Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 18 марта 2023, вопрос №82477 150₴

Вывод поза штатом ЗСУ получение зп

Получил травму,лечился был отпуск месяц,вернулся в часть сказали что меня вывели позаштат,и нужно в части находиться и ждать влк,зарплата сказали будет 600грн.в месяц...это соответствует закону?

В рамках законо действие ЗСУ.

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Михайле!

    Спочатку про виведення військовослужбовця поза штат:

    Такого поняття як «позаштатний військовослужбовець» не може існувати та і не існує! Ця хибна практика позичена командирами частин із законодавства про працю, перекручена до не можна і виведена на жаль у протизаконну «традицію».

    Відповідно до листа Міністерства праці та соціальної політики України від 15.05.2008 № 105/13/116-08:

    «позаштатний працівник – це вільний працівник (самозайнята особа) , що виконує разове замовлення або тимчасову роботу без зарахування до штату підприємства (компанії)».

    Отже, виходячи з реального відображеного в законні визначення, виводячи своїх підлеглих «поза штат», командири частин по суті виводять військовослужбовців з особового складу частини, а це АБСОЛЮТНО НЕМОЖЛИВО!

    Більш того, якщо далі слідувати цій аналогії, чинним законодавством прямої норми щодо порядку виведення поза штат працівників не передбачено!

    Тому для виведення штатних працівників/військовослужбовців поза штат перш за все необхідно провести скорочення штату з попередженням працівників/військовослужбовців не пізніше ніж за 2 місяці згідно ст. 49-2 Кодексу законів про працю України.

    В такому разі керівник/командир частини зобов’язаний видати наказ про внесення змін до штатного розпису/особового складу частини, або скасувати старий і прийняти новий. Лише потім скорочених працівників/військовослужбовців можна прийняти поза штат на підставі договору цивільно правого характеру, де вони зможуть виконувати роботу яка не передбачена штатним розписом/Статутом внутришньої служби. Вимоги до укладення договору про працю з позаштатним працівником/вільнонайманим регулюються главою 61 Цивільного кодексу України як договір підряду або главою 63 Цивільного кодексу України як договір про надання послуг.

    А ось позбавлення на цій підставі всіх рналежних військовослужбовцю виплат. Тим більше, коли той отримав поранення, пов’язане із захистом Батьківщини – це грубе перевищення своїх службових повноважено!

    Під час поранення, лікування його та реабілітаційної відпустки за рішенням ВЛК військовослужбовець має право на усі належні йому виплати включно з бойовими винагородами!

    Питання виплат пораненим військовослужбовцям регулює наказ міністра оборони №260, відповідні рішення міністра оборони, а також постанова №168, яка вийшла під час воєнного стану.

    Військовослужбовець, який отримав поранення у зоні проведення бойових дій, має право на такі виплати:

    грошове забезпечення, яке наразі складає мінімум 13 тисяч гривень

    додаткову винагороду відповідно до постанови №168 (так звані «бойові») – з розрахунку 100 тисяч гривень на місяць

    матеріальну допомогу для розв'язання соціально-побутових питань

    «Бойові» виплачуються за час того, як військовослужбовець отримав поранення по той час, коли він евакуюється з одного лікувального закладу до іншого, перебуває на лікуванні у шпиталі, а також після лікування, якщо йому надається військово-лікарською комісією відпустка за станом здоров'я.

    Матеріальну допомогу для розв'язання соціально-побутових питань виплачують тим, хто отримав поранення чи травми, пов'язані із захистом батьківщини, у районах ведення бойових дій. Вона дорівнює розміру мінімального забезпечення і становить 13 тисяч гривень. Її можна отримати тільки раз на рік. Він додає, що грошове забезпечення виплачується військовослужбовцям, термін лікування яких не перевищує 4 місяці безперервно. У разі, якщо термін лікування військовослужбовця перевищує 4 місяці, для продовження виплати йому забезпечення має бути висновок ВЛК, в якому зазначається термін, на який продовжено його лікування. Тобто, якщо боєць отримав поранення 25 березня, вже у липні має знову засідати ВЛК, яка зазначить, на який термін продовжити лікування. На цей час продовжується виплата грошового забезпечення і так званих «бойових».

    В якості бонуса, або якщо Ви того не знали надсилаю Вам ще це. Можен знадобитися при Вашому пораненні.

    Поранення Військовослужбовця. Частина 1. Фіксування

    Крок І. Сповістити та задокументувати.

