Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 23 марта 2023, вопрос №82780 150₴

В чём суть законопроекта 9140 касательно срочной службы?

Здравствуйте. Хотел бы прояснить некие аспекты вот этого нового законопроекта/поправки которая звучит вот так (Проект Закону про внесення змін до глави XII Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо проходження строкової військової служби під час дії воєнного стану. Номер, дата реєстрації:
9140 від 23.03.2023)
Что значат эти 5 дней в течение которых я должен явиться? Будет ли отсрочка? Когда его всё таки примут? Что я могу сделать в кратчайшие сроки чтобы отсрочить для себя призыв или получить увольнение в запас. Или в лучшем случае вовсе как то избежать мобилизации?
Я являюсь срочником в Киевской бригаде с октября 2020 года. Должен был демобилизоваться в 2 Апреле 2022, но в связи с войной которая началась 24 Февраля 2022 года - всё ещё выполняю обязанности рядового солдата.
На протяжении этого времени всегда были некоторые догадки о том, что с нами (а нас срочников насколько мне известно от 10-40 тысяч) собираются делать, а именно, поскольку ситуация затянулась и нет перспективы её окончания, банально дождаться приказа от Президента о демобилизации нет смысла.
Как я и предполагал, что меня и остальных срочников могут демобилизовать раньше, с дальнейшим призывом в качестве Мобилизованного.
Если учесть то что я не считаю себя военным человеком и если уж говорить откровенно попал в армию по ошибке, перспектива умереть под Бахмутом меня мало радует.
Немного информации обо мне - Я знаю английский, хочу учиться, хочу переехать в другую страну, Мать у меня с инвалидностью 2-рой группы (это если идти по сценарию оформления опекунства). Хочу заняться фрилансом, веб разработкой.
Какие рекомендации можете дать, или посоветовать юристов которые действительно смогут помочь в случае если ситуация накалится до невообразимых размеров?

Ответы юристов (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю, Олексію!

    НАСПРАВДІ В ЦЬОМУ ЗАКОНОПРОЄКТІ ВСЕ ПРОСТО: У РАЗІ, ЯКЩО ВІН БУДЕ ПРИЙНЯТИЙ ВЕРХОВНОЮ РАДОЮ УКРАЇНИ, ЩО НЕ ГАРАНТОВАНО ДО РЕЧІ, ВСІ ЗВІЛЬНЕНІ ЗІ СТРОКОВОЇ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ЗОБОВ'ЯЗАНІ БУДУТЬ З'ЯВИТИСЬ ДО ТЦК В П'ЯТИДЕННИЙ СТРОК ДЛЯ ПОСТАНОВКИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК І ФАКТИЧНО ПРОХОДЖЕННЯ ВЛК З МОЖЛИВОЮ ПОДАЛЬШОЮ МОБІЛІЗАЦІЄЮ.

    ДЛЯ ВАС ДАНИЙ ЗАКОНОПРОЄКТ - ЧУДОВА НОВИНА. ЧОМУ?

    ЯКЩО ВАС ЗВІЛЬНЯТЬ ЗІ СТРОКОВОЇ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ, А БЕЗ ЦЬОГО ЗАКОНОПРОЄКТУ ТРЕБА ЧЕКАТИ РІШЕННЯ ПРО ДЕМОБІЛІЗАЦІЮ, ПРИЗВАТИ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ВАС НЕЗМОЖУТЬ, ОСКІЛЬКИ ВИ МАТИМЕТЕ ВІДСТРОЧКУ ПО МАТЕРІ.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

    МОЯ ДУМКА ТАКА, ЩО НАРАЗІ ЧЕКАТИ ЙОГО ПРИЙНЯТТЯ НЕ ДОВОДИТЬСЯ, АЛЕ СПОДІВАЮСЬ, ЩО ПОМИЛЯЮСЬ.

    МОБІЛІЗУВАТИ ВАС НЕ ЗМОЖУТЬ, У ВАС БУДЕ ВІДСТРОЧКА, ТІЛЬКИ ПОТІМ ПОТРІБНО БУДЕ СФОРМУВАТИ ВСІ ДОКУМЕНТИ ТА ПОДАТИ ЇХ НА ТЦК.

    ЦЕ БУДЕ ВІДСТРОЧКА, АЛЕ НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ ВИ ПРОДОВЖИТЕ ПЕРЕБУВАТИ. ПІДСТАВИ ДЛЯ ЗНЯТТЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ АБО ВИКЛЮЧЕННЯ НАВОДЖУ НИЖЧЕ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385)

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    ...

