Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 16 января 2023, вопрос №78656 150₴

Виїзд за кордон на підставі довідки про право на відстрочку, п.2.6.

У батька інвалідність 2 групи, звернувся до військомату з метою отримання відстрочки. Пройшов ВЛК, отримав тимчасове посвідчення в/з та таку справку про право на відстрочку. У посвідченні в особливих відмітках відстрочка не вказана.
1. Чи маю я право самостійно виїхати за кордон з цією справкою на підставі п. 2-6 Правил перетинання кордону?
Які ще документи мені потрібно буде надати під час перетинання кордону у цьому випадку?
2. Або потрібно наполягати на внесені відстрочки до посвідчення в/з, чого військомат не хоче робити. Але тоді постане питання на який строк така відстрочка буде надана (може бути і на пару місяців, а потім підтверджуй що право все ще є), чи є практика чи законодавство з цього приводу?

2-6 У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 21 та 22 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.”.

Ответы юристов (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю, Сергію.

    Спробую зорієнтувати Вас по питаннях:

    1. Чи маю я право самостійно виїхати за кордон з цією справкою на підставі п. 2-6 Правил перетинання кордону?Які ще документи мені потрібно буде надати під час перетинання кордону у цьому випадку?

    На жаль, пункт 2-6 Правил перетинання державного кордону НЕ працює. Без батька Вас не пропустять, а тому виїзд можливий лише у випадку його супроводу.

    2. Або потрібно наполягати на внесені відстрочки до посвідчення в/з, чого військомат не хоче робити. Але тоді постане питання на який строк така відстрочка буде надана (може бути і на пару місяців, а потім підтверджуй що право все ще є), чи є практика чи законодавство з цього приводу?

    В даному випадку будь-які дії в цьому напрямі ніякого результату не принесуть. Вам і так надали письмовий документ про відстрочку, що в наш час відбувається крайні рідко.

    Ви зможете виїхати тільки разом з батьком відповідно до Правил.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    ...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    Успіхів Вам!

    У випадках необхідності детальної консультації, тисніть зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Сергію!

    Самостійно Ви виїхати не зможете! Це можно зробити тільки супроводжуючи батька.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України

    “21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують

    родинні зв’язки,

    інвалідність,

    а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;"

    Доречи, відмітки у посвідченні вз у Вашому випадку не робляться. Тож відмовка ТЦК цілком законна.

    ВИСНОВОК: без батька Ви не зможете перетнути кордон за жодних обставин! Альтрнативи тому в законі не має. Хіба що шукати іншу підставу для виїзду.

    Виникнуть додаткові питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Промський Євгеній Сергійович
    100%
    Общаться в чате Промський Євгеній Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день.

    1. Чи маю я право самостійно виїхати за кордон з цією справкою на підставі п. 2-6 Правил перетинання кордону? Які ще документи мені потрібно буде надати під час перетинання кордону у цьому випадку?

    На жаль, на практиці цей пункт не працює. Виїзд у зв'язку з інвалідністю батька у безспірному порятку можливий лише за п. 2-1 Правил.

    Правила перетинання державного кордону громадянами України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право: ...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    2. Або потрібно наполягати на внесені відстрочки до посвідчення в/з, чого військомат не хоче робити. Але тоді постане питання на який строк така відстрочка буде надана (може бути і на пару місяців, а потім підтверджуй що право все ще є), чи є практика чи законодавство з цього приводу?

    На жаль, це не гратиме ролі.

    При виникненні додаткових питань натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Корнійчук Євген Іванович
    Общаться в чате Корнійчук Євген Іванович год назад

    Юрист, г. Киев, 8 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, ви маэте право на перетин кордону, у військомат ходити не потрібно., він не став ні яких відміток.

    Якщо ви вже туди пішли, вам терміново потрібно подати заяву на ім'я комісара ТЦК про надання відстрочки від мобіліцазії додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів, свідоцтво про народження, довідка мсек, пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка про надання допоги у зв'язку з інвалідністю.

    Перетнути кордон вы вже маєте право відповідно пункту 2-6 правил перетену для супроводу батька, для цього вам потрібно мати такі документи, свідоцтво про народження, пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка про надання допогти у зв'язку з інвалідністю. Цих документів цілком достатньо, якщо ви зареєстровані за однією адресою

    Якщо у вас різна реєстрація вы повинні мати з собою ще акт про встановлення факту догляду, його можно отримати у виконкомі міської ради за місцем реєстрації написавши про це відповідну заяву.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Згідно змін, що внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України і затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044, підстава чоловіка для виїзду викладена так:

    1. Пункт 21 викласти в такій редакції:

    “У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які потребують постійного догляду, — у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням".

    ВИСНОВОК:

    Для виїзду чоловіку потрібні, звичайно, паспорт, його свідоцтво про народження (для підтвердження факту першого ступеня спорідненності), та довідка з висновком ЛКК про необхідність постійного догляду за батько , або посвідчення особи з інвалідністю, або акт органу місцевого самоврядування про факт такого догляду.

    Виїзд можливий лише у супроводі батька з інвалідністю.

    Нові правила перетину з 07.11.22

    https://dpsu.gov.ua/ua/peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-pitannya-vidpovid/ З повагою, Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго вечора,Sergiy!

    Відповідно до вимог абз.11 ч.1 ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» – «Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:…які мають …. одного із своїх батьків … із числа осіб з інвалідністю …II групи;…».

