), до ТЦК та СП її ніхто не супроводжуватиме.

    Якщо буде потрібна моя допомога, в тому числі зразок заяви на відстрочку, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Корнійчук Євген Іванович
    16%

    Доброго дня, на вас вчиняли психологічний тиск, ви маэте право звільнитися до поліції. Перевищення службових повноважень. Вас не мали права не випускати з тцк. Також не надання письмової відмови це ст. 367 КК України.

    ви маєте право на відстрочку від мобілізації згідно ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

    не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Для отримання відстрочки треба мати такі документи свідоцтва про народження, висновок мсек, акт встановлення факту постійного догляду його можно отримати звернувшись до виконкому міської ради за місцем реєстрації матері. Отримання акту процедура не тривала.

    Зверніться на гарячу лінію Міністерства оборони України

    0 800 500 442

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Богдане!

    Надав у військомат довідку МСЕК де написано що моя мама потребує постійного стороннього догляду — потрібно бачити цю довідку. Якщо ваша мама має 1 чи 2 групу інвалідності, то оформлювати постійний догляд взагалі немає потреби.

    ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    {Абзац десятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    {Абзац одинадцятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

    {Статтю 23 доповнено новою частиною згідно із Законом № 2122-IX від 15.03.2022}

    ПОЛОЖЕННЯ про медико-соціальну експертизу (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1317-2009-%D0%...):

    24. Комісія видає особі, яку визнано особою з інвалідністю або стосовно якої встановлено факт втрати професійної працездатності, довідку та індивідуальну програму реабілітації і надсилає у триденний строк виписку з акта огляду комісії органові, в якому особа з інвалідністю перебуває на обліку як отримувач пенсії чи державної соціальної допомоги (щомісячного довічного грошового утримання), що призначається замість пенсії, та разом з індивідуальною програмою реабілітації - органові, що здійснює загальнообов'язкове державне соціальне страхування, виписку з акта огляду комісії про результати визначення ступеня втрати професійної працездатності у відсотках та потреби у наданні додаткових видів допомоги.

    Отже, для отримання відстрочки за абз. 11 Вам достатньо мати наступні документи (оригінали або нотаріально завірені копії): паспорти, ваше свідоцтво про народження (для підтвердження родинних зв'язків із мамою) та її документи про інвалідність (довідка до акту огляду МСЕК, індивідуальна програма реабілітації).

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Богдане!

    ПО-ПЕРШЕ,

    Тих документів, Які Ви надали, цілком достатньо для отримання відстрочки на підставі яку я Вам наводжу нижче. Тому у військоматі нехай не морочать Вам голову! Це або повна некомпетентність, або гірше - службова зухвалість!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;"

    ПО-ДРУГЕ,

    Наступного разу, коли в ТЦК надумають Вас затримувати, як в тому випадку, який Ви описали в питання, самі викликайие поліції, бо вони не мають жодного права так робити!

    Як мінімум, я бачу в діях праціників ТЦК ознаки статті 365, яка встановлює відповідальність за перевищення влади або службових повноважень:

    Перевищення влади або службових повноважень, тобто умисне вчинення службовою особою дій, які явно виходять за межі наданих їй прав чи повноважень, якщо вони завдали істотної шкоди охоронюваним законом правам, інтересам окре­мих громадян, державним чи громадським інтересам, інтересам юридичних осіб, -карається виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п’ятдесяти до п’ятисот не­оподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Так що Ви також можете звернутись до ДБР із заявою про злочин з боку службових осіб військомату.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю, Богдане!

    Ваше право на відстрочку оформлене на 50 % на даний момент.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

    ...

    МОЖЛИВО ВАША МАТІР МАЄ 1 АБО 2 ГРУПУ ІНВАЛІДНОСТІ, ОСКІЛЬКИ ОТРИМАТИ ВИСНОВОК МСЕК ПРО ПОТРЕБУ У ПОСТІЙНОМУ ДОГЛЯДІ НЕ ТАК ПРОСТО.

    АЛЕ ЯКЩО ГРУПИ ІНВАЛІДНОСТІ НЕМАЄ, ТОДІ ТРЕБА ДІЙСНО ПОВНОЦІННО ОФОРМИТИ ПОСТІЙНИЙ ДОГЛЯД, ТОМУ ЩО МОВА ЙДЕ НЕ ПРО ПОТРЕБУ У НЬОМУ, А ПРО ЗАЙНЯТТЯ ЦИМ ФАКТИЧНИМ ДОГЛЯДОМ.