    Розуміємо, що обставини отримання травми, поранення, контузії чи захворювання можуть бути різними, а інколи навіть вкрай неприйнятними для цього, але перше, що військовослужбовець має зробити - негайно повідомити про таке ушкодження здоров’я безпосередньому начальникові, який зобов’язаний направити хворого до медичного пункту частини(ст.ст. 12, 254 Статуту внутрішньої служби ЗСУ).

    За можливості зібрати докази обставин отримання травми, поранення чи контузії. Такі докази мають підтверджувати: дату, час, місце отримання такого ушкодження та те, що воно отримане не у зв’язку з неправомірними діями військовослужбовця (наприклад через невиконання правил безпеки,не одягнені засоби особистого захисту, тощо).

    Це буде в нагоді під час проведення військовою частиною службового розслідування за фактом отримання травми та при поданні документів для компенсації за ушкодження здоров’я.

    Більше того, через бойові дії можливі випадки втрати, знищення чи пошкодження документів.Тому бажано підстрахуватись та мати при собі такі докази.

    Поранення Військовослужбовця. Частина 2. Лікування | Військовий Адвокат

    Крок ІІ. Звернення за медичною допомогою.

    Медична допомога військовослужбовцю надається за наступним алгоритмом:

    1)сповіщення безпосереднього начальника (командира) про отриману травму, поранення, контузію;

    2)направлення до медичного пункту частини, де йому надається відповідна допомога. При цьому, про кожне звернення військовослужбовця за медичною допомогою мають робитись записи у відповідних облікових журналах (Стаття 254-256 Статуту внутрішньої служби ЗСУ).

    3)у разі необхідності за висновком лікаря частини військовослужбовець направляється до медичного закладу поза розташуванням частини.

    При цьому, військовослужбовцю (супроводжуючому фельдшеру, сан.інструктору) надають наступні документи:

    -направлення лікаря частини, підписане командиром;

    -медична книжка;

    -довідка про травму (каліцтво, поранення, контузію). Може бути надіслана протягом 30 днів до центру комплектування та соціальної підтримки, до якого приписаний військовослужбовець у разі, якщо обстановка не дозволяє надати таку довідку.

    -медична характеристика.

    Таким чином, по факту кожного звернення військовослужбовця за медичною допомогою робляться відповідні записи в облікових журналах медичних установ, медичній книзі військовослужбовця, складаються виписні / перевідні епікризи, виписки з медичних карток, результати обстежень та оглядів, тощо.

    Вказані документи будуть необхідні для призначення одноразової грошової допомоги, зокрема під час огляду МСЕК для встановлення групи інвалідності/визначення ступеню втрати працездатності.Тому за можливості зберігайте вказані документи, робіть з них копії чи фотографуйте. В умовах війни може трапитись будь-що, в тому числі фактичне знищення таких документів.

    Чи має право військовослужбовець звернутись до цивільної лікарні?

    Так, військовослужбовець має право звернутись до державних або комунальних закладів охорони здоров'я та лікуватись в них за рахунок Міністерства оборони України або іншої силової структури, але виключно якщо:

    1)за місцем проходження військової служби, навчальних і спеціальних зборів відсутні військово-медичні заклади охорони здоров'я, відповідні спеціалізовані відділення, спеціальне медичне обладнання;

    2)або у екстрених випадках, коли військовослужбовець потребує невідкладної допомоги (в тому числі, скориставшись викликом «швидкої» допомоги «103»).

    (Пункт 4 статті 11 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»).

    При цьому, військовослужбовець зобов’язаний повідомити працівникам такого закладу, що він проходить військову службу та доповісти про таке звернення безпосередньому командиру (начальнику)(ст.12 Статуту внутрішньої служби ЗСУ).

    Чи можуть військовослужбовці лікуватись вдома?

    Якщо брати до уваги положення Статуту, то можуть. Але не всі та за виключних умов:

    1)лікуватись на квартирах (удома) можуть тільки офіцери та військовослужбовці, які проходять службу за контрактом;

    2)виключно за висновком лікаря;(ч.5 ст.256 Статуту внутрішньої служби ЗСУ)

    3)за погодженням безпосереднього командира (начальника) (ст.12 Статуту внутрішньої служби ЗСУ).

