Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 12 января 2023, вопрос №78456 150₴

Выезд за границу по военному билету

Добрый день! Подскажите, есть ли у меня возможность выехать за границу по «Тимчасовій посвідці військовозобов’язаного» с отметкой «непридатний до військової служби». Фото военного билета прикрепляю.

Возможен ли выезд по этому документу, либо мне нужно получить дополнительные справки или записи от военкомата? Если да, то какие.

Заранее спасибо.

Ответы юристов (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    23.3%
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю, Вадиме.

    НА ЖАЛЬ, ПРАВА НА ВИЇЗД ЗА ДАНИМ ЗАПИСОМ У ВАС НЕМАЄ.

    ВСЯ ПРОБЛЕМА В ТОМУ, ЩО ВАМ ПОСТАВИЛИ СТАТТЮ 5Б ТА ВИЗНАЛИ ВАС НЕПРИДАТНИМ, АЛЕ НЕ ВИКЛЮЧИЛИ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, А НАВПАКИ ЗАРАХУВАЛИ В ЗАПАС.

    ДЛЯ ВИКЛЮЧЕННЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ТРЕБА МАТИ СТАТТЮ 5А ТА ВІДПОВІДНИЙ ЗАПИС У ТИМЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ.

    СКОРІШЕ ЗА ВСЕ ВАС НЕ ПРИЗВУТЬ, АЛЕ І ПРИКОРДОННИКИ НЕ МАЮТЬ ПРАВА ПРОПУСТИТИ, ОСКІЛЬКИ ВИ ЩЕ ПЕРЕБУВАЄТЕ В ЗАПАСІ.

    Можу проконсультувати Вас більш детально.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Вадиме!

    На жаль такої підстави для виїзду за кордон не існує. Натомість Ви могди би виїхати, якщо б за висновком ВЛК Вас визнали тимчасово непридатним до віськової служби.

    В останніх роз'ясненнях ДПСУ від 7 листопада 2022 року така підстава зазначена наступним чином:

    "Дозволяється виїзд за межі України за умови наявності підтверджуючих документів:

    Згідно абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії)".

    Взагалі з усіма підставами, що надають право на виїзд Ви можете ознайомитись у Правилах перетину кордону громадянами України тут: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text

    Взагалі, отримати право на виїзд за станом здоров'я можна після проходження ВЛК. Саме в компетенції цієї комісії знаходяться рішення із зазначеного приводу.

    Порядок медогляду військовозобов’язаних під час мобілізації розділом ІІ Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008№ 402.

    Медичний огляд військовозобов’язаних проводиться за рішенням військового комісара військово-лікарські комісії (далі – ВЛК) військових комісаріатів.

    Кожний військовозобов’язаний оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, окулістом, оториноларингологом, стоматологом, дерматологом, а за медичними показаннями і лікарями інших спеціальностей.

    Військовозобов’язані, визнані непридатними до військової служби, повторно оглядаються ВЛК військових комісаріатів за місцем проживання після обов’язкового обстеження у спеціалізованих лікувально-профілактичних закладах.

    Перед оглядом військовозобов’язаних їм проводиться рентгенологічне (флюорографічне) обстеження органів грудної клітки, загальний аналіз крові, визначаються група крові та резус-належність (особам, у яких немає відповідної відмітки у військовому квитку), ЕКГ, дослідження сечі. Особам, яким більше 40 років, обов’язково проводиться вимір внутрішньоочного тиску, дослідження крові на цукор.

    До початку огляду ТЦКСП (військовий комісаріат) на всіх військовозобов’язаних отримує дані із психоневрологічних, протитуберкульозних, шкірно-венеричних диспансерів, наркологічних закладів (на тих, що перебувають на обліку у вказаних диспансерах, закладах, – витяг з історії хвороби), на осіб, що визнані інвалідами, – дані з органів соціального забезпечення, також медичну картку амбулаторного хворого (облікова форма МОЗ України № 025) з поліклінік та медико-санітарних частин за місцем проживання, роботи або навчання. До цього також додається довідка МСЕК, яку військовозобов’язаний повинен отримати самостійно.

    Зазначені документи з відомостями із вищевказаних диспансерів (закладів), а на офіцерів і прапорщиків (мічманів) запасу також особові справи військовий комісаріат до початку огляду подає для вивчення у ВЛК.