    А ОФОРМИТИ ПОВНОЦІННО ПОСТІЙНИЙ ДОГЛЯД МОЖНА 2 СПОСОБАМИ:

    1. ЧЕРЕЗ ОРГАНИ СОЦЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ШЛЯХОМ ОФОРМЛЕННЯ ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ НА НЕПРОФЕСІЙНІЙ ОСНОВІ.

    2. ПРОСТО ОТРИМАВШИ У ВИКОНАВЧОМУ ОРГАНУ АКТ ВСТАНОВЛЕННЯ ФАКТУ ЗДІЙСНЕННЯ ДОГЛЯДУ.

    ПЕРШИЙ ВИПАДОК ТОЧНО НАДАЄ ВАМ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ, АЛЕ ТАМ Є БАГАТО НЮАНСІВ ЩОДО ТОГО, ЧИ ВЗАГАЛІ ВИ ЗМОЖЕТЕ ЙОГО ОФОРМИТИ.

    А АКТ ВСТАНОВЛЕННЯ ФАКТУ ЗДІЙСНЕННЯ ДОГЛЯДУ - ЦЕ КРАЩЕ, АНІЖ НІЧОГО.

    Дії ТЦК явно перевищують надані їм повноваження, а тому у подібних випадках я раджу Вам одразу звертатись до поліції. Можемо пропрацювати алгоритм дій в індивідуальному порядку.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Богдане.

    Якщо у матері є інвалідність І або ІІ групи (Ви писали про довідку МСЕК), то Вам немає потреби оформляти постійний догляд. До того ж Ви разом проживаєте. Але якщо Ви вже почали, то оформляйте постійний догляд, але це не обов"язково.

    1 випадок - якщо у матері є інвалідність І або ІІ групи.

    Письмової відмови військкомату немає тому немає що оскаржити до суду. Доказів що Ви зверталися до військкомату із заявою про надання відстрочки також немає. Вам це треба виправити. Зверніться до нотаріуса де напішіть заяву про надання відстрочки від призову. Ваш підпис на заяві та копії документів (паспортів, свідоцтва про народження, довідки МСЕК) мають бути посвідчені нотаріально.

    Потім заяву та документи відправляйте на адресу військкомату поштою цінним листом з описом вкладення у конверт та письмовим повідомленням про вручення відправлення. На пошті знають що це таке.

    Опис вкладення у конверт та письмове повідомлення про вручення відправлення, коли воно повернеться до Вас і буде доказом в суді, що Ви зверталися до військкомату із заявою про надання відстрочки.

    Тоді станом на 18.01.2023 коли Ви прийдете у військкомат Вас не зможуть мобілізувати без вашої згоди, бо у них на розгляді буде ваша заява. Якщо вони про це забудуть, то нагадайте. Нічого у військкоматі не підписуйте, щоб не підсунули Вам відмову від призову по мобілізації, якою потім Вас будуть "переконувати з погрозами кримінальної відповідальності" йти служити. Звертаю вашу увагу, що Ви не є військовослужбовцем і маєте право залишити військкомат у будь-яку хвилину. Якщо Вас утримуватимуть проти волі у приміщенні, то викликайте поліцію - хай пояснюють чому Вас незаконно утримують. Але не виключаю варіанта, що поліція навіть не приїде. Тому домовьтеся з близькими чи друзями, що якщо Ви протягом години чи двох не повернетесь з військкомату і не відповідатимете на дзвінки хай вони викликають у військкомат поліцію. Якщо ж поліція не приїде чи не буде розбиратися і Вас військкомат продовжуватиме незаконно утримувати, то треба звертатися за правової допомогою до адвоката.

    ІІ випадок. Якщо ж інвалідності у матері немає, то це інша справа, тоді догляд обов"язковий.

    Вам треба виграти час поки не отримаєте постійний догляд.

    Для цього також треба звертатися до суду. Позовну заяву може підготувати адвокат чи юрист, але в суді має брати участь тільки адвокат. Навіть якщо немає підстав виграти справу (у матері немає інвалідності) треба тягнути час. Просіть щоб адвокат (юрист) склали заяву про забезпечення позову, якою суд би заборонив військкомату Вас призвати на службу допоки рішення суду не набере законної сили. Якщо справу програєте можна подати ще апеляцію. Загалом поки рішення суду набере законної сили може пройти і півроку і більше.

    На той час у Вас вже будуть документи, які підтверджують догляд і Вам нададуть відстрочку, якщо не нададуть тоді ще раз доведеться звертатися до суду і справу виграєте.