    Поранення Військовослужбовця. Частина 3. ВЛК | Військовий Адвокат

    Огляд ВЛК – це крок №3 в алгоритмі підготовки документів для отримання одноразової грошової допомоги при пораненні, травмуванні військовослужбовця.Хто направляє на ВЛК? Які постанови приймає ВЛК? Як діяти, якщо Ви не погоджуєтесь з постановою ВЛК?

    Військово-лікарська комісія

    Військово-лікарська комісія (ВЛК) – це єдиний орган, створений для визначення причинного зв’язку захворювань, поранень, травм, контузій, каліцтваз проходженням служби/ виконання обов’язків служби/ захисту Батьківщини. Постанова ВЛК щодо встановлення причинного зв’язку поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання є одним з документів, які військовослужбовець має подати для призначення та виплати одноразової грошової допомоги.

    Хто дає направлення на медичний огляд ВЛК?

    Направлення військовослужбовців на медичний оглядВЛК (в залежності від причин проведення такого огляду) проводиться:

    прямими начальниками від командира окремої частини, йому рівних та вище (зазвичай проводиться за рапортом військовослужбовця);

    начальниками військових лікувальних закладів за місцем лікування.

    Крім того, направлення може бути видане органами управління та підрозділів Військової служби правопорядку Збройних Сил України; прокуратурою; судом; начальниками гарнізонів, штатних ВЛК; військовими комендантами гарнізонів; військовими комісарами.

    У випадку направлення військовослужбовця на огляд ВЛК військовою частиною з приводу поранень, травм, контузій, каліцтв, одержаних у період проходження ними військової служби, надається оригінал довідки про обставини одержання травми (поранення, контузії, каліцтва). Вказаний документ має переважне значення для постанов ВЛК, оскільки…

    Які постанови приймає ВЛК?

    За результатом огляду військовослужбовця, який отримав травму, поранення, контузію ВЛК, серед іншого, вирішує наступні питання.

    І. Встановлення причинного зв'язку захворювань (поранень, контузій, травм, каліцтв) у військовослужбовців.

    У разі коли під час медичного огляду військовослужбовців встановлено діагноз, ВЛК встановлює причинний зв'язок захворювання, травми, контузії, каліцтва, поранення.

    Постанови ВЛК про причинний зв'язок захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв приймаються в таких формулюваннях (п.21.5 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України)*:

    а) "Поранення (контузія, травма, каліцтво), ТАК, пов’язане із захистом Батьківщини» - якщо поранення (травма, контузія, каліцтво) одержане під час захисту Батьківщини або виконання обов’язків військової служби під час служби у складі діючої армії і флоту, а також під час захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, під час безпосередньої участі у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

    б) "Поранення (контузія, травма, каліцтво), ТАК, пов'язане з виконанням обов'язків військової служби" - якщо поранення (травма, контузія, каліцтво) одержане (крім випадків протиправного діяння), у разі фактичного виконання службових обов'язків під час проходження військової служби в частинах, які не входили до складу діючої армії.

    в) "Поранення (травма, контузія, каліцтво), одержане в результаті нещасного випадку, ТАК, пов'язане з проходженням військової служби" - якщо воно одержане за обставин, не пов'язаних з виконанням обов'язків військової служби, або одержане внаслідок правопорушення.

    ґ) "Захворювання, ТАК, пов'язане із захистом Батьківщини", якщо воно виникло в період служби у військових частинах та установах, що входять до складу діючої армії, або коли захворювання, яке виникло до цього, у період служби у військових частинах і установах, які входять до складу діючої армії, досягло такого розвитку, що обмежує придатність або призводить до непридатності (у тому числі й тимчасової) до військової служби.

    * Слід звернути увагу, що до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України не вносились зміни. У зв’язку з цим, можливі зміни у зазначених формулюваннях.

    ІІ. Чи потребує переведення до іншого військового / цивільного лікувального закладу?

    У воєнний час лікування військовослужбовців має бути закінчене у військовому лікувальному закладі (солдатів, матросів, сержантів і старшин - у батальйонах (командах) видужуючих). Проте, за постановою ВЛК, військовослужбовця можуть перевести до іншого медичного закладу (абз.10 пп. в п.20.1 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України).

    ІІІ. Чи потребує військовослужбовець звільнення від виконання службових обов’язків/ відпустки за станом здоров’я?

    У виняткових випадках військовослужбовцям може бути надана відпустка за станом здоров'я на 30 календарних днів. За постановою ВЛК відпустка за станом здоров'я може бути продовжена на такий самий строк, а за відповідних медичних показань - повторно продовжена ще на 30 календарних днів (п.6.35 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України).

