Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 19 января 2023, вопрос №78866

Доглядальник за рідною бабусею 83 роки звільнення від мобілізації і виїзд за кордон?

Доброго дня! Прошу дати відповідь на запитання:

Моїй бабусі 83 роки, має проблеми з серцем, задишка, забувається, я її рідний внук, 25 років, найближчий родич в Україні, її дочка, а моя мама і мій менший брат вилетіли а Канаду, повернутись зможуть не скоро. Мене цікавить процедура покроково оформлення саме піклування за бабусею, як це відбувається, які документи потрібно, і скільки часу займає? Також я читав, що якщо я буду піклувальником офіційно за особою старше 80 років, я звільняюся від мобілізації і можу з бабусею виїзджати за кордон. Це правда? Буду чекати на відповідь, дуже дякую!

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Вадиме!

    Для того Вам треба отримати висновок ЛКК на бабусю про необхідність постійного догляду. Це буде набагато простіше.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    Будуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото! Можу Вам реально допомогти!

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки

    • Вадим Клиент год назад

      Дуже дякую! І мене з довідкою про те, що я піклувальник зможуть випустити з бабусею за кордон? ЛКК - це бабусю потрібно завезти до сімейного її лікаря, щоб він призначив мене як піклувальника, вірно? І чи потрібно мені постійно жити з бабусею в селі, чи я зможу приїзжати кожного дня, чи через день, наприклад і привозити продукти, ліки, допомагати у всьому вдома? Дякую ще раз за відповідь, було би цікаво сама процедура куди треба йти, щоб отримати довідку ЛКК, в сільску раду?


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України