    Згідно до вимог п.2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України, які затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. 57«1. Ці Правила визначають порядок перетинання громадянами України державного кордону. 2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"(3543-12)».

    Таким чином, якщо вивчити та проаналізувати вимоги п.2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України, які затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. 57«1. Ці Правила визначають порядок перетинання громадянами України державного кордону. 2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"(3543-12)» та вимоги абз.11 ч.1 ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» – «Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:…які мають …. одного із своїх батьків … із числа осіб з інвалідністю …II групи;…», де зазначено про те, що не повинні прийматися норми закону – «крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил», я яких ведеться мова про «осіб, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України», враховуючи вищевказані наявні в Вас документи, зокрема те, що Ви є військовозобов’язаним, про що в мене є тимчасове посвідчення, згідно до якого відповідно до вимог абз.11 ч.1 ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Вам надано відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, як такому, який має батька із числа осіб з інвалідністю II групи про те, що Ви не підлягаєте призову на військову службу під час мобілізації згідно абз.11 ч.1 ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», так як маєте батька із числа осіб з інвалідністю II групи, вважаю за доцільне зробити законний і обґрунтований висновок про те, що Ви маєте право на перетин кордону за межі України самостійно, як військовозобов’язана особа, яка не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, так як маєте батька із числа осіб з інвалідністю II групи.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    Общаться в чате Крикун Сергій Павлович год назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Закон України " Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1951-19#Text):

    "Стаття 7. Персональні дані призовника, військовозобов’язаного та резервіста

    1. До персональних даних призовника, військовозобов’язаного та резервіста належать:...

    8) відомості про батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників та інших представників (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дата народження);...

    Стаття 8. Службові дані призовника, військовозобов’язаного та резервіста

    1. До службових даних призовника, військовозобов’язаного та резервіста належать відомості про виконання ним військового обов’язку та військово-облікові ознаки, перелік яких визначається Порядком ведення Реєстру, затвердженим володільцем Реєстру.".

    "ПОРЯДОК ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0378-22#Text):

    " II. Суб’єкти Реєстру та їх завдання...

    16. Органами ведення Реєстру є ТЦК та СП...

    17. Орган ведення Реєстру для виконання функцій ведення Реєстру призначає відповідальних осіб за ведення Реєстру.

    18. Призначена відповідальна особа за ведення Реєстру відповідно до покладених на неї обов’язків здійснює:

    внесення відомостей до електронних форм облікових карток призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідно до нормативно-правових актів з питань ведення військового обліку, взяття (зняття) на військовий облік з перевіркою відповідності персональних та службових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів з існуючими обліковими даними;

    внесення змін до персональних та службових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі відомостей органів виконавчої влади, інших державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, закладів освіти незалежно від підпорядкування і форми власності, ТЦК та СП, військових частин, а також відомостей, що подаються органу ведення Реєстру призовниками, військовозобов’язаними та резервістами;

    верифікацію персональних та службових даних призовників, військовозобов’язаних або резервістів,...

    III. Відомості, що вносяться до Реєстру..

    2. До персональних даних призовника, військовозобов’язаного та резервіста належать:...

    відомості про батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників та інших представників (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дата народження);..

    3. До службових даних призовника, військовозобов’язаного та резервіста належать відомості про виконання ним військового обов’язку та військово-облікові ознаки.

    4. До відомостей про виконання призовником, військовозобов’язаним та резервістом військового обов’язку відносяться дані про:

    проходження військової служби;

    участь в бойових діях, міжнародних операціях з підтримки миру і безпеки;

    виконання військового обов’язку в запасі...

    6. Збирання відомостей здійснюється органами ведення Реєстру на підставі відомостей, що подаються органу ведення Реєстру особисто призовниками, військовозобов’язаними та резервістами,...

    12. Отримання призовником, військовозобов’язаним та резервістом інформації про своє включення (не включення) до Реєстру та відомості про себе, внесені до Реєстру, здійснюється після особистого звернення та письмового запиту (в якому вказується прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), місце проживання (місце перебування) і реквізити документа, що посвідчує особу, яка подає запит) до органу ведення Реєстру або в електронному вигляді через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері цифровізації.

    Письмовий запит задовольняється протягом десяти календарних днів з дня його надходження.".

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    "...Додаток 2 до Порядку

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:...

    8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;..".

    ---

    Доброго дня, Сергію! Вважаю за належне та необхідне для Вас звернутись до уповноваженої особи РТЦК та СП з питань ведення Реєстру про внесення до нього відомостей до Ваших персональних даних про стан інвалідності ІІ групи батька, також відомостей до службових даних про стан відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації. Свої вимоги внесення цих відомостей до Реєстру обгрунтовуйте посиланням на наведений підп.8 п.1 Правил військового обліку, який змушує подавати ці відомості. У випадку відмови уповноваженої особи на Ваше усне звернення подавайте письмову заяву на ім'я керівника РТЦК та СП з вимогою внести ці відомості до Реєстру та незаконність відмови з боку уповноваженої особи. Щодо п.2-6 Правил перетинання кордону ("2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації..."), дійсно, даний пункт стосується інших випадків, ніж випадку згідно п.2-1 (в даному випадку супроводу Вами батька за кордон як особи з інвалідністю Іі групи).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України