Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 08 февраля 2023, вопрос №80319

Декретні виплати студентам

Доброго дня, підкажіть, будь ласка, якщо я навчаюсь в університеті та отримую стипендію, яка буде нараховуватися ще до червня місяця, чи вигідно мені оформляти декретні виплати замість стипендії, якщо у декрет я вийшла з сьогоднішнього дня? І також я окрім звичайної стипендії отримую соціальну як дитина позбавлена батьківського піклування, а також подвійну (соціальна плюс звичайна в разі, якщо відповідно до рейтингу витягую на стипендію), чи впливатимуть декретні на ці виплати в разі їх оформлення?

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Лілія!

    Порядок призначення і виплати стипендій, затверджений постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі – Порядок № 882), не містить положення, відповідно до якого стипендія студента встановлюється у розмірі, пропорційному кількості днів перебування особи у статусі студента, який навчається за державним замовленням.

    Це відмічає МОН у листі від 07.11.2017 р. № 1/11-11618.

    Також вказується, що відповідно до п. 6 Порядку № 882 у період тимчасової непрацездатності, підтвердженої довідкою закладу охорони здоров’я, особа отримує академічну або соціальну стипендію у призначеному їй розмірі.

    Жінка, яка продовжує навчання, має право на отримання або стипендії, або допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами (у розмірі місячної стипендії) за її вибором; при цьому допомога призначається з дня припинення виплати стипендії по день закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (пп.1 п. 5 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751.

    З дня закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами і у випадку, якщо студентка прийме рішення щодо продовження навчання за денною формою, відповідно до абзацу 2 п. 7 Порядку № 882 вона отримуватиме щомісячну грошову допомогу, передбачену законодавством, і стипендію, призначену згідно з Порядком № 882.

    Порядок № 882 не передбачає позбавлення стипендії або зменшення її розміру у залежності від отримання допомоги з інших джерел.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України