Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Исполнительное производство, 08 февраля 2023, вопрос №80345

Чи має право навчальний заклад підвищувати вартість навчання?

Доброго вечора . Я не знаю ,чи допоможе мені чимось звернення,але я сподіваюсь що так . Справа в тому ,що я навчаюсь в університеті з 2020 року і кожен рік вартість навчання збільшується ( за законом про збільшення на відсоток рівня інфляції) ,але збільшується вартість посеред навчального року і в цьому році на 26,6% підняли вартість , усім привселюдно погрожують виключенням при несплаті сказали підписати якусь сумнівну додаткову угоду ( раніше ми подібних додаткових угод не підписували ) , при цьому я спитала де я можу знайти основну угоду - мені сказали ,що в мене повинна бути копія на руках вдома. Ми зараз не вдома , найближчий рік я поїхати туди не зможу . Багато хто зі студентів ледве раніше оплачував навчання,а зараз тим паче . Якість навчання,м'яко кажучи ,на дуже .Я хотіла би знати чи це законно з правової точки зору - підвищувати на такі суми вартість навчання під час війни та змушувати підписувати сумнівні угоди ? Я сподіваюсь на Ваше розуміння

Ответы юристов (8)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для обгрунтованої консультації треба ознайомитися з вашим договором.

    Напишіть звернення в міністерство освіти України.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    • Анастасія Клиент год назад

      Доброго дня .Справа в тому що я намагаюсь отримати копію угоди ,але спочатку мені сказали що вона повинна бути в мене на руках ,хоча мені її не видавали . Тепер кажуть що копія була в деканаті ,а він зруйнований ,я повинна була сама їх забрати і якщо мені потрібна інша копія ,я повинна особисто приїхати та відксерити угоду . Також вони кажуть що в електронному вигляді немає ніяких угод

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Анастасія!

    Багато чого залежить від Вашої угоди з університетом. Там подібни речі повинні бути прописані.

    Тепер, що стосується відрахування за несплату чи невчасну оплату навчання...

    З цього приводу є такі роз'яснення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

    ::https://ombudsman.gov.ua/news_details/mon-ukrayini...

    МОН України рекомендовано відтермінування оплати за навчання для студентів-контрактників, чиї батьки втратили роботу через війну і неспроможні виконати такі вимоги.

    У зв’язку зі збройною агресію російської федерації проти України чимало громадян втратили роботу, що спричинило погіршення їх матеріального стану та зменшення платоспроможності.

    Водночас до Уповноваженого надходять звернення щодо сплати за навчанням студентів/учнів, які навчаються на контрактній основі. Заявники, зокрема, зазначають, що навчальні заклади вимагають невідкладної оплати за освітні послуги та попереджають про відрахування студентів/учнів із навчального закладу у разі несплати за навчання.

    За зверненням Уповноваженого до Міністерства освіти і науки України отримано грунтовне роз’яснення щодо процесу оплати за освітні послуги в умовах воєнного часу.

    Зокрема у листі МОН йдеться про те, що Міністерство рекомендувало керівникам закладів фахової передвищої, вищої освіти вжити заходів щодо реструктуризації або відтермінування оплати за надання освітньої послуги, встановленої в договорі (контракті), що укладений між закладом освіти та фізичною (юридичною) особою та своїм рішенням встановити строк оплати завмотивованою заявою особи з урахуванням підтверджених фактів суттєвого тимчасового зниження доходів або ж припинення роботи.

    Крім того, запропоновано (за необхідності) внести зміни до типових договорів (угод тощо), затверджених закладом освіти, стосовно надання послуг на проживання здобувачів освіти у гуртожитку та передбачити звільнення сторін від відповідальності за невиконання зобов’язань у випадку дії обставин непереборної сили.

    Як варіант, можете ще домовитись с ректоратом та спробувати взяти академвідпустку, посилаючись на військовий стан. Принаймні це точно не буде відрахування!

    Якщо у Вас виникнуть уточнення з приводу наведеної інформації, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Анастасія Клиент год назад

    Доброго дня,дякую Вам .Справа в тому що я намагаюсь отримати копію угоди ,але спочатку мені сказали що вона повинна бути в мене на руках ,хоча мені її не видавали . Тепер кажуть що копія була в деканаті ,а він зруйнований ,я повинна була сама їх забрати і якщо мені потрібна інша копія ,я повинна особисто приїхати та відксерити угоду . Також вони кажуть що в електронному вигляді немає ніяких угод . Плутанина якась . Продовжують наполягати на підписанні додаткової угоди , раніше ми нічого такого не підписували ,а вартість піднімалась. На питання чому - мені нічого не відповіли . Мовляв ректор наказав

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич год назад

      Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

      Общаться в чате

      Доброго дня, Анастасія!

      Дійсно, дуже дивна ситуація. Тоді виникає законне питання: якщо не має наразі угоди ВНЗ з Вами, то на підставі чого вони нараховують платню? Тут, як на мене, є серйозний привід написати скаргу до Міністерства освіти та науки!

    Анастасія Клиент год назад

    .Дякую Вам . Одногрупниця надіслала фото своєї угоди і там дійсно є такий пункт . Але ми все одно хочемо надіслати колективну скаргу оскільки в інших університетах немає такого і якщо підвищується оплата,то на встановлену суму а не на відсоток інфляції. Ми зараз платимо за пів року стільки скільки повинні були платити за рік навчання раніше ,тому хочеться хоча б спробувати досягти справедливості

    Фото угоди

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич год назад

      Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

      Общаться в чате

      Файл я не відкрив, тому що не мав доступу, але менше з тим... Ідея направити колективну скаргу правильна. Це точно може трохи урізати апетити ректорату.

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич год назад

      Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

      Общаться в чате

      Дякую, подивився угоду. Дійсно пунк про інфляцію є, але робити це повинні раз на рік - очевидно, на початок навчального року? Треба орієнтуватись на офіційний коефіціент інфляції, який дає НБУ.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України