Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 09 февраля 2023, вопрос №80397

Переоформлення пенсії без оригіналу паспорту

Я зараз за кордоном і мій батько помер минулого березня, він був інвалідом, тому я впродовж року отримувала його пенсію, моя мати оформляла її по копії мого паспорту, але зараз вона сказала що в білому домі просять оригінал, я не маю змогу з ними зв'язатися напряму і підозрюю що моя мати хоче моїх грошей чи паспорту, довіри їй його не можу а приїхати дуже дорого й не окупиться, підкажіть будь ласка чи можливо переоформити пенсію по копії, бо вона аргументує це тим що в рік смерті так а зараз ні

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ангеліна!

    В цьому випадку достатньо нотаріальної завіреної копії паспорту або довіренності на отримання пенсії.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче Вам допоможу!

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Свіденко Аліна Олексіївна

    Добрий день, Ангеліно!

    Нажаль, із змісту Вашого звернення не зрозуміло отримували ви пенсію у зв'язку із втратою годувальника чи якісь інші виплати.

    Відповідно до абз. 2 п. 2.23 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", затвердженого Постановою правління ПФУ від 25.11.2005 № 22-1, документи про стаж, вік та заробітну плату подаються тільки в оригіналах.

    У Вашу випадку паспорт - це документ про вік, отже він може бути поданий тільки в оригіналі.

    Звертаю Вашу увагу, що ви маєте змогу подати заяву за призначенням пенсії ЕЛЕКТРОННО через вебпортал або засобами Порталу Дія.

    До такого звернення додаються скановані копії оригіналів документів. Отже, достатньо буде просто відсканувати паспорт та інші документи для призначення пенсії через вебпортал ПФУ і таким чином подати заяву за призначенням пенсії.

    Будь ласка, звертайтеся за більш детельною консльтацією та допомогою у поданні документів через вебпортал.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України