Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 08 февраля 2023, вопрос №80320

Примусове підписання договору про вивезення сміття

Доброго дня, скажіть будь ласка,чи законно примусове підписання договору про вивезення сміття
Я прийшла в ЦНАП по довідку про склад сім'ї,для подальшого надання пакету документів для отримання субсидії
Мені довідку дали,але характеристику про житловий будинок не хотіли робити
Сказала щоб я спершу підписала договір про вивезення сміття,бо інакше довідки надавати не буде
Чи законно це?, примусово укладати договір про вивезення сміття

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ольга!

    На виконання ст. 7, п. 1 ст. 25 Закону України «Про житлово – комунальні послуги» індивідуальний споживач зобов’язаний укладати договори про надання житлово-комунальних послуг у порядку і випадках, визначених законом .

    У зв’язку з цим, з 1 січня 2020 року укладання договору на вивіз сміття є обов'язковим для усіх.Згідно з чинним законодавством України, а саме: відповідно до ч. 2. ст. 35-1 Закону України «Про відходи» власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів, земельних ділянок укладають договори з юридичною особою, яка визначена виконавцем послуг на вивезення побутових відходів та здійснюють оплату таких послуг.

    До джерел утворення побутових відходів стаття 1 даного Закону відносить об’єкти, на яких утворюються побутові відходи (житлові будинки, підприємства, установи, організації та земельні ділянки).

    При виявленні фактів порушення Правил благоустрою уповноважені на те особи мають право складати протоколи, в яких фіксуються дані порушення і на підставі яких відкривається адміністративне провадження.

    Згідно зі ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення правил у сфері благоустрою населених пунктів тягне за собою накладення штрафу:- на громадян – від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян;- на посадових осіб, громадян - суб’єктів підприємницької діяльності – від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

    Тобто, відсутність договору на вивезення твердих побутових відходів (далі-ТПВ) у фізичної особи, юридичної особи, підприємця є порушенням Законів «Про відходи», «Про житлово-комунальні послуги», «Про благоустрій населених пунктів» і тягне за собою адміністративну відповідальність.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України