Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 10 марта 2023, вопрос №81998

Пільги сім'ї мобілізованого

Я- мобілізований військовослужбовець. Маю неповнолітню дитину та вагітну дружину, яка не працює. Питання - які пільги має моя сім'я?

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Денисе!

    Відповідно до Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та їх членів сім’ї” від 20 грудня 1991 року військовослужбовцем є громадянин України, який проходить службу на території України, бере участь у всеукраїнському і місцевих референдумах, обирає і може бути обраним до відповідних місцевих рад та інших виборних державних органів згідно з Конституцією України (частина 1 ст. 5).

    Члени сімей військовослужбовців, зокрема їх діти, відповідно до Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та їх членів сім’ї” мають право на:

    • отримання медичної допомоги у військово-медичних закладах охорони здоров’я за відсутності за місцем їх проживання державних або комунальних закладів охорони здоров’я (крім військовослужбовців строкової військової служби та курсантів (слухачів) вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи) (частина 2 статті 11);
    • на санаторно-курортне лікування та відпочинок у санаторіях, будинках відпочинку, пансіонатах і на туристських базах Міністерства оборони України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів з пільговою оплатою вартості путівок у розмірах та порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України не більше одного разу на рік. Ця пільга надається за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує трьох прожиткових мінімумів (крім військовослужбовців строкової військової служби) (пункт 3 статті 11);
    • забезпечення службовими жилими приміщеннями, що повинні відповідати вимогам житлового законодавства за умови проживання разом з військовослужбовцями, (крім військовослужбовців строкової військової служби) (абзац 3. пункт 1 статті 12); членам сімей військовослужбовців, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше надаються жилі приміщення для постійного проживання або за їх бажанням грошова компенсація за належне їм для отримання жиле приміщення (абзац 4. пункт 1 статті 12);
    • першочергове надання місця у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах і дитячих оздоровчих таборах незалежно від форм власності за місцем проживання їх сімей (частина 4 статті 13);
    • безоплатний проїзд залізничним, повітряним, водним та автомобільним (за винятком таксі) транспортом:

    1) від місця проживання до місця проходження військової служби військовослужбовця у зв’язку з його переведенням;

    2) до місця проведення відпустки військовослужбовцем в межах України;

    3) при звільненні військовослужбовця з військової служби, а також у разі загибелі (смерті) військовослужбовця – до обраного місця проживання в межах України (крім військовослужбовців строкової військової служби) (частина 3 статті 14);

    • відшкодування витрат, пов’язаних з переїздом та перевезенням їх особистого майна залізничним, повітряним, водним і автомобільним (за винятком таксі) транспортом, бронюванням місць у готелях при направленні військовослужбовців у відрядження за рахунок коштів Міністерства оборони України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (частина 9 статті 14);
    • надання місцевими радами позачергово місця дітям військовослужбовців та дітям військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження служби, у дитячих закладах за місцем проживання (абзац 2. частина 5 статті 18).
    1. Так, як військовослужбовець є учасником Операції об’єднаних сил, він та його члени сім’ї мають право на пільги передбачені іншими нормативно-правовими актами.

    Звертаємо увагу, що Операція об’єднаних сил здійснюється згідно Закону України “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях” від 18 січня 2018 року, яким передбачені заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

    Керівництво силами та засобами Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації безпосередньо у Донецькій та Луганській областях, здійснює Командувач об’єднаних сил, який призначається Президентом України за поданням начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України (абзац 2. статті 9).

    1. Відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” від 22 жовтня 1993 року військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані) Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, військовослужбовці військових прокуратур, особи рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, державну політику у сфері державної митної справи, поліцейські, особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів належать до учасників бойових дій (пункт 19. статті 6).

    Тому відповідно до згаданого вище Закону, держава забезпечує учасникам бойових дій та їх дітям, у тому числі дітям, які навчаються за денною формою навчання у закладах професійної (професійно-технічної), фахової перед вищої та вищої освіти, – до закінчення такими дітьми закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, державну цільову підтримку для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти у державних та комунальних закладах освіти.

    Державна цільова підтримка для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти надається у вигляді:

    • повної або часткової оплати навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів;
    • пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти;
    • соціальної стипендії;
    • безоплатного забезпечення підручниками;
    • безоплатного доступу до мережі Інтернет, систем баз даних в закладах освіти;
    • безоплатного проживання в гуртожитку;
    • інших заходів, затверджених Кабінетом Міністрів України (частина 7, 8, статті 12).
    1. Згідно до Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 р. № 882 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1050) особам, яким Законом України “Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для здобуття професійно-технічної та вищої освіти” від 14 травня 2015 року гарантується призначення соціальної стипендії, соціальна стипендія у розмірі та порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, в обов’язковому порядку виплачується студентам і курсантам невійськових вищих навчальних закладів, які за результатами навчального семестру не мають академічної заборгованості, незадовільних результатів навчання, включені до рейтингу відповідно до згаданого Порядку (пункт 20).

    У разі виникнення уточнюючих питань або бажання порадитись зі мною персонально, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України