    ІV. Придатність військовослужбовця до проходження служби.

    Якщо після продовження відпустки за станом здоров'я військовослужбовець не може приступити до виконання службових обов'язків, то він оглядається ВЛК для визначення ступеня придатності до військової служби (п.6.35 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України)

    Як діяти, якщо Ви не погоджуєтесь з постановою ВЛК?

    Якщо у Вас виникають сумніви у правомірності постанови ВЛК Ви маєте право:

    1)звернутись до ВЛК вищого рівня для перегляду такої постанови;

    2)або оскаржити таку постанову в судовому порядку

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім і реально Вам допоможу!

    Мамай Ірина Євгеніївна
    20%
    Общаться в чате Мамай Ірина Євгеніївна год назад

    Адвокат, г. Ровно, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    П. 15 розділу І Наказу МОУ від 07.06.2018 року № 260 «Про затвердження Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам»

    Грошове забезпечення не виплачується:

    за час надання військовослужбовцям відпусток відповідно до чинного законодавства України, за якими не передбачено збереження заробітної плати;

    якщо виплачуються академічні стипендії;

    за час відсутності на службі без поважних причин одну добу і більше;

    за час перебування на лікуванні в лікарняних закладах понад встановлені чинним законодавством строки;

    за час тимчасового виконання обов’язків понад два місяці за новими посадами у зв’язку з переведенням військової частини на інший штат (внесення змін до штату);

    за час тримання військовослужбовців під вартою чи перебування під цілодобовим домашнім арештом;

    за час відбування покарання на гауптвахті військовослужбовцями строкової військової служби.

    Військовослужбовцям, які самовільно залишили військові частини або місця служби, виплата грошового забезпечення призупиняється з дня самовільного залишення військової частини або місця служби та поновлюється з дня повернення.

    Призупинення та поновлення виплати грошового забезпечення оголошується наказом командира військової частини.

    ТУТ ВЗАГАЛІ НЕ МАЄ ТАКОГО ЯК ПРАЦІВНИК «ПОЗА ШТАТОМ».

    Розділ 1 XXVIII Наказу № 260

    Грошове забезпечення військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), зарахованим у розпорядження відповідних командирів або звільненим від посад, виплачується в розмірі грошового забезпечення, яке військовослужбовці отримували за займаними посадами до зарахування в розпорядження, але не більше ніж два місяці (п.1)

    Якщо не можна прийняти кадрове рішення щодо подальшого службового використання військовослужбовця, у період перебування у розпорядженні протягом двох місяців з поважних причин (відсутність рівнозначних посад, бажання подальшого проходження військової служби, наявність сімейних та інших обставин) грошове забезпечення виплачується йому в розмірі, яке він отримував за займаною посадою до зарахування в розпорядження, за рішенням Міністра оборони України (п.5)

    Грошове забезпечення військовослужбовцям після перебування у розпорядженні понад два місяці виплачується в розмірі окладу за військовим званням та надбавки за вислугу років, за винятком випадків продовження строків виплати за рішенням Міністра оборони України (п.6)

    ТАКИМ ЧИНОМ, НАВІТЬ БЕЗ ПОСАДИ У ВАС Є ПРАВО НА ГРОШОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ.

    Більше того,

    Згідно Указу Президента України «Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України» визначено таке поняття як «перебування в розпорядженні»: П.116 Зарахування військовослужбовців наказами по особовому складу в розпорядження посадових осіб, які мають право призначення на посади, для вирішення питання щодо дальшого їх службового використання допускається в разі:

    1) розформування (реформування) військової частини або скорочення штатних посад, якщо до кінця встановленого строку проведення цих заходів не вирішено питання щодо дальшого службового використання вивільнених військовослужбовців;

    2) якщо посада, на яку призначено військовослужбовця, належить до номенклатури призначення нижчої посадової особи і не є вакантною, а також до номенклатури призначення командира військової частини А0515;

    3) пониження у посаді в порядку виконання накладеного дисциплінарного стягнення або призначення на нижчу посаду на підставі висновку атестування, якщо неможливо відразу призначити військовослужбовця на нижчу посаду;

    4) повернення депутатів, які є військовослужбовцями, після закінчення строку їх депутатських повноважень;

    5) повернення військовослужбовців, відряджених до державних органів, підприємств, установ, організацій, державних та комунальних навчальних закладів;

