Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 30 березня 2023, питання №83149 150₴

Відпустка за кордоном жінки-військовослужбовця під час дії воєнного стару

Доброго дня!
Чи обмежено виїзд за кордон у відпустку жінці-військовослужбовцю під час дії воєнного стану і яким нормативно-правовим актом? Доступу до відомостей, які є державною таємницею, що може стати обмеженням, не маю. Проходжу службу в тиловій частині, область не є зоною бойових дій.
Прямої заборони на виїзд, як і прямого дозволу, наскільки я знаю, законодавством не прописано.
Хто надає дозвіл на виїзд? Командир частини?
Як правильно оформити рапорт? Мета подорожі: відпочинок. (не до родичів та не з метою лікування).
Завчасно вдячна за відповідь!

Відповіді юристів (13)

    Гуща Юрій Миколайович
    Гуща Юрій Миколайович рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Вітаю.

    gerb.gif

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    ...

    2-15. У разі введення в Україні воєнного стану пропуск військовослужбовців через державний кордон здійснюється уповноваженими особами Держприкордонслужби на підставі прийнятих Міністром оборони, керівником іншого утвореного відповідно до закону військового формування, керівником правоохоронного органу спеціального призначення, керівником розвідувального органу рішень щодо виконання завдань у сфері безпеки і оборони.

    {Правила доповнено пунктом 2-15 згідно з Постановою КМ № 69 від 27.01.2023}

    Гуща Юрій Миколайович
    Гуща Юрій Миколайович рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Тому,якщо інших підстав немає у Вашому випадку, передбачених правилами перетину, то відповідно і виїхати не зможете.

    У Правилах вказано про " військовослужбовців "-, а це і жінки та чоловіки.

    2-15. У разі введення в Україні воєнного стану пропуск військовослужбовців через державний кордон здійснюється уповноваженими особами Держприкордонслужби на підставі прийнятих Міністром оборони, керівником іншого утвореного відповідно до закону військового формування, керівником правоохоронного органу спеціального призначення, керівником розвідувального органу рішень щодо виконання завдань у сфері безпеки і оборони.

    {Правила доповнено пунктом 2-15 згідно з Постановою КМ № 69 від 27.01.2023}

    • Ліна Клієнт рік тому

      Доброго дня!

      Дякую!

    Богданов Микита
    Богданов Микита рік тому

    Юрист, м. Київ, 10 років досвіду

    Доброго дня, обмеження для перетину кордону військовослужбовців встановлене в Постанові КМУ Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України. 2.15. У разі введення в Україні воєнного стану пропуск військовослужбовців через державний кордон здійснюється уповноваженими особами Держприкордонслужби на підставі прийнятих Міністром оборони, керівником іншого утвореного відповідно до закону військового формування, керівником правоохоронного органу спеціального призначення, керівником розвідувального органу рішень щодо виконання завдань у сфері безпеки і оборони.

    Також є обмеження для виїзду за кордон і для жінок держслужбовців, що перебувають на державній службі.

    • Ліна Клієнт рік тому

      Доброго дня! Вдячна за відповідь!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Ліно!

    Ви, як військовослужбовець - маєте обмеження у виїзді за кордон!

    Згідно п. 2-15 поставнови КМУ «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» у разі введення в Україні воєнного стану пропуск військовослужбовців через державний кордон здійснюється уповноваженими особами Держприкордонслужби на підставі прийнятих Міністром оборони, керівником іншого утвореного відповідно до закону військового формування, керівником правоохоронного органу спеціального призначення, керівником розвідувального органу рішень щодо виконання завдань у сфері безпеки і оборони.

    Тобто Ви зможете виїхати , якщо прийнято рішення щодо виконнання Вами за кордоном завдань у сфері безпеки і оборони або якщо Ви виїзджаєте на лікування.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    • Ліна Клієнт рік тому

      Доброго дня! Вдячна за відповідь!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Ліна!

