Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 23 марта 2023, вопрос №82784 150₴

Если есть мать с инвалидностью 2 группы, поможет ли это получить отсрочку от мобилизации?

В общем есть законопроект который могут принять в скором времени о демобилизации срочников с подальшей их мобилизацией на войну. Если есть мать 2 группы, то мне автоматом будет дана отсрочка. Новость хорошая. Но, у меня к вам вопрос, а если к примеру она не считается моим родителем официально? Если она с моим отцом развелись когда мне было 5 где-то и всю мою жизнь я жил с отцом, её ведь могли лишить родительских прав, если так то, не повлияет ли это на отсрочку от мобилизации? Или это не имеет значения и если она моя биологическая мать, то все будет хорошо?

Ответы юристов (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олексію!

    По великому рахунку Ви могли б звільнитись зі строкової служби і зараз!

    Оскільки згідно пункту 2 статті 26 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про військовий обов'язок і військову службу», яка регулює питання звільнення з військової служби:

    !2. Військовослужбовці строкової військової служби звільняються із служби на підставах:

    а) у зв’язку із закінченням встановлених строків військової служби - у строки, визначені Указом Президента України;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби;

    в) за сімейними обставинами - у разі виникнення у них права на відстрочку чи звільнення внаслідок зміни сімейних обставин. Військовослужбовці, які мають право на звільнення зі служби за цією підставою, можуть його не використовувати;

    г) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі".

    Виділений мною жирним шрифтом підпункт "в" як раз передбачає право строковика на звільнення за сімейними обставинами, серед яких теоретично можна розглядати і інвалідність 2 групи Вашої матері. Втім в цьому випадку багато чого залежить від рішення Вашого командира частини.

    Для звільнення Вам треба написать на ім'я командира частини відповідний рапорт. Аналогічно заяву можуть подати до ТЦК і Ваші близькі родичи. В деяких підроздилах ЗСУ є спеціальна форма його написання, а в деяких її не має. Можу допомогти написати Вам такий рапорт і я.

    Далі закон розглядає питання звільнення військовослужбовця наступним чином:

    Після надходження рапорту від військовослужбовця або заяви від його родичів про дострокове звільнення в запас за сімейними обставинами, командир військової частини зобов’язаний надіслати у триденний строк до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання сім’ї військовослужбовця запит для перевірки його сімейного стану.

    Керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, одержавши документи від командира військової частини або заяву безпосередньо від родичів військовослужбовця про дострокове звільнення в запас, призначає комісію, яка перевіряє в десятиденний строк сімейний стан родичів військовослужбовця. За результатами перевірки складається акт обстеження, який надсилається для розгляду керівнику обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний у триденний строк розглянути документи про дострокове звільнення військовослужбовця з військової служби і за наявності законних підстав надіслати їх командиру військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

    У разі відсутності законних підстав для дострокового звільнення військовослужбовця з військової служби за сімейними обставинами керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки надає заявнику відповідь про причини відмови і повідомляє про це командира військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

    Якщо на Ваш рапорт командування частини з якихось суб'єктивних причин не реагує, тоді вступає в дію положення Розділу V Дисциплінарного статуту ЗСУ., і Ви отримуєте повне право скаржитися на дії командира.

    Усі військовослужбовці мають право надсилати заяви чи скарги або особисто звертатися до посадових осіб, органів військового управління, органів управління Служби правопорядку, органів, які проводять досудове слідство, та інших державних органів у разі:

    прийняття незаконних рішень, дій (бездіяльності) стосовно них командирами (начальниками) або іншими військовослужбовцями, порушення їх прав, законних інтересів та свобод;

    незаконного покладення на них обов’язків або незаконного притягнення до відповідальності.

    Заява чи скарга з інших питань службової діяльності подається безпосередньому командирові (начальникові) тієї особи, дії якої він оскаржує, а в разі, якщо особи, які подають скаргу, не знають, з чиєї вини порушені їх права, заява чи скарга подається в порядку підпорядкованості. У такому самому порядку подаються пропозиції.

    У разі бажання продовжити розмову в приватному форматі, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Маю грунтовний досвід вирішення подібних питань. Можу підготувати для Вас усі необхідні рапорти та за потреби і скарги. Одним словом, можу реально допомогти!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Олексію!

    Позбавити батьківських прав можливо лише у судовому порядку, іншого порядку не передбачено.

    Ознайомтесь з інформацією https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9F%D0%B...

    Ваше проживання з батьком не позбавляє матір батьківських прав, тому на відстрочу Ви матимете право.

    Ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та моблізацію»

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

    Документами підтверджуючими відстрочку будуть Ваше свідоцтво про народження та документ про інвалідність матері (довідка МСЕК або пенсійне посвідчення, або посвідчення інваліда, або довідка про надання допомоги у зв'язку з інвалідністю).

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Ще раз вітаю, Олексію.

    Но, у меня к вам вопрос, а если к примеру она не считается моим родителем официально? Если она с моим отцом развелись когда мне было 5 где-то и всю мою жизнь я жил с отцом, её ведь могли лишить родительских прав, если так то, не повлияет ли это на отсрочку от мобилизации? Или это не имеет значения и если она моя биологическая мать, то все будет хорошо?

    ЯКЩО ВОНА ВАША БІОЛОГІЧНА МАТІР І ЦЕ ПІДТВЕРДЖУЄТЬСЯ СВІДОЦТВОМ ПРО НАРОДЖЕННЯ, ВИ МАТИМЕТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ЗА БУДЬ-ЯКИХ УМОВ, У ТОМУ ЧИСЛІ ЯКЩО ЇЇ ПОЗБАВЛЕНО БАТЬКІВСЬКИХ ПРАВ.

