Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 29 января 2023, вопрос №79623

Начисление пени и процентов

Пожалуйста подскажите, есть в данный момент действующий закон о преостановке от 2014 года начисления процентов и пени по ипотеке на территории АТО (неподконтрольной территории)? Новый закон в связи с военным положением изучали. Нужен именно в связи с АТО

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Верховна Рада в грудні ухвалила в цілому законопроєкт №7441-1 про списання кредитів на житло та авто, яке було пошкоджено або зруйновано під час війни.

    "За" проєкт закону проголосували 265 народних депутатів. Документ передбачає, зокрема, призупинення виплат фізичних осіб-позичальників по кредитах на рухоме та нерухоме майно яке:

    • опинилося на тимчасово окупованій території або на території активних бойових дій
    • пошкоджене або знищене внаслідок воєнних дій.

    У разі наявності підтверджуючих документів позичальники можуть отримати у кредитора призупинення платежів по кредиту.

    Також передбачається списання кредиту на житло, якщо:

    • нерухомість була знищена внаслідок війни.
    • воно було єдиним місцем проживання сім’ї позичальника;
    • станом на 23 лютого відсутня прострочена заборгованість за таким договором;
    • метою отримання кредиту згідно договору є придбання, реконструкція чи будівництво такого нерухомого майна, або придбання такого автомобіля.

    У такому випадку кредитор отримує право на компенсацію громадянам України за майно знищене внаслідок збройної агресії Росії. Розмір компенсації не може перевищувати основної суми кредиту позичальника.

    Інші збитки, наприклад неотримані проценти, є упущеною вигодою та можуть бути відшкодовані відповідно до законодавства за рахунок держави-агресора.

    Будуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    • Наталья Клиент год назад
      Это я читала и знаю. Этот закон не касается жилья, так как оно не разрушено. Нужен именно закон, который ещё начал действовать во время АТО
      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич год назад

        Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

        Общаться в чате

        Поки що позичальникам, які знаходяться на тимчасово окупованій території України, на жаль, неможливо використовувати закони, метою яких була підтримка суб’єктів господарювання та фізичних осіб, мінімізація збитків громадян при виконанні кредитних зобов’язань:

        • Закон України від 02.09.2014 року № 1669-VII «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», яким встановлювався мораторій на нарахування пені і штрафів на основну суму заборгованості по кредитах. За цим законом, на час проведення АТО заборонялось нарахування пені та/або штрафів на основну суму заборгованості із зобов’язань за кредитними договорами та договорами позики з 14 квітня 2014 року громадянам України, які зареєстровані та постійно проживають або переселилися у період з 14 квітня 2014 року з населених пунктів, визначених у затвердженому Кабінетом Міністрів України переліку, де проводилася антитерористична операція.
        • Закон України (втратив чинність) від 03.06.2014 року № 1304-VII «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті», відповідно до якого банкам було заборонено звертати стягнення на майно громадян України, що зазначалось в договорі для забезпечення таких кредитів.
    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для детальной консультації натискайте кнопку звернутися.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України