Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 09 февраля 2023, вопрос №80353

Присвоєння військового звання молодшого лейтенанта

Чи можна отримати військове звання молодшого лейтенанта якщо я контрактник (медик) маю військове звання молодшого сержанта, з вищою медичною освітою бакалавр (фармацевт) ?

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Михайле!

    Порядок присвоєння військових звань військовослужбовцям визначається Дисциплінарним статутом ЗС України, розділом III Положення про проходження громадянами військової служби у Збройних Силах України, затвердженим Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008 (із змінами)та розділом III Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України” (із змінами), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України від 19 травня 2009 року за № 438/16454.

    Особливості присвоєння військових звань в ЗСУ у воєнний час такі:

    1. Відповідно до пункту 42 Положення та пункту 3.8 Інструкції, у період дії воєнного стану з метою оперативного доукомплектування військовослужбовцями посад сержантського і старшинського складу Збройних Сил України первинне військове звання сержантського і старшинського складу може бути присвоєно особам рядового складу, які мають бойовий досвід та не отримали підготовки відповідного рівня, одночасно із призначенням на посади сержантського і старшинського складу наказом посадової особи, до повноважень якої належить призначення на посади, з дотриманням вимог абзацу четвертого пункту 102 Положення. Військовослужбовцям сержантського і старшинського складу, призначеним на посади офіцерського складу у воєнний час, первинне військове звання офіцерського складу присвоюється командирами корпусів, посадовими особами, які мають рівні з ними права та вищі.

    2. Первинне військове звання молодшого лейтенанта присвоюється військовослужбовцям відповідно до вимог пункту 50 Положення. У воєнний час це військове звання присвоюється певним категоріям військовослужбовців, а саме:

    1) військовослужбовцям, які закінчили вищий військовий навчальний заклад, військовий навчальний підрозділ вищого навчального закладу за скороченою програмою навчання;

    2) військовослужбовцям сержантського та старшинського складу, які призначені на посади офіцерського складу і успішно виконують службові обов’язки;

    3) військовослужбовцям рядового складу, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, мають освітній ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, пройшли у разі потреби курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів та склали встановлені іспити.

    3. Дострокове присвоєння військових звань здійснюється відповідно до Дисциплінарного статуту ЗС України та пункту 59 Положення. Необхідно звернути увагу, що з оголошенням стану війни та до дня і часу його припинення обов’язковий строк вислуги в попередньому військовому званні щодо дострокового присвоєння чергового військового звання не встановлюється.

    4. З оголошенням стану війни та до дня і часу його припинення строки вислуги у військовому званні зменшуються, та становлять: для молодшого та старшого сержантського і старшинського складу, молодшого офіцерського складу - 1 рік; 19 для вищого сержантського і старшинського складу, старшого офіцерського складу - 2 роки.

    5. Під час дії воєнного стану, відповідно до пункту 3.22 Інструкції, військовослужбовцям, позбавленим військового звання та не позбавленим або не обмеженим у волі, командир військової частини присвоює військове звання солдат (матрос), оголошує службове становище військовослужбовця військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період та призначає на посаду осіб рядового складу. Такі військовослужбовці продовжують проходити військову службу до оголошення демобілізації згідно з пунктом 14.10 Інструкції, якщо інше не визначено законодавством.

    6. У разі оголошення мобілізації та (або) введення правового режиму воєнного стану, відповідно до пункту 14.9 Інструкції, присвоєння військовослужбовцям військових звань здійснюється в порядку, визначеному Положенням, з урахуванням таких особливостей: присвоєння військових звань здійснюється посадовими особами, визначеними пунктами 42, 43, 197 Положення; список військовослужбовців, які подаються до присвоєння чергових військових звань, направляються командиром військової частини для реалізації за підпорядкованістю в установленому порядку; списки військовослужбовців, які подаються до присвоєння військових звань вищими посадовими особами, складаються за потреби та подаються командиром військової частини безпосередньо до кадрового органу посадової особи, визначеної пунктом 43 Положення; військовослужбовці, які у зв'язку з отриманим пораненням або хворобою, отриманою в особливий період, звільнені з посад і зараховані в розпорядження, подаються посадовою особою, у чиє розпорядження вони зараховані, до присвоєння чергового військового звання в порядку, визначеному в розділі III Положення, з урахуванням військових звань, передбачених штатними посадами, які вони займали до поранення чи захворювання; визначення строку вислуги осіб офіцерського складу у військових званнях до полковника (капітана 1 рангу) включно у воєнний час застосовується з уведення правового режиму воєнного стану до дня набрання чинності законодавчим актом про оголошення демобілізації; Чергове військове звання може бути присвоєно посмертно військовослужбовцям, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, незалежно від займаних посад та строку вислуги у військовому званні. У воєнний час таке право надається Головнокомандувачу Збройних Сил України;

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку ""звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України