    ЗАКОН ТАКИХ НЮАНСІВ НЕ РЕГУЛЮЄ, А ПЕРЕДБАЧАЄ НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ ЛИШЕ ЗА НАЯВНОСТІ МАТЕРІ З ІНВАЛІДНІСТЮ 2 ГРУПИ.

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

    ВАМ ТІЛЬКИ ПОТРІБНО БУДЕ ЗІБРАТИ ВСІ ДОКУМЕНТИ, ЗОКРЕМА ПОТРІБНО ОФОРМИТИ ЗАЯВУ ПРО НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ, ДО ЯКОЇ ДОДАТИ НОТАРІАЛЬНІ КОПІЇ ТАКИХ ДОКУМЕНТІВ: ПАСПОРТИ ТА ІДЕНТИФІКАЦІЙНІ КОДИ, СВІДОЦТВО ПРО НАРОДЖЕННЯ, ДОКУМЕНТИ ПРО ІНВАЛІДНІСТЬ МАТЕРІ ТА ВАШ ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВИЙ ДОКУМЕНТ.

    ЦЕ ВСЕ. ПО ВЕЛИКОМУ РАХУНКУ, ІНШІ ВИМОГИ ТЦК НЕ МОЖЕ ДО ВАС ПРЕД'ЯВЛЯТИ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Мєньков Андрій Васильович
    20%

    Добрый день Алексей.

    На данный момент право на отсрочку от мобилизации определено статьей 23 Закона Украины "О мобилизационной подготовке и мобилизации".

    Законом определено, что не подлежат призыву на военную службу во время мобилизации военнообязанные:

    имеющие жену (мужа) из числа лиц с инвалидностью и / или одного из своих родителей или родителей жены (мужа) из числа лиц с инвалидностью I или II группы;

    Других условий закон не предусматривает.

    Для предоставления отсрочки необходимо будет письменное заявление,а также оригиналы и копии вашего свидетельства о рождении и справки МСЭК о том что матери установлена инвалидность 2 группы.

    Инвалидность можно также подтвердить такие документы:

    - Удостоверение, подтверждающее соответствующий статус или

    - Пенсионное удостоверение или

    - Удостоверение, подтверждающее назначение социальной помощи в соответствии с законами Украины " О государственной социальной помощи лицам с инвалидностью с детства и детям с инвалидностью", " О государственной социальной помощи лицам, не имеющим права на пенсию, и лицам с инвалидностью " или

    - Справка о получении льгот лицами с инвалидностью, не имеющими права на пенсию или социальную помощь, выданная структурным подразделением по вопросам социальной защиты населения.

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    позбавити батьківських прав можливо лише через суд.

    до того моменту , якщо вказана жінка Вас народжувала та визнала цей факт вона є вашою мамою , незалежно чи одружена вона з батьком чи іншим чоловіком.

    Вона все одно є вашою мамою. Якщо інше не встановлено судом.

    Ви зможете припинити контракт у зв язку з доглядом за мамою на підставі довідки ЛКК та виїхати з нею закордон. отримавши відстрочку.

    Згідно змін, що внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України і затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044, підстава чоловіка для виїзду викладена так:

    1. Пункт 21 викласти в такій редакції:

    “У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які потребують постійного догляду, — у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням".

    ВИСНОВОК:

    Для виїзду чоловіку потрібні, звичайно, паспорт, його свідоцтво про народження (для підтвердження факту першого ступеня спорідненності), та довідка з висновком ЛКК про необхідність постійного догляду за мамою. або акт органу місцевого самоврядування про факт такого догляду.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    20%

    Здравствуйте, Алексей!

    ВЫ ИМЕЕТЕ ПРАВО НА ОТСРОЧКУ ОТ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ В СВЯЗИ С ИНВАЛИДНОСТЬЮ ВАШЕЙ МАТЕРИ.

    ПО ПОВОДУ ПОЛУЧЕНИЯ ОТСРОЧКИ ОТ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ В СВЯЗИ С ИНВАЛИДНОСТЬЮ ВАШЕЙ МАТЕРИ, ЧТО ПРЕДУСМОТРЕНО ЗАКОНОМ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:…

    які мають …. та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;….;…».

    АЛГОРИТМ ДЕЙСТВИЙ ПО ПОВОДУ ПОЛУЧЕНИЯ ОТСРОЧКИ ОТ ПРИЗЫВА ПО МОБИЛИЗАЦИИ:

    ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ТАКИМИ ДОКУМЕНТАМИ:

    - ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ВІЙСЬКОВИМ КВИТКОМ (ТИЧАСОВИМ ПОСВІДЧЕННЯМ), ПРИПИСНИМ, КОПІЯМИ: СВІДОЦТВА ПРО ВАШЕ НАРОДЖЕННЯ, ДОВІДКИ МСЕК ЩОДО ІНВАЛІДА МАТЕРІ, ПЕНСІЙНОГО ПОСВІДЧЕННЯ ІНВАЛІДА,

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК;

    2) ПРОЙТИ ВЛК;

    3) ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК (ТИЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ), У РАЗІ ЇХ ВІДСУТНОСТІ;

    4) ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, З ПРОСТАВЛЕННЯМ ВІДМІТКИ ПРО ЦЕ У ВІЙСЬКОВОМУ КВИТКУ (ТИЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ).

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так ви маєте право на відстрочку від мобілізації. Але якщо вашу мати позбавлено батьківських прав, то у такому випадку ви втрачаєте таке право.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та моблізацію»

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України