    5. Зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України:

    ...

    2) з військового обліку військовозобов’язаних:

    які вибувають в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України до нового місця проживання;

    які прийняті на службу до Національної поліції України, Служби судової охорони, Державного бюро розслідувань, Бюро економічної безпеки України, органів і підрозділів цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби України;

    які вибули на строк більше трьох місяців за межі України;

    в інших випадках - за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України;

    ...

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими.

    ЗА ПОТРЕБИ ГОТОВИЙ НАДАВАТИ ВАМ ПРАВОВИЙ СУПРОВІД.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    26.7%
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Олексію!

    Цей законопроект внесений цілим рядом народних депутатів, і деяких з них я особисто і давно знаю та відношусь до них з великою повагою. Взяти хоча б одного з них, члена Комітету ВР по обороні Разумкова Дмитра, до неедавна дуже відомого в Україні журналіста, політичного оглядача та просто надзвичайно розумну людину!

    Основна причина подання цього законопроекту полягає у зрозумілому бажанні законодавця врегулювати питання звільнення зі служби строковіків під час воєнного стану. Оскільки на сьогодняшній день їхнє положення в ЗСУ після закінчення строку служби ніяким чином не визначено, а демобілізація цієї категорії віськовослужбовців взагалі не оголошується і не проводиться від самого початку війни. Це неправильно! В цілому цей законопроект може скорегувати цю проблему в бік хоча б часткового вирішення.

    Чому часткового? Тому що звільнившись зі служби в процессі такої часткової демобілізації, вони все одну не можуть бути виключені із тих, хто підлягає мобілізації. Проте в них залишається шанс хоч якось вирішити свої питання на одному рівні з іншими військовозобов'язаними.

    Можливо Ви не звертали увагу, але у ст. 26 Закону України "про військовий обов'язок та військову службу" їх шанси звільнитись із ЗСУ на відміну від інших категорій дорівнюють нулю! Ось вони:

    Стаття 26. Звільнення з військової служби

    2. Військовослужбовці строкової військової служби звільняються із служби на підставах:

    а) у зв’язку із закінченням встановлених строків військової служби - у строки, визначені Указом Президента України;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби;

    в) за сімейними обставинами - у разі виникнення у них права на відстрочку чи звільнення внаслідок зміни сімейних обставин. Військовослужбовці, які мають право на звільнення зі служби за цією підставою, можуть його не використовувати;

    г) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі.

    Крім того вони отримають можливість скористатися тими правами, які їм дає стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    якою передбачений вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

    Наразі, знаходячись в ЗСУ в статусі строковіків без будь якого шансу на звільнення вони таких навіть близько не мають!

    Я вже мовчу про той простий факт, що призов на військову службу строковиків наразі не відбувається!

    А Ви про 5 днів...

    Отже, якщо законопроект буде проголосований, то це як раз буде ду-у-уже на часі! Повірте мені.

    Якщо схочете поспілкуватися зі мною більш детально з цього приводу, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Готовий відповісти на всі Ваші питання з цього приводу.

    Дерій Владислав Олегович
    Общаться в чате Дерій Владислав Олегович год назад

    Юрист, г. Полтава, 4 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Олексію!

    Даний законопроект лише внесений до парламенту та опрацьовується в комітеті, наступними стадіями буде ухвалення його до розгляду, обговорення і узгодження (розгляд поправок), а потім прийняття.

    Что значат эти 5 дней в течение которых я должен явиться?

    В законопроекті зазначено, що після набрання чинності закону, військовослужбовці строкової служби повинні подати заяву про звільнення на протязі 5 днів, а потім на протязі наступних 5 днів після звільнення стати на облік до ТЦК де буде вирішуватися питання щодо призову під час мобілізації.

    Будет ли отсрочка?

    У Вас буде відстрочка, адже у Вас мама інвалід 2 групи. Опікунству оформляти не потрібно.

    Ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та моблізацію»

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи

    Когда его всё таки примут?

    Термін, в який має відбутись обговорення до потрапляння в комітет на розгляд, не регламентований. Але коли з’являється певна ініціатива написати законопроєкт, то комітет визначає профільний підкомітет, якому ця ініціатива найближче. І вже підкомітет розсилає запрошення у різні інститути, експертні групи. Далі з експертами влаштовують дискусії, різні люди висловлюються з цього приводу. В результаті обговорень можуть створювати вужчі експертні групи по 5-10 людей для щоденних зустрічей та напрацювань. Для цього всього потрібен час.

