Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 25 марта 2023, вопрос №82856

Звільнення з військової служби згідно законопроекту 9140

Чи можу я отримати відсрочку від мобілізації?( в сімї інвалідів немає) Чи будуть мобілізувати одразу після прибуття в тцк? І які дії ви можете порекомендувати якщо його приймуть? Готовий спілкуваться особисто

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Максиме!

    Давайте спочатку я розкажу Вам про цей документ, бо це ще законопроект, а чи стане він законом, залежить від народних депутатів. Вони для того повинні за нього проголосувати.

    По-перше, цей законопроект внесений цілим рядом народних депутатів, і деяких з них я особисто і давно знаю та відношусь до них з великою повагою. Взяти хоча б одного з них, члена Комітету ВР по обороні Разумкова Дмитра, до недавна дуже відомого в Україні журналіста, політичного оглядача та просто надзвичайно розумну людину!
    По-друге, основна причина подання цього законопроекту полягає у зрозумілому бажанні законодавця врегулювати питання звільнення зі служби строковіків під час воєнного стану. Оскільки на сьогодняшній день їхнє положення в ЗСУ після закінчення строку служби ніяким чином не визначено, а демобілізація цієї категорії віськовослужбовців взагалі не оголошується і не проводиться від самого початку війни. Це неправильно! В цілому цей законопроект може скорегувати цю проблему в бік хоча б часткового вирішення.

    Чому часткового? Тому що звільнившись зі служби в процессі такої часткової демобілізації, вони все одну не можуть бути виключені із тих, хто підлягає мобілізації. Проте в них залишається шанс хоч якось вирішити свої питання на одному рівні з іншими військовозобов'язаними.

    Можливо Ви не звертали увагу, але у ст. 26 Закону України "про військовий обов'язок та військову службу" їх шанси звільнитись із ЗСУ на відміну від інших категорій дорівнюють нулю! Ось вони:

    Стаття 26. Звільнення з військової служби

    2. Військовослужбовці строкової військової служби звільняються із служби на підставах:

    а) у зв’язку із закінченням встановлених строків військової служби - у строки, визначені Указом Президента України;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби;

    в) за сімейними обставинами - у разі виникнення у них права на відстрочку чи звільнення внаслідок зміни сімейних обставин. Військовослужбовці, які мають право на звільнення зі служби за цією підставою, можуть його не використовувати;

    г) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі.

    Крім того вони отримають можливість скористатися тими правами, які їм дає стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    якою передбачений вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

    Наразі, знаходячись в ЗСУ в статусі строковіків без будь якого шансу на звільнення вони таких навіть близько не мають!

    Я вже мовчу про той простий факт, що призов на військову службу строковиків наразі не відбувається!

    По-третє, нехай Вас не турбує, що після демобілізації Вас знову заберуть до лав ЗСУ! Вас демобілізують згідно цього законопроекту, а на службу не мобілізують, оскільки призову строковіків наразі не має, і не було протягом усього воєнного стану!

    Отже, якщо законопроект буде проголосований, то це як раз буде ду-у-уже на часі! І, головне, Ви зможете спокійно обрати свій шлях у житті. У Вас буде для того час! Повірте мені.

    Якщо схочете поспілкуватися зі мною більш детально з цього приводу, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Готовий відповісти на всі Ваші питання з цього приводу.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Максиме.

    Насправді можуть мобілізувати, якщо у Вас не буде права на відстрочку. По цьому законопроєкту Ви зобов'язані з'явитись в ТЦК протягом 5 днів з дня звільнення. Під вирішення питання щодо Вашого призову по мобілізації стоїть як раз справжня мобілізація.

    Тому тут потрібно подумати всі варіанти, які Вам можливо застосувати. Звертайтесь.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України