    Вибачте за певну плутанину у першій відповіді. Прибрав все. ))

    На жаль Ви, як військовослужбовеці маєте істотно обмежене право на виїзд за кордон.

    Згідно п. 2-15 Поставнови КМУ «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» у разі введення в Україні воєнного стану пропуск військовослужбовців через державний кордон здійснюється уповноваженими особами Держприкордонслужби на підставі прийнятих Міністром оборони, керівником іншого утвореного відповідно до закону військового формування, керівником правоохоронного органу спеціального призначення, керівником розвідувального органу рішень щодо виконання завдань у сфері безпеки і оборони.

    Це означає, що Ви матимете право на виїзд лише за умови, якщо будете виконувати за кордоном завдання у сфері безпеки і оборони.

    Якщо виникнуть додаткові питання натискайте кнопку "звернутися" біля мого профілю.

    • Ліна Клієнт рік тому

      Дуже вдячна за відповідь!

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Прошу! Звертайтесь за потреби!

    Гончаренко Константин
    100%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Якщо така відпустка Вам необхідна за рішенням ВЛК для лікуванння чи покращення морально-психологічного стану , то зможете , виїхати , якщо ж ні то Ви маєте право виїхати лише за наказом командкування для виконання завдань оборони закордоном , інші варіанти не можливі в умовах воєнного стану.

    Не поширюються обмеження щодо виїзду громадян України за межі України на військовослужбовців, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, перебуваючи безпосередньо в районах здійснення зазначених заходів та які можуть бути направлені відповідно до висновку військово-лікарської комісії для подальшого надання їм медичної допомоги або проведення медико-психологічної реабілітації до медичних закладів, розташованих за межами України і медичний персонал, що їх супроводжує, відповідно до Закону України від 01 квітня 2022 року № 2171-IX "Про внесення зміни до статті 11 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" щодо вдосконалення порядку надання медичної допомоги військовослужбовцям в умовах воєнного стану".

    Виїзд осіб із складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на лікування за кордон здійснюється за наявності паспорта громадянина України для виїзду за кордон або паспорта громадянина України (за їх відсутності - документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону) та за наявності висновку про необхідність направлення особи із складових сил оборони або сил безпеки, постраждалої у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на лікування за кордон та листа Міністерства охороги здоров'я України про погоджений з іноземною стороною перелік осіб із складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, яких заклади охорони здоров'я іноземних держав можуть прийняти на лікування за кордоном.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3857-12#Text):

    " Стаття 6. Підстави для тимчасового обмеження права громадян України на виїзд з України

    Право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадках, коли:

    1) він обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю, - до закінчення терміну, встановленого статтею 12 цього Закону;...

    Стаття 11. Виїзд з України військовослужбовців

    Військовослужбовці можуть виїжджати з України на загальних підставах.".

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.".

    ---

    Доброго дня, пані Ліно! Я не вбачаю для Вас обмежень для виїзду з України. По-перше, обмеження для виїзду за межі України встановлені (та й то - неофіційно) для громадян України чоловічої статі віком 18-60 років - для громадян жіночої статі обмежень немає. По-друге, обмеження, встановлені п.2-15 Правил перетинання кордону, неведеного колегами, суперечать наведеній ст.11 Закону. при цьому за правилами вирішення колізії права до застосування підлягає законна норма більшої юридичної сили, тобто норма Закону. По-третє, службовці ДПС при перетині кордону не перевіряють у громадян військово-облікові документи (дивіться роз'яснення ДПС:https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...; питання "Військово-облікові документи"); крім того, подання військово-облікових документів не передбачено Правилами перетинання кордону. Інша справа, Ви несете ризик покарання за порушення військової служби у випадку неповернення чи своєчасного неповернення до військової служби.

    • Ліна Клієнт рік тому

      Доброго дня! Дякую Вам за відповідь!

      Цілком згодна, що нововведені правила суперечать Закону.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України