Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 07 февраля 2023, вопрос №80269

Правомрен ли отказ ПФУ в назначении пенсии по льготному стажу?

Добрый вечер. мне 51 год. Мой трудовой стаж 30 лет и 7 месяцев. Из них 7лет (с августа 2004г по август 2011г ) я проработала на работах с особо тяжелыми условиями (1 сетка). С 30 апреля 2009г по 11 августа 2011г я находилась в отпуске по уходу за ребенком до 3 лет. В 2020г специалист ПФУ просчитал наступление моего пенсионного возраста в 50 лет и 8 меяцем. Сейчас, обратившись за оформлением пенсии, получила отказ, т. к. уход за ребоком не посчитали в льготный стаж. Помоготе разобраться. Спасибо.

Ответы юристов (3)

    Корнійчук Євген Іванович
    Общаться в чате Корнійчук Євген Іванович год назад

    Юрист, г. Киев, 8 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, догляд за дитиною зараховується до трудового стажу а не до льготного.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    • А как же тогда период отпусков по уходу за ребенком до достижения им трехлетнего возраста и шестилетнего возраста (в случае их оформления) засчитывается в специальный стаж (льготный трудовой стаж, стаж государственной службы)

      • Корнійчук Євген Іванович
        Общаться в чате Корнійчук Євген Іванович год назад

        Юрист, г. Киев, 8 лет опыта

        Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

        Треба ознайомитись з відмовою. Та з деталями справи, можливо відмова не законна та її можно оскаржити у суді.

        Щодо зарахування періоду перебування позивачки у відпустці по догляду за дитиною колегія суддів зазначає наступне.

        Згідно із ч.2 ст.181 КЗпП України відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустка без збереження заробітної плати зараховуються як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю.

        Відповідно до ст. 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до стажу роботи зараховується час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше ніж до досягнення кожною дитиною трирічного віку.

        Частиною 16 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» положення Закону України «Про пенсійне забезпечення» застосовуються в частині визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах і за вислугу років.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України