    Перед тим як законопроєкт ухвалять, його мають обговорити та схвалити основні положення — зазвичай їх розглядають у трьох читаннях. Під час кожного з них, якщо нардепи мають претензії до законопроєкту, його надсилають на доопрацювання.

    Тому точний термін прийняття закону залежить лише від депутатів.

    Что я могу сделать в кратчайшие сроки чтобы отсрочить для себя призыв или получить увольнение в запас.

    Відповідно до абзацу 3 пункту 210 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних силах України, затвердженого Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008 з моменту введення воєнного стану (настання воєнного часу) військовослужбовці, у яких закінчився строк строкової військової служби, продовжують проходити військову службу до оголошення демобілізації, крім випадків, визначених пунктами "б", "в", "г" частини другої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу".

    Ч.2 ст. 26. ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу»

    Військовослужбовці строкової військової служби звільняються із служби на підставах:

    а) у зв’язку із закінченням встановлених строків військової служби - у строки, визначені Указом Президента України;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби;

    в) за сімейними обставинами - у разі виникнення у них права на відстрочку чи звільнення внаслідок зміни сімейних обставин. Військовослужбовці, які мають право на звільнення зі служби за цією підставою, можуть його не використовувати;

    г) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі.

    Проте всі підстави для звільнення від призову на строкову військову службу застосовуються для мирного часу. До таких підстав можна було б віднести і наявність у Вашої матері інвалідності 2 групи.

    Ви можете спробувати подати рапорт на ім'я командира частини та додати до нього документи (свідоцтво про народження (нотаріальна копія), документ, що підтверджує інвалідність матері (нотаріальна копія), проте висока ймовірність, що отримаєте відмову.

    Или в лучшем случае вовсе как то избежать мобилизации?

    У Вас буде право на відстрочку від призову згідно ст.23 ЗУ«Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» , необхідно підготувати та подати до ТЦК такий пакет документів:

    1. Заява про надання відстрочки;

    2. Паспорти Ваш та матері

    3.Ваше свідоцтво про народження

    4. Документ про інвалідність мами (довідка МСЕК або пенсійне посвідчення, або посвідчення інваліда, або довідка про надання допомоги у зв'язку з інвалідністю).

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Мєньков Андрій Васильович
    20%
    Общаться в чате Мєньков Андрій Васильович год назад

    Юрист, 18 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день Алексей.

    Законопроектом предлагается внести изменения в законодательство, согласно которым часть срочников подлежит увольнению со срочной военной службы.

    Также на уволенных военнослужащих возлагается обязанность в течении 5 дней явиться в военкомат, после чего часть будет мобилизована, те есть они станут военнослужащими, призванными по мобилизации.

    Однако законопроект предусматривает, что решение вопроса о призыве на военную службу во время мобилизации, на особый период, принятие на военную службу по контракту, увольнение в запас или в отставку должно происходить по основаниям и в порядке определенных законом.

    На данный момент, согласно статьи 23 Закона Украины "О мобилизационной подготовке и мобилизации" не подлежат призыву на военную службу во время мобилизации военнообязанные имеющие одного из своих родителей из числа лиц с инвалидностью I или II группы.

    В связи с указанным Вы имеете право на отсрочку от призыва по мобилизации, о чем необходимо будет написать в военкомате заявление и предоставить подтверждающие документы.

    По мобилизации Вы можете быть призваны на военную службу только по вашему согласию и только по месту жительства.

    В связи с эти следует внимательно знакомиться с документами которые подписываются в военкомате.

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Основним завданням даного законопроекту є відновлення конституційних прав деяких категорій військовослужбовців.

    Загальна характеристика та основні положення законопроекту.

    Пропонується передбачати звільнення зі строкової служби військовослужбовців, які вислужили встановлений законом строк служби, протягом п’яти днів з дня набрання чинності пропонованим законом (для тих, в кого строк служби закінчився до набрання чинності цим законом) або з дня закінчення строку строкової служби (для тих, в кого строк служби закінчиться після набрання чинності цим законом). Звільнені зі служби строковики будуть зобов’язані не пізніше ніж протягом 5 днів з дня звільнення зі строкової служби прибути до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, вирішення питання щодо призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, прийняття на військову службу за контрактом, звільнення у запас чи у відставку з підстав та у порядку визначених законом.

