Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Права человека, 10 марта 2023, вопрос №81990

Чи можна зробити ДНК не через суд,а для себе

Доброго ранку, підкажіть будь ласка як правильно зробити ДНК дитині не через суд.Батько дитини загинув на фронті 20.07.2022 р,але дитина на нього не записана ,а мати загиблого просе зробити ДНК.Чи можна звернутися до судмедексперту щоб зробити ДНК не через суд?

Ответы юристов (3)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Ніно!

    Можна. Просто зверніться до ДНК-лабораторії.

    Для проведення тесту ДНК необхідно зібрати зразки біоматеріалу від передбачуваного батька і дитини.

    Але що як імовірний батько помер, то в такому випадку можливо провести непрямий тест на батьківство за кількома схемами:

    • мати / бабуся імовірного батька, батько / дід імовірного батька і дитина;
    • інші родичі за батьківською лінією – брати, сестри.

    Непрямі тести коштують дорожче стандартних, що пов'язано зі складністю процедури, необхідністю аналізу більшої кількості маркерів. Чим більше учасників тесту, тим вища його вартість.

    Зробити тест ДНК на батьківство можна за участю дитини будь-якого віку, навіть новонародженого. Зразки для тесту на батьківство беруться за допомогою простого мазка з внутрішньої сторони щоки. Це не травмує дитину.

    Дану генетичну експертизу Ви можете використати як доказ, якщо в майбутньому Ви захочете отримати судове рішення про встановлення факту батьківства. Якщо в свідоцтві про народження батько дитини записаний з Ваших слів, то для оформлення спадщини все ж необхідно буде звертатись до суду для встановлення батьківства.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Нына!

    Вам треба зробити ДНК-тест у відповідній лабораторії. Який матеріал для того потрібний та які документи треба зібрати Вам точно скажуть представники, які в ній працюють.

    Можете звернутись, наприклад, сюди: https://smartlab.ua/ru/price/dnk-tests?gclid=Cj0KC...

    У разі виникнення уточнюючих питань або бажання порадитись зі мною персонально, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Босак Назар Орестович

    Доброго вечора. Ви можете зробити аналіз ДНК і не через суд, а через відповідний заклад. Такий заклад може підтвердити батьківство біологічного батька.

    Якщо аналіз ДНК потрібний для юридичного визнання батьківства біологічного батька, то це можна зробити лише через суд. Заяву до суду в такому випадку потрібно подати.

    Ви можете звертатись до мене для надання різноманітних додаткових правових послуг з даного питання чи інших запитань. Я можу надати Вам детальну юридичну консультацію з цілим рядом різних правничих послуг, написати тексти юридичних документів чи надати інші правові послуги.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України