    Якщо у Вас не буде ухвали суду про забезпечення позову (суд заборонить Вас призвати до вирішення справи), то не раджу Вам йти за повісткою у військкомат 18.01.2023. Краще захворіти на денному стаціонарі про що повідомити військкомат, це поважна причина неприбуття за повісткою і Вас не оштрафують. Бо штрафи великі від 3400 до 5100 грн. Штраф також можна оскаржувати до суду, бо постанову винесуть без вашої присутності, що є порушенням і підставою для скасування штрафу в судовому порядку.

    Підсумовуючи викладене, по можливості раджу Вам звернутися до місцевого адвоката (юриста) за правовою допомогою, бо самому Вам буде складно вирішувати проблему з військкоматом.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Добрий день,

    Дії працівників військомату м’яко кажучи неправомірні.

    Було б добре бачити вашу заяву про надання відстрочки. Чи правильно ви там вказали свою підставу для її отримання. І докази того, що ця заява отримана ТЦК. Якщо у вас таких доказів не має, не має письмової відмови щодо вашої заяви, то напишіть ще одну заяву так, щоб у вас залишились докази її направлення в ТЦК.

    Ваша підстава для отримання відстрочки передбачена абз. 10 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», де зазначено, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    До такої заяви ви мали додати нотаріально завірену копію довідки ЛКК чи МСЕК.

    Письмову відмову від надання відстрочки можна оскаржити до суду. Оскільки у вас її немає – пишіть заяву про надання відстрочки знову. Відповідь вам мали надати протягом місяця.

    Щодо повісток, то перша – про перевірку документів, далі ВЛК, після якого мобілізаційне розпорядження, яке передбачає – з’явитися з речами.

    Не з’явитися за мобілізаційним розпорядженням і трохи потягнути час можна, якщо ви перебуваєте на лікарняному.

    Якщо консультація була корисною – оцініть її

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Окремо зазначу, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у ТЦК та СП у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований за погодженням з Мінекономіки, установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі)

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    • чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції. та під час дії воєнного стану.

    • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

    • водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку;

    • люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.

    • Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК (внаслідок когнітивних порушень здоров я) - у Вас є ця підстава.

    які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    З 29.07.22

    військовозобов'язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії росії у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Додаткові підстави:

    Згідно з постановою від 20 травня 2022 р. № 615 під час війни можуть виїжджати за кордон водії, залізничники та спортсмени.

    • водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також населення України.

    • залізничники, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.

    • спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;

    • тренерів із складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України за наявності підтвердних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

    Зверніться зі скаргою на працівника військкомату до керівника військкомату . А далі скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99. Скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому). Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення. Увипадку відсутності належної реакції «воєнкома), незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду. Для отримання правової допомоги з цього питання необхідно звернутися до адвоката. 0800 213 103

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    24%

    Добрий день!

    ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), Є НЕЗАКОННИМИ.

    НА НЕЗАКОННІ ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ВИ МАЄТЕ ПРАВО:

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    ТАКОЖ ШЛЯХОМ: "подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте!

    ВЫ ИМЕЕТЕ ПРАВО НА ОТСРОЧКУ ОТ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ В СВЯЗИ С ИНВАЛИДНОСТЬЮ ВАШЕЙ МАТЕРИ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:…

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    які мають …. та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;….;…».

    АЛГОРИТМ ДЕЙСТВИЙ ПО ПОВОДУ ПОЛУЧЕНИЯ ОТСРОЧКИ ОТ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ:

    ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ТАКИМИ ДОКУМЕНТАМИ:

    - ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ВІЙСЬКОВИМ КВИТКОМ (ТИЧАСОВИМ ПОСВІДЧЕННЯМ), ПРИПИСНИМ, КОПІЯМИ: СВІДОЦТВА ПРО ВАШЕ НАРОДЖЕННЯ, ДОВІДКИ МСЕК ЩОДО ІНВАЛІДА МАТЕРІ, ПЕНСІЙНОГО ПОСВІДЧЕННЯ ІНВАЛІДА,

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК;

    2) ПРОЙТИ ВЛК;

    3) ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК (ТИЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ), У РАЗІ ЇХ ВІДСУТНОСТІ;

    4) ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, З ПРОСТАВЛЕННЯМ ВІДМІТКИ ПРО ЦЕ У ВІЙСЬКОВОМУ КВИТКУ (ТИЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ).

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Дії працівників неправомірні, проте доказів того, що Ваші права порушені у Вас немає, тому рекомендую сконцентрувати увагу на оформленні документів, дійсно Ви маєте право на відстрочку тому закрепить це право у військкоматі, а саме зверніться до органів опіки та піклування та оформите документи, щодо постійного догляду за мамою та подайте їх військомату.

    Успіхів (ಠ‿↼)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України