    6) повернення військовослужбовців, які були направлені за кордон для проходження військової служби або навчання, - у разі неможливості призначення на посаду;

    7) закінчення строку перебування військовослужбовців на посадах науково-педагогічних і наукових працівників вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, науково-дослідних установ та необрання їх на зазначені посади за результатами нового конкурсу;

    8) скасування допуску до державної таємниці - до вирішення питання дальшого проходження військової служби;

    9) відрахування слухача денної форми навчання з вищого навчального закладу;

    10) визнання військовослужбовця військово-лікарською комісією непридатним чи обмежено придатним до військової служби - до звільнення з військової служби;

    11) якщо в особливий період випускники вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти після завершення навчання не можуть бути безпосередньо призначені на посади;

    11-1) офіцери запасу, призвані на військову службу за призовом осіб офіцерського складу, - до призначення на посади;

    11-2) припинення повноважень Міністра оборони України, на посаду патронатної служби якого був призначений військовослужбовець, - у разі неможливості призначення на посаду;

    11-3) перебування з близькими особами у прямому підпорядкуванні, якщо протягом місяця з моменту виникнення таких обставин неможливо призначити на посаду, що виключає пряме підпорядкування;

    12) навчання військовослужбовців за денною формою у вищому навчальному закладі іншого військового формування - до закінчення навчання;

    12-1) відсторонення військовослужбовця від посади під час досудового розслідування або судового провадження - до закінчення строку застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження або до його скасування в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України;

    13) якщо стосовно військовослужбовців застосовано запобіжні заходи кримінального провадження у виді домашнього арешту або тримання під вартою чи за вироком суду застосовані такі покарання, як арешт або тримання в дисциплінарному батальйоні, до скасування чи зміни запобіжного заходу або до винесення судом вироку чи відбування покарання;

    14) якщо військовослужбовці відсутні понад десять діб, - до повернення військовослужбовців у військову частину (у разі неприйняття іншого рішення про дальше проходження ними військової служби) або до дня набрання чинності рішенням суду про визнання їх безвісно відсутніми чи оголошення померлими, або до дня набрання законної сили вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі;

    15) якщо військовослужбовці перебувають на тривалому лікуванні у зв’язку з отриманим пораненням або хворобою, отриманою в особливий період, чи у полоні, як заручники або інтерновані особи, - до їх повернення;

    16) перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (шестирічного віку – за медичними показниками) – до закінчення відпустки по догляду за дитиною.

    Військовослужбовці звільняються з посад та зараховуються в розпорядження посадових осіб наказами командирів (начальників), які мають право призначення на ці посади.

    Військовослужбовці, які зараховані в розпорядження відповідно до підпунктів 1 - 12-1 цього пункту, продовжують проходити військову службу згідно з цим Положенням, виконуючи обов’язки військової служби в межах, визначених посадовою особою, у розпорядженні якої вони перебувають.

    Час перебування військовослужбовців на лікуванні, в основній або додатковій відпустці виключається із загального періоду перебування у розпорядженні відповідних командирів (начальників).

    Військовослужбовець, якого звільнено з посади, вважається таким, що перебуває у розпорядженні відповідного командира (начальника) військової частини, у списках якої він перебуває, з дня, що настає за днем звільнення, та до дня, з якого він приступив до виконання обов’язків за новою військовою посадою, на яку його призначено (до дня зарахування у розпорядження посадової особи, яка має право призначення на посаду).

    Матеріальне та грошове забезпечення військовослужбовців, зарахованих у розпорядження відповідних командирів (начальників), здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

    ПОЦІКАВТЕСЬ НА ПІДТАВІ ЯКОГО НАКАЗУ ТА ЯКОЇ НОРМИ ПРАВА ВАС ПОЗБАВИЛИ ПОСАДИ. Я В ПЕРЕЛІКУ ВАШОЇ СИТУАЦІЇ НЕ БАЧУ.

    Дерій Владислав Олегович
    20%
    Общаться в чате Дерій Владислав Олегович год назад

    Юрист, г. Полтава, 4 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Михайле!

    Вам потрібно звернутися до військової частини із запитом, щодо нарахування зарплати. Якщо виплата зарплати проведена не повністю, потрібно подати рапорт до В/Ч про виплату коштів в повному обсязі, але спочатку потрібно проаналізувати відповідь на запит.