    У разі коли лікарям ВЛК військового комісаріату важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється на амбулаторне або стаціонарне обстеження у лікувально-профілактичний заклад МОЗ України з подальшим оглядом ВЛК військового комісаріату. Якщо обстеження проводилось у військовому лікувальному закладі, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Повторний медичний огляд військовозобов’язаних, які перебувають у запасі 1 і 2 розрядів, раніше визнаних придатними до військової служби або непридатними до військової служби в мирний час за станом здоров’я, які можуть бути вилікувані, а також військовозобов’язаних плавскладу ВМС Збройних Сил України проводиться один раз у 5 років ВЛК військових комісаріатів, а льотного складу — ЛЛК військових комісаріатів (абз. 3 п. 3.2 Положення № 402).

    Постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК або у судовому порядку.

    Якщо будуть питання, зверніться до мене, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого профілю. Буду радий допомогти!

    Мамай Ірина Євгеніївна
    Общаться в чате Мамай Ірина Євгеніївна год назад

    Адвокат, г. Ровно, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    ДОбрий день,

    П. 1 ст. 18 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу», про яку згадується у вашому тимчасовому посвідченні мова йде про звільнення від призову на строкову військову службу. Зокрема там зазначено, що від призову на строкову військову службу в мирний час звільняються громадяни України: які визнані особами з інвалідністю або за станом здоров'я непридатними до військової служби в мирний час.

    Ваша стаття хвороби передбачає наступне - непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час або непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

    З таким записом за кордон ви не виїдете.

    Виїхати за кордон можуть особи з інвалідністю, з записом у військовому квитку про тимчасову непридатність строком на 6 місяців за рішенням ВЛК та непридатні за рішенням ВЛК з виключенням з військового обліку.

    Стаття 5-а передбачає непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Якщо за рішенням ВЛК - у вас з'явиться такий запис - то виїхати за кордон ви зможете.

    Якщо консультація була корисною - оцініть її.

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Окремо зазначу, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у ТЦК та СП у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований за погодженням з Мінекономіки, установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі), підгрупа А по Вашій хворбі - значні порушення функцій організму , тоді так це можливо

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    • чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції. та під час дії воєнного стану.

    • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

    • водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку;

    • люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.

    • Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК (внаслідок когнітивних порушень здоров я)

    які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    З 29.07.22

    військовозобов'язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії росії у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Додаткові підстави:

    Згідно з постановою від 20 травня 2022 р. № 615 під час війни можуть виїжджати за кордон водії, залізничники та спортсмени.

    • водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також населення України.

    • залізничники, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.

    • спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;

    • тренерів із складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України за наявності підтвердних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Мєньков Андрій Васильович
    Общаться в чате Мєньков Андрій Васильович год назад

    Юрист, 18 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день Вадим.

    Пункт 14 во временном удостоверении должен быть заполненным. Вы должны быть исключены с военного учета по решению военно-врачебной комиссии (ВВК), тогда за границу сможете выехать.

    Госпогранслужба также может потребовать заключение ВВК, которым военнообязанный признан непригодным к прохождению военной службы с исключением с учета.

    Адвокат Евгений Александрович
    43.3%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день!

    ТАК, ВИ НЕПРИДАТНИЙ ДО ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ.

    ПРИ ЦЬОМУ, БАЖАНО ЩОБ ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ, ТЦКСП БУЛО ПРИЙНЯТО РІШЕННЯ ПРО ВИКЛЮЧЕННЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов'язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:...3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;...".

    ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    "Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п.2-6 Правил та абз.16 ч.1 ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)".

    НА ДАНИЙ ЧАС, ДЛЯ ТОГО, ЩОБ ПЕРЕТНУТИ КОРДОН, ВИХОДЯЧИ З ВИМОГ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ДОСТАТНЬО:

    - ПАСПОРТА ГР.УКРАЇНИ ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН (ВНУТРІШНЬОГО ПАСПОРТА), ТИМЧАСОВОГО ПОСВІДЧЕННЯ З ВІДМІТКОЮ ПРО ВИЗНАННЯ НЕПРИДАТНИМ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ БАЖАНО З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ТА ДОВІДКИ ВЛК (МЕДКОМІСІЇ).

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Корнійчук Євген Іванович
    Общаться в чате Корнійчук Євген Іванович год назад

    Юрист, г. Киев, 8 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, ви не маєте право на перетин кордону поки вас не виключать з обліку.

    Вам треба інші підстави для перетину кордону.

    Ознайомтесь за посиланням

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України