Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 03 марта 2023, вопрос №81625

Статус одинокой мамы

Как переоформить одинокую маму и малообеспеченую если ребёнку больше 3 лет, официально устроиться не могу и биржа труда пишет отказ

Ответы юристов (2)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ознайомтесь за посиланням

    https://guide.diia.gov.ua/view/pryznachennia-derzh...

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Марія!

    Правовий статус одинокої матері передбачає серед іншого право на отримання соціальної допомоги від держави. Щоб отримати соціальну допомогу, одинокі матері повинні по місцю реєстрації звертатись до органів праці та соціального захисту населення. Такими органами є:

    центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері сім’ї та дітей (Міністерство соціальної політики України)

    центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику з питань державного контролю за додержанням вимог законодавства під час надання соціальної підтримки та з питань захисту прав дітей. (Державна соціальна служба України)

    відповідні структурні підрозділи обласних, Київської та Севастопольської міських, районних державних адміністрацій, виконавчих органів міських і районних у містах рад.

    Також, допомога може бути призначена за місцем фактичного проживання за умови подання довідки про неодержання зазначеної допомоги в органі праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.

    Така допомога одиноким матерям призначається незалежно від одержання на дітей інших видів допомоги, але у випадку, коли дитина перебуває на повному державному утриманні, право на отримання допомоги втрачається. При цьому, якщо дитина, яка перебуває на повному державному утриманні в інтернаті під час літніх канікул перебуває вдома, одинока матір може розраховувати на грошові виплати за повні місяці перебування дитини вдома. Підставою для цього є довідка навчального закладу про те, що дитина в цей час не перебувала на повному державному забезпеченні (навчання за рахунок держави).

    Зараз в нашій державі існує декілька видів пільг одиноким матерям: соціальне забезпечення; додаткові гарантії трудового законодавства, в тому числі відпустка; пільги з оподаткування та забезпечення житлом.

    Для самотніх матерів основним і найпоширенішим видом пільг є грошові виплати. Окремої уваги потребує документація, яку слід «назбирати» для того, щоб отримати фінансову допомогу. Отож, перелік документів:

    – заява про призначення допомоги, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

    – декларація про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі ― декларація). До декларації не включаються державна соціальна допомога, призначена відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

    – довідка про доходи у разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня в ДПС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування тощо та згідно із законодавством не може бути отримана за відповідним запитом органу соціального захисту населення. У разі неможливості підтвердження таких доходів довідкою до декларації додається письмове пояснення із зазначенням їх розміру;

    – витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини, виданий відділом державної реєстрації актів цивільного стану. Через деякі обставини, (наприклад, дитина навчається за межами населеного пункту, в якому проживає мати, і не перебуває на повному державному утриманні) отримати цю довідку можуть не всі громадяни, але існує альтернатива: довідка про народження, видана виконавчим органом сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) ради, із зазначенням підстави для внесення відомостей про батька дитини до актового запису про народження або виданий компетентним органом іноземної держави документ про народження, в якому відсутні відомості про батька, за умови легалізації такого документа в установленому законодавством порядку;

    – копія свідоцтва про народження дитини.

    Усиновлювачі подають також копію рішення про усиновлення.

    РОЗМІР ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ

    Розмір грошової допомоги одиноким матерям розраховується виходячи з різниці між 100% прожиткового мінімуму, встановленого для дитини відповідного віку та середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців. Для прикладу, сім’я, що складається з двох осіб (одинока матір та її неповнолітня дитина) має середньомісячний дохід в розмірі5000 грн (мінімальна зарплата). Отже, середньомісячний дохід на одного члена сім’ї становить 2500 грн. Розмір допомоги такій сім’ї буде 500 грн ( 2500 грн – 2000 грн ).

    При наданні грошової допомоги важливим є системний моніторинг і контроль за цільовим використанням коштів, які передбачені для соціальних виплат. Такий контроль та інспектування під час надання соціальної підтримки потрібен для того, щоб унеможливити порушення законодавства під час призначення соціальних виплат. Це входить в завдання нової проектної інституції державної виконавчої влади – Національної соціальної сервісної служби України, яка буде створюватись в три етапи. Вже в січні 2021 року буде здійснений перший етап створення Нацсоцслужби, а завершальний етап має відбутись в січні – лютому 2022.

    ГАРАНТІЇ В СФЕРІ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН

    Держава надає додаткові гарантії при прийнятті на роботу та звільненні одиноких матерів а також наданні відпусток. Згідно зі статтею 19 Закону України «Про відпустки» одинокій матері надається право на додаткову відпустку тривалістю 10 днів без урахування святкових та неробочих днів. Невикористану за минулі роки додаткову відпустку можна взяти будь-коли, або ж у разі звільнення вона буде компенсована грошима. Крім цього, трудове законодавство закріплює заборону у відмові одинокій матері в прийнятті на роботу(184 КЗпП), залучення до надурочних робіт та відряджень (без згоди) матерів.

    У разі виникнення уточнюючих питань або бажання порадитись зі мною персонально, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України