    Вивести поза штат та зняти з усіх видів грошового забезпечення Вас можуть лише згідно наказу командира військової частини за наявності законних підстав, але зазвичай, це застосовується як міра покарання.

    Втратити право на отримання грошового забезпечення можливо лише згідно наказу командира військової частини за таких підстав (п.15 Розділ І Наказ МОУ № 260 від 07.06.2018 р.):

    • за час надання військовослужбовцям відпусток відповідно до чинного законодавства України, за якими не передбачено збереження заробітної плати;
    • якщо виплачуються академічні стипендії;
    • за час відсутності на службі без поважних причин одну добу і більше;
    • за час перебування на лікуванні в лікарняних закладах понад встановлені чинним законодавством строки;
    • за час тимчасового виконання обов’язків понад два місяці за новими посадами у зв’язку з переведенням військової частини на інший штат (внесення змін до штату);
    • за час тримання військовослужбовців під вартою чи перебування під цілодобовим домашнім арештом;
    • за час відбування покарання на гауптвахті військовослужбовцями строкової військової служби.

    Військовослужбовцям, які самовільно залишили військові частини або місця служби, виплата грошового забезпечення призупиняється з дня самовільного залишення військової частини.

    У Вашому випадку могла скластися така ситуація, що певний час Вашого перебування у відпустці , Вам могли зарахувати як самовільне залишення розташування підрозділу і на підставі цього зараховувати в розпорядження командира військової частини та зняти з усіх видів забезпечення.

    Вам необхідно звернутися до адвоката, який подасть запити про надання копій документів про проходження Вами служби, причини виведення поза штат та подальшої невиплати грошового забезпечення та інших виплат, які Вам нараховуються.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Такого поняття у ЗСУ не існує , позаштатний працівник може бути на цивільній роботі на підприємстві , але Ви є військовослужбовець і несете службу у особовому складі частини, а не працюєте за трудовим договором , тому Вас не можуть вивести зі складу частини. Без вмотивованих причин та наказу командувача частиною.

    Допоки військовий чоловік на ВЛК не визнаний непридатним до військової служби з виключенням з військової служби, він не є звільненим з військової служби, не може бути виключений зі спиків особового складу в/ч (поза штатом) та маєж право на виплату грошового забезпечння, в тому числі додаткових винагород з розрахунку 30 000 та 100 000 грн. Вважаю за належне подати чоловіку на ім'я командира в/ч рапорт (під реєстрацію його вручення на його примірнику у стройовій частині, безпосереднім командиром "по команді"; рекомендованим листом з повідомлнням про вручення) про незаконність наказу про виключення з особового складу, скасування наказу, нарахування та виплату належних сум грошового забезпечення під страхом оскарження відмови у рапорті у суду в порядку адміністративного судочинства.

    ---

    Нормативне обгрунтування

    "ПОРЯДОК виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0745-18#n22):

    " I. Загальні положення...

    7... Військовослужбовцям, які включаються зі списків особового складу військової частини, грошове забезпечення виплачується до дня виключення включно. В наказах про виключення зі списків особового складу обов’язково зазначається про виплату одноразових додаткових видів грошового забезпечення...

    XXIII. Виплата грошової допомоги для оздоровлення

    1. Військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, які набули (набувають) право на отримання щорічної основної (канікулярної) відпустки, один раз на рік виплачується грошова допомога для оздоровлення в розмірі місячного грошового забезпечення.

    2. Грошова допомога для оздоровлення надається військовослужбовцям у разі вибуття їх у щорічну основну відпустку повної тривалості, або у другу частину щорічної основної відпустки (у тому числі в дозволених випадках за невикористану відпустку за минулі роки), або без вибуття у відпустку (за їх рапортом протягом поточного року) на підставі наказу командира військової частини, а командиру (начальнику) - на підставі наказу вищого командира (начальника) із зазначенням у ньому суми грошової допомоги.

    Військовослужбовцям, звільненим з військової служби, які мали право на грошову допомогу для оздоровлення та не отримали її протягом року, виплата цієї допомоги здійснюється на підставі наказу командира військової частини про виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини, в якому оголошується про її виплату...

    XXXI. Виплата грошового забезпечення у разі звільнення з військової служби...

    2. Військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), які на день звільнення з військової служби перебувають на лікуванні в лікарняному закладі чи у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою, грошове забезпечення виплачується до дня повернення до місця служби включно, але не більше загального терміну перебування на лікуванні в лікарняних закладах, а тим, які перебувають у щорічній основній чи додатковій відпустці, - до дня закінчення відпустки включно...