    Наразі цей проект надано у комітет, яким його внесуть до зали ВР КРАЇНИ невідомо.

    https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/41597

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Якщо -військовослужбовець , вже направили у військову частину то він вже на службі і має подати рапорт командування з таким текстом та додати копії: паспорту , Вашого свідоцтва про народження , для підтвердження родинних зв язків з мамою та мамину довідку про інвалідність МСЕК ФОРМИ 157-1/о , або також довідку з ЛКК , щодо потреби догляду за мамою внаслідок діагнозу/інвалідності , а також довідку з органу соц захисту про те, що вас призначили доглядачем мами з відповідною виплатою

    . Командування частини має розглянути рапорт та погодити його.

    Рапорт виглядає так: ( ПОДАЄТЬСЯ військовослужбовцем У КАНЦЕЛЯРІЮ КОМАНДУВАННЯ З ШТАМПОМ ПРО ПРИЙОМ)

    Командиру В/ч №___ ПІБ

    Рапорт

    Прошу Вас звільнити мене, ___(звання, ПІБ)___,

    з лав Збройних сил України у зв’язку із сімейними обставинами, згідно пп. Г п.2 ч.5 ст. 26 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу», та Постанови КМУ від 12 червня 2013 р. № 413 «Про затвердження переліку сімейних обставин та інших поважних причин, що можуть бути підставою для звільнення громадян з військової служби та зі служби осіб рядового і начальницького складу».

    Підтверджувальні документи додаю:- ___- ___- ___- ___- ___

    Адреса:___

    Тел. ___

    «___»___ ___ року ___(дата) (звання, підпис, прізвище та ініціали)

    ---

    ЗАКОН УКРАЇНИПро мобілізаційну підготовку та мобілізацію(Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text"Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізаціїНе підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років (такі жінки та чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю, яка має будь-які види порушень функцій організму III-IV ступеня їх вираження та обмеження життєдіяльності будь-якої категорії II-III ступеня їх вираження відповідно до критеріїв встановлення інвалідності дітям, затверджених Кабінетом Міністрів України, або дитина з інвалідністю, яка має функціональні порушення в організмі та обмеження життєдіяльності, що відповідають критеріям для встановлення I чи II групи інвалідності для повнолітньої особи згідно з порядком, затвердженим Кабінетом Міністрів України (такі особиможуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня яка є особою з інвалідністю I чи II групи, до досягнення нею 23 років;усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України;інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законами випадках.Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.Особи, зазначені в абзацах четвертому - восьмому частини другої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою".

    Додатково треба отримати довідку ЛКК лікарні , будь-якої , що мама потребуєте Вашого постійного догляду та додати до рапорту. і до скарги.

    Скарги та роз яснення приймають тут:

    Створено та працює «гаряча лінія» Міністерства оборони – 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99. Якщо ви помітили порушення під час мобілізації, то можна звертатися до правоохоронних органів.Или же подайте обращение на урядовий контакт -центр 15-45 https://ukc.gov.ua/portal/appeals/ лучше письменно на министра обороны и загрузите в форму фото копии ответов командира части.

    Образцы рапортов здесь https://legal100.org.ua/uchasnykam-rosiisko-ukrainskoi-viiny/zrazky-raportiv-ta-zaiav/

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович
    26.7%
    Общаться в чате Корнійчук Євген Іванович 9 месяцев назад

    Юрист, г. Киев, 8 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня.

    Законопроект №9140: що це

    Автори законопроекту №9140 пропонують передбачати звільнення зі строкової служби військовослужбовців, які вислужили встановлений законом строк служби.

    Пропонують встановити наступні строки звільнення строковиків під час воєнного стану:

    • п’ять днів з дня набрання чинності запропонованого законом (для тих, в кого строк служби закінчився до набрання чинності цим законом);
    • з дня закінчення строку строкової служби (для тих, в кого строк служби закінчиться після набрання чинності цим законом).

    У документі сказано, що звільнені зі служби строковики будуть зобов’язані протягом п’яти днів прибути до відповідного Територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, розв’язання питання про призов на військову службу під час мобілізації, на особливий період, прийняття на військову службу за контрактом, звільнення в запас або у відставку.

    Чому з’явився законопроект №9140

    У пояснювальній записці до законопроекту зазначають: проблема у тому, що призовники 2020-2021 років продовжують службу надстроково.

    — Водночас такі особи не підлягають мобілізації (навіть за власним бажанням), оскільки вже проходять військову службу. Контракт може бути укладений, але добровільно, і багато строковиків не бажають укладати багаторічний контракт, очікуючи якнайшвидшого закінчення бойових дій.

    Отже, держава втрачає підготовлених молодих бійців, яких не може залучити в очікуваному контрнаступі, — йдеться у пояснювальній записці.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України