    XXXIV. Виплата додаткової винагороди на період дії воєнного стану..

    10. У період дії воєнного стану до наказів про виплату додаткової винагороди в розмірі 100 000 гривень також включаються військовослужбовці, які:...

    у зв’язку з пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини, перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я (у тому числі закордонних),- з дня отримання такого поранення, включаючи час переміщення до лікарняного закладу (в тому числі з одного лікарняного закладу охорони здоров’я до іншого), або перебувають у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської (лікарсько-експертної) комісії.

    11. Підставою для видання наказу про виплату додаткової винагороди в розмірі 100 000 гривень у зв’язку з пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини, є довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), форму якої визначено додатком 5 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2008 року за № 1109/15800, видана командиром військової частини, де проходить службу або перебуває у відрядженні військовослужбовець, яка містить інформацію про обставини отримання військовослужбовцем поранення (травми, контузії, каліцтва) під час захисту Батьківщини.

    Така довідка видається відповідно до наказу командира військової частини про отримання поранення (травми, контузії, каліцтва) військовослужбовцем.

    12. Керівниками військово-лікарських (лікарсько-експертних) комісій закладів охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України під час надання рекомендацій про потребу у відпустці за станом здоров’я військовослужбовцям, які одержали поранення (травму, контузію, каліцтво) під час захисту Батьківщини, після закінчення стаціонарного лікування у військовому (цивільному) лікарняному закладі (у тому числі закордонному) одночасно надаються медичні висновки про ступінь важкості поранення для прийняття рішення командирами військових частин цих військовослужбовців щодо надання їм відпустки для лікування після тяжкого поранення та виплати винагороди у розмірі 100 000 гривень за час цієї відпустки...

    {Порядок доповнено новим розділом згідно з Наказом Міністерства оборони № 44 від 25.01.2023 - застосовується з 01 лютого 2023 року}".

    Закон України " Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n2):

    " Стаття 26. Звільнення з військової служби...

    4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:...

    2) під час воєнного стану:..

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;..".

    3. У випадку необхідності додаткових консультацій звертатися на «гарячу лінію» Департаменту фінансів Міністерства оборони України за телефоном (044) 271-35-59.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю.

    Получил травму,лечился был отпуск месяц,вернулся в часть сказали что меня вывели позаштат,и нужно в части находиться и ждать влк,зарплата сказали будет 600грн.в месяц...это соответствует закону?

    В рамках законо действие ЗСУ.

    ЗВИЧАЙНО, ЦЕ НЕ ВІДПОВІДАЄ ЧИННОМУ ЗАКОНОДАВСТВУ ТА ГРУБО ЙОГО ПОРУШУЄ. ЗА ПЕРІОД ЛІКУВАННЯ ТА ВІДПУСТКИ ВАМ ПОВИННІ БУЛИ ВИПЛАЧУВАТИ 100 ТИС., І НІЯКИМ ЧИНОМ НЕ ВИВОДИТИ ПОЗА ШТАТ.

    ВИВЕДЕННЯ ПОЗА ШТАТ ОЗНАЧАЄ, ЩО НАРАЗІ ЗАРОБІТНА ПЛАТА ВАМ НЕ БУДЕ НАРАХОВУВАТИСЬ, А ВАШУ ПОСАДУ ЗАЙМЕ ІНШИЙ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ.

    ДІЙСНО, ЯК ТАКОГО ПОНЯТТЯ ВИВЕДЕННЯ ПОЗА ШТАТ В ЧИННОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ НЕМАЄ, АЛЕ НА ПРАКТИЦІ ЗУСТРІЧАЄТЬСЯ ДУЖЕ ЧАСТО І ЗАСТОСОВУЄТЬСЯ ЗДЕБІЛЬШОГО ЯК ПОКАРАННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯ.

    Раджу Вам такий алгоритм:

    1. Усне звернення до командування щодо вирішення цього питання

    2. Скарга до Міністерства оборони України

    0-800-500-410;

    0-800-500-442;

    044-454-44-99

    3. Звернення до Уповноваженого ВР з прав людини.

    0800-50-17-20 (Безкоштовно)

    044-299-74-08

    hotline@ombudsman.gov.ua

    4. Звернення до Оперативного Командування, яке курує відповідну в/ч.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України